Pienehkö sivistyssanakirja, b-alkuiset sanat

baari pienehkö liiketila yksinkertaista ruokailua tai juomista varten; tila, jossa tarjoillaan juomia korkean pöydän ääressä; pienmyymälä; eräs paineen yksikkö ¶ Mittayksikkömerkitys on itse asiassa eri alkuperää oleva sana; yksikkö baari (tunnus: bar) tulisi korvata SI-järjestelmän mukaisella yksiköllä pascal (1 bar = 100 kPa). Jos baaria kuitenkin käytetään yksikkönä ja lauseyhteys vaatii taivuttamista, on parempi käyttää nimeä (esim. "10 baariin") kuin tunnusta, koska sääntöjen mukainen tunnusten taivutus johtaa outoihin asuihin (esim. "10 bar:iin"). Englannin kielessä "bar" tarkoittaa mm. pitkulaista pöytää sekä sellaisen käyttöä (alkoholi)juomien tarjoiluun. Suomessa sanaa ruvettiin käyttämään myös kahviloista, ruokaloista yms. ja eräässä vaiheessa myös muodinomaisesti pienmyymälöistä yleensä ("housubaari" yms.).

baasis perusta, pohja, lähtökohta

baby [beibi] = beibi

baby shower [beibi shauə(r)] vauvakutsut ¶ raskaana olevan naisen hemmottelemiseksi järjestettävät amerikkalaistyyliset kutsut

babysitter [beibisitter]babysitter [beibisitter] lapsenvahti; vauvanistuin

bacchus [bakkus] viininjuonti, alkoholin käyttö juhlimiseen, "kosteat juhlat; taipumus sellaiseen; viininjumala ¶ Erisnimenä "Bacchus" on muinaisten kreikkalaisten viininjumalan nimi latinan mukaisessa asussa. Sitä käytetään (usein gemenalla kirjoitettuna) myös kuvaamaan houkutusta (runsaaseen) juomiseen ja juomista itseään.

backgammon [bäk-gämön] eräs kahden hengen lautapeli, jota usein pelataan rahapanoksin

bagatelli pikkuseikka, mitätön asia: pieni musiikkikappale, näytelmä tai kirjallinen teos

bagatellisoida vähätellä, väheksyä, pitää bagatellina

bagel [beigel] Ääntämyksen mukaista kirjoitusasua ¶ "beigel" esiintyy jonkin verran. Kielitoimisto on ehdottanut sanaa "bagelrinkeli", joka kuitenkaan ei juuri ole tullut käyttöön.

bahaismi [baha'ismi] eräs 1800-luvulla lähinnä islamin pohjalta syntynyt uskonto ¶ Bahaismi pyrkii yhdistämään eri uskonnot ja ihmiskunnan. Rinnakkaisnimityksiä: "bahai", myös kirjoitusasuissa "baha'i" ja "bahá'í", "bahai-usko" ja "bahailaisuus".

bahuvriihi eräs yhdyssanatyyppi ¶ Laajassa mielessä bahuvriihi on yhdyssana, jonka tarkoite ei kuulu samaan luokkaan kuin sen jälkiosan tarkoite; esimerkiksi "herkkusuu" ei tarkoita minkäänlaista suuta. Suppeammassa (ja tavallisemmassa) mielessä bahuvriihi on muotoa XY oleva yhdyssana, jonka merkitys on 'sellainen, jonka Y:tä luonnehtii sana X'. Bahuvriihejä ovat esim. "harmaaparta" ('sellainen, jonka parta on harmaa') ja "märkäkorva". Usein myös kirjoitusasussa "bahuvrihi", joskus asussa "bahuvrīhi"; näitä voi perustella sillä, että sana on sitaattilaina (sanskritista).

baitti = byte

bajadeeri intialainen (ammatti)tanssijatar, etenkin hindulaisessa temppelissä

bakeliitti eräs kovamuovi

bakkanaali hurjat juomingit ¶ Yleensä monikollisena: bakkanaalit. Myös yleisesti hurjasta juhlimisesta.

bakteeri eräitä alkeistumallisia pieneliöitä ¶ Yleiseen mielikuvaan bakteereista vaikuttaa, että jotkin bakteerit ovat vaarallisia taudinaiheuttajia. Sana "bakteeri" esiintyy myös eräiden varsinaisiin bakteereihin kuulumattomien eliöryhmien nimissä: arkeobakteeri, syanobakteeri.

bakteremia bakteeriverisyys, bakteerien esiintyminen veressä ¶ Myös asussa "bakteriemia".

bakterio- bakteeri-

bakteriologia bakteereja tutkiva tieteenhaara ¶ Sukulaissanoista ks. logia.

bakteriosiini yleisnimitys bakteerin tuottamille proteiineille, jotka estävät muiden bakteerien kasvua

balalaikka venäläisperäinen, kolmikulmainen, pitkäkaulainen kielisoitin ¶ Joskus myös venäjänmukaisessa kirjoitusasussa "balalaika".

balansoida tasapainottaa; pysytellä tasapainossa

balanssi tasapaino; saldo, tilin molemmat puolet yhtä suuriksi tekevä tasoituserä; edestakaisin liikkuva koneen osa, esim. kellon liipotin

baldakiini vuodekatos, valtaistuinkatos tms.

baletti taidetanssi, joka esitetään näyttämöllä musiikin säestyksellä; taidetanssin musiikki; taidetanssia esittävä joukkue tai laitos

balkanisoida [balkkanisoida t. balkanisoida] hajottaa alue valtiollisesti ja poliittisesti erillisiin, usein keskenään riiteleviin ja sotiviinkin osiin ¶ Tätä sanaa yleisempi on sen passiivijohdos "balkanisoitua" ja tämän muoto "balkanisoituminen", joilla käytännössä usein viitataan hajaantuneisuuden tilaan. Alkujaan tällaisilla ilmaisuilla on viitattu Balkanin niemimaan valtiolliseen hajaantumiseen 1900-luvun alussa; myöhemmin sillä on luonnehdittu mm. siirtomaavaltojen hajoamisessa tapahtunutta kehitystä. Ääntämyksestä ks. Yksi vai kaksi konsonanttia?

balladi [ballaadi t. balladi] laulelma, joka esittää jonkin (usein tunteisiin vetoavan) tarinan ¶ Normien mukainen asu lyhytvokaalinen, mutta pitkävokaalinen ääntämys ehkä tavallisempi.

balleriina baletin tanssijatar ¶ Kirjoitusasu usein (ja mm. Kielitoimiston sanakirjassa) lyhytvokaalinen "ballerina", jolloin sana on käsitettävissä sitaattilainaksi (italiasta).

ballistiikka heittoliikettä tutkiva tiede ¶ Myös ammusten liikettä voidaan tarkastella heittoliikkeenä.

ballistinen heittoliikkeessä oleva; heittoliikettä koskeva ¶ Erityisesti: ballistinen ohjus 'pitkän matkan ohjus, mannertenvälinen ohjus'.

balneo- kylpy-

balsa erään puun (balsapuu Ochroma pyramidale) pehmeä ja kevyt puuaines; eräs seuratanssi, valssin muunnos

balsami = palsami

balsamico makeahko etikka, joka on valmistettu rypälemehusta keittämällä ja käyttämällä ¶ Kielitoimiston sanakirja suosittaa tilalle sanaa "balsamiviinietikka" tai "balsamietikka".

balsamoidan = palsamoida

baltti balttilainen ihminen

balttilainen virolainen, latvialainen tai liettualainen; erääseen indoeurooppalaisten kielten ryhmään kuuluva; sellaista kieltä puhuvaan kansaan kuuluva; Itämerta t. Itämerenmaita koskeva; (historiassa myös:) Liivinmaan saksalainen ¶ Sana "Baltia" on Itämeren itä- ja kaakkoispuoleisten maiden yhteisnimitys, kun taas "Baltian maat" tarkoittaa suppeammin Viroa, Latviaa ja Liettuaa. Sana "balttilainen" voi viitata jopa yleisesti Itämeren alueeseen tai em. alueisiin tai niiden asukkaisiin. Kielistä puhuttaessa "balttilainen" tarkoittaa kieliryhmää, johon kuuluvat nykykielistä latvia ja liettua (mutta ei viro), hävinneistä kielistä muinaispreussi.

balusteri pieni, tavallisesti päärynänmuotoinen pylväs

balustradi reunakaide tai rintanoja, tavallisesti balusterien tukema

bambu isoja, puuvartisia trooppisia heinäkasveja; sellaisen varsi rakennusaineena

banaali lattea, tylsä, tympeä, arkipäiväinen ¶ Yleensä halventavassa merkityksessä, mutta esim. matematiikassa banaali (eli triviaali) ratkaisu tarkoittaa sellaista ratkaisua, joka on aivan ilmeinen ja siksi suhteellisen mielenkiinnoton.

banaani eräs trooppinen viljelykasvi (Musa paradisiaca) ja sen pitkulainen hedelmä ¶ Banaanipotku (tai vain "banaani") tarkoittaa jalkapallossa kierteistä potkua, jossa liikerata kaartuu hiukan banaanin tapaan. Banaanitasavalta tai banaanivaltio on väheksyvä nimitys Keski-Amerikan valtioille, joiden taloudessa keskeinen osa on hedelmänviljelyllä ja jotka ovat riippuvaisia yhdysvaltalaisista yrityksistä. Banaanikärpänen (Drosophila melanogaster) on perinnöllisyystieteessä tärkeä tutkimuskohde mm. siksi, että sen kromosomit ovat suuren kokonsa takia helpommin tutkittavissa kuin muiden lajien.

banalisoida tehdä latteaksi, banaaliksi ¶ Ehdotettu rinnakkaismuoto: banaalistaa.

banaliteetti arkipäiväisyys, latteus, banaalisuus

band = bändi

banderolli pitkänomainen, etenkin kulkueessa kannettava juliste; paperinauha, joka on sikarin, kirjan tms. ympärillä, vyöte

bandiitti rosvo, ryöväri

bandy [bändy t. bändi] jääpallo; yhdyssanoissa vastaavantyyppisistä lajeista ¶ Esim. "salibandy" 'sisätiloissa pelattava jääpalloa muistuttava peli, sähly'.

banketti juhla-ateria, yleensä luonteeltaan virallinen; välitasanne, joka on tehty pengerryksen luiskaan

bankrotti vararikko ¶ Sana on vanhahtava. Vanha rinnakkaismuoto: "bankrutti".

banneri pitkänomainen mainos- tms. kuva web-sivulla ¶ Yleensä sivun yläreunassa. Atk-sanakirjan ehdottama suomalainen vastine: viiri.

bantu eräisiin keski- ja eteläafrikkalaisiin kansoihin kuuluvien nimitys

baptismi kristinuskon suunta, joka hyväksyy vain ns. uskovien kasteen ¶ Vrt. anabaptismi. Sukulaissanoista ks. ismi.

bar mitsva juutalainen juhla, jossa pojasta tulee uskonnollisesti täysi-ikäinen 13 vuoden iässä; tämän seremonian läpikäyneestä pojasta käytettävä nimitys ¶ Sananmukaisesti tarkoittaa "lain poika". Vrt. bat mitsva. Ilmaukselle on muitakin kirjoitusasuja, jotka perustuvat muissa kielissä käytettävään heprean siirtokirjoitukseen, mm. "bar mitzwah".

barbaari sivistymätön ihminen, raakalainen

barbaria sivistymättömyys, raakalaisuus

barbarismi = barbaria; vieras vaikutus, muukalaisuus kielessä

barbituraatti eräitä uni- ja rauhoituslääkkeitä

bardi muinaiskelttiläinen runonlaulaja

barista baarimestari, joka hallitsee espresson ja muiden erikoiskahvien valmistuksen

baritoni miesääni, joka on korkeudeltaan basson ja tenorin välillä; sellaisen äänen esittäjä; eräs soitin ¶ Rinnakkaismuoto: barytoni. (Yleensä klassillisen kreikan ypsilonia edustaa suomessa y, mutta joissakin tapauksissa kuten tässä sen tilalle on ainakin vaihtoehdoksi tullut i. Suomen kieleen i:llinen muoto sopii paremmin vokaalisoinnun takia.)

baro- ilmanpaine-, paine-

barokki eräs taidesuunta, jolle olivat ominaisia voimakkaat, mahtipontisetkin muodot ¶ Ajallisesti barokki sijoittuu renessanssin ja rokokoon väliin.

barometri mielialojen mittaus t. sen tulos; ilmapuntari; (bridgessä) eräs kilpailumuoto ¶ Alkuperäisen merkityksen 'ilmapuntari' rinnalle ja sitä tavallisemmaksi on tullut kuvaannollinen merkitys, esim. "kuluttajabarometri" ja "eurobarometri". Bridgekilpailun muotona barometri on järjestelmä, jossa osallistujat jo varhaisessa vaiheessa sijoitetaan tulosten perusteella järjestykseen, joka kullakin kierroksella muuttuu, ja he pelaavat suunnilleen samoilla sijoilla olevia vastustajia vastaan. Sanan suositeltu taivutus takavokaalinen (barometria jne.).

baronetti paronia alempi brittiläinen aatelisarvo

barrakuda lämpimien ja lauhkeiden merien petokaloja, "merihauki" ¶ Englanniksi "barracuda".

barreli anglosaksinen tilavuusmitta, n. 160 litraa

barrikadi katusulku ¶ Vallankumousromantiikan perussanoja. Normien mukainen asu lyhytvokaalinen, mutta pitkävokaalinen ääntämys on tavallisempi.

bary- paino-, raskas-

barytoni = baritoni

basaari rakennus, jossa on pieniä kauppoja; (hyväntekeväisyys)myyjäiset; itämainen kauppakatu

basaliooma tyvisolukasvain tai -syöpä

basaltti eräs vulkaaninen pintakivilaji

baseball [beisbool] eräs Yhdysvalloissa suosittu pallopeli, pesäpallon tapainen

baši-bozuki Turkissa 1800-luvulla asevoimiin värvätty mies, joka ei saanut säännöllistä palkkaa, vaan ansaitsi ryöstösaaliilla. ¶ Sana on nykyisin tunnettu lähinnä haukkumasanana, joka esiintyy Tintti-kirjoissa eri asuissa, mm. ba¨¨ibazuukki.

basilika eräs maustekasvi; siitä tehty mauste tai hajuste; antiikin ajan oikeustalo ja kaupparakennus; varhaiskristillinen, 3-5-laivainen kirkkorakennus

basiliski eräs taruhirviö, jonka katseen uskottiin tappavan; eräs eteläamerikkalainen lisko

basilli sauvamainen bakteeri; (arkikielessä myös:) taudinaiheuttaja, vaarallinen mikrobi; ohut lääkepuikko

basisti bassosoittimen, varsinkin kontrabasson soittaja ¶ Joissakin piireissä jostakin syystä tyhmyyden vertauskuvana (ns. basistivitseissä) käytetty sana.

baskeri pehmeä lipaton ja lieritön päähine

bašlikki = paslikka

basso matalaäänisin soitin; matalin miesääni; matala sävelalue diskantin vastakohtana

bastardi (biologiassa) risteymä, hybridi; avioton lapsi, äpärä, varsinkin sellainen, jonka isä on ylhäistä ja äiti alhaista syntyperää; (kuvaannollisesti, yleensä väheksyvästi tai halventavasti) sekamuodoste, sekasikiö

bastioni eräänlainen linnoituksen ulkoneva osa ¶ Nelisivuinen, takaa avoin varustus, joka koostuu kahdesta pitkästä siivestä ja kahdesta lyhyestä kyljestä. Siivet yhtyvät kärjessä. Ehdotettu suomennos: "vallinsarvi".

bat mitsva juutalainen juhla, jossa tytöstä tulee uskonnollisesti täysi-ikäinen 12 vuoden iässä; tämän seremonian läpikäyneestä tytöstä käytettävä nimitys ¶ Sananmukaisesti tarkoittaa "lain tytär". Vrt. bar mitsva.

bataatti eräs trooppinen, perunaa muistuttava viljelykasvi; sen mukula

batisti eräs hieno pellavakankaan laji

bar mitsva juutalainen juhla, jossa pojasta tulee uskonnollisesti täysi-ikäinen 13 vuoden iässä; tämän seremonian läpikäyneestä pojasta käytettävä nimitys

baty- syvä-, syvyys-; syvänmeren-

batyskooppi tutkimusalus tai -laite, joka lasketaan meren syvyyteen

bauksiitti eräs alumiinimalmi ¶ Aiemmin myös muodossa "boksiitti".

bavarois [bavarwáa] eräs ranskalainen makea jälkiruoka, eräänlainen kermavanukas ¶ Myös asussa "bavaroise", mutta "bavarois" on Ranskan akatemian sanakirjan mukainen asu.

beaani ensimmäisen vuoden opiskelija yliopistossa

beach volley [biitš voli] rantalentopallo ¶ Pallopeli, jossa alusta on pehmeää hiekkaa ja perusajatus on sama kuin lentopallossa.

beat [biit] jatsin rytminen perussyke

beatnik [biitnik] taiteellisista ja "kapinallisista" ihmisistä joissakin yhteyksissä käytetty nimitys, varsinkin 1950-luvun oloista puhuttaessa ¶ Sanaa "beatnikit" käytettiin alkujaan eräästä kirjailijaryhmästä Yhdysvalloissa 1950-luvulla, mutta sanan merkitys laajeni eri tavoin. Perusmuotona käytetään myös sanaa "beatnikki". Käytetään myös ilmaisua "beatnik-sukupolvi" tai "beat-sukupolvi" (engl. "beat generation).

beatifikaatio autuaaksi julistaminen ¶ Katolisessa kirkossa menettely, jossa ihminen kuolemansa jälkeen julistetaan taivaassa siunatuksi, nimityksen "autuas" (latinaksi "beatus" tai "beata") ja julkisen uskonnollisen kunnioituksen ansainneeksi. Autuaaksi julistettu voidaan myöhemmin julistaa pyhimykseksi.

beaufort [bofoor] = bofori

bebee eräs leivostyyppi ¶ Myös alkukielen (ranskan) mukaisessa kirjoitusasussa "bébé".

becquerel [bekrel] radioaktiivisuuden mittayksikkö SI-järjestelmässä, hajoamisia sekunnissa, tunnus Bq

bed and breakfast [bed änd brekfast] aamiaismajoitus ¶ Suhteellisen halpa majoitus, joka sisältää vain nukkumispaikan ja yksinkertaisen aamiaisen.

beduiini arabialainen paimentolainen ¶ Nykyisin käytetään joskus (asiatekstissä) myös lyhyempää sanaa "bedu".

beesi hiekanväri(nen), harmaan kellertävä väri ¶ Sitaattilainana: beige. Myös kirjoitusasua "beessi" käytetään.

beeta [beetta t. beeta] kreikan kirjaimiston toinen aakkonen, isona Β, pienenä β ¶ Etuliitteenä tarkoittaa usein vain 'toiseksi nimetty'; vrt. alfaan. Esimerkiksi "beetasäteily" on radioaktiivisen säteilyn eräs laji. Beetasalpaaja on eräs sydän- ja verenpainelääke. Tietokoneohjelman "beetaversio" tarkoittaa kokeiluversiota, joka annetaan yleiseen käyttöön ilman mitään takeita siitä, että ohjelma toimii, tai edes siitä, että se ei sotke koko tietokonetta. Nimi johtuu siitä, että vain sisäisessä käytössä olevaa kokeiluversiota sanotaan alfaversioksi. Toisaalta tietokoneohjelmista ei yleensäkään anneta takeita toimivuudesta.

behaviorismi psykologian oppisuunta, joka korostaa käyttäytymisessä havaittavia ilmiöitä ¶ Äärimuodossaan behaviorismi tunnustaa psykologiseksi todellisuudeksi vain havaittavan käyttäytymisen. Sukulaissanoista ks. ismi.

beibi typykkä, tyttö (hellittelevästi t. vähättelevästi); vauva ¶ Alkujaan sitaattilaina: baby.

beige [beež, beeš t. bees] = beesi ¶ Alkujaan sitaattilaina ranskasta.

beigel = bagel

belladonna eräs kasvi, lemmonmarja; siitä saatu aine, jota käytetään lääkintään ja kosmetiikkaan

beluga maitovalas (Delphinapterus leucas); kitasampi (Huso huso); kitasammen mäti ruokana (kaviaarina); kylvövirvilän eli linssin (Lens culinaris) mustasiemeninen lajike

benchmark [bentšmaa(r)k] testata, koestaa; testaus, koestus ¶ Varsinkin tietokoneiden ja tietokoneohjelmien suorituskyvyn testaamisesta. Vastaava substantiivi: benchmarking.

bengaalituli värillinen ilotulitusliekki

bengali eräs indoiranilainen kieli, Bangladeshin virallinen kieli

benigni [beniŋni] hyvänlaatuinen, vaaraton (kasvain t. tauti) ¶ Benigni tarkoittaa, vastakohtana malignille, sellaista, joka ei kehity pahaksi, vakavaksi tai on ainakin hallittavissa ja hoidettavissa.

benji [benji t. bendži] hyppääminen korkealta niin, että jalkoihin on sidottu joustava köysi, jonka varaan hyppääjä jää riippumaan

bensiini eräs polttoaineena ja puhdistusaineena käytetty, maaöljystä valmistettu hiilivetyseos ¶ Vanhempi muoto: bentsiini.

bentoniitti eräs savilaatu, jota käytetään side- ja saostusaineena

bentseeni eräs hiilivety, C6H6 ¶ Aiempi nimitys "bentsoli".

bentsoe eräs hartsi

berberi eräiden pohjoisafrikkalaisten kansoihin kuuluvien nimitys; niiden kielien yhteisnimitys (berberikielet); popliinitakki, burberry

beriberi B1-vitamiinin puutteesta aiheutuva sairaus ¶ Kirjoitettuna myös "beri-beri".

berliner [berliiner] sanomalehtien sivukoko, joka on tabloidin ja broadsheetin välissä, noin 470 mm × 315 mm

bermudasortsit lähes polvipituiset housut ¶ Etenkin arkikielessä lyhyemmin "bermudat".

bernhardinkoira eräs suurikokoinen koirarotu ¶ Myös "bernhardilainen".

bernsteinilainen [bernstainilainen t. bernštainilainen] sosiaalidemokratian erään suuntautuksen kannattaja ¶ Sana tuli Suomessa tunnetuksi erityisesti Mauno Koiviston ilmoittauduttua bernsteinilaiseksi.

berserkki raivopäinen sotilas ¶ Alkujaan pohjoismaisen taruston raivokkaista sotureista.

berylli eräs jalokivien laji

besserwisser [besservisser] tiedoillaan pöyhkeilijä, oppimestarimainen ¶ Sana on alkujaan sitaattilaina saksasta, sananmukaisesti 'paremmin tietävä', mutta ääntämys on suomen kielen mukainen.

best practice [best präktis] yleinen (hyvä) käytäntö, hyvä käytäntö ¶ Jonkin alan yleisesti hyväksytty toimintaperiaate tai menettely. Ilmaisu on sitaattilaina englannista, sananmukaisesti 'paras käytäntö', mutta todellinen merkitys on toisentyyppinen: tarkoitetaan normaalia ja hyväksyttävää, ei mitenkään välttämättä parasta mahdollista.

bestman [bestmän] sulhasen miespuolinen avustaja häissä ¶ Myös erikseen kirjoitettuna: best man.

bestseller myyntimenestys, menekkiteos ¶ Sananmukaisesti "parhaiten myyvä", "myyntiykkönen", mutta käytännössä yleisesti myydyistä teoksista.

beta [beetta t. beeta] = beeta

betoni rakentamiseen käytetty sementin, hiekan, kiven ja veden seos

betonoida (arkikielessä:) tehdä kiinteäksi, lujaksi, muuttumattomaksi; päällystää, vahvistaa t. kiinnittää betonilla, valaa betoniin ¶ Vrt. sementoida.

bi (arkikielessä) biseksuaalinen; yhdyssanoissa myös: kaksi-, kaksois-, kahtaalle-

biathlon [biatlon] ampumahiihto

biblia Raamattu ¶ Usein isolla alkukirjaimella: Biblia. Nykykielessä yleensä jonkinasteista leikillisyyttä tavoitteleva sana.

biblio- kirja-; Raamattu-

bibliodraama [biblio-draama] Raamatun tapahtumiin eläytyminen näytelmän (draaman) keinoin

bibliofiili (vanhojen) kirjojen keräilijä

bibliofiilinen bibliofiliaa koskeva t. siihen liittyvä ¶ Varsinkin ilmaisussa "bibliofiilinen harvinaisuus" 'harvinainen vanha kirja'.

bibliofilia (vanhojen) kirjojen harrastaminen, keräily

bibliografia kirjaluettelo; kirjaluetteloiden laatiminen

bibliografinen kirjojen luettelointia koskeva

bibliometria tieteellisten julkaisujen määrän ja vaikutuksen tutkimus; tutkimustoiminnan arviointi sellaisen perusteella

biblioterapia psykoterapiassa hoitomuoto, jossa käytetään hyväksi kirjoitettua sanaa (kirjoittamalla tai lukemalla)

bidee alapesuallas ¶ Joskus myös ranskan mukaisessa kirjoitusasussa "bidet".

biedermeier [biidermaier] eräs tyylisuunta, Saksassa syntynyt, porvarilliseksi luonnehdittu, seurasi empireä

biennaali kahden vuoden välein järjestettävä juhla, näyttely tms.

bigamia kaksinnaiminen

bigotti tekopyhä, hurskastelija

biisami = piisami

biisoni pohjoisamerikkalainen nautaeläin, buffalo, Bison bison; yhteisnimitys sille ja visentille

biitnik = beatnik

bijektio kääntäen yksikäsitteinen kuvaus (matematiikassa)

bikinit naisten kaksiosainen uimapuku

bilabiaalinen molempia huulia käyttäen äännettävä ¶ Esimerkiksi m-äänne on bilabiaalinen.

bilateraalinen kahdenkeskinen, kahden osapuolen välinen; molemminpuolinen; (biologiassa) kaksikylkinen

bilhartsioosi halkiomatotauti ¶ Eräiden imumatojen aiheuttama loiseläintauti, jota esiintyy laajasti tropiikissa. Nimi esiintyy myös muodossa "bilhartsia", joista jälkimmäinen tarkoittaa varsinaisesti halkiomatoja (suku Bilharzia).

biljardi eräs peli, jota pelataan erityisellä biljardipöydällä ja -palloilla ¶ Joskus sanaa on pyritty joidenkin vieraiden esikuvien mukaan käyttämään myös merkityksessä 'tuhat biljoonaa', mutta tämä ei vastaa minkään kielen yleisesti hyväksyttyä käytäntöä.

biljoona miljoona miljoonaa, 1 000 000 000 000 ¶ Nykyisin usein käännösvirheiden takia = miljardi, koska amerikanenglannissa (ja osittain brittienglannissakin) "billion" tarkoittaa miljardia. Ja koska lisäksi kyseessä on useimmille ihmisille käsittämättömän suuri luku, joka ei äänteellisesti kovin hyvin eroa sanasta "miljoona", niin "miljoona miljoonaa" tai "tuhat miljardia" on selvempi ilmaisu.

binaarinen kaksikantainen; kaksikantaisen lukujärjestelmän mukainen ¶ Linnén luomaa eliöiden tieteellisten nimien järjestelmää kutsutaan joskus binaariseksi, koska siinä nimet ovat kaksiosaisia. Paljon yleisempi sana kuitenkin on matematiikassa ja etenkin datatekniikassa. Siellä sanaa käytetään joskus korostamaan, että jokin aineisto on digitaalisessa muodossa, mutta ehkä yleisemmin tekstimuotoisen vastakohtana. Tämä voi olla hämäävää, koska tekstiaineistokin on tietokoneessa pohjimmiltaan binaarisessa muodossa. Yhdyssanamuoto: binaari-. Yleinen rinnakkaismuoto: binäärinen. (Ks. selitystä Mistä kielestä?.)

bingo eräänlainen numeroruutuja valitsemalla pelattava onnenpeli ¶ Yleensä bingoa pelataan erikseen järjestetyissä tilaisuuksissa, joissa osallistuminen on maksullista ja joissa saa tavarapalkintoja. Sanaa käytetään myös onnenpelin, onneen luottamisen yms. vertauskuvana.

bingota pelata bingoa

binomi matemaattinen lauseke, jossa on kaksi yhteenlaskettavaa ¶ Polynomin erikoistapaus. Esimerkiksi a+b on binomi, samoin a-b (= a+(-b)).

bio- elämä-, elo-, elollista luontoa koskeva t. siitä peräisin oleva; \biologinen(biologia) ¶ Alkujaan vain kreikkalaisperäisissä sanoissa, mutta muodostunut muoti-ilmiöksi. Esim. biohajoava = biologisesti hajoava = eliöiden toiminnan takia hajoava (mätänevä, lahoava tms.).

bioaktiivinen elävän olennon kudoksen tms. kanssa reagoiva

bioase biologinen ase, esim. bakteerien käyttö aseena

biodiesel [bio-diisel] uusiutuvista luonnonvaroista (kuten öljykasveista) valmistettu polttoaine, joka ominaisuuksiltaan vastaa dieselöljyä

biodiversiteetti elollisen luonnon vaihtelevuus, "elämän monimuotoisuus" (etenkin asiana, jota suojellaan)

biodynaaminen eräiden luonnon toimintaa koskevien oppien mukainen (viljely) ¶ Biodynaamisen viljelyn oppeihin sisältyy "luonnonmukaisuuden" (luomu, mm. keinolannoitteiden käyttämättömyys) lisäksi ajatuksia maan ja kasvien vuorovaikutuksesta ja tasapainosta sekä niihin perustuvia kylvöaikojen valintoja yms.

bioelektroniikka elektroniikka, jossa käytetään hyväksi biologiaa, esim. solukalvoja mikropiireinä

bioenergia uusiutuvista luonnonvaroista saatava energia

bioetiikka etiikan haara, joka käsittelee biologian soveltamisesta (kuten geenitekniikasta johtuvia ongelmia

biogeeninen eloperäinen, elollisesta luonnosta peräisin oleva

biogeneettinen elämän syntymistä ja kehittymistä koskeva

biografi elämäkerran kirjoittaja

biografia elämäkerta

bioinformatiikka biologian informatiikka; erityisesti: solubiologian tutkimus tietokonelaskennan keinoin

biokemia tiede, joka tutkii eliöissä tapahtuvia kemiallisia ilmiöitä

biokemisti biokemian tutkija

biolasi bioaktiivinen lasi, kudoksen tai elimistön nesteen kanss reagoiva lasi ¶ Biolasia käytetään mm. hammashoidossa.

biologi biologian tutkija

biologia elämää (elollista luontoa) tutkiva tiede

biologinen biologiaan kuuluva t. perustuva; eläviä olentoja koskeva ¶ Biologinen ase on ase, jonka teho perustuu pieneliöiden aiheuttamiin haittoihin kuten tartuntatauteihin. Biologinen lääke on lääke, joka sisältää elävissä soluissa valmistettuja aineita.

biologismi katsomus, joka korostaa ihmisen käyttäytymisen ja yhteiskunnallisten ilmiöiden biologista perustaa ¶ Sanaa käytetään usein väheksyvässä tai moittivassa sävyssä.

biomagnetismi [biomaŋnetismi] eläviin olentoihin vaikuttava magnetismi

biomanipulaatio ympäristöön vaikuttaminen eliölajien kantojen suuruuksia säätelemällä

biomarkkeri bioilmaisin, ominaisuus, joka ilmentää ympäristön tai eliön biologisen tilan muutosta ¶ Biomarkkerina voi olla esim. molekyyli, solu tai eliö. Biomarkkeria voidaan käyttää esimerkiksi osoittamaan ympäristön tai eliön altistumista vierasaineelle.

biomassa (jonkin alueen tms.) elävien olentojen kokonaismassa

biomekaniikka eliöiden liikkeiden tutkiminen

biometriikka biometristen asioiden tutkimus ja tekniikka

biometriikka biometrinen tutkimus t. tekniikka ¶ Myös: biometria. Esiintyy myös tulkintaa, jonka mukaan biometria on mittaus- ja laskentamenetelmien soveltamista biologisiin tutkimuksiin, kun taas biometriikka on tilastollisten menetelmien soveltamista niihin.

biometrinen kehon mitattavissa olevia ominaisuuksia koskeva t. niihin perustuva ¶ Käytännössä lähinnä ilmaisussa "biometrinen tunnistus", joka esiintyy myös lyhentyneessä muodossa "biotunnistus" ja joka tarkoittaa ihmisen fyysiseen ominaisuuteen, kuten sormenjälkeen, käden muotoon, silmän verkkokalvoon tai iirikseen tai äänen ominaisuuksiin, perustuvaa tunnistusta. Sanan taivutuksessa käytetään milloin etu-, milloin takavokaalisia päätteitä (biometristä ~ biometrista).

biomi ilmastoalueelle ominainen eliöyhteisöjen kokonaisuus ¶ Vastaa yleensä kasvitieteellistä kasvillisuusvyöhykettä, esim. tundra tai aavikko.

biomuovi luonnossa hajoava muovi

bioniikka eläviä olentoja jäljittelevien koneiden rakentaminen, sen tekniikka t. tutkimus; elollisessa luonnossa hyviksi osoittautuneiden rakenteiden käyttö malleina teknisten laitteiden suunnittelussa

bioninen bioniikkaan kuuluva t. perustuva

biopankki biologisten näytteiden kokoelma, johon liittyy tietoja näytteiden antajin terveydestä ja siihen vaikuttavista seikoista

biopolttoaine uusiutuvista luonnonvaroista saatava polttoaine, esim. polttopuu tai öljykasveista saatava polttoöljy

biopsia näytepalan ottaminen elävästä kudoksesta (ja sen tutkiminen)

biorytmi kuvio, jonka väitetään kuvaavan ja ennustavan yksilön elämän eri alueiden rytmejä; eliöiden toimintojen jaksollisuus

biosfääri se maapallon pintavyöhyke, jossa esiintyy elämää, elollisen luonnon muodostama "kerros" maan pinnalla ¶ Ehdotettuja omaperäisiä vastineita: eliökehä, elokehä.

biosidi eliöille myrkyllisten aineiden yleisnimitys ¶ Sanaa käytetään varsinkin ihmisen valmistamista tuholaismyrkyistä.

biosimilaari biologinen lääke, joka on kehitetty samantapaiseksi kuin jokin aiempi biologinen lääke ja vertailukelpoiseksi sen kanssa ¶ Eroaa rinnakkaisvalmisteesta siinä, että vaikuttava aine ei välttämättä ole täysin sama.

biostatistiikka [bio-statistiikka] biologisten ilmiöiden tilastollinen tutkiminen

biotaide taide, joka käyttää eläviä olentoja (esim. bakteereja tai sammalia) taideteoksen osana

biotekniikka [bio-tekniikka] elävien solujen tai niiden osien hyväksikäyttöön perustuva tekniikka

bioterrorismi biologisia aseita kuten bakteereja ja viruksia käyttävä terrorismi

biotooppi eliöyhteisön elinympäristö ¶ Ympäristö, joka muodostaa joissakin suhteissa kokonaisuuden ja muodostaa ympäristön siinä eläville eliölajeille.

biotunniste biometrinen tunniste

bipolaarinen [bi-polaarinen] kaksinapainen, kahteen suuntaan vetävä t. menevä ¶ Bipolaarinen eli kaksisuuntainen mielialahäiriö tarkoittaa sitä, mitä ennen kutsuttiin maanis-depressiivisyydeksi. Bipolaarinen eliö tarkoittaa eliötä, joka elää sekä pohjoisilla että eteläisillä napa-alueilla mutta puuttuu niiden välisiltä alueilta. Valtio-opissa bipolaarinen järjestelmä tarkoittaa kahden suurvallan hallitsevaa asemaa.

bis toinen, uudempi muunnelma; lisätty kohta; kahdesti ¶ Alkujaan sitaattilaina latinasta, mutta latinassa merkitys on 'kaksi kertaa, kahdesti'. Musiikissa tahdin tai katkelman toistoa osoittamassa, jolloin voidaan lukea "uudestaan". Datatekniikan alalla versionnumeron lopussa osoittamassa uudempaa (laajempaa, tehokkaampaa tms.) versiota (esim. V.32bis on V.32:sta kehitetty). Myös sopimusten artikloiden numeroinnissa yms.: kun lisätään esim. kohtien 5 ja 6 väliin uusi kohta, sille annetaan numeroksi 5 bis (kirjoitettuna myös: 5bis), jotta vanhojen kohtien numerointia ei tarvitse muuttaa. Uudella kohdalla ei välttämättä ole erityistä tekemistä saman numeron sisältävän kohdan kanssa, muuta kuin sijainti. Suomen laissa käytetään vastaavaan tarkoitukseen a-kirjainta: 5 a (tai 5a). Käytettäessä bis-sanaa käytetään uudemmista versioista tms. nimityksiä "ter", "quater" jne. latinan ns. numeraaliadverbien mukaisesti. Tämä kuitenkin herättää hämmennystä, ja ainakin suomessa on yleensä parempi käyttää kirjainmerkintöjä (esim. 5 a, 5 b jne.), ellei "bis" tai vastaava kuulu erisnimen kaltaiseen ilmaisuun.

biseksuaalinen sellainen, jonka seksuaalisuus suuntautuu sekä omaan että vastakkaiseen sukupuoleen, "bi"

bisnes liike-elämä, kaupallinen maailma; liiketoimi ¶ Alkujaan sitaattilaina englannista (business). Melko arkityylinen, mutta etenkin kirjoitusasussa "business" kirjakielessäkin termien osana, esimerkiksi "businessluokka" eli "bisnesluokka" 'liikemiesluokka, (lentokoneiden) matkustusluokka, joka on joustavampi, kalliimpi ja mukavampi kuin tavallinen eli turistiluokka'.

bistro yksinkertainen ravintola nopeaa ruokailua varten

bitter eräs oluttyyppi, ale-olut, joka on maultaan kuivahko, "katkera", runsaasti humaloitu

bitti binaarisen lukujärjestelmän numero (0 tai 1); sellaisen fyysinen esitys; informaation perusyksikkö ¶ Lyhenne: b tai bit. Usein datatekniikan vertauskuvana käytetty sana.

bitumi luonnonasvaltista t. maaöljystä valmistettu sidosaine, joka ei sisällä kiviainesta

blanketti lomake

blanko [blaŋkko t. blaŋko] välilyönti, tyhjämerkki; tyhjä, täyttämätön, avoin ¶ Mm. ilmaisussa blankovaltakirja 'avoin valtakirja' (yleensä kuvaannollisessa merkityksessä). Myös kirjoitusasussa "blankko".

blastula rakkula-aste, eräs eläinalkion kehitysaste

blazer [bleizer] = bleiseri

blefaro- silmäluomi-

bleiseri irtotakki ¶ Sanaa käytetään sekä miesten että naisten asusteesta, mutta miesten bleiseriä kutsutaan edelleen usein vanhemmalla nimityksellä "irtotakki" (jossa alkuosa viittaa siihen, että asuste ei kuulu pukuun, jossa on samaa kangasta olevat housut ja takki). Alkujaan sitaattilainana: blazer.

blend sekoite

blended [blendid] sekoitettu, sekoite- ¶ Etenkin viskilaaduista, joihin on sekoitettu eri tislaamojen tuotteita.

blini eräänlainen makeuttamaton ohukainen ¶ Nautitaan tyypillisesti mädin ja smetanan kanssa. Taikinassa usein tattarijauhoa.

blogata pitää blogia ¶ Taivutus: blogata : bloggaan t. blogaan.

blogi päivänkirjan tapainen sivu tai sivusto webissä ¶ Voi sisältää henkilökohtaisen päiväkirjan tapaista aineistoa mutta myös kirjoitusajankohdan mukaan järjestettyjä lyhyitä kirjoitelmia sekä muiden kirjoittamia kommentteja ja artikkeleitakin. Nykyisin blogi voi olla myös keskustelupalstan tyyppinen. Nimi johtuu sanoista web log.

blokadi saarto

blokki ryhmittymä, liittoutuma (esim. puolueiden tai valtioiden); (tilastotieteessä:) lohko; postimerkkien pienoisarkki; (lääketieteessä:) katkos, salpautuma; eräs vesijäähdytysjärjestelmän osa; (aiemmin myös:) lehtiö

blondi tyhmä (vaaleatukkainen nuori) nainen, "kana"; vaaleaverikkö, vaaleatukkainen (yleensä vain naisesta) ¶ Alkujaan vain tukanväriin viittaava neutraali sana (vrt. blondiini) mutta muodostunut etenkin ns. blondivitsien takia kuvaannolliseksi.

blondiini vaaleaverikkö ¶ Vanhahko ja vanhahtava sana. Ranskasta; vrt. englannista peräisin olevaan sanaan blondi.

blues [bluus t. bluuz] eräänlainen 12-tahtinen sointujakso; jatsin tai muun musiikin muoto, joka käyttää sellaisia rakenteita; (sitaattilainojen osana myös:) apeus, alakuloisuus

bluetooth [bluutuuþ] eräs lyhyen kantaman langaton datansiirron tekniikka ¶ Kehitetty etenkin tietokoneita ja matkapuhelimia varten.

bluffata hämätä, huiputtaa, fuskata ¶ Puhekielinen ilmaisu.

bluffi hämäys, huiputus

boa suuria kuristajakäärmeitä, heimo Boidae, erityisesti varsinainen boa eli kuningasboa Boa constrictor; naisten turkis- tai höyhenkaulus, puuhka ¶ Lausutaan Kielitoimiston sanakirjan mukaan kirjoitusasun mukaan, yleisen käytännön mukaan [booa], joka oli eräiden vanhempien sanakirjojen mukaan sallittu.

boarding card [boo(r)dinŋ kaa(r)d] maihinnousukortti, laivaan tai lentokoneeseen mentäessä tarvittava todistus matkustusoikeudesta ¶ Suomenkielinen vastine on sikäli outo, että kyseinen kortti tarvitaan ennen muuta liikennevälineeseen noustaessa; aiemmin se saatettiin tarkistaa myös poistuttaessa. Käytännössä kyseessä on lipun osa, joka irrotetaan varsinaisessa lipuntarkastuksessa, tai siinä lipun tilalle annettava kortti.

bobby [bobbi t. bobi] englantilaisen, varsinkin lontoolaisen poliisikonstaapelin kutsumanimi

bodata (ark.) harjoittaa kehonrakennusta, bodybuilding

bodi naisten ja lasten yksiosainen vartalonmyötäinen (alus)asu; (ark.) (lihaksikas) vartalo t. voima ¶ Myös englanninmukaisessa kirjoitusasussa "body".

bodybuilding [bodi-bildiŋ] kehonrakennus, "bodaus", liikunta lihaksiston kehittämiseksi

bofori vanha tuulen voimakkuuden yksikkö ¶ Nykyisin tuulen voimakkuus ilmaistaan metreinä sekunnissa (m/s) tai sanallisesti.

boheemi epäsovinnaista elämää viettävä ihminen, usein taiteilija

boikotoida harjoittaa boikottia

boikotti yrityksen, yhteisön tms. toiminnan vaikeuttaminen syrjinnällä ¶ Esim. joukkokieltäytyminen ostamasta yrityksen tuotteita tarkoituksena painostaa sitä muuttamaan toimintatapojaan.

boileri höyrykattila; kuumavesisäiliö

boke valokuvassa olevien epätarkkojen alueiden esteettiset ominaisuudet ¶ Sana on peräisin japanista. Englanninkielinen kirjoitusasu: "bokeh".

bokmål [buukmool] kirjanorja, norjan yleiskielen toinen muoto nynorskin rinnalla ¶ Bokmål sisältää enemmän tanskan vaikutusta ja oli aluksi ainoa norjan kirjakielen muoto.

boksari erääseen Kiinassa vuoden 1900 tienoilla vaikuttaneeseen, ulkovaltojen herruutta vastaan taistelleeseen liikkeeseen kuulunut henkilö

bokseri eräs tylppäkuonoinen koiratyyppi

bokserimoottori vastaiskumoottori

boksi (opiskelijan) alivuokralaisasunto; laatikko (myös kuvaann.); eräänlainen viestintäjärjestelmä; kromilla päällystetty vasikannahka ¶ Datatekniikassa "boksi" voi puhekielen ilmaisuna tarkoittaa laatikon muotoista laitetta yleisesti taikka ns. BBS-järjestelmää. Vaikka boksi-sana on arkityylinen (paitsi nahkamerkityksessä), sitä on ruvettu käyttämään asiateksteissäkin yhä yleisemmin, esim. "suksiboksi", "digiboksi". Liike-elämän yms. kielessä boksi-sanaa on ruvettu käyttämään englantia jäljitellen kuvaannollisesti "laatikosta", jonka tavallinen elämänpiiri ja totuttu ajattelu muodostaa.

bolero [bolero t. boléero] eräs espanjalainen tanssi; eräänlainen lyhyt naisten jakku

bolsevikki bolsevismin kannattaja ¶ Aiemmin s:n tilalla oli sh tai š.

bolsevismi Venäjällä syntynyt kommunismin suuntaus, joka pääsi valtaan v. 1917 ¶ Sukulaissanoista ks. ismi.. Vrt. bolsevikki.

bona fide [bona fide t. bonaa fidee] hyvässä uskossa, vilpittömällä mielellä ¶ Vastakohta: mala fide.

bonapartismi sotilasjohtajien pyrkimys saada ylin valtiovalta itselleen t. muuten sekaantua politiikkaan; (historiassa) Bonaparte-suvun kruununvaatimusten kannattaminen ¶ Molemmissa merkityksissä sana johtuu Ranskan keisarista, alkujaan sotilaasta Napoleon Bonapartesta.

bondi joukkovelkakirjalaina, joukkolaina ¶ Laina, jonka sen liikkeeseenlaskija ottaa yleisöltä tai rajatulta sijoittajajoukolta.

bonetti naisten lierihattu, joka sidotaan nauhoilla leuan alle ¶ Vastaavaan englannin sanaa "bonnet" käytetään muunkinlaisista päähineistä, samoin ranskan sanaa bonnet.

bongari lintuharrastaja; havainnoistaan lukua pitävä ja niillä kilpaileva lintuharrastaja ¶ Varsinaisesti "bongari" tarkoittaa sellaista lintuharrastajaa, joka laskee havaitsemiensa lajien määriä, "pinnoja", ja niillä kilpailee ainakin itsensä kanssa. Arkikielessä sanaa kuitenkin laajalti käytetään lintuharrastajista yleensä.

bongata kerätä "pinnoja" havainnoista tms. ¶ Arkikielinen sana. Vrt. sanaan bongari. Sanaa "bongata" on ruvettu käyttämään yleisemminkin (kilpailuhenkisestä) havaintojen tekemisestä.

bongo eräs etenkin tanssiorkesterissa käytetty kevyt rumpu; eräs länsiafrikkalainen antilooppilaji, Boocerus euryceros

boniitti eräs suurikokoinen kalalaji, Katsuwonus pelamis ¶ Muistuttaa tonnikaloja. Suomesssa tonnikalana myytävä kalanliha on yleensä boniittia.

bonobo eräs ihmisapinalaji, muistuttaa simpanssia ¶ Aiemmin simpanssin alalajina pidetty ja tunnettu nimellä "kääpiösimpanssi", vaikka on simpanssin kokoinen.

bonsai ruukkupuu ¶ Ruukussa kasvatettava puu, jota hoidetaan erityisellä tavalla siten, että se jää pienikokoiseksi.

bonus [bonus t. boonus] lisä, hyvitys ¶ Erityisesti vakuutusalalla: vahingottomasta kaudesta saatava vakuutusmaksujen alennus. Virallinen kirjoitusasu lyhytvokaalinen Nykyisin arkikielessä käytetään joskus sellaisia sanoja kuin bonusisä 'isäpuoli' ja bonussisko 'sisarpuoli'.

booli juoma, joka tarjoillaan suuresta maljasta, yleensä alkoholipitoinen ¶ Tyypillisesti booli sisältää hedelmämehua, hiilihappopitoista virvoitusjuomaa, alkoholijuomaa ja usein hedelmänpaloja.

bootleg [buutleg] konsertissa luvatta tehty äänite (tai ääni- ja kuvatallenne), laiton keikkatallenne

bordelli rakennus tai laitos prostituutiota varten ¶ Sana "bordelli" lienee neutraalein nimitys; kansanomaisempia: ilotalo, porttola, huoratalo.

bordyyri (kirjan) koristereunus; (maton tms.) kehysmäinen reuna

boreaalinen pohjoinen

borssi eräs slaavilaisten kansojen keittotyyppi, joka sisältää runsaasti punajuurta ¶ Borssikeitto on eri alueilla erilainen ja sisältää yleensä jonkinlaista lihaa, suomalaisissa muunnelmissa usein nakkeja. Tämä sana kirjoitetaan mitä kummallisimmilla tavoilla. Asu "borssi" on kielitoimiston suosittama. Jos haluttaisiin käyttää sitaattilainaa, niin kyseisen venäjän sanan oikea translitteraatio olisi borštš (tai hätätilassa borshtsh).

bosoni eräs alkeishiukkasten tyyppi (hiukkasia, joiden spin on kokonaisluku) ¶ Tunnetuin bosoni on Higgsin bosoni, fysiikan teorian ennustama alkeishiukkanen, joka mahdollisesti havaittiin v. 2012.

botaanikko kasvitieteilijä

botaaninen kasvitieteellinen

botaniikka kasvitiede

botanisti kasvitieteilijä

botti = robotti

botuliini eräs voimakas hermomyrkky ¶ Botuliini voi aiheuttaa kuolemaan johtavan ruokamyrkytyksen, botulismin. Pieninä määrinä botuliinia käytetään myös lääkkeenä.

botulismi botuliinin aiheuttama erittäin vaarallinen ruokamyrkytys

bouillabaisse [bujabés] ranskalainen keittotyyppi ¶ Sisältää kalaa, äyriäisiä, kasviksia ja runsaasti mausteita.

bouquet [bukee t. bukée] viinin tuoksujen kokonaisuus (hyvästä viinistä puhuttaessa) ¶ Periaatteessa sitaattilaina ranskasta. Myös ääntämyksenmukaisesti kirjoitettuna: bukee.

bourbon [böörbön] amerikkalainen mallasviski

bourgogne [burgónj] burgundi (viini)

boutique [butík] (pieni, tasokas, kallis) muotituotteiden myymälä ¶ Sanan tunnesävyyn kuuluu, että se kirjoitetaan ja yritetään lausuakin sitaattilainana (ranskasta). Yleislainaksi muuttuneena ja merkitykseltään arkistuneena sana esiintyy muodossa "putiikki".

braatvursti eräs mausteinen makkaratyyppi ¶ Saksaksi Bratwurst.

brady- hidas-, harva-

brahmaani Intian (hindujen) ylimmän kastin (pappiskastin) jäsen ¶ Rinnakkaismuotoja: bramaani, bramiini.

brahmalaisuus Veda-kirjoihin perustuva intialainen uskonto t. uskontojen ryhmä ¶ Rinnakkaismuoto: brahmanismi.

braillekirjoitus sokeainkirjoitus, pistekirjoitus ¶ Sormenpäillä luettava kirjoitus, jonka merkit koostuvat kuudesta tai kahdeksasta kohollaan olevasta pisteestä. Myös asuissa "Braille-kirjoitus" (tavallisin?) ja "Braillen kirjoitus". Johtuu ranskankielisestä erisnimestä Braille [braj t. brai], joka suomessa kuitenkin lausutaan kirjoitusasun mukaan.

brakiaalinen olkavarsi-, käsivarsi-; eturaaja-

braky- lyhyt-

brandata [brändätä t. brandata] = brändätä

brandi [brändi t. brandi] = brändi

brandy [brändi] viinistä tislattu viina, usein pitkään tynnyrissä kypsytetty ¶ Yleensä tämän käsitteen ulkopuolelle suljetaan mm. konjakki, joka halutaan pitää suojattuna tyyppinimenä.

bravo hyvä! loistava!

bravuuri taituruus; esitys, jolla osoitetaan taituruus

break-dance [breik-daans] eräs 1970-luvulla syntynyt katutanssin tyyli, jolle on ominaista temppuilu (akrobatia) ¶ Myös asussa "break dance" tai "breakdance". Suomalaisemmin "breikkitanssi" tai "breikki".

bretoni Bretagnessa puhuttu kelttiläinen kieli; Bretagnen keltti

breviaario (katolinen) rukouskäsikirja ¶ Myös latinankielisessä asussa "breviarium".

brevis kaksoiskokonuotti

bridge [bridše t. bridž t. bridse] eräs neljän hengen korttipeli, maailman tunnetuimpia taitopelejä ¶ Ks. kirjoitusta Johdatus bridgeen.

briefing [briifiŋ] briiffaus

briiffata esittää olennaista, tiivistettyä tietoa (valmennuksena johonkin); antaa tarkkoja ohjeita; jättää toimeksianto ¶ Sanalla on monia merkityksiä, jotka ovat osittain sekaantuneet toisiinsa. Alkuperäinen merkitys on lyhyen, tiivistetyn tiedon kokoaminen tai esittäminen. Tästä on johtunut erilaisia merkityksiä, esim. 'antaa johtotason henkilölle nopea tilannekatsaus' ("meidän täytyy briifata omaa pääjohtajaamme näihin keskusteluihin") ja toisaalta 'antaa tarkkoja toimintaohjeita' ("koulutuksen kenttäväkeä voidaan vielä briifata"). Myös muodossa "briifata" ja (englannin kirjoitusasun brief) mukaan "briefata". Sana on ainakin toistaiseksi vielä lähinnä puhekielistä jargonia.

briketti melko irtonaisesta aineesta (esim. turpeesta) kokoon puristamalla tehty isohko kappale ¶ Usein muodoltaan tiilimäinen. Vrt. pelletti.

briljantti loistava, erinomainen; eräs jalokivien, varsinkin timantin, hiontamuoto; lasin tms. vastaava hiontatapa

briljeerata loistaa (esiintymisellään); osoittaa kerskailevasti taitoaan ¶ Sana on periaatteessa yleiskieltä, mutta sitä ei yleensä käytetä asiatyylissä.

britti Ison-Britannian asukas; (historiassa) erääseen kelttiläiseen heimoon kuuluva ¶ Nykyisin "britti" on englantilaisten, skotlantilaisten ja walesiläisten yleisnimitys.

broadsheet [broodšiit] suuri sanomalehtikoko, Suomessa yleensä 400 mm × 560 mm ¶ Vrt. tabloidi, berliner.

brodeerata kirjoa

brodyyri koruommel; kirjoreunus

broileri teuraaksi kasvatettava kananpoika; kokematon nousukas ¶ Broilerikasvatusta varten on kehitetty erityisiä kanarotuja, ja tuotanto on teollistunutta pikakasvatusta. Tästä on peräisin sanan kuvaannollinen käyttö erityisesti "poliittisista broilereista", nuorista poliittisen uran tekijöistä, joilla ajatellaan olevan vain vähän kokemusta politiikan ulkopuolisesta maailmasta.

brokadi silkkikangas, joka on kirjailtu (jalo)metallisella langalla

bronkiitti keuhkoputken katarri, keuhkoputkentulehdus

bronko- keuhkoputki(sto)-

brossi rintaneula ¶ Myös muodossa "rossi".

brosyyri esittelylehtinen ¶ Arkikielinen muoto: "brosari". Aiemmin s:n tilalla oli sh tai š: broshyyri tai brošyyri.

bruksismi hampaiden narskuttelu (nukkuessa) ¶ Pureskeluun liittymätön, tavallisesti unen aikana esiintyvä hampaiden narskutus, josta voi aiheutua päänsärkyä ja hampaiden kulumista.

brunch [brantš] = brunssi

brunetti ruskeatukkainen (nainen)

brunssi myöhäisaamiainen, varhainen lounas, aamiaisen ja lounaan välimuoto

brutaali karkea, raaka, julma, häikäilemätön (ihminen t. teko); (nyk. myös:) erittäin kova, raju (esim. myrsky) ¶ Sanan merkitys on laajentunut englannin brutal-sanaa vastaavaksi lehtikieleen ja muuallekin.

brutto kaikkineen, kokonaan, vähentämättä (esim. päällyksen painoa t. veroja) ¶ Vastakohta: netto. Esim. bruttokansantuote (BKT) tarkoittaa kansantalouden kokonaistuotantoa; kun siitä vähennetään pääoman kulumista kuvastavat poistot, saadaan nettokansantuote.

bruttorekisteritonni aluksen rungon tilavuuden yksikkö, 2,83 m⊃3 ¶ Lyhennetään brt tai BRT. Kyse on samansuuruisesta yksiköstä kuin rekisteritonni, mutta etuliite brutto- tarkoittaa, että kyseessä on kokonaistilavuus, vastakohtana ns. hyötytilan (lastitilan) tilavuudelle.

bryo- sammal-

bryofyytti sammal (kasvitieteellisesti)

brändi yleisön mielikuva tuotteesta, tuotekuva; tavaramerkki, tuotenimi ¶ Myös kirjoitusasussa "brandi", jota kielitoimisto aiemmin suositti, mutta nyt Kielitoimiston sanakirjassa ensisijaisena asuna on "brändi". Englannin sanasta brand. Sana on käytännössä jo muuttunut arkikielisestä asiatyylissäkin käytetyksi. Sen merkitys vaihtelee suuresti: se voi tarkoittaa tuotetta tai yritystä, jolla on vahva myönteinen julkisuuskuva, mutta myös itse julkisuuskuvaa tai pyrkimyksiä luoda sellainen; usein se myös tarkoittaa tuotemerkkiä yleensä.

brändätä muodostaa brändiksi, tehdä tuotteesta brändi mm. mainonnalla ¶ Sana on jossain määrin arkityylinen.

buddhalaisuus [buddalaisuus t. budhalaisuus] uskonnollistyyppinen suuntaus, jonka Siddhartha Gautama Buddha perusti n. v. 500 eKr. ¶ Alun perin buddhalaisuus oli yksilökeskeinen pelastusoppi ilman jumalauskoa mutta myöhemmin siitä on kehittynyt selvästi uskonnollisia muotoja. Myös: buddhismi.

budjetoida ottaa budjettiin ¶ Etenkin toimintojen ja hankintojen huomioon ottamisesta talouden suunnittelussa, jolloin siis kyse on menoihin varautumisesta.

budjetti tulo- ja menoarvio, talousarvio ¶ Suomalaisempien vastineiden yksi haitta on, että budjetti on yleensä ainakin osittain sitova. Esimerkiksi valtion budjetissa voi olla arviomäärärahoja, mutta suurin osa budjetin menokohdista sitoo hallitusta, t.s. määrärahaa ei saa ylittää ilman eduskunnan lupaa.

budo yhteisnimitys itämaisille, etenkin japanilaisperäisille itsepuolustus- ja taistelu-urheilulajeille ¶ Budolajeja ovat mm. aikido, judo, jiujitsu, karate ja taido, laajemmin tulkittuna myös taekwondo.

budoaari [buduaari t. budoaari] naisten pukeutumishuone ¶ Vaihtelu o:n ja u:n välillä (joskus kirjoituksessakin) johtuu siitä, että ruotsissa kirjoitetaan o ja äännetään (lähinnä) u. Ks. Kirjoitus- vai äänneasun mukaan?

buffalo = biisoni

buffetti virvokkeiden tai ruuan tarjoilu(paikka) etenkin juhlissa yms.; kaappi, jossa säilytetään tarjoiluastioita ¶ Myös muodossa "bufetti" (ks. Yksi vai kaksi konsonanttia?). Kansanomaistunut muoto: puhvetti.

bugi (tietokoneohjelman) virhe

bukee = bouquet

buklee eräänlainen karheapintainen kangas

buldogi eräs tylppäkuonoinen koiratyyppi ¶ Sanassa voi olla astevaihtelu, vrt. doggi. Suomen kielessä vanhastaan käytetty kirjoitusasu on "buldogi", joskin Kielitoimiston sanakirjassa on "bulldoggi". Myös kirjoitusasussa "buldoggi" (ks. Yksi vai kaksi konsonanttia?). Englanniksi "bulldog". Ilman etuliitettä sana tarkoittaa yleensä englanninbulldoggia; sen rotumääritelmässä rodun nimenä on "englanninbulldoggi".

bulevardi [bulevardi t. bulevaardi] (usein leveä) puistokatu, puiden reunustama katu ¶ Vrt. esplanadi. Normienmukainen kirjoitusasu on lyhytvokaalinen, ja pitkävokaalisuus alkaa ääntämyksessäkin olla vanhahtavaa. Nimitys "bulevardilehti" tarkoittaa sensaationhakuista iltapäivälehteä ja johtuu siitä, että sellaisia lehtiä myydään kaduilla.

buliimikko bulimiam vaivaama, ahmimishäiriöinen ¶ "Buliimikko" on mm. Suomen kielen perussanakirjan mukainen asu. Käytännössä paljon yleisempi asu on "bulimikko".

bulimia ahmimishäiriö, syömähimo, sairaalloinen syömishalu, johon liittyy oksentelua

buljonki = puljonki

bulkki massatavara; (kirjapainoalalla:) paperin paksuuden ja neliömassan suhde

bulla paavin virallinen kiertokirje

bulldoggi eräs tylppäkuonoinen koiratyyppi ¶ Suomen kielessä vanhastaan käytetty (ja mm. Nykysuomen sivistyssanakirjassa mainittu) kirjoitusasu on "buldogi", mutta Suomen kielen perussanakirjassa on "bulldoggi", joka on nykyisin selvästi yleisempi, ja sanassa saattaa olla astevaihtelu (bulldoggi : bulldogin). Myös kirjoitusasuissa "bulldogi" ja "buldoggi" (ks. Yksi vai kaksi konsonanttia?). Englanniksi "bulldog". Vrt. sanaan doggi.

bulletiini tiedotuslehti, usein päivittäinen t. muuten säännöllinen

bullshit [bulšit] roska, hölynpöly, varsinkin näennäisen korkealentoinen puhe, jossa ei ole sisältöä ¶ Periaatteessa sitaattilaina englannista, jossa "bullshit" tarkoittaa sananmukaisesti naudan lantaa.

bulvaani näennäistoimija; (metsästäjän käyttämä) houkutuslintu, -kuva ¶ Bulvaani toimii näennäisesti ja muodollisesti itsenäisesti esim. ostajana tai myyjänä mutta toimii todellisuudessa toisen, salassa pysyttelevän henkilön tai yrityksen lukuun. Usein järjestely tehdään siksi, että todellisen toimijan suorittamana kauppa tms. olisi laiton tai arveluttavaa, ja laittomaksi se saatetaan tulkita bulvaanin kautta tehtynäkin. Bulvaania voisi kutsua valeostajaksi tai -myyjäksi.

bumerangi heittäjälleen palaava heittoase tai -lelu; yleisesti jostakin, joka palaa takaisin (lähettäjälle tms.) ¶ Alkujaan Australian alkuasukkaiden eräistä metsästysaseista käytetty nimitys, sittemmin saman mallin mukaan tehdyistä esineistä, joita käytetään leikkeihin ja urheiluun. Mielikuvissa bumerangi palaa heittäjän käteen, mutta käytännössä se (oikein heitettynä) lähinnä kaartaa takaisin heittäjän suuntaan. Sana on saanut runsaasti kuvaannollista käyttöä, esim. "esitys tuli bumerangina takaisin" 'palautettiin heti esityksen tekijälle (kieltävän vastauksen kera)'.

bungalow [buŋŋalov] eräänlainen kevytrakenteinen yksikerroksinen asuinrakennus; eurooppalaisten asuinrakennus Intian ¶ Voi tarkoittaa loma-asuntoa (huvilaa) tai (tavallisemmin) vakinaista asumusta (omakotitaloa).

bunkkeri kiinteä taisteluasema, tulikorsu, etenkin vahvasti linnoitettu (betonipesäke); merenkulussa: polttoainesäiliö; golfissa: hiekkaeste

burberry [bööberi] popliinitakki, berberi

burgundi eräs väri; Burgundin (Bourgognen) viini; erään muinaisen germaaniheimon jäsen

burka islamin piirissä käytetty, yleensä sininen kasvot peittävä naisten vaate, jossa on silmien kohdalla verkollinen aukko ¶ Myös asussa "burkha". Vrt. niqab.

burleski karkean sukkela

burnout [böönaut t. böörnaut] työuupumus, työstä johtuva henkinen "loppuunpalaminen" ¶ Periaatteessa sitaattilaina englannista. Kirjoitetaan myös muodossa burn-out.

burrito rullaksi kääritty lihalla, pavuilla tms. täytetty tortilla, joka yleensä syödään käsin ¶ Myös asussa "burrito", joka on sanan espanjankielinen monikko. Kielitoimiston sanakirjan mukaan ääntämys on [burrito t. burrii´to], mutta jälkimmäinen esiintyy vain espanjassa.

bushel [buššel t. buššel] eräitä anglosaksisia tilavuusmittoja, noin 35–36 litraa ¶ Aiemmin joskus kirjoitettuna "buššeli".

bushmanni [bušmanni] = busmanni

business [bisnes t. biznis] = bisnes

business-to-business [bisnes tu bisnes] yritykseltä yritykselle (-myynti) ¶ Ilmaisua käytetään tavaroiden ja palvelujen myynnistä toisille yrityksille, vastakohtana kuluttajakaupalle. Lyhennetään usein B2B.

busmanni erään lyhytkasvuisen eteläafrikkalaisen kansan jäsen ¶ Myös asussa "bušmanni" (ja aiemmin "bushmanni"). Nykyisin jotkut pitävät oikeampana käyttää busmanneista omakielistä nimeä "sani".

butler [batler] miespalvelija, hovimestari (yksityistaloudessa)

buukata varata (ennalta) ¶ Sana on arkinen.

buumi noususuhdanne, nopean kasvun t. muun myönteiseksi koetun kehityksen kausi ¶ Vanhemmassa kielessä sitaattilainana englannista: boom. Sana oli suomessa aluksi arkinen mutta esiintyy nyt myös asiatyylissä.

buuri hollantilaisperäinen Etelä-Afrikan asukas

buutata käynnistää (tietokone) uudestaan; käynnistyä ¶ Sana on arkikielinen, ja sitä käytetään yleensä tietokoneen uudelleenkäynnistämisestä tai -käynnistymisestä virhetilanteen jälkeen.

byrokraatti virkavaltainen henkilö; virkamies, virkailija

byrokraattinen virkavaltainen, byrokratian mukainen

byrokratia virkavaltaisuus; virkakoneisto; asioiden muodollinen käsittely, muotovaatimukset

byroo toimisto, virasto (arkikielessä)

bysanttilainen muinaiseen Bysanttiin (Itä-Roomaan) kuuluva t. sille ominainen

byte [byte t. bait] peräkkäisten bittien kokonaisuus, tav. kahdeksan bitin mittainen, "tavu" ¶ Levytilan, muistitilan ym. perusyksikkö datatekniikassa. Periaatteessa sitaattilaina englannista. Lyhennetään usein "b" tai "B", joista jälkimmäinen on suositeltavampi (koska "b" on bitin yleinen lyhenne). Suomen kielessä vastineena tavallisesti "tavu", mutta tämä on epäloogista ja hämäävää; esimerkiksi yksi kirjoitusmerkki vie käytännössä tilaa vähintään yhden "tavun", monasti useita! Vrt. oktetti.

bägi kassi, laukku, reppu, pehmeä pakkaus ¶ Peräisin englannin sanasta bag.

bändi orkesteri, joka esittää ns. kevyttä musiikkia ¶ Aiemmin muodossa "band", mutta suomalaistanut asu on syrjäyttänyt tämän sitaattilainan (paitsi bändien nimissä).