la dolce vita [la dóltše víita] = dolce vita
laager eräs oluttyyppi, johon useimmat suomalaiset oluet kuuluvat
laapis hopeanitraatti, jota käytetään mm. syylien hoitoon ja silmätipoissa
laardi sulatettu ja puhdistettu sian rasva
labiaali huuliäänne
labiaalinen huulta tai huulia käyttäen äännettävä, huuliäänne-
labiili horjuva, muuttuva, epävakaa ¶ Fysiikassa tasapainotila on labiili, jos potentiaalienergia siinä on suurempi kuin sen ympäristössä. Täten labiilista tilasta hiukankin poikkeutettu kappale lähtee siitä poispäin.
labio- huuli-
labiodentaalinen huulilla ja ylähampailla äännettävä
laboraatio kokeiden yms. suorittaminen laboratoriossa
laboraattori laboratoriossa työskentelevä henkilö, varsinkin työnjohtaja
laborantti laboratoriossa käytännöllisiä töitä tekevä henkilö
laboratorio kokeellisiin (tieteellisiin t. teknisiin) tutkimuksiin käytetty tila; sellaisia tutkimuksia tekevä laitos tai yksikkö; eräiden korkeakoulujen toimintayksikkö ¶ Arkikielessä käytetään laboratorio-sanan tilalla usein sanaa "labra".
labour [leibö] Ison-Britannian toinen suurpuolue, työväenpuolue ¶ Myös pitemmin: labour party [paati].
labyrintti sokkeloinen rakennus, rakennelma t. kuvio; korvasokkelo
lacrosse [lakrosse t. lakrós] haavipallo ¶ Haavipäisillä mailoilla pelattava joukkuepeli.
lady [leidi] (hieno) nainen; (ylhäis)aateliin kuuluva nainen ¶ Alkujaan "lady" on brittiläinen arvo- ja puhuttelunimi, joka kuuluu määrätyissä aatelisarvoissa olevien miesten puolisoille, ja tämä merkitys sillä edelleen on etunimen edellä käytettynä. Muutoin sanaa käytetään ylipäänsä kohteliaana naista tarkoittavana sanana. Arkikielessä sillä, varsinkin suomalaistetussa kirjoitusasussa "leidi", on joskus vähättelevä tai arvosteleva sävy (esim. 'hienosteleva nainen').
laguuni pitkänomainen, rannansuuntainen lahti, jonka hiekkasärkkä tai koralliriutta erottaa merestä; atollin sisällä oleva vesialue ¶ Vrt. haffi.
laisser aller [lesealée] "antaa mennä", huolettomuus, välinpitämättömyys
laissez faire [leseféer] "antaa mennä", taloudellisen liberalismin iskulause ¶ Alkujaan ilmaisuna periaatteelle, jonka mukaan valtion ei pidä puuttuu talouselämän toimintaan vaan antaa sen kehittyä, mennä eteenpäin omilla ehdoillaan. Myöhemmin muustakin vastaavasta puuttumattomuudesta tai sallivuudesta. Ilmaisu on sitaattilaina ranskasta, sananmukaisesti "antakaa mennä" tai "antakaa tehdä". Usein kirjoitusasussa "laissez-faire". Aiemmin käytettiin ilmaisussa myös ranskan verbin infinitiiviä: "laisser faire".
lakeeri kiiltonahka
lakeija (livreepukuinen) miespalvelija; (kuvaannollisesti:) nöyrä käskyläinen, nöyristelijä
lakmus sininen väriaine (ja sitä sisältävä liuska), jota käytetään happamuuden tai emäksisyyden (pH:n) määrittämiseen
lakoninen (nasevan) lyhytsanainen
lakritsi erään kasvin juuresta valmistettu musta makeisaine ja rohdos; sitä sisältävä makeinen
laksatiivi ulostusaine
laksatiivinen ulostamista edistävä
lakseerata ulostuttaa, edistää ulostustoimintoja
laktaasi laktoosia hajottava entsyymi
laktaatio maidoneritys
lakto- maito-
laktoferriini eräs mm. maidossa esiintyvä proteiini, joka sitoo rautaa ja estää bakteerien kasvua
laktoosi maitosokeri, eräs maidossa luonnostaan esiintyvä hiilihydraatti
laktoosi-intoleranssi maitosokerin imeytymättömyys ¶ Laktaasin vähyydestä tai puutteesta johtuva elimistön tila, jossa laktoosi ei imeydy suolistosta, mistä aiheutuu vatsavaivoja, jos ravinto sisältää laktoosipitoisia aineita.
lakto-ovovegetaarinen sellainen (ruokavalio), joka voi sisältää kasvikunnan tuotteita, maitotuotteita ja munia ¶ Vrt. vegetaarinen, laktovegetaarinen.
laktovegetaarinen sellainen (ruokavalio), joka voi sisältää kasvikunnan tuotteita ja maitotuotteita ¶ Vrt. vegetaarinen.
lamalaisuus buddhalaisuuden tiibetiläinen muoto
lambada eräs brasilialaisperäinen tanssi, joka oli muodissa 1990-luvulla
lambda eräs kreikkalainen kirjain (Λ, λ) ¶ Fysiikassa λ on aallonpituuden tunnus. Tästä johtuu, että "lambdaverkko" tarkoittaa valokuituyhteyksistä muodostettua verkkoa, jossa käytetään useita valon aallonpituuksia.
lamee kangas, johon on kudottu metallilankoja
lamelli ohut levy (etenkin monikerroksisessa rakenteessa); pitkänomaisen talon osa ¶ Kerrostalossa lamelli tarkoittaa portaikkoa huoneistoineen, porrasjaksoa, rivitalossa itsenäisen asuntokokonaisuuden muodostavaa osaa.
laminoida päällystää suojakalvolla t. -levyllä; panna tuotteeseen paperi-, kangas- tai muita kerroksia, jotka tekevät sen perusmassan lujemmaksi; valmistaa kangasta liimaamalla tai huopauttamalla
lanseerata tehdä (yleisesti) tutuksi, tuoda esiin, tuoda käyttöön; julkistaa, mainostaa ¶ Sana on alkujaan sävyltään arkinen mutta yleistynyt talousuutisissa yms.
laparoskopia vatsaontelon tähystys
lapilli laavapisarasta jähmettynyt siru
lapsus pikkuvirhe, lipsahdus, varsinkin kielenkäytössä ¶ Sana esiintyy useiden sitaattilainoiksi katsottavien latinankielisen ilmaisujen alkuosana, esim. lapsus linguae 'kielivirhe', lapsus memoriae 'muistivirhe' ym.
laptop [läp-top] kannettava (tietokone), "läppäri" ¶ Kevyehkö, muodoltaan salkkumainen tietokone, joka toimii akuilla ja yleensä myös verkkovirralla. Nimitys johtuu englannin sanoista laptop computer, sananmukaisesti 'sylissä pidettävä tietokone'. Suomen kieleen on ehdotettu sanaa "sylitietokone". Enemmän on käytetty sanaa "matkatietokone", mutta se tarkoittaa nykyisin myös pienempiä, jopa taskuun mahtuvia laitteita. Arkikielessä tavallinen on laptop-sanasta kehitelty "läppäri".
largo hitaasti ja leveästi (esitettävä sävellyksen osa)
larva (hyönteisen) toukka
laryngaali kurkunpää-äänne
lasagne [lasanje] eräs italialaisperäinen uuniruoka(tyyppi); siihen käytetty pastalevy ¶ Italian kielessä lasagna tarkoittaa isohkoa vehnätaikinasta valmistettua levyä. Sanan monikko on lasagne, ja lasagna al forno tai lasagne al forno (oikeastaan 'uunissa valmistetut lasagnat') tarkoittaa uunissa paistettua ruokaa, jossa on vuorotellen lasagnelevyjä ja paksua jauheliha- tai muuta kastiketta. Sana kirjoitetaan suomessa joskus harvoin "lasanje", eräissä muissa kielissä (kuten virossa) säännöllisemmin.
laseeraus kuullotus, maalaaminen ohennetuilla, läpikuultavilla väreillä
laser [laser t. laaser] eräs tekniikka ja laite, joka tuottaa erittäin terävän valonsäteen ¶ Laseria käytetään useissa erilaisissa sovelluksissa, mm. paperille tulostamisessa, äänen ja muun datan tallentamisessa levyille, leikkauksissa, hologrammien tuottamiseen ja esittämiseen yms. Usein puhekielessä pelkkä "laser" tarkoittaa jotakin erityistä teknistä laitetta, jonka toiminnassa lasertekniikka on yksi olennainen osa (esim. lasertulostinta). Sanan tavallisin (ja Suomen kielen perussanakirjan mukainen) asu on lyhytvokaalinen, vaikka pitkävokaalisuus olisi yleisten sääntöjen mukainen, jos sana tulkitaan ruotsista lainatuksi. Kielilautakunta hyväksyy myös muodon "laseri". Sana "laserlevy" on enimmäkseen korvautunut ilmaisulla "cd-levy" tai vain "cd" (tai muilla jotakin erityistä laserlevyn tyyppiä tarkoittavilla ilmaisuilla).
laskari (historiassa:) eurooppalaisessa laivassa palveleva intialainen ¶ Laskuharjoituksia tarkoittava opiskelijakielen sana "laskarit" on eri alkuperää.
lateksi kumipuun t. muun vastaavan kasvin maitiaisneste, "kumimaito"; siitä tehty tuote; vastaava synteettinen tuote; lateksimaali
lateksimaali eräs yleinen maalityyppi, joka soveltuu lähes kaikille pinnoille
latenssi piilevyys, latenttisuus
latentti piilevä, uinuva; salainen
lateraali laideäänne; yhdyssanojen alkuosana = lateraalinen ¶ Laideäänne on konsonantti, joka syntyy siten, että ilma virtaa kielen laiteiden kautta ulos suusta; esimerkiksi "l".
lateraalimerkki vesiväylän reunan osoittava merkki
lateraalinen sivulla oleva, sivu-, reuna-, laita-
latifundium suurtila muinaisessa Roomassa
lati Latvian rahayksikkö
latiivi eräs sijamuoto, ilmaisee jonnekin tulemista ¶ Eräitä suomen adverbien muotoja, esim. "ulos", "rannemmas" ja "luo" on pidetty muinaisen, s- tai k-päätteisen latiivin jäänteinä.
latina eräs kieli, jota on käytetty laajalti hallinto- ja kulttuurikielenä ¶ Latinaa puhuttiin aluksi muinoin Rooman seuduilla, sitten laajalti Rooman valtakunnassa. Se oli Euroopan yhteinen kulttuurikieli keskiajalla ja vielä pitkälle uudella ajalla.
latinalainen romaanista kieltä puhuvaan maahan t. kulttuuripiiriin kuuluva; romaaninen; latinankielinen; latinan kieleen liittyvä; roomalaiskatolinen; roomalainen ¶ Esim. "latinalainen Amerikka" tarkoittaa espanjan- ja portugalinkielisiä Amerikan maita. Latinalaisilla kirjaimilla tarkoitetaan usein englannin kielen kirjaimia (a - z), yleisemmin sellaisten kirjaimistojen kirjaimia, jotka perustuvat latinan merkistöön mutta saattavat sisältää tarkkeita ja lisämerkkejä, esim. ä, é. Latinalaisiksi nimiksi sanotaan usein (osittain harhaanjohtavasti) eliöiden tieteellisiä nimiä kuten Homo sapiens.
latinismi latinan mukainen ilmaisu muussa kielessä
latinisti latinan kielen tutkija
latino latinalaista alkuperää oleva henkilö varsinkin Amerikassa
latitudi leveysaste
latte eräs italialaisperäinen maitokahvityyppi ¶ Sana tarkoittaa italiassa maitoa, mutta ilmaisu "caffè latte" on suomessa lyhentynyt muotoon "latte". Taivutus: latte : latten jne. Latte on usein mainittu esimerkkinä suuntautumisesta "mannermaisiin" kahvitapoihin, jopa yleensä elämäntyylistä.
laudatur [laudaattur t. laudáatur] eräiden arvosteluasteikkojen(approbatur) ylin arvosana, 'kiitetään'; oppiaineen ylimmän tason opintojen yhteisnimitys vanhassa korkeakoulujen perustutkintojen järjestelmässä ¶ Periaatteessa sitaattilaina latinasta. Arkikielessä "ällä", joskus "lavi".
lavetti tykin alusta
laviini lumivyöry
lavuaari pesuallas (kasvojen ja käsien pesua varten) ¶ Aiemmin muodossa "lavoaari", joka on nykyisin kirjakielessäkin harvinainen. Muodossa "lavuaari" se taas on melko tavallinen mutta hiukan puhekielinen. Ks. Kirjoitus- vai äänneasun mukaan?
layout [leiaut] (julkaisun) taitto, sommittelu, "leiska", "leijari"
leadership [liideršip] johtajuus, johto(asema)
lean [liin] solakka, hoikka (prosessi, organisaatio tms.) tietynlaisen johtamisajattelun mielessä ¶ Sana viittaa erilaisten tuottamattomien toimintojen poistamiseen, joustavuuden lisäämiseen ym. toiminnan tehostamiseksi. Sanaa käytetään yleensä yhdyssanan alkuosana, esimerkiksi lean-ajattelu.
leasing [liisiŋ t. liiziŋ] = liisaus
Lebensraum [leebensraum] elintila, elämiseen sopiva alue ¶ Sana on sitaattilaina saksasta ja sillä on kolkko kaiku, koska natsi-Saksa perusteli sotaisia laajenemispyrkimyksiään tarpeella hankkia Saksan kansalle elintilaa (varsinkin idästä).
lectio praecursoria [lektio prekurso(o)ria t. leektioo preekursóoria] lektio ¶ Ilmaisu on sitaattilaina latinasta ja nykyisin yleensä korvattu lektio-sanalla.
ledi puolijohteisiin perustuva ohjattava valonlähde, valodiodi ¶ Käytetään mm. numeronäytöissä. Sana on peräisin lyhenteestä LED (light emitting diode), ja i:tön lyhennesana "led" tai "LED" on edelleen tavallisempi.
leegio suuri joukko, lukematon joukko ¶ Alkujaan muunnelma sanasta "legioona". Merkitys johtuu ennen muuta Raamatun kertomuksesta miehestä, joka sanoi, että hänessä on legioona riivaajahenkiä; suomennokseen otettiin asu "legio", mutta myöhemmin yleistyi ääntämyksenmukainen "leegio".
leesio (ihmisen) vamma, vaurio, vioittuma, loukkaantuma
leeviläinen (alempiarvoinen) pappi aiemmin juutalaisuudessa; Leevin heimoon kuuluva juutalainen
legaalinen laillinen, lainmukainen ¶ Myös "legaali"; ks. Voisiko -nen-lopun jättää pois adjektiiveista?
legaatti erityisjälkisäädös t. sillä testamentattu omaisuus; suurlähettilään arvoinen paavin lähettiläs; eräiden arkkipiispojen arvonimi ¶ Testamentista puhuttaessa legaatti tarkoittaa määräystä, joka koskee selvästi määrätyn omaisuuden (määräesineen tms.) antamista jollekulle, vastakohtana määräykselle, joka koskee esim. puolta tai muuta määräosaa kaikesta omaisuudesta.
legalismi (liioittelevan) tiukka laista kiinni pitäminen, "lakiusko"; (teologiassa:) oppi siitä, että ihminen voi pelastua Jumalan lakia noudattamalla, hyviä tekoja tekemällä ¶ Sukulaissanoista ks. ismi.
legalisoida laillistaa
legaliteetti lainmukaisuus, lakien noudattaminen, legaalisuus
legato [legaatto t. legáato] (musiikissa) sitoen (esitettävä sävellyksen osa) ¶ Periaatteessa sitaattilaina italiasta.
legenda perätön tarina, et. kaunisteltu kertomus; ihailtu kuuluisuus; juttu, jutustelu; pyhimyskertomus; eeppis-lyyrinen sävellys; merkintöjen selitykset; sepitetty elämäntarina ¶ Sanan alkuperäinen merkitys on yksinkertaisesti 'luettava(t)'. Kristillisessä perinteessä se tarkoittaa kertomusta pyhimyksestä, ihmeestä tai muusta hurskaasta aiheesta. Myöhempinä aikoina sellaisia kertomuksia on usein ruvettu pitämään perättöminä tai ainakin kaunisteltuina tai muuten epäilyttävinä; tätä heijastaa suomenkielinen vastine "pyhimystaru". Sitten sanaa on ruvettu käyttämään kaunistelluista tai ihannoivista kertomuksista, myöhemmin myös merkityksessä 'perätön juttu, pötypuhe' (mm. "urbaani legenda") ja (slangissa) neutraalina sanana juttelua yleensä tarkoittavana. Toisaalta varsinkin urheilukielessä on tavallaan palattu alkuperäiseen merkitykseen: "legenda" on ruvennut tarkoittamaan jostakin maineikkaasta suorituksesta tai henkilöstä kertovaa tarinaa, joka on tosi (tai ainakin totena pidetty) mutta sisältönsä takia "tarunomainen". Sitten sanaa on ruvettu käyttämään myös ihmisestä, josta kerrotaan sellaisia, etenkin ilmaisuissa "elävä legenda" ja "legenda jo eläessään". Poliisin toiminnassa "legenda" tarkoittaa peitehenkilöllisyydelle sepitettyä elämäntarinaa, jonka turvin poliisi soluttautuu rikollispiireihin.
legendaarinen legendanomainen, tarunhohteinen, maineikas
leggingsit tiukasti jalanmyötäiset trikoiset pitkäthousut ¶ Myös asussa "legginsit" ja arkikielisenä muunnelmana "leggarit".
legioona muinaisen Rooman sotajoukkojen yksikkö, n. 6000 miestä; (ulkomaalaisista) vapaaehtoisista määrätarkoituksen perustettu sotilasyksikkö (esim. Ranskan muukalaislegioona); leegio
legioonalaistauti erään bakteerin (Legionella pneumophila) aiheuttama keuhkokuume
legitiimi laillinen; oikeutettu ¶ Sana tarkoittaa periaatteessa laillista, laillisesti oikeutettua. Sitä on käytetty myös tarkoittamassa sellaista, jonka oikeutusta ei voi kiistää. Mm. presidentti Paasikivi käytti ilmaisua "legitiimi intressi" tarkoittaessaan Neuvostoliiton sotilaallisia intressejä eli turvallisuusetuja.
legitimiteetti laillisuus, legitiimiys; aviollinen syntyperä
legitimoida antaa jollekin (laillinen) oikeus, oikeuttaa, laillistaa, tehdä legitiimiksi
lehteri kokoushuoneen t. kirkon parveke; proomu; kahdelta puolelta veistetty ohut rakennuspuu
lehtoraatti lehtorin virka
lehtori useissa oppilaitoksissa käytössä oleva opettajan virkanimike; kirkon virkaan oikeuttavan tutkinnon suorittanut nainen; (aiemmin:) esilukija kirkossa ¶ Lehtoreita on niin peruskoulussa kuin yliopistoissakin, ja selvyyden tai arvovallan vuoksi on ruvettu käyttämään mm. sellaisia ilmaisuja kuin "yliopistonlehtori". Suomen luterilaisessa kirkossa lehtorit olivat käytännössä eräänlainen naispappeuden esimuoto ennen varsinaisen naispappeuden toteuttamista.
leidi nainen (arkikielinen kirjoitusasu, vrt. lady)
leishmanioosi [leišmanioosi] eräiden siimaeliöiden (Leishmania) aiheuttama sairaus
lejeerinki metalliseos ¶ Aiemmin myös asussa "legeerinki".
lekseemi sana kielen sanaston osana, jota sanakirjassa edustaa sanan perusmuoto ¶ Lekseemiin viitataan yleensä sanan perusmuodolla, esimerkiksi kissa, vaikka se edustaa sanan kaikkia muitakin muotoja (kissat, kissoinemme ym.).
leksikaalinen sanastoa koskeva, sanastollinen, sanasto-; sanakirjaa koskeva, sanakirja-
leksikko sanakirja; (kielen) sanasto, sanavarasto
leksikografi sanakirjantekijä
leksikografia sanakirjojen tekeminen t. sitä koskevat periaatteet ja opit
leksikografinen sanakirja- ¶ Erityisesti: leksikografinen järjestys (sanakirjajärjestys) tarkoittaa datatekniikassa merkkijonojen sellaista järjestystä, jossa jonojen ensimmäisten toisistaan poikkeavien merkkien keskinäinen järjestys aakkostossa määrää merkkijonojen järjestys. Esimerkki: 11115, 112, 18, 500, 90; tämä tietysti poikkeaa järjestyksestä, joka saadaan, jos numerojonot tulkitaan luvuiksi ja järjestetään ne "numerojärjestykseen" (oik. lukujen suuruuden mukaan).
leksikologia sanastontutkimus ¶ Sukulaissanoista ks. logia.
lektio väitöksen esittely ¶ Väittelijän yleistajuinen, lyhyt esitelmä väitöstutkimuksen taustoista ja kiinnostavimmista asioista väitöstilaisuuden alussa.
lemma edellytys, oletus; apulause ¶ Logiikassa todistuksen premissi. Matematiikassa lause eli todistettava väittämä, joka on jonkin laajemman päättelyn osa ja itsessään suhteellisen vähäinen.
lemniskaatta eräs kahdeksikon tapainen matemaattinen käyrä
lemuri eräitä puoliapinoita; vainajahenki muinaisten roomalaisten uskonnossa ¶ Lemureiksi on joskus kutsuttu kaikkia puoliapinoita, suppeammin yläheimoa Lemuroidea tai heimoa Lemuridae (makit).
leninismi leniniläisyys, V. I. Leninin kehittämä marxismin muoto ¶ Kannattajien tavallisesti marxismi-leninismiksi kutsuma.
lentivirus isäntäsolussaan hitaasti kehittyvä virus
lento (musiikissa) hitaasti (esitettävä sävellyksen osa) ¶ Taivutus lento : lenton.
lepra pitaali, eräs vaikea bakteerin aiheuttama tauti ¶ Jo Raamatussa kuvattu ja edelleen kehitysmaissa esiintyvä tauti, jonka oireisiin kuuluu jäsenten joutuminen kuolioon ja irtoaminen.
leptiini eräs hormoni, joka säätelee ruokahalua ja energiatasapainoa
lepto- kevyt-, hento-; kaita-
leptoni kevyt alkeishiukkanen
leptosominen hentorakenteinen, hintelä (ruumiinrakenne)
lesbo homoseksuaalinen nainen ¶ Tämä sana on alkujaan arkikielinen mutta vakiintumassa myös kirjakieleen.
letaali tappava, kuolemaan johtava ¶ Varsinkin sellainen geeni, joka kaksinkertaisena esiintyessään aiheuttaa kuoleman yksilönkehityksen varhaisessa vaiheessa.
letterbox mustia palkkeja käyttävä menetelmä TV-kuvaa leveämmän aineiston esittämiseen TV:ssä ¶ Esim. laajakangaselokuvaan lisätään kuvan ylä- ja alareunaan mustat palkit. Vrt. anamorfinen.
leukemia verisyöpä, valkoveritauti ¶ Yhteisnimitys syöpätyyppisille verisairauksille, jotka saavat alkunsa luuytimestä.
leuko- valko-
leukosyytti (veren) valkosolu, valkoinen verisolu
leviitta leeviläinen; katolisen papin apulainen
leviraatti lankousavioliitto ¶ Toistensa kanssa lankoussuhteessa olevien ihmisten välinen avioliitto.
levitaatio leijuminen, levitointi
levitoida leijua ¶ Sanaa käytetään väitetystä ihmisen leijumisesta tahdonvoimalla tms. mutta myös todellisista ilmiöistä kuten magneettisesta levitaatiosta, johon ns. maglev-junat perustuvat.
lex laki ¶ Etenkin sellaisissa ilmaisuissa kuin "lex Kallio", joissa laki(ehdotus) on nimetty sen henkilön mukaan, joka on sitä ehdottanut tai erityisesti ajanut. Joissakin tapauksissa merkitys on 'sen-ja-sen tapauksen takia säädetty laki', esim. "lex Helsingius".
liaani yleisnimitys suurikokoisille, usein puuvartisille köynnöskasveille (sademetsässä)
liberaali liberaalinen, vapaamielinen henkilö
liberaalinen vapaamielinen, vapautta kannattava; suvaitsevainen, salliva; vapauksia ottava ¶ Sana on erittäin monimielinen; merkitys riippuu muun muassa siitä, mitä vapautta kannatetaan ja korostetaan. Politiikassa sana voi viitata joko kansalaisvapauksien ajamiseen tai taloudellisen toiminnan vapauden (vapaan kilpailun) kannattamiseen, usein toki molempiin yhtä aikaa. Arkikielessä sana voi viitata mm. yleiseen avarakatseisuuteen tai välinpitämättömyyteen.
liberalismi liberaalinen aate ¶ Vrt. libertarianismi. Sukulaissanoista ks. ismi.
liberalisoida liberaalistaa, tehdä liberaalisemmaksi
libertaari libertarianistinen henkilö
libertaarinen libertarianistinen
libertarianismi eräs yhteiskunnallinen suuntaus, joka korostaa vapaata markkinataloutta ¶ Vastustaa (yleensä) valtion puuttumista talouselämään ja haluaa vähentää valtion tehtävät minimiin ("yövartijavaltio"). Myös nimityksiä "libertarismi" ja "uusliberalismi" on käytetty. Sukulaissanoista ks. ismi.
libido halu, vietti, varsinkin sukupuolivietti
libretto (musiikissa) näyttämöllä esitettävän laajan musiikkiteoksen kuten oopperan teksti
libristi määrätutkinnon suorittanut kirjakaupan myyjä
lifestyle [laifstail] elämäntyyli
ligamentti (anatomiassa:) side, nivelside
ligandi (kemiassa:) kompleksiyhdisteen osanen, joka on sitoutunut keskusatomiin
ligatuura suonensidonta; sidelanka
ligatuuri kahden tai useamman merkin esitys yhdistelmänä, jossa merkit yleensä osittain limittyvät; samantasoisten nuottien sitominen kaarella; ryhmä samalla tavulla laulettavia merkkejä; soittimen kiristin ¶ Eräissä ladontakäytännöissä esimerkiksi kirjainparin "fi" esitys on sellainen, jossa "f" ja "i" ikäänkuin sulautuvat yhteen. Aiemmin tällainen tuotettiin erityisellä kirjasimella, johon oli valettu yhteen "f" ja "i" määrätavalla. Ligatuuriksi kutsutaan myös erillisiksi merkeiksi tulkittavia kahden (tai joskus useammankin) merkin yhdistelmänä syntyneitä merkkejä kuten æ (alkujaan a:n ja e:n yhdistelmä).
ligniini [liŋniini] eräs kasvisolujen seinämissä esiintyvä aine ¶ Ligniini on polymeeri, joka lisää solunseinän kovuutta, ja sitä on erityisen paljon puiden rungoissa. Sille on joskus käytetty suomalaista vastinetta "puuaine".
liidi potentiaalisen asiakkaan yksinkertainen yhteystieto, esimerkiksi nimi ja puhelinnumero tai sähköpostiosoite ¶ Johtuu englannin sanasta "lead". Taustalla on ajattelus, jonka mukaan jonkinlaisen kiinnostuksen ilmaisseen henkilön tai organisaation yhteystieto voi olla kuin johtolanka, jota seuraamalla voidaan saada uusi asiakas.
liiga liitto, yhdistys; palloilussa: sarja
liila vaaleansinipunertava väri ¶ Hyvin yleisesti kirjoitettuna "lila", mutta normien mukainen asu on pitkävokaalinen.
liira eräiden maiden, mm. Turkin (aiemmin myös Italian) rahayksikkö
liisaus irtaimen omaisuuden pitkäaikaisvuokraus, johon usein liittyy muita järjestelyjä ¶ Usein vuokralle antava yritys ostaa tavaran vain antaakseen sen vuokralle, joten liisaus voidaan käsittää myös rahoitusjärjestelyksi. Verbi: liisata. Esimerkiksi työnantaja usein liisaa auton työntekijänsä käyttöön.
likvida l- ja r-äänteiden yhteisnimitys
likvidi maksuvalmis; käteinen raha t. sitä vastaava t. helposti käteiseksi muutettava
likviditeetti maksuvalmius, riittävä likvidien varojen olemassaolo
likvidoida teloittaa; poistaa, hävittää; maksaa (velat pois)
likvori aivoselkäydinneste
likööri runsaasti sokeria sisältävä, maustettu, väkevähkö alkoholijuoma
lilliputti kuviteltu hyvin pieni ihminen, peukaloinen; (kuvaannollisemmin:) hyvin pieni olento, organisaatio tms.
limbinen reunalla sijaitseva, reuna- ¶ Erityisesti ilmaisussa "limbinen järjestelmä", joka tarkoittaa aivojen reunaosissa sijaitsevaa aivotoiminnan järjestelmää, jolla on suuri merkitys mm. tunteiden kokemisessa.
limbo (ark.) ala-arvoinen esitys, "rimanalitus"; urheilunomainen matalalle asetetun vaakariman alittaminen; aiemmin eräs tanssi, johon kuului sentapaisia liikkeitä; kulmanmittauslaitteen asteikkoympyrän reuna; taivaankappaleen näkyvä reuna; limbus
limbus katolisen kirkon opin mukaan paikka, jonne päätyvät kastamattomina kuolleet lapset sekä Vanhan testamentin hurskaat; eräiden tähtitieteellisten kojeiden ympyrän reuna, jossa on astejaotus; (anatomiassa:) reunus, reuna ¶ Kuvataan joskus "välitilaksi" (taivaan ja helvetin välillä) ja sekoitetaan usein kiirastuleen, mutta katolisessa opissa limbus kuvataan lopulliseksi paikaksi, kiirastuli taas on siirtymävaihe.
lime [laim] limetti; limettimehu; limetinvihreä, vahvan vaaleanvihreä
limerikki leikkisä pikkuruno, jonka ensimmäinen riimisana on yleensä paikannimi tai muu erisnimi
limes [limes t. liimes] muinaisen Rooman valtakunnan rajamuuri; (matematiikassa) raja-arvo, lyh. "lim" ¶ Periaatteessa sitaattilaina latinasta.
limetti eräs sitruspuu, Citrus aurantifolia; sen hedelmä
limiitti raja (yl. yläraja), joka on sovittu kaupalle, luotolle, pörssikurssille tms.
liminaalinen välissä oleva, väli-, välitila-, raja-
limited [limitid] osakeyhtiö, jossa osakkailla on rajoitettu vastuuvelvollisuus ¶ Usein yritysten englanninkielisissä nimissä, tavallisesti lyhennettynä "Ltd.".
limno- järviä t. yleensä suolatonta luonnonvettä koskeva, järvi-
limnologia järvien tutkimus ¶ Sukulaissanoista ks. logia.
limonadi [limonaadi t. limonadi] virvoitusjuoma, joka on maustettu hedelmä- tms. esansseilla ¶ Sanaa käytetään etupäässä vain virallisluonteisessa kielessä. Kirjaimen a äännösvastineen pituus vaihtelee. Myös suomalaistetummassa muodossa "limonaati", joka on lähinnä leikillisessä käytössä. Puhekielessä "limsa", "limppari" tms.
limousine [limusiin t. limuzín] limusiini; eräs nautakarjarotu, arvostettua lihakarjaa
limusiini vähintään nelipaikkainen umpiauto
lineaarinen viivallinen, viivasuora, suorankaltainen ¶ Alkeismatematiikassa suureiden x ja y riippuvuus on lineaarinen, jos y = a&mdot;x + b, missä a ja b ovat vakioita; tällöin riippuvuuden kuvaaja on suora viiva tasossa. Korkeammassa matematiikassa ja fysiikassa sanaa "lineaarinen" käytetään tätä jollakin tapaa muistuttavista riippuvuussuhteista. Yhdyssanamuoto "lineaari-" esiintyy monissa termeissä, esim. "lineaari-A" ja "lineaari-B" ovat eräille muinaisille kirjoitusmuodoille annettuja nimityksiä, ja sotahistoriassa "lineaaritaktiikka" tarkoittaa taistelutapaa, jossa joukot on ryhmitetty rivistöiksi.
linearisoida muuttaa lineaariseksi
lingua franca yhteiskieli, yhteinen kansainvälinen kieli ¶ Ilmaisu tarkoitti alkujaan keskiaikaista sekakieltä, jota kauppiaat käyttivät Välimeren alueella. (Ks. A Glossary of Lingua Franca - Introduction.) Myöhemmin on lingua francaksi kutsuttu useita kielimuotoja, joita on käytetty kansainvälisessä viestinnässä.
lingvisti [linŋvisti] kielentutkija
lingvistinen kielentutkimukseen, lingvistiikkaan kuuluva
lingvistiikka [linŋvistiikka] kielentutkimus, erityisesti yleinen kielitiede
linimentti iholle siveltävä nestemäinen lääkevalmiste ¶ Kansankielessä myös: "linjamentti".
linoleum(i) korkkimatto ¶ Myös lyhentyneenä muodossa "linoli".
lipidi luonnossa esiintyviä rasvoja ja rasvamaisia aineita ¶ Aiemmin myös muodossa "lipoidi".
lipo- rasva-
liposomi rasvapallo ¶ Rasva-aineista koostuva pallomainen ontto rakenne, jota käytetään lääketeollisuudessa.
liposuktio rasvaimu ¶ Rasvakudoksen pois imeminen (laihdutushoitona).
lisensiaatti henkilö, joka on suorittanut korkeakoulussa määrätyn perustutkintoa ylemmän tutkinnon (lääketieteessä perustutkinnon)
lisensoida myöntää lisenssi; hankkia lisenssi ¶ Sanalla on siis kahtalainen käyttö; vertaa sanaan "lainata", joka voi tarkoittaa lainaksi antamista tai lainaksi ottamista. Käytännössä lisensointiin yleensä liittyy rahakorvaus eli kyse on lisenssin myymisestä tai ostamisesta. Suomen kielen perussanakirja esittää sanan asuksi ensisijaisesti "lisensoida", rinnakkaismuodoksi "lisensioida", ja merkitykseksi vain 'myöntää lisenssi' (joka on käytännössä yleisempi, mutta ei ainoa=. Myös asua "lisenssoida" käytetään.
lisenssi määrätarkoitukseen myönnetty lupa ¶ Sanaa käytetään mm. eräistä viranomaisen myöntämistä luvista kuten tuonti- ja vientiluvista sekä tietokoneohjelman valmistajan myöntämästä käyttöluvasta, käyttöoikeudesta.
listeria eräitä bakteereita (suku Listeria); niiden aiheuttama tauti, listerioosi
listerioosi listeriabakteerin aiheuttama tauti ¶ Esiintyy nautaeläimissä ja voi tarttua ihmiseenkin etenkin saastuneen ruuan kautta. Vaarallinen mm. sikiölle ja vastasyntyneelle. Arkikielessä käytetään yleensä nimitystä "listeria".
litania määräsisältöinen kirkkorukous; ikävystyttävä pitkä (puhuttu) teksti, varsinkin luettelo
liti Liettuan rahayksikkö
litium eräs alkuaine, kemiallinen merkki Li
lito kivipiirros (= litografia); yhdyssanojen alkuosana: kivi-
litografi kivenpiirtäjä, painopinnan valmistaja kivipainossa
litografia kivipainotaide; kivipiirros; kivipaino
litokystotomia rakkokivileikkaus ¶ Virtsakivien poistamiseksi tehtävä leikkaus.
littera todistus tai lippu, jota käytetään puolustusvoimien henkilö- ja tavarankuljetuksessa; kirjain, varsinkin tunnus- tai järjestyskirjain
litteroida siirtää (puheesta) kirjoitusasuun (vrt. translitteroida); varustaa (tunnus)kirjaimella eli litteralla
litterääri (kauno)kirjallinen (tav. halventavassa mielessä käytetty sana)
liturgi alttaripalveluksen suorittaja
liturgia jumalanpalveluskaava; jumalanpalvelustoimitukset; (kuvaannollisesti) poliittisen kielenkäytön tyhjät t. kaavamaiset ilmaukset ¶ Sanaa on käytetty kuvaannollisesti etenkin kaavamaisista jotakin ylistävistä t. kannattavista lausunnoista.
liturginen liturgiaan kuuluva t. sitä koskeva
live (musiikki- tms. esityksen) yleisön t. (pelin) muiden osallistujien läsnä ollessa esitetty ¶ Itsenäisenä sanana "live" on Kielitoimiston sanakirjan mukaan arkinen, mutta yhdyssanojen (esim. livealbumi, liveroolipeli, liveäänitys) alkuosana ei. Sanan "livemusiikki" sijasta käytetään myös ilmausta "elävä musiikki". "Live" on myös eri alkuperää oleva murresana, joka tarkoittaa lipeää (mm. sanassa "livekala").
livree miespalvelijan virkapuku, joka on koristeltu punoksin ja napein ¶ Myös: liveri.
lobbaus järjestelmällinen vaikuttaminen poliittisiin päättäjiin kahdenkeskisillä tapaamisilla yms. ¶ Ilmiö (ja sana) on syntynyt Yhdysvalloissa, jossa se tarkoittaa etenkin erilaisten eturyhmien ammattimaista vaikuttamista yksittäisiin kongressin jäseniin. Englannin sanasta "lobbying". Useita suomennosehdotuksia on esitetty (mm. "käytäväpolitiikka"), mutta "lobbaus" tuntuu vakiintuneen suomeen, ja erikoista kyllä verbissä on astevaihtelu: "lobata":"lobbaa" jne. (Myös vaihtelematonta bb:tä esiintyy.)
lobotomia lohkoleikkaus, eräs aivoleikkaus, jota aiemmin käytettiin psykiatrisena hoitona ¶ Lobotomiassa katkaistiin aivojen otsalohkon hermoratoja, koska tämän oli havaittu rauhoittavan potilaita. Menetelmästä on luovuttu mm. siksi, että se myös muutti persoonallisuutta, heikensi aloitekykyä ym.
locus paikka, kohta, sijainti ¶ Sana on sitaattilaina latinasta ja esiintyy yleensä pitempien latinankielisten ilmaisujen osana esim. ilmaisussa "locus classicus" 'klassillinen paikka', joka tarkoittaa varsinaisesti sitä jonkin vanhan tekstin kohtaa, jossa jokin asia on esitetty tavalla, johon yleisesti viitataan. Vrt. lokus.
loft-asunto asuntokäyttöön muunnettu, alun perin muuhun tarkoitukseen tehty tila ¶ Tyypillisesti avara ja korkea asunto, joka on tehty entiseen teollisuusrakennukseen.
logaritmi eräs matemaattinen funktio, potenssifunktion käänteisfunktio; sellaisen arvo ¶ Luvun a k-kantainen logaritmi logka on sellainen luku b, jolle pätee kb=a. Esim. log101000 = 3, koska 103 on 1000.
logaritminen logaritmiin perustuva ¶ Logaritminen asteikko on sellainen, jossa suuretta kuvataan logaritmillaan. Tämä on eduksi mm. silloin, kun suureesta on esitettävä samalla asteikolla sekä hyvin pieniä että hyvin suuria arvoja.
logia tieteenala, oppi ¶ Lähes yksinomaan sivistyssanojen jälkiosana. Alkuosa on tavallisesti silloin myös peräisin kreikasta. Vastaava adjektiivi on -loginen-loppuinen ja tarkoittaa paitsi vastaavaan -logiaan kuuluvia asioita myös siihen aihepiiriin kuuluvia ilmiöitä, joita -logia tutkii. Esimerkiksi "biologinen" tarkoittaa paitsi 'biologiaan kuuluva, sille ominainen' myös 'elolliseen luontoon kuuluva, sille ominainen' (etenkin erotukseksi elottoman luonnon ilmiöistä tai ihmisen "keinotekoisesti" tekemistä esineistä ja aineista); välittävä merkitys on tällöin 'biologian alaan kuuluva'. Erään käsityksen mukaan tällainen merkityksen väljyys on haitallista ja pitäisi käyttää muunlaisia sanoja, esim. "bioottinen", silloin, kun ei ole tarkoitus viitata -logiaan. Kirjakielessä -logi-loppuinen sana tarkoittaa ihmistä, joka tutkii vastaavaa -logiaa, yleensä työkseen, tai on ainakin saanut alan koulutuksen (esim. "työtön geologi"), mutta arkikielessä myös alan opiskelijaa.
logiikka järjellisen päättelyn yleiset säännöt; niitä koskeva tieteenala; niiden noudattaminen, johdonmukaisuus
logismi katsomus, jonka mukaan olevaisuus on luonteeltaan loogista, järjellistä
logistiikka tavarantoimituksen kokonaisjärjestelmä; sellaisen suunnittelun periaatteet; symbolinen logiikka; käytännöllinen laskutaito
logistinen logistiikkaan kuuluva t. sen mukainen
logo yrityksen, tuotteen tms. nimen tai lyhenteen erityinen graafinen asu; graafinen tunnus; kirjakkeiden yhdistelmä ¶ Alkujaan lyhentymä sanasta logotyyppi, joka tarkoitti kirjakkeiden yhdistelmää; tämä merkitys on lähinnä historiallinen. Alkujaan sana viittaa nimen tai kirjainlyhenteen erityiseen asuun, josta yritys tms. tunnistetaan. Sana kuitenkin saanut myös merkityksen 'yhtiön, tuotteen tms. tunnuskuvio', joka on nykyisin tavallisempi. Lisäksi se voi tarkoittaa myös nimen erityisen asun ja tunnuskuvion yhdistelmää. Usein logoa (jossakin em. merkityksistä) käytetään liikemerkkinä (toiminimenä) tai tavaramerkkinä. Koska sana on moniselitteinen, voi olla parempi sanoa "tunnus" ja sitten tarvittaessa täsmentää, tarkoittaako esimerkiksi tunnuksen sanaosaa vai tunnukseen sisältyvää kuviota vai molempia yhdessä.
logografi antiikin Kreikan historioitsija
logografia logogrammeilla kirjoittaminen
logografinen logogrammeilla tehtävä t. niihin perustuva t. liittyvä
logogrammi sanaa tarkoittava kirjoitusmerkki, sanamerkki; kirjoitusmerkki, jota yhdessä tarkentavan merkin kanssa käytetään sanan esittämiseen
logonomi erään määrätutkinnon suorittanut puhetaidon opettaja
logopedi logopedian harjoittaja
logopedia puhehäiriöoppi; puhehäiriöiden parantaminen
logosentrinen sanakeskeinen
logosentrismi sanakeskeisyys
logoterapia Viktor E. Franklin kehittämä psykoterapian muoto
logotyyppi yhdeksi kappaleeksi valettu kirjakkeiden yhdistelmä
lojaali uskollinen, luotettava; velvollisuudentuntoinen; lainkuuliainen
lojaliteetti lojaalisuus ¶ Esim. työntekijän lojaliteetti- eli lojaalisuusvelvollisuus työnantajaa kohtaan tarkoittaa lähinnä velvoitetta pidättyä työajan ulkopuolellakin toimenpiteistä, jotka selvästi vahingoittaisivat työnantajaa.
lokaali paikallinen, globaalin vastakohta; (vanh., arkik.) huoneisto, "lukaali"; (tietotekn.) ohjelmiston t. järjestelmän paikallisasetusten kokonaisuus (engl. locale) ¶ Adjektiivin virallinen, mutta harvinainen asu on ilman -nen-loppua: lokaalinen.
lokalisoida sovittaa (tietokoneohjelma tms.) paikallisiin oloihin; paikantaa, määrittää paikka ¶ Lokalisointiin sisältyy yleensä (ohjelman käyttöliittymän) kielen kääntäminen mutta myös kulttuurierojen huomioon ottamista. Ks. Guide to Internationalization / Localization.
lokatiivi eräs sijamuoto joissakin kielissä, yleinen paikallissija ¶ Suomessa ei ole lokatiivia; muiden kielten lokatiivia vastaavat lähinnä inessiivi ja adessiivi, joiltakin osin myös essiivi.
loki datankäsittelyn tapahtumatiedosto, "log file"; sellaista keräävä ohjelma; laivan virallinen päiväkirja, lokikirja; laivan matka- ja nopeusmittari
lokus paikka (useita erikoismerkityksiä) ¶ Biologiassa: geenin paikka kromosomissa, geenikohta. Fonetiikassa:: formantin tavoittama jaksoalueen kohta klusiilin tai nasaalin edellä, kohtio. Vrt. locus.
lolita alaikäinen tyttö, joka käyttäytyy tai esitetään sukupuolisesti kiihottavana ¶ Sana johtuu Vladimir Nabokovin romaanista "Lolita".
long drink virvoitusjuomalla laimennettu alkoholijuoma, etenkin valmis sekoitus, "lonkero" ¶ Usein ajatellaan, että long drink on "pitkä", suhteellisen paljon nestettä suhteessa alkoholiin sisältävä; vrt. cocktail.
longitudi pituusaste
looginen järjellinen, johdonmukainen, logiikan mukainen
look [luk] ulkonäkö, ulkoinen vaikutelma
loosi osasto ¶ Erityisesti: ravintolan yms. osa, joka on erotettu matalilla väliseinillä; vapaamuurarijärjestön ja joidenkin muiden järjestöjen (paikallis)osaston nimitys. Aiemmin myös: aitio. Muoto "loosi" on nykyisen suosituksen mukainen, mutta asua "looshi" tai "looši" käytetään edelleen yleisesti; ks. Aiemmin s:n tilalla oli sh tai š
lootus useista kasvilajeista käytetty nimitys ¶ Varsinaiset lootukset kuuluvat lootusten sukuun Nelumbo. Muinaista Egyptiä kuvaavissa teksteissä lootuksilla tarkoitetaan sikäläisiä lummelajeja. Sanaa on käytetty useiden muidenkin, varsin erilaisten kasvien nimityksissä Etenkin aiemmin myös lyhytvokaalisena: "lotus".
lordi [loordi t. lordi] (miehen) eräiden aatelisarvojen yleisnimitys sekä arvonimi Isossa-Britanniassa ¶ Sanaa käytetään erityisesti parlamentin ylähuoneen (House of Lords) jäsenistä.
lornjetti varrelliset silmälasit
lotion [lotion t. loušən] ihonpuhdistus- t. kosteusemulsio
lotus [lootus t. lotus] = lootus
lounge [louŋŋe t. laundž(e)] odotus- tai oleskelutila ¶ Erityisesti: lentokentällä yleensä liikemies- ja ylempien luokkien matkustajille varattu tila, jossa on tarjolla ruokaa ja juomaa ja erilaisia palveluita. Myös laivoissa yms.
lubenter approbatur [lubenter aprobaattur t. lubénter aprobáatur] toiseksi alin hyväksyttävä arvosana eräissä eräissä arvosteluasteikoissa, 'mielihyvin hyväksytään' ¶ Periaatteessa sitaattilaina latinasta. Usein lyhyesti "lubenter", lyhenteenä "b", arkikielessä sen mukaan luettuna "bee".
lucifer [lusifer] paholainen ¶ Usein erisnimen kirjoitusasussa "Lucifer". Joskus muodossa "Luciferus".
luddiitti koneenrikkoja ¶ Alkujaan sanaa käytettiin Isossa-Britanniassa työläisistä, jotka tuhosivat kutomakoneita, koska ne tekivät heistä työttömiä. Myöhemmin yleisesti uusia keksintöjä vastustavista ihmisistä, jotka ovat valmiit vastaavaan toimintaan.
lukratiivinen voittoa tuottava, tuottoisa, kannattava
luksaatio (nivelen) sijoiltaanmeno
luksi valaistusvoimakkuuden yksikkö SI-järjestelmässä ¶ Tunnus: lx. Valaistusvoimakkuus on luksin suuruinen, kun yhden neliömetrin pintaan saapuu yhden luumenin suuruinen valovirta, siis 1 lx = 1 lm/m². Sana kirjoitetaan vielä usein "luxi" tai "lux".
luksus ylellisyys, loisto ¶ Sana on usein miedontunut merkitykseltään: luksukseksi saatetaan sanoa kaikkea tavanomaista merkittävästi hienompaa. Kirjoitetaan mainoskielessä usein "luxus" tai korvataan ilmaisulla "de luxe".
lumen [luumen] sanan luumen virheellinen kirjoitusasu
luminanssi valotiheys (fysiikan suureena)
luminesenssi fluoresenssin ja fosforesenssin yhteisnimitys ¶ Virheellisiä muotoja: luminisenssi, luminenssi.
luminoida tuottaa valoa
lupus joukko autoimmuunisairauksia, jotka aiheuttavat oireita ihossa t. eri puolilla elimistöä ¶ Suomen kielessä on käytetty myös nimitystä punahukka.
lustraatio hallinnon ym. poliittinen puhdistus ¶ Sanaa käytetään etenkin kuvaamaan Itä-Euroopan maissa tehtyjä puhdistuksia kommunismin kauden jälkeen.
luumen valovirran yksikkö SI-järjestelmässä; (biologiassa) aukko, ontelo (rakossa, suolessa t. suonessa) ¶ Yksikön tunnus: lm. Myös kirjoitettuna "lumen" (aiemmin jopa mittayksikköasetuksessa), mutta pitkävokaalinen asu on yleisten sääntöjen mukainen ja suomen kielen lautakunnan ja SFS:n suosittama.
luupperi laite, jolla voidaan tallentaa ääntää ja toistaa sitä jatkuvasti (musiikkiesityksen taustaksi tms.) ¶ Periaatteessa arkikielinen sana, joka johtuu englannin sanasta looper.
luuppi suurentava linssi; suurennuslasi; (tietotekniikan arkikielessä:) silmukka, joukko toistuvasti suoritettavia käskyjä t. toimintoja
luutnantti upseerinarvo sotavoimissa, eräiden maiden poliisivoimissa yms.
luuttu eräs kitaran tapainen näppäilysoitin
luuvartti (merenkulussa:) tuulenpuoli, ylähanka
lykantrooppi ihmissusi (mytologisena käsitteenä) ¶ Olento, joka on esim. päivisin ihminen mutta muuttuu yöllä sudeksi. Kuvataan yleensä pahantahtoiseksi, pahuuden vallassa olevaksi.
lykantropia harha, jossa ihminen luulee olevansa (ihmis)susi tai muu peto
lykopeeni eräs karotenoidi ¶ Lykopeeni esiintyy mm. tomaatissa, ja sen päätelty olevan voimakas antioksidantti ja A-vitamiinin esiaste.
lymfa imuneste, imusuonissa virtaava kudosneste
lymfaattinen imukudos-; imusolmuke-; imuneste-
lymfo- imukudos-
lymfosyytti imusolu
lynkata tappaa rikollinen t. rikolliseksi epäilty omavaltaisesti ¶ Sanaa käytetään yleensä ihmisjoukon tekemästä, yllytetystä surmaamisesta, jonka joukko itse kokee oikeutetuksi rangaistukseksi rikolliselle.
lyriikka laulurunous; tunnelmarunous; runous yleensä; (arkikielessä myös:) laulun sanat, sanoitus
lyseo yliopistoon johtanut (valtion) oppikoulu ¶ Nimitys oli käytössä ennen 1970-luvun peruskoulu-uudistusta.
lysoli eräs voimakkaan hajuinen, desinfiointiin käytetty neste
lyyra eräs muinaiskreikkalainen kielisoitin; tunnuksena (esim. ylioppilaslakissa) käytetty lyyran kuva; (kuvaannollisesti:) runoilu
lyyrinen lyriikkaan kuuluva, sille ominainen; tunnelmallinen, haaveellinen
lööppi otsikkojuliste, jolla myydään lehtiä, etenkin iltapäivälehtiä; sellaisessa oleva iskevä otsikkoteksti ¶ Sana ei varsinaisesti ole sivistyssana vaan vain ruotsista (löpsedel) suomeen lainattu.