Pienehkö sivistyssanakirja, j-alkuiset sanat

jaakobinpaini ihmisen sisäinen taistelu ¶ Myös muodossa "jaakopinpaini". Nimitys johtuu Raamatun kertomuksesta (1. Moos. 32:23), jossa Jaakob paini Jumalan kanssa ja joka on tulkittu sisäistä kamppailua tarkoittavaksi.

jaardi anglosaksinen pituusmitta, 0,9144 metriä ¶ Englanniksi "yard", lyhenne "yd.".

jaarli eräs korkea aatelisarvo (earl) Isossa-Britanniassa; (historiassa:) kuninkaan ylimpiä virkamiehiä Skandinaviassa

jacuzzi [jakutsi] poreallas ¶ Myös kirjoitusasussa "jakutsi". Kielitoimisto suosittaa sanaa "poreallas".

jade eräs jalokivityyppi

jaguaari eräs amerikkalainen iso kissaeläin, Panthera onca

jahti eräiden alustyyppien nimitys; riistanajo, metsästys ¶ Alkujaan "jahti" aluksen nimityksenä tarkoitti pientä, yksimastoista purjealusta, jota käytettiin rannikon rahtiliikenteeseen. Nykyisin sanaa käytetään yleensä pienehköistä mutta hienoina pidetyistä aluksista, etenkin huvikäyttöön tarkoitetuista.

jakaranda eräitä trooppisia puita (suku Jacaranda); niistä saatava, mm. huonekaluihin käytetty puuaines; palisanteri

jakki eräs aasialainen nautaeläinlaji, jakkihärkä Bos mutus; etenkin elektroniikkalaitteiden hylsymäinen liitin

jakonetti ohut, pehmeä puuvillapalttina

jalapeño [halapenjo] Eräs hyvin voimakkaan makuinen paprika. ¶ Sana on sitaattilaina espanjasta. Kielitoimiston suosittama kirjoitusasu on "jalapeno", joka on ilmeisesti tarkoitettu lainasanaksi (vastakohtana sitaattilainalle) ja luettavaksi kuten kirjoitetaan. Usein käytetään kirjoitusasua "jalopeno".

jambi ylenevä kaksitavuinen runojalka t. sellaisia käyttävä runomitta

jamboree partiolaisten kansainvälinen kokous

janitsaari (historiassa:) turkkilainen jalkaväensotilas t. henkivartiokaartilainen

januskasvoinen sellainen, jolla on kahdet aivan erilaiset kasvot (yleensä kuvaannollisesti) ¶ Sana johtuu muinaisten roomalaisten Janus-jumalasta. Oikeampi muoto olisi "januksenkasvoinen".

jargon ammattikunnan, opiskelualan, harrastealan, sosiaaliryhmän tms. erityiskieli; "sanasalaatti", merkityksetön puhe, johon liittyy usein puheen ymmärtämisen häiriö ja afasia ¶ Sana voi viitata varsinaiseen ammattikieleen eli viralliseen, kirjallisessa esityksessä käytettyyn, runsaasti alan termejä ja lyhenteitä käyttävään kieleen sellaisenaan, mutta myös sellaisen kielen käyttöön tavanomaisessa puheessakin ja alan ulkopuolisillekin puhuttaessa. Vrt. slangi.

jasmiini sukuun Jasminus kuuluva pensas t. köynnös; sukuun Philadelphus kuuluva pensas ¶ Kumpaankin sukuun kuuluu koristekasveina pidettyjä, valkokukkaisia, tuoksuvia lajeja. Niiden erottamiseksi on sepitetty Philadelphus-lajeille nimitys "jasmike", jota mm. Kielitoimiston sanakirja suosittaa.

jatsi eräs kevyen rytmisen musiikin laji ¶ Edelleen yleisesti myös "jazz"; ks. huomautuksia vieraiden kirjainten käytöstä.

jazz [jats t. džäz] = jatsi

jeeppi (arkik., virheellisesti:) maastoauto ¶ "Jeep" on eräiden maastoautojen rekisteröity tavaramerkki.

jefreitteri korpraalia vastaava sotilasarvo ennen useiden maiden armeijoissa

jeni Japanin rahayksikkö. ¶ Symboli: ¥ (sama kuin juanin). Englanniksi "yen". Aiemmin suomessa myös "jen".

jenkki yhdysvaltalainen (ihminen); Yhdysvaltain pohjoisvaltioiden asukas ¶ Sana tarkoittaa suomessa tavallisesti yhdysvaltalaista yleensä.

jeremiadi valitus, valitusvirsi

jesuiitta Ignatius Loyolan perustaman munkkiveljeskunnan jäsen; (kuvaannollisesti:) tekopyhä t. häikäilemätön ihminen ¶ Häikäilemättömyyden merkitys on syntynyt mm. jesuiittaveljeskunnan periaatteeksi väitetystä lausumasta "tarkoitus pyhittää keinot", joka kuitenkin on jesuiittojen vastustajien keksimä.

jet lag [džet läg] aikaerorasitus ¶ Aikavyöhykkeiden ylittämisen aiheuttama rasitus, joka johtuu siitä, että ihmisen elimistö ja mieli on tottunut ympäristönsä vuorokausirytmiin.

jeti lumimies, oletettu ihmismäinen, karvainen, vuorilla asuva olento

jetset "menevää" elämää viettävä (joutilas) yläluokka, "suihkuseurapiirit" ¶ Taivutus "jetsetin" jne. Myös kirjoitusasussa "jet-set".

jetti eräänlainen (huviajoon tarkoitettu) pieni vesikulkuneuvo; suihkumoottorilentokone

jiddiš juutalaisten käyttämä lähinnä saksaan perustuva kieli, juutalaissaksa ¶ Syntyi 900-luvulla Reinin laaksossa lähinnä siellä silloin puhutuista germaanisista (saksalaisista) ja romaanisista murteista. Myöhemmin romaaninen aines väheni ja mukaan tuli runsaasti seemiläisiä ja slaavilaisia aineksia. Virallisesti suositeltu suomenkielinen nimi on jiddi, mutta jiddiš (tai jiddish) on paljon tavallisempi, ja suositustakin tultaneen muuttamaan.

jigi silikonista tms. valmistettu matoa, toukkaa tai pikkukalaa muistuttava viehe

jihad [džihad t. džiháad] islamissa taistelu uskon puolesta ¶ Islamin piirissä käsitykset jihadin luonteesta vaihtelevat. Sen on selitetty tarkoittavan mm. uskovan sisäistä kamppailua pahaa vastaan. Länsimaissa sana usein selitetään ilmaisulla "pyhä sota" ja sen katsotaan tarkoittavan sotaa islamin levittämiseksi. Myös kirjoitusasussa "džihad" (tai "dhihad"). Asu "jihad" on ymmärrettävissä sitaattilainaksi, koska arabian translitterointisääntöjen mukaan dž-äännettä tarkoittava kirjain korvataan j:llä.

jive [džaiv] eräs seuratanssi

jiujitsu eräs japanilaisperäinen lähitaistelun ja urheilun muoto ¶ Myös kirjoitusasuissa ju-jutsu ja jujutsu, mutta "jiujitsu" on suomessa vanhastaan käytetty nimitys.

jobinposti huono uutinen, surusanoma

jockey [jokkei t. džoki] ammattilainen kilparatsastaja anglosaksisissa maissa

jodi halogeeneihin kuuluva alkuaine, kemiallinen merkki I (tai J) ¶ Koska jodi on välttämätön hivenaine, jonka saannissa on ongelmia, sitä nykyisin lisätään ruokasuolaan.

jodlaus laulutapa, jolle on ominaista rintaäänen ja falsetin vuorottelu, vokaalien käyttö ja suuret intervallit ¶ Esiintyy etenkin alppiseuduilla.

jogurtti = jukurtti

joint venture [džoint ventšö(r)] yhteisyritys ¶ Kahden tai useamman yrityksen yhteinen, yhteiseen lukuun toimiva yritys, joka on perustettu jatkuvaksi tarkoitettua toimintaa varten. Sanaa saatetaan käyttää myös konsortioista.

jojo eräänlainen leikkikalu, joka koostuu langasta ja sillä pyöritettävästä rullasta ¶ Jojossa rulla liikkuu nopeasti alas ja ylös, kun lanka purkautuu sen ympäriltä ja keriytyy sen ympärille.

jokeri eräissä korttipeleissä kortti, jota voi käyttää minkä tahansa kortin tilalla; pesäpallossa pelaaja, jota voidaan käyttää lyöntivuorossa missä tahansa välissä ¶ Datatekniikassa sanaa "jokerimerkki" tai lyhyemmin "jokeri" käytetään erikoismerkeistä, jotka voivat edustaa muita merkkejä, esimerkiksi "?" mitä tahansa merkkiä ja "*" mitä tahansa merkkijonoa taikka merkkien toistumista. (Englanniksi: wildcard (character).)

jokto- kvadriljoonasosa- (SI-järjestelmän etuliite, vastaa kerrointa 10-24, tunnus: y) ¶ Englanniksi yocto-.

jonglööri taitotemppujen tekijä, yleensä esineitä taitavasti käsittelevä

jooga eräs intialaisperäinen ajatusjärjestelmä ja siihen liittyvä voimistelu ja muu ruumiinkulttuuri

joogata harrastaa joogaa

joogi joogan harjoittaja

jotta- SI-järjestelmän etuliite, joka vastaa kvadriljoonalla kertomista eli kerrointa 1024 ¶ Tunnus Y. Englanniksi yotta-.

joule energian ja työn yksikkö SI-järjestelmässä ¶ Joule on sen työn määrä, jonka yhden newtonin voima tekee yhden metrin matkalla. Taivutus: joule, joulen, joulea jne. Aiemmin myös muodossa "jouli", mutta "joule" on mm. mittayksikköasetuksessa käytetty asu.

journaali kausijulkaisu ¶ Määrävälein ilmestyvä julkaisu, aikakausjulkaisu (aikakauslehti tai aikakauskirja).

journalismi [journalismi t. šurnalismi t. žurnalismi] sanomalehtityö, -kirjoittelu; vastaava toimituksellinen työ muualla (mm. TV:ssä); ¶ Sanaan sisältyy usein eettinen näkökohta, ajatus journalismin sääntöjen noudattamisesta. Sukulaissanoista ks. ismi.

journalistiikka [journalistiikka t. šurnaslitiikka t. žurnaslitiikka] lehdistöala, toimituksellinen kirjoittelu ¶ Suunnilleen sama kuin journalismi.

joviaali rauhallisen hyväntahtoinen, lupsakka ¶ Myös (ja tavallisemmin) muodossa "joviaalinen"; ks. Voisiko -nen-lopun jättää pois adjektiiveista?

joystick [džoistik] (tietokoneen) ohjaussauva ¶ Laite, jossa on käännettävä sauva ja yleensä myös painikkeita. Käytetään tietokoneohjelmien, varsinkin pelien, yhteydessä kuvaruudulla tapahtuvaan kohdentamiseen ja muuhun ohjaamiseen.

juan Kiinan rahayksikkö ¶ Symboli: ¥ (sama kuin jenin). Kiinan kielen virallisen transkription pinyinin mukainen asu olisi "yuan". Kielenhuolto ei ole ottanut kantaa siihen, kumpi asu on suositeltavampi.

judo jiujitsusta kehitetty urheilulaji ja itsepuolustusmenetelmä

judoka judon harjoittaja

jugend [juugend t. juugent] eräs taiteen tyylisuunta n. vuosina 1890 - 1915 ¶ Suomessa jugend liittyi kiinteästi ns. kansallisromantiikkaan. Sana on saksan kielestä (Jugend), mutta sitä ei voi pitää varsinaisena sitaattilainana vaan se kirjoitetaan suomessa pienellä alkukirjaimella. Suomen kielessä esiintyy myös ranskasta lainattu jugendin nimitys "art nouveau".

jukebox [jukeboks t. džuukboks] levyautomaatti ¶ Arkikielessä myös asussa "jukeboksi".

jukurtti eräänlainen hapanmaitotuote, nykyisin tavallisesti hedelmillä tms. maustettu ¶ Virallinen kirjoitusasu "jogurtti", joskin myös asu "jukurtti" ja nykyisin myös "jugurtti" on hyväksytty. Se, että suomessa tämän sanan ensimmäinen vokaali on yleensä u, johtunee siitä, että ruotsin sanassa "yoghurt" ääntyy o ainakin suomenruotsissa osittain u:na kuten ruotsin o yleisesti tällaisessa asemassa. Ks. Kirjoitus- vai äänneasun mukaan?

juliaaninen Juliuksen mukaan nimetty ¶ Erityisesti: "juliaaninen kalenteri" oli Julius Caesarin mukaan nimetty ajanlaskun järjestelmä, "vanha luku", joka edelsi nykyistä (gregoriaanista), "uutta lukua", ks. Suomalaisen kalenterin historiaa; "juliaaninen päivä" (Julian day, nimetty Julius Scaligerin mukaan) taas tarkoittaa aivan muuta: päivän numeroa vuoden 4713 eKr. alusta laskettuna, jolloin koko päiväys siis voidaan ilmaista yhdellä luvulla.

jumbo kilpailussa viimeiseksi jäänyt; eräs suurten matkustajalentokoneiden tyyppi (jumbojetti); suurikokoinen

junior nuorempi ¶ Etenkin kahdesta samannimisestä henkilöstö, usein isästä ja pojasta tai muuten lähisukulaisista. Lyhennetään suomessa "jr.", englannissa "Jr". Vrt. senior.

juniori nuori henkilö, varsinkin urheilu- ja muussa harrastustoiminnassa nuorten sarjassa kilpaileva

junkkari riehakas nuorukainen; (historiassa:) upseerikokelas t. lippua kantava aliupseeri (eräissä maissa); eräiden arvonimien osana esiintyvä nimitys (kamarijunkkari)

junkkeri alkujaan prinssien, sittemmin nuorten aatelismiesten ja aatelismiesten arvonimi (lähinnä Saksassa); (halveksivasti:) taantumuksellinen preussilainen aatelinen

junktuura liitos, liittymä (anatomiassa)

junktuuri liittymä, siirtymä (kielitieteessä)

juntta ryhmä, kopla, joukko, etenkin hallitusvaltaa pitävä (yl. sen anastanut) ryhmä latinalaisessa maassa ¶ Johtuu espanjan sanasta "junta" 'liitto, neuvosto, toimikunta'. Eri alkuperää kuin paalutuslaitetta tarkoittava "juntta", joskin johdoksen "juntata" 'muokata mielipidettä' muodostumiseen ovat nämä sanat saattaneet yhdessä vaikuttaa. Näistä molemmista erillistä alkuperää on vehnäleipää tai pullaa tarkoittava "juntta".

juppi nuori, ammattisuuntautunut ja urbaania elämää viettävä ihminen ¶ Sanaa käytetään yleensä moittivassa sävyssä, ja se johtuu englannin sanasta "yuppie", jonka alkuosa viittaa sanoihin "young, urban, professional".

jurakausi eräs geologinen kausi, alkoi n. 205,1 milj. vuotta sitten, päättyi n. 142 milj. vuotta sitten ¶ Englanniksi Jurassic (period). Elokuvan Jurassic park nimi on harhaanjohtava, koska siinä kuvatuista dinosauruksista vain osa eli jurakaudella.

juridiikka lainoppi, oikeustiede; jonkin asian lainopillinen puoli

juridinen laki-, oikeus-, oikeudellinen, oikeustieteellinen

juristeria lailla temppuilu, lainvääntely, asioiden mutkistaminen lainopillisilla kikoilla; oikeudelliset kysymykset, juridiikka ¶ Sanaa käytetään enimmäkseen paheksuvassa mielessä silloin, kun jokin oikeudellinen tarkastelu tai menettely koetaan haitalliseksi; tarkoitus on syyttää sitä keinotekoiseksi temppuiluksi.

juristi lainoppinut, lakimies

jurtta telttamainen asumus, jota Keski-Aasian paimentolaiset käyttävät

jury [jury t. džuöri] arvostelulautakunta, tuomaristo; anglosaksisissa maissa eräänlainen valamiehistö oikeusistuimessa

juryttää arvostella, toimia tuomari(sto)na ¶ Lähinnä taidenäyttelyiden yms. arvostelutuomari(sto)na toimimisesta käytetty teennäinen, sanasta jury johdettu verbi. Kielenhuollon arvion mukaan sana on äänteellisesti mahdoton ja parempi voisi olla "jyryttää". Se onkin yleisempi - mutta vielä koomisempi.

juudas kavaltaja, petturi ¶ Myös isolla alkukirjaimella "Juudas". Johtuu Juudas Iskariotista, joka kavalsi Jeesuksen.

juutalainen erääseen Lähi-Idästä peräisin olevaan kansaan kuuluva t. sille t. sen uskonnolle ominainen ¶ Juutalaisuus määräytyy ennen muuta uskonnon ja siihen liittyvän kulttuurin mukaan varsinkin siksi, että juutalaiset hajaantuivat Israelin alueelta eri puolille maailmaa mutta säilyttivät usein uskontonsa. Sanat "heprealainen" tarkoittaa samaa kuin "juutalainen" (ihmistä merkitsevänä). Sana "israelilainen" tarkoittaa Raamatun ajasta puhuttaessa yleensä samaa, nykyisin myös Israelin valtioon kuuluvaa t. liittyvää. Aiemmin juutalaista uskoa tunnustavaa kutsuttiin myös nimellä "mooseksenuskoinen". Ks. Internetixissä olevaa juutalaisuuden kuvausta ja Juutalaisuuden sanastoa.

juutti eräs kasvilaji, Corchorus capsularis; siitä saatava kuitu; samaan sukuun kuuluva muu kasvi; muinaiseen, Jyllannin niemimaalla asuneeseen germaaniheimoon kuuluva ihminen; (lähinnä leikillisesti:) tanskalainen ihminen

juveniili nuorekas, nuorten tapainen

jyan = juan

jyryttää = jyryttää

jäävi esteellinen (oikeudellisessa t. moraalisessa mielessä)