Pienehkö sivistyssanakirja, t-alkuiset sanat

taaleri eräs vanha hopearaha mm. Saksassa

taara päällyksen paino

taaro eräs tropiikissa viljeltävä vehkakasvi (Colocasia esculenta); sen syötävä mukula ¶ Harvemmin asussa "taro".

tabasko voimakkaanmakuisista pippurikastikkeista virheellisesti käytetty nimitys ¶ Sana Tabasco on eräiden tämäntyyppisten kastikkeiden tavaramerkki.

tabernaakkeli ilmestysmaja; ehtoollisleivän säilytyskaappi katolisessa kirkossa; eräiden uskontokuntien jumalanpalveluspaikka

tabletti pienehkö, noin kirjan kokoinen, yleensä kosketusnäytöllinen tietokone, "taulutietokone"; nieltävä kiinteä lääke- tms. valmiste, etenkin pienen kiekon muotoinen; muu pienen kiekon muotoinen valmiste, esim. pesuainetabletti; astian alla pidettävä liina, katealunen; digitointipöytä ¶ Alkujaan "tabletti" lääkevalmisteena tarkoittaa litteää, kiekon muotoista nieltävää kappaletta, kun taas pilleri tarkoittaa pyöreää kappaletta. Nämä sanat ovat kuitenkin sekoittuneet toisiinsa. Nykyisin asiatyylissä "tabletti" on yleisnimitys, kun taas sanaa "pilleri" käytetään lähinnä arkityylissä ja etenkin ehkäisytableteista, huumetableteista ja hormoni- tms. tableteista.

tabloidi sanomalehden sivukoko, joka on noin puolet ns. normaalisivusta; sellaisen kokoisena julkaistava lehti; sensaatiohakuinen (tabloidikoossa julkaistava) sanomalehti ¶ Eri tabloidien sivukoot: eurotabloidi (315 mm × 430 mm), pikkutabloidi (289 mm × 400 mm) ja supertabloidi (260 mm × 380 mm). Myös asussa "tabloid" etenkin sivukokoa tarkoitettaessa.

tabu pyhä, kaikesta tavallisesta käytöstä erotettu, kielletty; sellaisen kiellon kohde

tabula rasa [tabula raasa] mieli, johon kokemus ei ole jättänyt jälkiään ¶ Ilmaisu on sitaattilaina latinasta ja tarkoittaa sananmukaisesti 'tyhjä taulu'.

tabulaattori sarkainmerkki; kirjoituskoneen sarkain; taulukointikone

tabuloida järjestää taulukon muotoon

taekwondo [taekvondo] eräs karatea muistuttava, korealaisperäinen kamppailulaji ¶ Nimen kirjoitusasu vaihtelee (taekwon-do, tae kwon do), samoin ääntämisohjeet; Suomen kielen perussanakirja käyttää asua "taekwondo" ja antaa ääntämisohjeen [täkv-], mutta yleinen ääntämys suomessa lienee kirjoitusasun mukainen.

tafti palttinasidoksinen silkkikangas

taido eräs judon sukuinen itsepuolustusmenetelmä ja urheilulaji

taifuuni trooppinen pyörremyrsky eli sykloni Aasiassa ja Tyynellämerellä

taiga pohjoinen havumetsä(vyöhyke), etenkin Siperiassa ¶ Sana on suomessa ongelmallinen, koska se helposti sekaantuu sanaan "taika"; suomalaisessa puheessa g on varsin lähellä k:ta. Ainakaan ei kannata käyttää sellaisia ilmaisuja kuin "taigametsä"! Yleensä "havumetsä" sopii tilalle, joskin siitä puuttuu se eksotiikka, jota sanalla "taiga" tavoitellaan.

taiji [taitsi, taidži] kiinalaisperäinen liikuntamuoto ja siihen liittyvä ajattelu (filosofia) ¶ Usein myös kirjoitusasussa "tai chi", joskus "taichi". Asu "taiji" on kiinalainen nimi pinyinin mukaan kirjoitettuna.

taikonautti kiinalainen avaruuslentäjä (astronautti)

take away [teik öwéi] mukaan otettava (esim. ruoka-annos)

taksi henkilöauto, joka tekee ajoja maksua vastaan; sellaisen auton kuljettaja ¶ Joskus vielä asussa "taxi". Joskus on esitetty vastinetta "vuokra-auto", mutta taksi nimenomaan ei ole vuokrattu auto vaan sellainen, jonka kuljettaja tekee sovitun ajon.

taksoni luokitusyksikkö, ryhmä, taksonominen yksikkö

taksonomia ryhmittely, luokittelu, systematiikka, etenkin eliöiden luokitus

taksonominen taksonomiaan kuuluva t. liittyvä

taktiikka suunnitelmallinen menettely; taistelutaito ¶ Usein "taktiikka" tarkoittaa yksilötasoista tai muuten "pienen mittakaavan" menettelyä ja strategia ns. suuria kuvioita. Alun perin taktiikka tarkoitti sotavoimien käyttämistä yksittäisen taistelun käymiseksi, strategia taas sodan kokonaisjohtoa. Ero on nykyisin hämärtynyt niin, että mitä tahansa suunnitelmallista menettelyä voidaan sanoa joko strategiaksi tai taktiikaksi,

taktiilinen kosketusaistiin (tuntoaistiin) perustuva, kosketus- ¶ Englanniksi tactile. Suunnilleen tai täysin sama kuin haptinen.

taktillinen = taktinen

taktikko taktiikan osaaja; ovela, taitava ihminen

taktikoida soveltaa erityistä taktiikkaa, toimia taitavasti, ovelasti

taktinen taktiikkaan kuuluva

taktuaalinen = taktiilinen

taky- pika-; tiheä-

takykardia sydämen taajalyöntisyys, tiheä sykintä

takyoni oletettu valoa nopeampi hiukkanen ¶ Myös asussa "takioni".

talasso- meri-

taleban Afganistania hallinneeseen ääri-islamilaiseen liikkeeseen kuuluva ¶ Myös (harvemmin) muodossa "taliban".

talentti muinaisen Kreikan paino- ja mittayksikkö; (urheilukielessä yms.:) lahjakkuus

taliban = taleban

talidomidi eräs rauhoittava aine, joka aikoinaan aiheutti pahoja epämuodostumia sikiöille

talismaani valmistettu esine, jonka uskotaan tuottavan onnea tai varjelevan pahalta ¶ Vrt. amuletti.

talonki osakekirjan kantalippu

tamburiini yksikalvoinen pieni rumpu, jossa on kulkuset; vanha provencelainen tanssi

tamili Ceylonin (Sri Lankan) erääseen merkittävään vähemmistökansallisuuteen kuuluva henkilö

tamponi harso-, vanu- tms. tukko, johon imeytetään verta ja kudosnesteitä, etenkin kuukautisveren imeyttämiseen käytetty vanutuppo; puolipallomainen värinlevitin (kirjapainossa) ¶ Virallinen asu ns. -oli-säännön mukainen. Käytännössä o:n pituuden lisäksi myös p:n pituus vaihtelee.

tamponoida (lääketieteessä:) asettaa tamponi; (kirjapainossa:) levittää väriä tamponilla

tampuriini = tamburiini

tampuuri (vanhassa kielessä) eteinen

tamtam kumistin

tandem kahdenajettava polkupyörä; kahden peräkkäin valjastetun hevosen valjakko

tangat [taŋŋat] niukasti peittävät alus- tai uimahousut

tangeerata [taŋŋeerata] sivuta

tangentti [taŋŋentti] käyrää sivuava suora, "sivuaja"; eräs trigonometrinen funktio; kosketin, näppäin ¶ Trigonometriassa suorakulmaisen kolmion terävän kulman x tangentti (tan x tai tg x) on kulman vastaisen kateetin viereisen sivujen suhde viereiseen kateettiin.

tango Argentiinasta peräisin oleva paritanssi

tanka eräs japanilaisperäinen, tavallisesti viisirivinen runomuoto; = thangka

tankkeri säiliöalus

tankki nestesäiliö; (vanh. ja ark.) panssarivaunu

tanniini parkkihappo ¶ Tanniinit ovat joukko orgaanisia, joita esiintyy kasveissa.

tanoreksia ruskettumisvimma, yletön pyrkimys rusketuksen hankkimiseen

tanorektikko henkilö, jolla on tanoreksia

tantieemi osapalkka, -palkkio ¶ Aiemmin yritysjohtajien palkkausmuoto, jossa palkka perustui yrityksen liikevaihtoon tai voittoon.

tantra eräitä intialaisia uskonnollisia kirjoituksia; niihin perustuvat, uskonnollisesti tai henkisesti kehittäviksi uskotut harjoitukset ¶ Tantroissa opetetaan naispuolisten jumalien palvontaa ja aistinautintojen valjastamista uskonnon harjoitukseen. Vrt. jooga.

tantrinen tantroihin perustuva

taolaisuus eräs kiinalainen maailmankatsomus, filosofia ja uskonto ¶ Nimi johtuu sen peruskäsitteestä "tao", joka usein suomennetaan sanalla "tie" ja tarkoittaa sopusointuista elämäntapaa. Joskus asussa "daolaisuus"

taoismi = taolaisuus

tapetti sisäseinän verhoamiseen käytetty, seinään liimattu paperi, muovi tai kangas

tapuli (kirkon yhteydessä oleva) kellotorni; ristikkäin pinottu erä sahatavaraa ¶ Tapulioikeus oli merkantilismin kaudella joillekin kaupungeille annettu erioikeus käydä ulkomaankauppaa. Näitä kaupunkeja sanottiin tapulikaupungeiksi. "Aktiivinen tapulioikeus" tarkoitti täysiä oikeuksia, "passiivinen tapulioikeus" vain oikeutta päästää ulkomaisia laivoja omaan satamaan.

taranteli eteläeurooppalainen kellanmusta hämähäkki, Hogna tarantula eli Lycosa tarantula; eräitä isoja amerikkalaisia hämähäkkejä

tarantella taranteli; napolilainen nopeatempoinen kansantanssi; eräs alusvaatekangastyyppi

tarantula = tarantella ¶ Nimitys, jota hämähäkkiharrastajat käyttävät englannin kielen vaikutuksesta.

tariffi vahvistettu maksuperusteiden kokoelma

tariffoida määrätä tariffi

tartaani ruudullinen skotlantilainen villakangas, jota käytetään mm. kiltteihin; eräs Välimerellä käytetty pienehkö yksimastoinen purjealustyyppi

tartar raakajauhelihapihvi (tartarpihvi); yleisemmin: raa'asta lihasta tai kalasta tehty ruoka; eräs majoneesikastiketyyppi (tartarkastike) ¶ Myös asussa "tartari".

tasetti sarjanarsissi (Narcissus tazetta), etenkin pääsiäiskukkana käytetty

tataari erilaisiin mongoli- ja turkkilaisheimoihin kuuluvista ihmisistä käytetty nimitys; eräs turkkilainen kieli ¶ Alkujaan tataareiksi on kutsuttu turkinsukuisia kansoja. Sanat "tataari" ja "tattari" ovat samaa alkuperää. Nykykielessä niiden merkitykset on eriytetty niin, että "tattari" tarkoittaa viljalajia.

tatami budossa (judo ym.) käytetty matto

tattari eräs viljalaji, Fagopyrum esculentum; tataari

tattoo [tatuu] sotilasmusiikkiesitys ¶ Alun perin eräänlainen illalla esitettävä merkkisoitto. Aluksi hollannin mukaisessa muodossa "taptoe".

tatuoida tehdä ihoon pysyviä kuvioita

taumatologia oppi ihmeistä

tautofonia saman tai samanlaisten sanojen (häiritsevä) toistuminen lähekkäin ¶ Vrt. tautologia.

tautofoninen tautofoniaa sisältävä

tautologia kielellinen ilmaisu, joka (häiritsevästi) toistaa aiemmin sanotun; tautofonia; lausuma, joka on tosi sanojensa merkitysten takia ¶ Yleiskielessä sanaa "tautologia" käytetään hyvin usein myös tautofonian merkityksessä. Periaatteessa ero on, että tautologia toistaa aiemmin esitetyn asiasisällön (kenties aivan eri sanoin) kun taas tautofonia on sanahahmojen toistumista (kenties niin, että sanat viittaavat eri asioihin, esim. "kirjailija kirjoitti kirjeen kirjastossa"). Yleensä näitä sanoja käytettäessä tarkoitetaan häiritsevää toistoa tai ainakin toistoa, jota ei ole tarkoitettu eli joka ei ole harkittu teho- tai tyylikeino. Vrt. pleonasmi.

tautologinen tautologiaa sisältävä

taverna pieni ravintola t. kapakka (Italiassa) ¶ Suomen kielessä aiemmin myös asussa "taverni", mutta matkailun yleistyttyä levinnyt italian mukaisessa kirjoitusasussa.

taxfree [täksfrii] veroton (myynti) ¶ Erilaisten tuotteiden veroton myynti esimerkiksi lentoasemilla ja laivoissa. Vähentynyt suomalaisten kannalta sen jälkeen, kun taxfree-myynti EU-maiden välisessä liikenteessä periaatteessa poistui. Kirjoitetaan myös "tax free" ja "tax-free".

taylorismi [teilorismi] eräs työn tutkimuksen ja rationalisoinnin järjestelmä ¶ Pyrkii etenkin tehdastyön tuottavuuden lisäämiseen työ- ja lepoaikojen suhteita, työskentelytapojen yhdistelmiä ym. säätämällä. Saanut nimensä F. W. Taylorista, ja tunnetaan myös nimellä "Taylorin järjestelmä".

teak [tiik] = tiikki

teatraalinen mahtipontinen, suurieleinen; teatterimainen

teatteri tila näytelmien t. elokuvien esittämistä varten; näytelmiä esittävä laitos; näytelmätaide ¶ Kuvaannollisesti myös "näyttelemisestä", "lavastetuista" esityksistä, esim. "kokous oli teatteria" 'kokous oli teeskentelyä, valheellista esittämistä'.

teelinen tulokseen tai päätepisteeseen johtava (tilanne) ¶ Kielitieteen termi. Vastakohta: ateelinen.

teema (puheen, kirjoituksen tms.) aihe, esitettävä asia; sävelaihe; lauseen aihe, se mistä jotakin esitetään; sanan ns. merkkimuodot ¶ Kielitieteessä sanalla on erilaisia termimerkityksiä: 1) Sanojen taivutuksesta puhuttaessa "teema" tarkoittaa sanan ns. merkkimuotoja, joista kaikki muut muodot ovat muodostettavissa yleisten sääntöjen perusteella. 2) Lauseopissa "teema" tarkoittaa lauseen osaa, joka ilmaisee, mistä asiasta, esineestä, henkilöstä tms. jotakin sanotaan, vastakohtana reemalle, joka esittää varsinaisen asian. Lauseessa "tänään sataa" on yleensä teemana "tänään" (kerrotaan tästä päivästä) ja reemana "sataa" (kerrotaan, mitä tänään tapahtuu). Joskus tällaisessa merkityksessä käytetään sanaa "topiikki". 3) Eräs semanttinen rooli, josta tavallisemmin käytetään nimitystä patientti.

teesi (painokkaasti esitetty) väite; (logiikassa) todistettava väite

teflon virheellisesti eräästä pinnoitetyypistä ¶ "Teflon" on suojattu tavaramerkki. Sanaa "teflon" käytetään kuitenkin polytetrafluorieteenin tai yleisemmin tarttumattoman pinnoitteen yleisnimenä ja myös kuvaannollisessa merkityksessä mm. viittaamaan ihmiseen, johon arvostelu ei "tartu", ja musiikkiin, joka ei "kosketa" ihmisiä.

teismi yleisnimitys uskonnoille, joissa jumaluus käsitetään persoonalliseksi ja maailmasta erilliseksi mutta siihen vaikuttavaksi ¶ Vrt. deismi, panteismi. Sukulaissanoista ks. ismi. Eri alkuperää (laina ruotsista) on erästä kalalajia tarkoittava sana "teisti".

tekniikka luonnon ja sen lainalaisuuksien hyväksikäyttö ihmisen tarkoituksiin erilaisin välinein; taito, osaaminen ¶ Tekniikkaan ensin mainitussa merkityksessä sisältyvät mm. sähkötekniikka, konetekniikka, puunjalostustekniikka ym. vanhat tekniikan alat sekä esim. geenitekniikka. Tekniikaksi kutsutaan yleensä vain suhteellisen kehittyneitä menetelmiä, joten alkukantaisen ihmisen yhteydessä puhutaan vain esim. taidoista. Toisaalta tekniikaksi voidaan yleisemmin kutsua erilaisia taitoja kuten vaikkapa keihäänheiton taitoa; urheilun alalla "tekniikka" usein viittaa osaamiseen vastakohtana pelkälle lihasvoimalle.

teknikko teknillisen koulun suorittanut; tekniikan osaaja

teknikumi teknillinen oppilaitos (eräissä maissa)

teknillinen = tekninen ¶ Usein tätä muotoa käytetään merkityksessä 'tekniikan alaan kuuluvaa', siis viittaamaan nimenomaan tekniikka-sanan 1. merkitykseen, esim. "teknillinen korkeakoulu". Tällöin "teknillinen" vastaa suunnilleen englannin sanaa "technological", "tekninen" taas sanaa "technical" (vrt. "se on vain tekninen kysymys"). Sanakirjojen mukaan "teknillinen" on kuitenkin vanhentunut.

tekninen tekniikkaa koskeva tai siihen perustuva ¶ Usein väheksyvästi, esim. "tekniset kysymykset" 'käytännön järjestelyjä koskevat asiat' (vastakohtana periaatekysymyksille). Vrt. teknillinen.

teknistyä muuttua tekniseksi tai aiempaa teknisemmäksi

tekno eräs nykyaikainen musiikkityyli, teknomusiikki, joka käyttää voimakkaita, "teknisiä" ääniä; yhdyssanoissa myös: tekniikka-, tekninen

teknokemia teollisuudenala, joka valmistaa kemiallisia kulutustavaroita ¶ Eroaa kemian teollisuudesta siinä, että valmistus ei yleensä perustu synteesiin vaan mekaanisesti tai liuotteiden avulla tapahtuvaan jalostukseen.

teknokraatti tekniikkaa koskevan osaamisensa ansiosta johtavassa asemassa oleva; teknokratian kannattaja

teknokraattinen teknokratian mukainen t. sitä kannattava

teknokratia oppi, jonka mukaan tekniikalla ja sen osaajilla tulisi olla johtoasema yhteiskunnassa

teknologia (kehittynyt) tekniikka; oppi raaka-aineiden jalostusmenetelmistä; oppi tekniikan menetelmistä ja hyväksikäytöstä ¶ Englannin kielen vaikutuksesta on merkitys 'tekniikka' tullut lähes yksinomaiseksi ja vanhemmat, esim. Nykysuomen sivistyssanakirjan kuvaamat merkitykset ovat jääneet pois. Mitään erityistä syytä sanan "teknologia" käyttöön sanan "tekniikka" asemesta ei yleensä ole, sillä useimmiten asiayhteys osoittaa, millaista "tekniikkaa" tarkoitetaan.

teknopolis alue, johon pyritään kokoamaan tekniikan alan yrityksiä ja tutkimusta (ja niihin liittyvää asutusta) ¶ Usein yritysnimen tms. osana. Suunnilleen samassa merkityksessä käytetään monia muitakin iskusanoja kuten teollisuuspuisto, tiedepuisto, teknologiapuisto, tutkimuspuisto, yrityspuisto, innovaatiokeskus ja teknologiahautomo.

teknostressi [tekno-stressi] tietokoneen jatkuvan käytön aiheuttama stressi (ahdistus, eristyminen)

teknosysteemi tuotantoelämän järjestelmä, joka on kehittynyt valtion yläpuolelle ja yhteiskuntaa hallitsevaksi; teknisten järjestelmien kokonaisuus, tekniikka

tekstata kirjoittaa käsin niin, että kukin kirjain on erillinen; (arkik.) lähettää tekstiviesti

teksti kirjoitus; kirjoitusmerkkien jono; kirjoituksella t. sanoilla esitetty asia (esimerkiksi laulun sanat vastakohtana sävelmälle) ¶ Usein "teksti" tarkoittaa erityisesti asiakirjan ns. juoksevaa tekstiä vastakohtana taulukoille, alaviitteille ym.

tekstuaalinen tekstimuotoinen, teksti-

teksturi tekstinkäsittelyohjelma; editori ¶ Nimitys on monien mielestä vanhahtava, Suomen kielen perussanakirjan mukaan arkinen.

tekstuura goottilaisten fonttien alalaji

tekstuuri pintarakenne; pintakuviointi

tele (arkik.) teleobjektiivi; yhdyssanojen alkuosana myös (ja tav.): teletekniikkaan sisältyvä t. perustuva t. kauko-, kauas-

telegrafi (vanh., leikill.) lennätin

telegrammi (vanh., leikill.) sähke

telekopio = faksi

teleksi kaukokirjoitin t. sellaisella lähetetty viesti (engl. telex)

telematiikka (vanh.) datatekniikka t. sen teletekniikkaan liittyvä osuus

telenovela eräs tv-sarjojen tyyppi ¶ Tunteisiin vetoava, kestoltaan pitkähkö mutta rajattu. Peräisin latinalaisesta Amerikasta.

teleobjektiivi kauko-objektiivi

teleologia oppi t. käsitys jonkin tarkoituksesta ¶ Sukulaissanoista ks. logia.

teleliikenne teletekniikkaan perustuva tiedonsiirto (tietoliikenne)

telepaattinen telepatiaan perustuva

telepatia oletettu sielullinen kaukovaikutus, kuten ajatuksensiirto

teleskooppi etenkin kokoontyönnettävä kaukoputki ¶ Sana esiintyy myös yhdyssanoissa (esim. "teleskooppivapa") kuvaamassa vain vastaavanlaista kokoontyönnettävyyttä.

teletekniikka tekniikan ala, jossa käytetään datan siirtoon tai lähetykseen sähkömagneettisia menetelmiä

teletunnistetieto teleliikenteessä tieto viestin (esimerkiksi sähköpostin) lähettäjästä, vastaanottajasta, ajankohdasta, mahdollisesti otsikosta yms.

televisio liikkuvan kuvan ja äänen välittäminen radioaalloilla tai kaapelin kautta; sellaisia lähetyksiä vastaanottava ja lähettävä laite; sellaista toimintaa harjoittava laitos t. yritys

televisioida lähettää television kautta

telluurinen maapalloa koskeva

temaattinen teemaa koskeva, aihe-; (sävellyksen) teemaa kehittelevä

tematiikka (taideteoksen) teemat; teemojen kehittely taideteoksessa

temperamentti [tempperamentti t. temperamentti] kiivas t. persoonallinen luonne; luonne; luonnetyyppi ¶ Antiikin temperamentti- eli luonneopissa, jonka kehittivät Hippokrates ja Galenos, ihmiset jaettiin neljään luonnetyyppiin, joiden uskottiin johtuvan eri nesteiden hallitsevuudesta ruumiissa sangviininen ("verevä"), flegmaattinen ("limainen"), koleerinen ("sapekas") ja melankolinen ("mustan sapen hallitsema"). Myöhempinä aikoina ovat monet olleet sitä mieltä, että luonnetyyppijako sinänsä voi olla hyödyllinen itsetuntemuksen ja ihmistuntemuksen väline. Temperamentti-sanan p-konsonantin kahdentumisesta ks. Yksi vai kaksi konsonanttia?

temperoida saattaa juoma (etenkin viini) sopivaan lämpötilaan tarjoilua varten; hehkuttaa (metallia); (musiikissa:) tasavireistää ¶ Temperoida-sanaa käytetään usein virheellisesti viinin tuulettamisesta eli siitä, että viinipullo avataan (ja sisältö ehkä kaadetaan karahviin) hyvissä ajoin ennen nauttimista, jotta viini saa happea.

templaatti pohja, malli ¶ Esim. valmis asiakirjamalli, jota otetaan tekstinkäsittelyssä pohjaksi alettaessa luoda uutta asiakirjaa.

tempo vauhti, tahti; (musiikissa) tahtimitta ¶ Taivutus tempo : tempon, mutta arkikielessä tempo : temmon on melko tavallinen.

temporaalinen aikaa koskeva t. ilmaiseva, aika-; ohimossa esiintyvä t. sitä koskeva, ohimo-

temppeli pyhäkkö, pyhättö ¶ Sanaa käytetään varsinkin muiden uskontojen kuin kristinuskon jumalanpalvelukseen tarkoitetuista rakennuksista, mutta joskus myös kirkkorakennuksista.

tempus verbin aikamuoto ¶ Suomen kielen perustempuksiksi mainitaan yleensä preesens, imperfekti, perfekti ja pluskvamperfekti, minkä lisäksi on perusteltua pitää futuuria omana aikamuotonaan.

tenalji varustus, joka muodostuu kahdesta kulmittain sijoitetusta muurista

tendenssi tarkoitusperä; tarkoitusperäisyys; taipumus

tendo- jänne-

tennis eräs suosittu mailoilla erityisellä kentällä pelattava pallopeli ¶ Jonkin verran on tenniksestä käytetty nimitystä "verkkopallo".

tenori korkea miesääni; laulaja, jolla on sellainen ääni

tensidi pesuaineen pinta-aktiivinen aine ¶ Aineita, jotka alentamalla pintajännitystä edistävät lian irtoamista.

tentaattori kuulustelija, kokeen pitäjä

tentti (kirjallinen t. suullinen) koe, kuulustelu, tutkinto

tenttiä suorittaa tentti; pitää tentti

teo- Jumalaa t. jumalia koskeva, jumal(a)-

teodoliitti koje korkeus- tai muun kulman mittaamiseksi ¶ Kaukoputki, jossa on hiusristikko ja joka kääntyy sekä vaaka- että pystyakselin ympäri. Käytetään geodesiassa ja maanmittauksessa pysty- ja vaakakulmien mittaamiseen.

teokraattinen teokratian mukainen t. siihen tähtäävä

teokratia valtiomuoto, jossa valta kuuluu periaatteessa Jumalalle t. jumalille, käytännössä yleensä papistolle

teologia jumaluusoppi ¶ Sukulaissanoista ks. logia.

teoreema väittämä (varsinkin matematiikassa, jossa kyse on yleensä todistetusta väittämästä) ¶ Usein "teoreema" tarkoittaa merkitykseltään huomattavaa väittämää. Matematiikassa käytetään teoreemista myös nimitystä "lause".

teoreettinen teoriaan kuuluva, teorian mukainen; periaatteellinen, tietopuolinen, epäkäytännöllinen

teoria tieteellinen t. muutoin tietopuolinen selitys t. käsitys, varsinkin täsmällisesti, usein järjestelmäksi muotoiltuna; sellaiset yleensä, käytännön vastakohtana ¶ Teorian ja hypoteesin ero on osittain makuasia, mutta yleensä teorian katsotaan olevan laajempi ja järjestelmällisempi kuin yksittäinen olettama, hypoteesi. Lisäksi teorialta usein edellytetään suurempaa uskottavuutta. Yksittäinen hypoteesi ei välttämättä edes ole suoraan testattavissa vaan se on liitettävä laajemman kokonaisuuden osaksi, jotta siitä voidaan tehdä testattavissa olevia päätelmiä.

teorioida = teoretisoida

teoretisoida kehittää teorioita, rakentaa teorioiden varaan ¶ Sanasta on myös muoto "teorioida", mutta se on oppitekoinen, tavallaan teoretisoitu.

teosofi teosofian harjoittaja

teosofia eräs uskonnollinen suuntaus, jossa tavoitellaan yhteyttä Jumalaan näkemyksen tai yliaistillisen tiedon kautta ¶ Teosofia esiintyy useilla eri nimillä, mm. "ruusuristiläisyys" ja "vapaa katolinen kirkko".

ter kolmas muunnelma; bis-kohdan jälkeen lisätty kohta; kolmesti ¶ Sitaattilainana latinasta: kolme kertaa, kolmesti. Datatekniikan alalla versionnumeron lopussa osoittamassa bis-versiotakin uudempaa (laajempaa, tehokkaampaa tms.) versiota. Myös sopimusten artikloiden numeroinnissa yms.: kun esim. kohtien 5 ja 6 väliin on jo lisätty uusi kohta, 5 bis, ja halutaan lisätä vielä yksi, siitä tehdään 5 ter.

tera- SI-järjestelmän etuliitteenä biljoonakertainen, tunnus T; datatekniikan myös epämääräisemmin noin biljoonakertaisesta

terapeutti hoidon, terapian antaja

terapeuttinen hoitava, terapiaa antava

terapia hoito, yleiskielessä yleensä nimenomaan mielenterveyden ¶ Etenkin lääketieteessä ja yhdyssanoissa myös muu hoito,

terassi sisätilaan liittyvä ulkotila, vars. ravintolan yhteydessä; porrasmainen pengermä; kattotasanne

teratogeeninen epämuodostumia aiheuttava

teratologia epämuodostumaoppi ¶ Sukulaissanoista ks. logia.

termi ammatti- tai oppisana; yleiskielessä myös epämääräisesti: sana t. sanaliitto; matemaattisen summan jäsen; (muinaisen Rooman) kylpylä(rakennus) ¶ Terminä (!) sana "termi" tarkoittaa sanaa tai muuta ilmaisua (kuten sanaliittona), jolla on täsmällinen tai ainakin eriytynyt, usein erikseen määritelty merkitys. Huolimattomassa yleiskielessä tämä on hämärtänyt, ja "termi" saattaa tarkoittaa sanaa yleensä.

termiikki nouseva ilmavirtaus, jonka lämmin ilma aiheuttaa

termiini sopimus, jonka perusteella tehdään valuuttakauppa tulevaisuudessa määrättyyn kurssiin

termiitti eräitä yhdyskunnissa eläviä, enimmäkseen puuaineista syöviä hyönteisiä (lahko Isoptera); (leikillisesti, arkikielessä) hylättyjen autojen osia tms. varasteleva ihminen; alumiinia ja rautaoksidia sisältävä seos, joka palaessaan tuottaa suuren kuumuuden ja on vaikea sammuttaa ¶ Koska termiitit aiheuttavat joskus huomattavaa tuhoa syömällä mm. huonekaluja ja puurakenteita, käytetään sanaa "termiitti" myös kuvaannollisesti tuholaisista (esim. varkaista, jotka irrottavat osia autosta).

terminaali lentotoimisto; autolauttasatama; (tietokone- tai muu) pääte; yhdyssanoissa myös: loppu- ¶ Lääketieteessä terminaalihoito = saattohoito, kuolemansairaan potilaan hoito mm. kipujen lievittämiseksi.

terminen lämpöä koskeva, lämpö-

terminoida lopettaa, päättää; tehdä termiinikauppa

terminologia termien käyttö; termistö; oppi termeistä ¶ Periaatteessa tarkoittaa oppia termien muodostamisesta ja käytöstä mutta tavallisemmin jossakin käytettyjen termien kokonaisuutta tms. Sukulaissanoista ks. logia.

termisoida käsitellä maito kuumentamalla se 65–70 celsiusasteeseen ¶ Termisointi on pastörointia lievempi käsittely, jota käytetään Emmental- yms. juustoihin käytettävälle maidolle.

termobaarinen voimakkaan lämpö- ja paineaallon aiheuttava (pommi)

termodynamiikka fysiikan ala, joka energiamuutoksia lämpöenergian ja muiden energiamuotojen välillä;

termometri lämpömittari

termospullo astia, joka pitää nesteen kuumana t. kylmänä

termostaatti lämmönsäädin; sellaisella varustettu säiliö ¶ Periaatteessa kyseessä on säädin, joka pitää lämmön asetetun lämpötilan tienoilla tai asetetuissa rajoissa siten, että siinä on lämpömittari ja järjestelmä, joka kytkee lämmityksen tai jäähdytyksen toimintaan, kun lämpötila poikkeaa tavoitearvosta tai on asetetun välin ulkopuolella.

terpeeni hiilivetyjä, joita esiintyy kasvien haihtuvissa öljyissä

terra maa ¶ Esiintyy mm. latinasta otetuissa sitaattilainoissa kuten terra incognita 'tuntematon maa'.

terraario lasiseinäinen astia, jossa elätetään (yleensä pieniä) maaeläimiä, esim. käärmeitä

terrakotta poltettu, lasittamaton punertava savi

terrestriaalinen maanpäällinen; Maata muistuttava (taivaankappale); maapalloon suhteen mitattu ¶ Usein väärin kirjoitettuna "terrestiaalinen".

terrestrinen maan pinnalla elävä t. oleva, maa-

terriini vesihauteessa vuoassa kypsennetty hieno mureke, joka tarjoillaan yleensä kylmänä; liemikulho ¶ Merkitys 'liemikulho' mainitaan sanakirjoissa, mutta ei liene enää käytössä.

territoriaalinen alueellinen

territorio hallintoalue, etenkin suoraan keskushallinnon alainen liittovaltion alue; elinpiiri, elinalue

terrori väkivalta, joka pyrkii herättämään pelkoa ja kauhua väestössä t. jossakin ihmisryhmässä ¶ Yleensä terrorilla pyritään joko säilyttämään valta (valtioterrori) tai horjuttamaan vallanpitäjien asemaa.

terrorismi terrorin harjoittaminen ¶ Sukulaissanoista ks. ismi.

terrorisoida harjoittaa terroria

terroristi terrorin harjoittaja

terssi asteikon 3. aste; kolmen asteen välinen intervalli; kolmisoinnun keskimmäinen väli

tertiaali tertiääri(sulka); kolmasosa, kolmannes

tertiääri eräs geologinen ajanjakso; linnun sisimpiä siipisulkia; yhdyssanoissa myös: tertiäärinen ¶ Tertiäärikausi on nykyisin jaettu neogeeniksi (alkoi 65,5 milj. vuotta sitten) ja paleogeeniksi (alkoi 23,8 milj. vuotta sitten, päättyi 1,81 milj. vuotta sitten). Lintujen tertiäärit eli tertiaalit ovat tärkeitä tarkassa lintulajien tunnistamisessa.

tertiäärinen kolmasasteinen, kolmanteen asteeseen, tasoon tms. kuuluva ¶ Myös muodossa "tertiaarinen" (ks. selitystä Mistä kielestä?.)

tertsetti kolmen solistin lauluyhtye, trio

tertsetto kolmelle laulusolistille tehty sävellys

tesaurus suuri sanakirja t. muu kokoomateos, etenkin sellainen, joka kuvailee sanojen merkityssuhteita; tiedonhakujärjestelmässä käytettävien hakusanojen luettelo; aarrekammio, rahakammio ¶ Merkityssuhteiden kuvailu perustuu etenkin synonyymien, rinnakkaisten termien sekä ylä- ja alakäsitteiden (hyperonyymien ja hyponyymien) esittämiseen. Esim. englannin kielen Roget's thesaurus. Sanan alkuperäinen merkitys 'aarrekammio' on varsin harvinainen; muut merkitys ovat syntyneet siitä, että aarrekammioksi, aarreaitaksi sanotaan kuvaannollisesti mm. suurta hyödyllisten tietojen kokoelmaa.

tesla magneettivuon tiheyden yksikkö SI-järjestelmässä, tunnus T

tesselaatio tason peittäminen mosaiikkimaisesti keskenään samanmuotoisilla tai muutamaa harvaa muotoa olevilla kuvioilla

tessera muinaisessa Roomassa pieni neliskulmainen esine, esim. tunnuksena tai kuittina käytetty laatta; mosaiikkiin käytetty marmori-, lasi- tms. laatta

testamentata määrätä testamentilla jollekulle

testamentti jälkisäädös, määräys omaisuuden jakamisesta testamentintekijän kuoleman jälkeen; toinen Raamatun pääosista ¶ Raamatun Vanha testamentti sisältää juutalaisuuden ja kristinuskon yhteiset pyhät kirjoitukset, Uusi testamentti on kristinuskolle ominainen.

testata tutkia testin t. testien avulla

testi koe jonkin asian selvittämiseksi ¶ Testi voi koskea esimerkiksi oppilaan tietoja, laitteen kuntoa tai aineen vaarallisuutta.

testosteroni eräs mieshormoni; kuvaannollisesti: miehen seksuaalinen aktiivisuus tai sen hormoniperusta

tetanus jäykkäkouristus

tête-à-tête [tetatét] kahden kesken; kahdenkeskinen (keskustelu, tapaaminen); eräs ruukkunarsissien tyyppi

tetra eräitä kaloja; (aiemmin:) nesteiden kartonkipakkaus, etenkin nelitahokkaan muotoinen; hiilitetrakloridi; yhdyssanoissa myös: neli- (esim. nelinkertainen, neliosainen) ¶ Kalannimenä "tetra" voi tarkoittaa heimoon Characidae kuuluvia kaloja (joita elää luonnossa trooppisessa Amerikassa) mutta myös useisiin muihin heimoihin kuuluvia kaloja. Monia tetralajeja pidetään akvaariokaloina. Pakkausmuotona "tetra" viittasi alkujaan nelitahokkaan (vrt. tetraedri) muotoiseen mehupakkaukseen. Kun tästä muodosta yleisesti luovuttiin, sanaa ruvettiin jossain määrin käyttämään muunkin muotoisista pakkauksista. Toisaalta nykyisin "Tetra" on pakkausten rekisteröity tavaramerkki.

tetraedri säännöllinen nelitahokas, sellainen pyramidi, jonka sivut ovat samanmittaiset

tetragoni nelikulmio

tetragrammi neljän kirjaimen yhdistelmä, varsinkin Jumalan (Jahven) hepreankielisen nimen konsonantit (yod, he, vav, he)

tetraploidi nelinkertaisen kromosomiston sisältävä ¶ Polyploidin erikoistapaus.

teutoni erään muinaisen germaaniheimon jäsen; kuvaannollisesti: saksalainen

tex langan hienouden (keveyden) yksikkö, joka ilmaisee, montako grammaa kilometri lankaa painaa ¶ Usein käytetään kerrannaista desitex (dtex), joka on 0,1 texiä.

thangka [taŋka] kuvakudos tai kankaalle tehty maalaus Tiibetin tantra-buddhalaisissa temppeleissä ¶ Myös kirjoitusasuissa "thang-ka" ja "thanka". Usein myös muodossa "tanka", mutta tällöin voi olla vaara sekaantumisesta toiseen tanka-sanaan (tai monikossa tanko-, tango- tai tangat-sanaan).

thesaurus [tesaurus] = tesaurus

thrilleri [trilleri] (vanh.) = trilleri

tiaara paavin kruunu; eräänlainen diadeemi ¶ Usein myös kirjoitusasussa "tiara".

tii puu- tai muovinasta, jonka päältä golfpallo lyödään radan lähtöpisteestä peliin; paikka, jossa se sijaitsee, aloituspaikka

tiikki erään trooppisen puulajin, tiikkipuun (Tectona grandis), puuaines, jota käytetään mm. huonekaluihin; vastaavanlainen muiden puiden öljypitoinen, yleensä ruskea puuaines ¶ Aiempi englannin mukainen asu: teak.

tiimi ryhmä, porukka; (urheilu)joukkue; jaos; työpaikan suhteellisen pysyvä, yhteistoiminnallinen ja -vastuullinen toimintayksikkö ¶ Sanaa käytetään toisaalta arkityylisenä, toisaalta organisaatioiden kuvauksissa yms. kirjakielisenäkin sanana Työn järjestelyissä "tiimi" periaatteessa tarkoittaa erityisten oppien mukaan muodostettua ja toimivaa työpaikan ryhmää, joka sopii itse sisäiset sääntönsä on ja vailla varsinaista työnjohtajaa. Käytännössä sanaa käytetään myös kaikenlaisista ryhmistä, osittain sen takia, että periaatteessa tiimeiksi muodostetuista ryhmistä tulee käytännössä "tavalliseen tapaan" johdettuja jaoksia. Sanan alkuperä on englannin sana team, joka on samaan tapaan monimerkityksinen.

tiketti avoinna olevaa asiaa kuvaavat tiedot; (finanssialalla) tehdyn osakekaupan tärkeyttä kuvaava käsite; (vanh., ark.) matka-, pääsy- tms. lippu ¶ Sana on tullut uuteen käyttöön englannin ticket-sanan vastineena kuvaamaan etenkin tietoteknisten ongelmien käsittelyssä käytettävää käsitettä. Kun ongelmasta, kehitystarpeesta tms. on ilmoitettu, siitä "avataan tiketti" ja sille annetaan numero tai muu tunniste, jonka avulla käsittelytiedot löytyvät.

tilde eräs tarke eli diakriittinen merkki, ~ esim. ñ-kirjaimessa; kyseinen merkki itsenäisenä symbolina ¶ Tilde-merkki itsenäisenä symbolina on yleistynyt etenkin web-osoitteiden osana.

tilsit eräs kovahko, voimakkaanmakuinen juustotyyppi

tiltata mennä epäkuntoon ¶ Sanaa on käytetty alkujaan flipperistä, joka on rakennettu pysähtymään, jos sitä kallistaa (engl. tilt) liiaksi. Sittemmin sanaa ruvettu käyttämään arkikielessä mm. tietokoneohjelman pysähtymisestä virhetilanteeseen ("kaatumisesta").

timbaali annosvuokiin tehty, usein vesihauteessa kypsennetty, hienoksi jauhettu liha- tai kalamureke

timokratia varakkaiden valta ¶ Valtiomuoto, jossa ihmisen oikeudet riippuvat hänen varallisuudestaan.

timotei nurmitähkiö, eräs heinälaji ¶ Phleum pratense. Viljellään rehuksi.

tinneri (maalin) ohennusaine, ohenne

tinnitus korvan soiminen, korvan suhina ¶ Korvassa tai päässä kuuluva ääni, jolle ei ole ulkoista syytä. Ääni voi olla esim. soiva, humiseva, suhiseva tai naputtava.

tio- rikki-

tirehtööri johtaja ¶ Vanhahtava ja leikillinen sana, esim. "sirkustirehtööri" 'sirkuksen johtaja'.

titaani eräs metallinen alkuaine; jättiläinen (kuvaannollisesti): valtavan suuri yritys, mahtimies, suurmies tms.; muinaisen Kreikan taruston olentoja ¶ Antiikin Kreikan myyttien titaanit elivät ennen Olympoksen jumalia, jotka syrjäyttivät titaanit. Titaanit ajateltiin valtavan suuriksi, ja tästä tuli nykyaikainen merkitys, jossa "titaani" tarkoittaa usein vain jotakin, joka poikkeuksellisen suurta jossain mielessä; puhutaan esim. "titaanien taistosta", kun kaksi hyvin menestynyttä urheilujoukkuetta ottelee toisiaan vastaan. Alkuaine titaani (Ti), engl. titanium, on nimetty taruston titaanien mukaan. Se on suhteellisen kevyt ja kestävä metalli, jota käytetään mm. lentokoneteollisuudessa.

titanium = titaani (aine)

titrata määrittää mitta-analyysilla (kemiassa)

titteli arvonimi; viran tai muun tehtävän nimike; otsikko

tituleerata puhutella arvonimeä, titteliä käyttäen

tivoli huvittelupaikka, varsinkin puistossa oleva; sellaista ylläpitävä yritys

toaletti [toaletti t. tualetti] käymälä t. peseytymistila, tav. niiden yhdistelmä ¶ Joskus myös kirjoitettuna "tualetti". Ks. Mukautus kirjoitus- vai äänneasun mukaan? Usein muodossa "toiletti".

toccata [tokkáata] juhlallinen urku- tai pianosävellys

toffee sitkeähkö makeinen, jonka valmistukseen on käytetty kermaa tai voita

tofu soijapavuista tehty juustonkaltainen ruoka-aine ¶ Tofu on mm. kasvissyöjien yleisesti käyttämä.

toga = tooga

tohtori lääkäri; ylimmän yliopistollisen tutkinnon suorittanut henkilö ¶ Yleiskielessä kaikkia lääkäreitä kutsutaan usein tohtoreiksi, vaikka lääkärin pätevyys ei edellytä tohtorin tutkintoa, vaan lääketieteen lisensiaatin tutkinto riittää. Tohtorin tutkinto voidaan suorittaa eri aloilla, ja siihen sisältyy vaativa tieteellinen opinnäyte, väitöskirja.

toiletti = toaletti

tokaiji unkarilaisia viinejä, peräisin Tokaj'n alueelta ¶ Myös asussa "tokaji" (myös sanakirjoissa).

toksiini elävien solujen, etenkin bakteerien, tuottama myrkky

toksikologia myrkkyoppi ¶ Myrkkyjä ja niiden vaikutuksia ja vaikutusten hoitoa käsittelevä lääketieteen ala. Sukulaissanoista ks. logia.

toksinen myrkyllinen

toleranssi suvaitsevuus; sietokyky; sietäminen; sallittu mitan, painon tms. poikkeama määrätystä arvosta t. sallittu vaihteluväli

tomahawk [toməhook t. tomahauk] intiaanien sotakirves; iso naudankyljys ¶ Tomahawk-pihvi t. lyhyesti tomahawk on noin kilon painoinen naudan kyljys, jossa on pitkä luu. Sanaa on ruvettu käyttämään myös muista lihavalmisteista, jopa porsaankyljyksestä.

tombolo hiekkamaata oleva kapea kannas, joka yhdistää saaren mantereeseen

tomografia (lääketieteellinen tms.) kerroskuvaus ¶ Kuvantamismenetelmä, joka tuottaa kolmiulotteista tietoa kohteesta kuten ihmisen kehosta. Esintyy yleensä sanassa "tietokonetomografia", lyh. "TT", vaikka menetelmässä aina käytetään tietokonetta.

tonaalinen sävelellinen, sävel-; sävelten määrättyihin suhteisiin perustuva ¶ Atonaalinen musiikki on sellaista, jossa melodia- ja sointusuhteet perustuvat johonkin määrättyyn säveleen.

tonni painon (oik. massan) yksikkö, 1 000 kg ¶ Yhdyssanoissa sanalla "tonni" on myös muita merkityksiä. Vrt. esim. megatonni, rekisteritonni, tonnikala. Arkikielessä "tonni" tarkoittaa myös mm. tuhatta euroa.

tonsilla nielurisa

tonsilliitti bakteerin aiheuttama nielurisatulehdus, angiina

tonsuuri (munkin) paljaaksi ajeltu päälaki

tooga muinaisten roomalaisten suorakaiteen muotoinen, taidokkaasti laskostettava päällysvaate

tooni puheen sävelkulku, varsinkin sellainen, joka erottaa sanoja toisistaan; sävy ¶ Ns. toonikielissä voi sanan merkitys riippua siitä, millainen sen sävelkulku on (esim. nouseva, laskeva tai nouseva-laskeva).

toora Raamatun Mooseksen kirjoista etenkin juutalaisuuden yhteydessä käytetty nimitys, pentateukki

topaasi eräs jalokivien laji, väriltään kellertävä, sinertävä t. punertava; yleisemmin eräs mineraalityyppi

topiikka yleisten lausumien käyttö todisteluperusteina

topiikki aihe, aihepiiri; (joskus kielitieteessä:) teema ¶ Keskustelun, puheenvuoron tai tekstin aihe

topografi topografian tutkija t. ammattilainen

topografia yksityiskohtainen paikkojen esittäminen kartalla; maantieteellinen kenttämittaus; pinnanmuodostus

topografinen topografiaan kuuluva t. perustuva

topologia rakenneominaisuudet sellaisina, kuin ne voitaisiin esittää kartalla; matematiikan haara, joka tutkii eräänlaista abstraktia paikan ja ympäristön käsitettä ¶ Esimerkiksi datansiirtoverkon topologia tarkoittaa sitä, millaisia yhteyksiä eri koneiden välillä on, kuten tähtimäistä topologiaa, jossa on yksi keskuskone. Sukulaissanoista ks. logia.

toppi kevyt, hihaton ja kaulukseton naisten pusero; huippusuoritus

toreadori härkätaistelija, erityisesti ratsastava

torero [torero t. toreero t. toréero] jalan taisteleva härkätaistelija

tornado [tornaado t. tornado] trooppinen pyörremyrsky eli sykloni Pohjois-Amerikassa

torpedo [torpeedo t. torpedo] vedessä kulkeva ammus, jossa on moottori

torpedoida upottaa torpedolla; kuvaannollisesti: "upottaa" (hylätä, torjua, estää) ajatus, ehdotus t. hanke

torso vaillinaiseksi jäänyt tuote tai luomus; ihmistä esittävä veistos, jolta puuttuu jäseniä ¶ Veistoksiin liittyvä merkitys on alkuperäisempi ja liittyy siihen, että vanhoista veistoksista on usein lohjennut varsinkin käsiä pois. Sanaa saatetaan englannin vaikutuksesta käyttää myös merkityksessä 'vartalo'.

tortellini [tortelliini] renkaan muotoinen pastalaji, joka on lihalla tms. täytetty ¶ Kielitoimisto suosittaa asua "tortelliini", mutta italian kielen mukainen sitaattilaina-asu on käytännössä paljon yleisempi.

tortilla ohut, pyöreä, pehmeä leipä, joka usein tarjotaan täytettynä; espanjalainen perunamunakas

torus eräs matemaattinen kappale tai pinta, "donitsin muoto" ¶ Torus syntyy, kun ympyrä kulkee täyden kierroksen toisen ympyrän kehää pitkin, kehää vasten kohtisuorassa. Normien mukainen asu on lyhytvokaalinen, ei "toorus".

tory [tori t. toori] Ison-Britannian konservatiivisen puolueen jäsen (varsinkin aiemmin)

totaalinen kaikenkattava, täydellinen, yleinen, kokonais- ¶ Totaalinen sota tarkoittaa sodankäyntiä, jossa kohteena on vihollisvaltio kokonaisuutena, myös sen koko talouselämä ja siviiliasukkaat. Totaalikieltäytyjä tarkoittaa ihmistä, joka kokonaan kieltäytyy asevelvollisuudesta, myös sen suorittamisesta siviilipalveluna.

totalitaarinen totalitarismin mukainen, totalitaristinen

totalitarismi oppi ja käytäntö, jossa valtio hallitsee kaikkia elämänalueita ¶ Totalitarismiin liittyy yleensä diktatuuri, mutta käsitteellisesti kyse ei ole siitä, keillä on valtiovalta vaan miten laaja valtion valta on: totalitarismissa se ulottuu sellaisille aloille, jotka länsimaissa yleensä käsitetään kansalaisten yksityiselämään kuuluviksi. Sukulaissanoista ks. ismi.

totalisaattori = toto

toteemi olento, jota jonkin heimon parissa pidetään pyhänä, heimon kanssa maagisessa yhteydessä olevana; sellaisen kuva t. kuvan sisältävä paalu ¶ Myös muodossa "totemi", aiemmin myös "totem".

totemismi usko toteemiin ¶ Sukulaissanoista ks. ismi.

toti juoma, joka tehdään väkevästä alkoholijuomasta (esim. rommista) , kuumasta vedestä ja sokerista

totipotentti kaikkikykyinen, kaikenlaisiksi soluiksi erilaistumaan pystyvä ¶ Kantasolu on totipotentti, jos se voi erilaistua minkä tahansa tyyppiseksi kyseisen eliölajin soluksi Vrt. sanaan omnipotentti ja kantasolutermeihin multipotentti ja pluripotentti.

toto eräs hevoskilpailujen vedonlyöntimuoto ¶ Sana on lyhentymä sanasta "totalisaattori", jota vielä jonkin verran käytetään virallisimmissa yhteyksissä. Suomessa totopelejä järjestää ja markkinoi Fintoto Oy.

touche [tuš] kosketus, omintakeinen kosketustapa, "tatsi"; taidemaalarin värien- ja siveltymenkäyttö; (miekkailussa) osuma

touché [tušée] osuma, "minuun osui" ¶ Alkujaan miekkailussa käytetty ilmaus miekan osumasta. Tämä ranskasta peräisin oleva sana on englannin vaikutuksesta saanut suomessakin kuvaannollisen merkityksen: keskustelussa sillä voidaan ilmaista, että vastapuolen perustelu tai huomautus "osui". Vrt. touche.

tour [tuur] kiertue, esiintymismatka; kiertomatka; (maailman)kilpailu ¶ Usein nimien osana, jolloin nimellä voi olla vakiintunut suomennos, esim. le Tour de France = Ranskan ympäriajo.

tournedos [tournedos t. turnedóo] naudanfileestä tehty pihvi ¶ Ks. selostusta tournedoksesta Raholan syötävissä sanoissa. Periaatteessa sitaattilaina ranskasta.

townhouse [taunhaus] kytketty pientalo, kaupunkipientalo ¶ Yhden perheen talo, joka on omalla tontillaan mutta kytketty viereiseen taloon. Talotyypin esikuvana on perinteinen englantilainen kaupunkitalo.

traagikko murhenäytelmien kirjoittaja t. näyttelijä

traaginen järkyttävän (ja kohtalonomaisen) surullinen

traani merinisäkkäistä, etenkin valaista, saatava rasva

trademark [treidmaa(r)k] tavaramerkki, tuotemerkki

tradenomi liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon suorittanut henkilö ¶ Sana sinänsä ei ole sivistyssana vaan suomalainen sepite, jonka ainekset ovat kansainvälisiä: englannin "trade" ja kreikasta peräisin oleva ammatti- yms. nimitysten "-nomi".

traditio perinne; irtaimen esineen hallinnan luovutus

traditionaalinen perinteinen

traditionalismi ankara pitäytyminen perinteisiin ¶ Sukulaissanoista ks. ismi.

tragedia murhenäytelmä; traaginen tapahtuma

tragedienne traagisiin osiin erikoistunut näyttelijätär

tragiikka traagisuus; traaginen taide, tragediat

tragikoominen sekä traagisia että koomisia aineksia sisältävä ¶ Joskus vastineeksi esitetään "surkuhupaisa", joka kuitenkin yleensä tarkoittaa 'hauska, mutta vähän säälittävä' tai jopa vain 'naurettava'. Myös sanalla "tragikoominen" saattaa olla sentapainen merkitys, mutta se voi tarkoittaa myös sellaista, joka on voittopuolisesti traaginen mutta sisältää myös koomisia aineksia.

tragikomedia tragikoominen tapahtumakulku t. näytelmä

traileri [traileri t. treileri] elokuvaa esittelevä filmi mainoksena ennen toisen elokuvan alkamista t. netissä ¶ Myös englannin mukaisessa asussa "trailer".

trakea henkitorvi

trakooma virusperäinen tarttuva silmätulehdus ¶ Klamydian aiheuttama silmän side- ja sarveiskalvon tulehdus, joka johtaa sokeuteen ja yleisin sokeuden syy maailmassa. Suomesta hävinnyt. Vanha kansanomainen nimitys: silmäpasko.

traktaatti tutkielma

traktori työkaluja vetävä (ja käyttävä) moottoriajoneuvo; vetokone tai -laite

trampoliini ponnahdusmatto

trans- yli-, läpi-, halki-, taka-, toisella puolella oleva

transaktio tapahtuma, toimenpide ¶ Transaktiolla tarkoitetaan yleensä sellaista tapahtumaa, joka on jossakin mielessä "yksi kokonaisuus", joka suoritetaan kokonaan tai ei ollenkaan. Se voi kuitenkin sisäisesti jakautua osiin.

transatlanttinen Atlantin ylittävä; Atlantin takainen ¶ Sanaa käytetään nykyisin etenkin Yhdysvaltain ja (Länsi-)Euroopan välisistä yhteyksistä.o

transeerata leikata paisti tms. viipaleiksi t. paloiksi tarjoilua varten

transferenssi (psykologiassa) tunteensiirto t. siirtovaikutus

transformaatio muuntaminen; muuntuminen; muunnos ¶ Mm. erilaisista matemaattisista muunnoksista.

transformatiivinen transformaatioon perustuva

transformoida muuntaa

transgeeninen geenisiirtoon perustuva, siirtogeeninen ¶ Geenisiirrossa yksilöön siirretään toisen yksilön (usein eri lajin) geenejä haluttujen ominaisuuksien aikaansaamiseksi, esim. lehmään geeni, joka saa sen tuottamaan maitoonsa jotain ihmiselle hyödyllistä lääkeainetta.

transhumanismi ajatussuunta, joka uskoo siihen, että tekniikan kehityksen myötä voidaan ylittää nykyihmisyyteen kuuluvat perustavanlaatuiset rajoitukset ¶ Järjestäytynyt mm. Suomen Transhumanistiliitoksi. Sukulaissanoista ks. ismi.

transientti nopea, äkillinen (muutos); ohimenevä, tilapäinen; (sähköopissa:) siirtymäilmiö, tasaantumisilmiö

transistori puolijohdevahvistin ¶ Puolijohteista valmistettu elektroninen komponentti, jokä vahvistaa signaalia. Aikoinaan transistorit merkitsivät huomattavaa edistysaskelta elektroniikassa elektroniputkiin verrattuina. Nykyisin erilliset transistorit on yleensä korvattu integroiduilla piireillä, jotka sisältävät suuren määrän transistoreita ja niiden välisiä kytkentöjä.

transit läpikulku

transitiivinen sellainen (verbi), jolla voi olla objekti; eräs relaatioiden ominaisuus ¶ Vertaa sanaan transitiivinen. Transitiivisia verbejä ovat esimerkiksi "rakentaa" ja "nähdä". Relaatio on transitiivinen, jos siitä, että A on relaatiossa B:hen ja B on relaatiossa C:hen, seuraa, että A on relaatiossa C:hen. Esimerkiksi relaatio "suurempi kuin" on transitiivinen.

transitio siirtyminen (tilasta toiseen)

transito kauttakulku; kauttakuljetus

transkendentaalinen transsendentaalinen ¶ Myös muista transs-alkuisista sanoista on usein käytössä transk-alkuinen muunnelma (esim. transkendentti), mutta mm. Suomen kielen perussanakirja tuntee vain ensin mainitut. Ks. K vai s? Etenkin matematiikassa ovat kuitenkin transk-alkuiset muodot melko yleisiä.

transkriboida suorittaa transkriptio

transkriptio (ääntämyksenmukainen) kirjoituksen siirtäminen kirjoitusjärjestelmästä toiseen, siirtokirjoitus; (kielitieteessä) tarkekirjoitus; (musiikissa) sovitus; (biologiassa) lähetti-RNA:n muodostuminen ¶ Esimerkiksi kiinalaisin kirjoitusmerkein kirjoitettujen nimien tai tekstin kirjoittaminen latinalaisin kirjaimin tai nykykreikan kirjoittaminen latinalaisin kirjaimin ääntämyksen mukaan on transkriptiota. Joskus transkriptio esiintyy yläkäsitteenä ja translitteraatio sen erikoistapauksena, mutta useimmiten transkriptiolla tarkoitetaan sellaista siirtokirjoitusta, joka ei ole translitteraatiota. Käytännössä silloin ei yleensä ole mitään syytä käyttää muuta periaatetta kuin ääntämyksenmukaisen esityksen tavoittelu. Kielitieteessä transkriptiolla tarkoitetaan usein sellaista kirjoitusta, jossa pyritään erityisen tarkkaan ääntämyksen esittämiseen mm. tarkkeiden (kuten aksenttien) avulla. Tällöin kyse saattaa olla myös puheen siirtämisestä kirjoitukseksi. Musiikissa transkriptio voi tarkoittaa sävellyksen sovittamista toiselle soittimelle tai soitinkokoonpanolle, mutta myös vanhan nuottikirjoituksen tai esitetyn musiikin mahdollisimman tarkkaa merkitsemistä nykyaikaisella nuottikirjoituksella (nuotintamista). Biologiassa transkriptio tarkoittaa sitä "uudelleenkoodausta", jossa lähetti-RNA:ta muodostuu DNA:n mallin mukaan. - Sanaan kirjoitetaan joskus kaksi s:ää, koska sen ajatellaan johtuvan latinan sanoista "trans" ja "scriptio"; tämä on totta, mutta toinen s on pudonnut pois jo klassisessa latinassa.

translaatio siirtäminen ¶ Useita erikoismerkityksiä, mm. luovutus; (biologiassa) peptidiketjun rakentuminen lähetti-RNA:n tuoman informaation mukaisesti; (kielen tms.) kääntäminen, käännös; (datan) muunnos (esim. muunnostaulukon mukaan); (kuvion, kappaleen tms.) siirtäminen t. siirtyminen määräsuuntaan sen asennon muuttumatta; pyhäinjäännösten siirtäminen.

translatiivi eräs suomen sijamuoto, -ksi-loppuinen ¶ Ilmaisee mm. joksikin tulemista. Vanha ehdotus omaperäiseksi nimitykseksi: tulento.

translationaalinen translaatiota koskeva t. siihen liittyvä; sellainen (lääketiede), jossa pyritään perustutkimuksen tulosten tehokkaaseen siirtämiseen käytäntöön ¶ Suomessa sanaa käytetään lähes pelkästään ilmauksessa "translationaalinen lääketiede"; ks. Mitä on translationaalinen lääketiede?

translitteraatio tekstin siirtäminen kirjoitusjärjestelmästä toiseen merkki merkiltä ¶ Esimerkiksi kyrillisin kirjaimin kirjoitetun tekstin kirjoittaminen latinalaisin kirjaimin; tätä varten on kehitetty useita osittain toisistaan poikkeavia järjestelmiä. Periaatteessa translitteraatio tapahtuu merkkien tasolla, ottamatta huomioon ääntämystä, joskin translitterointimenetelmä on yleensä pyritty suunnittelemaan niin, että se jotenkin vastaa ääntämystä. Käytännössä esim. kyrillisten merkkien translitteraatiossa useimmiten sovelletaan menettelyjä, jotka ottavat huomioon ääntämyksen jossain määrin. Ehdotettuja suomenkielisiä vastineita: siirtokirjoitus, toisinkirjoitus. Nämä voisivat kuitenkin yhtä hyvin tarkoittaa transkriptiota, joten sivistyssanojen käyttö näiden käsitteiden erottamiseen on usein tarpeellista.

translitteroida suorittaa translitteraatio

translokaatio kromosomin osan siirtyminen toiseen kromosomiin

transparenssi läpinäkyvyys, transparenttisuus

transparentti läpinäkyvä (myös kuvaannollisesti); läpinäkyvä kalvo ¶ Poliittisena iskusanana "transparentti" tarkoittaa etenkin hallinnon "läpinäkyvyyttä" eli avoimia, julkisia, kaikkien havainnoitavissa olevia menettelytapoja.

transplantaatti siirrännäinen, siirre ¶ Elimistöön sen toisesta osasta tai toisesta yksilöstä siirrettävä tai siirretty elin.

transponderi tutkavastaaja ¶ Varsinkin lentokoneissa käytetty laite, joka vastaa tutkan lähettämiin pulsseihin tavalla, jonka tutka voi tunnistaa.

transponoida siirtää sävellys sävellajista toiseen; (matematiikassa:) muuntaa matriisi kirjoittamalla pystyrivit vaakariveiksi; (EU-kielessä:) saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä

transportoida kuljettaa, siirtää

transrasva kovia, epäterveellisinä pidettyjä rasvoja, joita on mm. uppopaistetuissa ruuissa

transseksuaali ihminen, joka haluaa vaihtaa tai on vaihtanut sukupuolta ¶ Transseksuaaliseen muutokseen voi sisältyä leikkaus ja hormonilääkitystä sekä oikeudellinen sukupuolen vaihtaminen. Vrt. transvestiitti.

transsendenssi aistimaailman ulkopuolisuus; jumaluuden olemassaolo maailmasta erillisenä

transsendentaalinen tuonpuoleinen, ylimaailmallinen, yliaistillinen ¶ Etenkin aiemmin myös muodossa "transkendentaalinen", ks. K vai s?.

transsendentalismi aatesuuntaus tai filosofia, jossa transsendentaalisina pidetyillä asioilla on keskeinen merkitys ¶ Sanaa on käytetty hyvinkin erilaisista suuntauksista ja ajatuksista. Sukulaissanoista ks. ismi. Etenkin aiemmin myös muodossa "transkendentalismi".

transsendentti transsendentaalinen; (matematiikassa) ei-algebrallinen ¶ Myös "transsendenttinen"; ks. Voisiko -nen-lopun jättää pois adjektiiveista?

transsi hypnoottisluonteinen tila; uskonnollinen hurmos, jossa ihminen irtaantuu ympäröivästä todellisuudesta

transsooninen nopeudeltaan äänen nopeuden lähellä oleva (0,8 – 1,3 machia) ¶ Harvemmin asussa "transsoninen", joka olisi -oli-säännön mukainen; vrt. sooninen.

transuraani [trans-uraani] uraania raskaampien alkuaineiden yhteisnimitys

transvestismi transvestiittisyys

transvestiitti ihminen, joka saa seksuaalista mielihyvää pukeutuessaan toisen sukupuolen vaatteisiin ¶ Arkikielessä ja -käsityksissä usein transvestiitit ja transseksuaalit sotketaan toiseen, ja molemmista saatetaan käyttää nimitystä "transu" tai "transsu".

trap [träp] eräs haulikkoammunnan laji

trapetsi köysissä riippuva voimistelutanko

tratta julkinen maksukehotus, jossa esitetään uhka maksuhäiriön rekisteröimisestä; asete, vekseli, jota ei vielä ole hyväksytty

trattoria italialainen ravintolatyyppi ¶ Italiassa vähemmän muodollinen kuin varsinainen ravintola (ristorante).

trauma vamma, onnettomuudesta tai muusta johtuva (henkinen tai elimellinen) vaurio ¶ Arkikielessä "trauma" tarkoittaa lähinnä henkistä vammaa, joka johtuu vakavasta onnettomuudesta, huonosta kohtelusta tms., lääketieteen kielessä myös ruumiillista vahinkoa.

traumato- vamma-, haava-

travelleri (elämäntapa)matkailija

traverssi siirtolava (rautateillä); muuri tai rakennus, joka jakaa puolustuslinjan kahteen toisistaan riippumattomaan osaan

travertiini kalkkisintteri

travestia ivamukaelma ¶ Ylevän aiheen käsitteleminen leikillisessä tai pilkkaavassa tarkoituksessa niin, että se esitetään muodossa, joka ei ole sopusoinnussa sisällön kanssa.

treema eräs tarke eli diakriittinen merkki, ¨ (esiintyy mm. ä:n pisteinä) ¶ Vrt. umlaut. Muissa kielissä treema usein osoittaa sitä, että vokaali ääntyy erillisenä eikä esimerkiksi diftongina edeltävän vokaalin kanssa. Esimerkiksi latinassa aër ääntyy "aaeer", kun taas yhdistelmä ae muuten ääntyisi pitkänä e:nä.

treenata valmentaa; valmentautua ¶ Lievästi arkityylinen sana.

tremolando [tremolándo] (musiikissa) vapisuttaen, vavisten

tremolo [tremolo t. treemolo] sävelen t. säveljakson nopea kertaaminen; häiritsevä vibrato laulussa

tremulantti täryäänne (suomessa: r-äänne)

trendi kehityssuunta, muutoksen suunta; muoti

tri- kolmi-, kolmois-

triage [triaaž] hoidon kiireellisyyden arviointi ¶ Potilaiden luokittelu vamman tai sairauden hoidon kiirellisyyden mukaan. Sanaa on käytetty etenkin suuronnettomuuden jälkeen tehtävästä luokittelusta, mutta nykyisin luokittelua tehdään myös tavallisessa päivystyksessä.

trial [trial t. traiöl] moottoripyörien maastoajo, jossa ajaja pyrkii välttämään kosketusta maahan; bridgessä määrätynlainen tarjous, joka etsii täyspelimahdollisuutta

triangeli kolmio; eräänlainen kolmion muotoinen soitin, kolmiorauta ¶ Esiintyy nykyisin kolmiota tarkoittamassa lähinnä sanassa triangelidraama (kolmiodraama, kolmen ihmisen rakkausristiriita),

triangulaatio kolmiomittaus; erilaisten aineistojen, teorioiden tai menetelmien käyttö samassa tutkimuksessa ¶ Alkujaan geometrinen menetelmä, jossa perusviivoja ja kulmia mittaamalla selvitetään etäisyyksiä. Nykyisin myös (ja tavallisemmin) menetelmien ym. yhteiskäytöstä, jossa ikäänkuin katsotaan asioita monesta kulmasta.

triatlon kolmiottelu, jossa on yhtenä päivänä pitkänmatkan juoksu, uinti ja pyöräily ¶ Tunnetaan vaativuutensa takia myös nimellä "teräsmieskilpailu". Myös (sitaattilainan tavoin) kirjoitusasussa "triathlon".

tribo- hankaus-

tribunaali jonkin arvioimiseksi perustettu erityinen ryhmä ja sen kokous; tuomioistuin ¶ Usein erilaiset kansalaisjärjestöjen tms. asettamat tribunaalit pyrkivät esiintymään tuomioistuimen tavoin.

tribuuni virkanimike muinaisessa Roomassa (tarkempia nimikkeitä: sotatribuuni, kansantribuuni); puhujalava, parveke; varhaiskristillisen kirkon alttarikomero

tribuutti musiikista sen alkuperäisten tekijöiden t. esittäjien kunniaksi tehty esitys; sellaisen esityksen tallenne (tribuuttilevy t. -albumi); (historiassa) eräiden verojen nimitys

triennaali kolmen vuoden välein järjestettävä tilaisuus (juhla, näyttely tms.)

trigonometria matematiikan haara, joka on alkanut kolmioiden ominaisuuksien tutkimisesta

trigonometrinen trigonometriaan kuuluva t. liittyvä

trigrafi [tri-grafi] kolmen merkin yhdistelmä, joka tarkoittaa yhtä äännettä ¶ Esimerkiksi sch suhu-s:n merkkinä saksassa. Vrt. trigrafi.

trikiini eräs ihmisen ja muiden nisäkkäiden vaarallinen loinen

trikki taito-, silmänkääntötemppu; hämäävä tehokeino (esim. elokuvassa)

trikolori kolmivärinen lippu, varsinkin Ranskan

trikoo neulomatuote

triljoona miljoonan kolmas potenssi, 1 000 000 000 000 000 000 ¶ Käännöksissä ja niiden vaikutuksesta muussakin kielenkäytössä usein "triljoona" tarkoittaa itse asiassa biljoonaa. Todellisista triljoonista olisi tarpeen puhua erittäin harvoin, eikä sanaa ole syytä käyttää väärinkäsitysten vaaran takia; jos näin iso luku joudutaan esittämään sanoin, "miljardi miljardia" olisi yksiselitteinen.

trilleri rikollisuutta käsittelevä jännitysromaani tai -elokuva

trilobiitti \paleotsooisen(paleotsooinen) kauden äyriäiseläimiä, joilla oli kolmilohkoinen kuori

trilogia kolmiosainen romaani, elokuva tms. ¶ Trilogiassa kukin osa kuvaa yhden elämänvaiheen (esimerkiksi lapsuus, poikaikä, nuoruus) tai muunlaisen vaiheen. Suosittuihin trilogioihin on joskus kirjoitettu jatko-osia; leikillisesti puhutaan neli- ja useampiosaisista trilogioista.

trimmata saattaa parhaaseen mahdolliseen kuntoon ¶ Mm. koiran turkin käsittelemisestä.

trinomi matemaattinen lauseke, jossa on kolme yhteenlaskettavaa (polynomin erikoistapaus)

trio [triio] kolmikko, kolmen ihmisen (kiinteä) ryhmä, kuten kolmen solistin yhtye; kolmelle solistille sävelletty musiikkiteos

trioli kolmen aika-arvoltaan yhtä suuren nuotin ryhmä, joka vastaa kestoltaan kahta tavallista nuottia, kolmikas; kolmen arvoinen alkoholi

triploidi kolminkertaisen kromosomiston sisältävä ¶ Polyploidin erikoistapaus.

tripodi kolmijalka

triptyykki kolmesta erillisestä osasta koostuva maalaus

triumfaattori triumfin viettäjä

triumfi voitto; voittokulkue ¶ Alkujaan sana tarkoittaa muinaisessa Roomassa voittoisan sotapäällikön kunniaksi järjestettyä juhlaa.

triumviraatti kolmen miehen liitto ¶ Etenkin kahdesta muinaisen Rooman liitosta, joissa kolme miestä liittoutui valtapyrkimyksissään.

triumviri triumviraatin jäsen

trivia irralliset tosiasiat, yksityiskohtaiset pikkutiedot, etenkin tietokilpailuissa kysyttäviksi sopivat; yleensä tietokilpailuissa kysytyt asiat; tietokilpailu ¶ Sana on hiukan arkinen ja usein väheksyvä ('nippelitiedot').

triviaali yksinkertainen, alkeellinen, itsestäänselvä; tylsä, lattea; perus- ¶ Historiassa >triviaalikoulu tarkoittaa 1600-luvulta 1800-luvulle käytössä ollutta koulumuotoa. Sanaa käytetään myös yhdyssanojen alkuosana, esimerkiksi "triviaaliratkaisu" (aivan ilmeinen ratkaisu ja mielenkiinnoton) ja "triviaalinimi" (kemiallisen aineen yleiskielinen tai perinnäinen nimi, vastakohtana järjestelmällisesti muodostetulle nimelle.

trivialisoida tehdä triviaaliksi; esittää triviaalina

trivialiteetti triviaalisuus, itsestäänselvyys

trofee voitonmerkki; sotasaaliiksi otetut liput tms.; koristeellinen aseryhmä; näyttävä metsästysmuisto kuten eläimen sarvet tai täytetty pää ¶ Metsästysmuistomerkitys on uusin, mutta nykyisin luultavasti yleisin.

troglodyytti luolaihminen

troijalainen tietokoneohjelma, joka näyttää hyödylliseltä mutta todellisuudessa tekee tarkoituksellisesti vahinkoa; muinaiseen Troijaan kuuluva ¶ Myös: "Troijan hevonen". Vrt. virus.

troikka kolmijäseninen johtoryhmä; (venäläinen) kolmivaljakko; yl. kolmen ryhmä; raviveikkauksen muoto, jossa veikataan lähdön kolmea parasta hevosta ¶ Aiemmin varsinkin Neuvostoliiton johdossa olevasta ryhmästä käytetty nimitys. Nykyisin EU:n nykyisen, edellisen ja tulevan puheenjohtajamaan muodostama kolmikko.

trokari salakauppias; (häikäilemätön) välittäjä

trokata harjoittaa salakauppaa t. (häikäilemätöntä) välitystoimintaa

trokee aleneva kaksitavuinen runojalka; sellaisista muodostuva runomitta

trolley- [trollei] ilmajohto-

trolli vieraan vallan tavoitteita palveleva mielipidevaikuttaja etenkin somessa; provosoivia viestejä toistuvasti lähettelevä henkilö

trombi pyörremyrsky, pyörrepatsas (Euroopassa); veritukos ¶ Vrt. sanaan "sykloni".

trombo- veritukos-

tromboosi (verisuoni)tukos

troofinen ravinnonottoa koskeva, ravinto-, ravitsemus-

troolari troolausalus

troolata kalastaa laahusnuotalla

trooli laahusnuotta

trooppi kielikuva, kielen kuvaannollinen käyttö; todistelutapa; kääntöpiiri; eräänlainen gregoriaaniseen kirkkolauluun liittyvä lisäsäkeistö

trooppinen tropiikkiin kuuluva t. sille ominainen; (auringon) kiertoa koskeva; ulkoisen ärsytyksen vaikutuksesta tapahtuva (kasvin taipumisliike); (tähtitieteessä) tasauspisteisiin liittyvä; jonkin umpirauhasen toimintaa sääteöevä (hormoni) ¶ "Trooppinen vuosi" tarkoittaa aikaa kevättasauspisteestä seuraavaan.

tropiikki päiväntasaajaa ympäröivä, ilmastoltaan kuuma alue (suunnilleen kääntöpiirien välissä)

tropismi ulkoisen ärsykkeen mukaan suuntautuva kasvin taipumisliike

trotyyli eräs räjähtävä yhdiste, trinitrotolueeni (TNT) ¶ Trotyylin räjähdystehoa käytetään vertauskohtana ydinräjähteiden voimakkuutta ilmaistaessa (kilotonni ja megatonni). Sana esiintyy myös suomalaistuneessa asussa "rotuli".

trubaduuri yksin esiintyvä laulujen esittäjä, joka usein säestää itseään kitaralla; (historiassa:) eteläranskalainen laulurunoilija sydänkeskiajalla

truismi itsestään selvä tosiasia, itsestäänselvyys

trumpetisti trumpetinsoittaja

trumpetti terävä-ääninen vaskipuhallintyyppi

trumpettihame hame, joka on vyötäröltä polviin asti kapea mutta levenee polvista alaspäin kellomaisesti

trusti yritysten yhteenliittymä, jolla on hallitseva asema alallaan t. joka tavoittelee sellaista

tryffeli multasieni; sellaisen näköinen suklaamakeinen

tsaari hallitsijan arvonimi ennen eräissä slaavilaisissa valtioissa, mm. Venäjällä

tšador suuri naisen huntu t. viitta, joka kasvoja lukuun ottamatta peittää kantajansa kokonaan ¶ Käytössä varsinkin Iranissa. Myös kirjoitusasussa "chador".

tsanamiviiri eräs hengitettävä influenssalääke

tsarismi tsaarinvalta

tsaristinen tsaarinvallalle ominainen; tsaarinvallanaika

tsasouna ortodoksinen kyläkappeli ¶ Aiemmin myös "tšasouna", ks. Suhuässä ja sen merkitseminen.

tšekki erään länsislaavilaisen kansan jäsen; sen kieli; Tšekinmaan asukas; (aiemmin arkikielessä myös:) tšekkoslovakialainen

tsepto- tuhannestriljoonasosa- (SI-järjestelmän etuliite, vastaa kerrointa 10-21, tunnus: z) ¶ Englanniksi zepto-.

tšetšeeni erään kaukasialaisen vuoristokansan jäsen; sen kieli

tsetsekärpänen eräitä afrikkalaisia kärpäsiä, joista eräät lajit levittävät unitautia eli trypanosomiaasia

tsetta- SI-järjestelmän etuliite, joka vastaa tuhannella triljoonalla kertomista eli kerrointa 1021 ¶ Tunnus: Z. Englanniksi zetta-.

tšintšilla = sinsilla

tsunami valtava hyökyaalto, jonka aiheuttaa maanjäristys syvän meren alueella ja joka rantaan iskiessään aiheuttaa suurta tuhoa ¶ Sana tuli Suomessa yleisesti tunnetuksi vuoden 2004 tsunamituhon takia.

tua Sinun, feminiinimuoto sanasta tuus

tualetti = toaletti

tuberkkeli tuberkuloosikyhmy

tuberkuloosi tuberkkelibasillin aiheuttama tauti

tuberkuloottinen tuberkuloosia sairastava; tuberkuloosille ominainen

tubi (arkikielessä) tuberkuloosi

tuffi kivettynyt tulivuoresta peräisin oleva tuhka

tukaatti (historiassa) useissa maissa käytössä ollut (kulta)raha ¶ Rinnakkaismuoto: dukaatti, Ks. Vieras vai kotoinen kirjain?

tundra pohjoisen metsänrajan pohjoispuolella oleva alue varsinkin Venäjällä

tungsten = volframi (käännösvirhe)

tunika muinaisroomalainen hihaton alusmekko; pitkä housujen t. hameen päällä pidettävä pusero

tunneli liikennettä tms. varten rakennettu maanalainen käytävä; isohko putkimainen rakennelma; käytävä yleisessä merkityksessä, etenkin tietoliikenteessä ¶ Tunneleita on liikenteen lisäksi rakennettu mm. veden kuljetukseen. Tuulitunneliksi sanotaan isoa putkimaista rakennelmaa, jossa tutkitaan ilmavirtauksia yms. Tietoliikenteessä tunneliksi kutsutaan etenkin järjestelmää, jossa tietoa siirretään tavalla, joka suojaa sen vakoilulta ja häirinnältä, jolle tiedon siirron tekniikka olisi muuten altis.

tunneloida rakentaa tunneliin; (etenkin tiedonsiirrossa:) kuljettaa tunnelissa

tuomiokapituli hiippakunnan hallintovirasto

tuplata kaksinkertaistaa; tehdä toiseen t. kahteen kertaa ¶ Sana on arkikielinen.

turbaani itämainen miesten päähineeksi kiedottu kangaskaistale; vastaava naisten päähine

turbiini = turpiini

turbo- pyöritys-; teho-, voima-, voimanlisä- ¶ Varsinaisesti tarkoittaa jotakin pyörittävää, vrt. turpiini. Mutta koska se tunnetaan esim. sanasta turboahdin 'moottorin tehoa lisäävä, pakokaasujen käyttämän kaasuturpiinin ja turbokompressorin muodostama yksikkö', se on saanut arkikielessä myös merkityksen 'teho-, tehokkaampi', esim. "meni turbovaihde päälle" 'rupesi toimimaan tehokkaammin'.

turbokompressori kompressori, jossa nopeasti pyörivän juoksupyörän kaasuun tuoma liike-energia muuttuu paine-energiaksi

turbulenssi pyörre; pyörteisyys ¶ Etenkin ilman pyörteisyydestä (mm. lentoliikennettä häiritsevänä) puhuttaessa mutta myös yleensä kaasun t. nesteen pyörteisestä liikkeestä.

turbulentti pyörteinen

turismi matkailu

turisti matkailija ¶ Lentokoneissa "turistiluokka" tarkoittaa tavallista matkustusluokkaa, jossa ei ole ns. liikemiesluokan eli bisnesluokan lisäpalveluja.

turkoosi eräs taivaansininen t. vihreä jalokivityyppi; syaani t. sitä muistuttava väri

turnajaiset keskiaikaisten ritarien aseellinen, näytösluonteinen ottelu; ottelukokonaisuus

turnaus ottelusarja esim. šakissa

turnee esiintymis- tai kilpailukiertue

turpiini veden, höyryn tai kaasun pyörittämä voimakone

tuseeraus sisäpuolelta tunnustelu ¶ Esim. lääkärin sormella suorittama peräaukon tai emättimen tutkiminen.

tussi eräänlainen kirjoitus- ja piirustuskynien neste; sellaista sisältävä kynä ¶ Aiemmin s:n tilalla oli sh tai š: tushi tai tušši.

tutor [tutor t. tuutor] ohjaaja, opastaja, etenkin nuorempia opiskelijoita ohjaava kokenut opiskelija; opettaja ¶ Myös asussa "tutori".

tutoriaali opas- tai opetusaineisto, tyypillisesti oppikirjaa lyhyempi yhtenäinen opastava esitys jostakin aiheesta ¶ Usein: (käyttö)opas, ohje(kirjanen).

tutoroida toimia tutorina

tutu [tytyy t. tutu] = tytyy

tuuba vaskipuhaltimien matalin bassosoitin

tuubi tahnaputki

tuumori elimistön kasvannainen; pahanlaatuinen kasvain, syöpäkasvain ¶ Yleisessä merkityksessä: ympäristöstään erottuva, usein muuta kudosta kiinteämpi poikkeava kudos, joka voi olla joko kasvain tai kasvama. Sanaa käytetään kuitenkin usein nimenomaan syöpäkasvaimesta.

tuunata (ark.) virittää, muokata tavara tms. omannäköiseksi tai muuten sarjatuotteesta poikkeavaksi

tuus [tuus t. tu'us] Sinun (kirjeiden allekirjoituksena, maskuliinimuoto), vrt. tua ¶ Sana on latinaa ja tulisi siksi lausua "tu'us".

tuutori = tutor

tviitata lähettää tviitti ¶ Myös kirjoitusasussa twiitata.

tviitti viesti X-palvelussa (ent. Twitter) ¶ Myös kirjoitusasussa twiitti.

tweed [tviid t. twiid] karkeahko, paksu toimikkainen villakangas

twist [tvist t. twist] eräs 1960-luvulla syntynyt nopea, nuorison suosima seuratanssi

tymiini eräs orgaaninen aine, DNA:n rakenneosia

typo (arkikielessä) kirjoitusvirhe; yhdyssanoissa: kirjapaino- t. tyyppi-

typografi kirjaltaja, kirjapainotyöntekijä

typografia painoasu tai muu näkyvä esitysasu; oppi siitä; kirjapainotaito

typografinen typografiaan kuuluva tai sen mukainen

typologia tyyppioppi, tyyppijako, tyypittely, tyyppijärjestelmä ¶ Sukulaissanoista ks. logia.

tyranni hirmuvaltias; (historiassa joskus myös) yksinvaltias muinaisen Kreikan kaupunkivaltiossa; eräitä lintuja (Tyrannidae-heimo)

tyrannia tyrannin hallinto; tyrannin hallitsema maa (tms.)

tyrannisoida kohdella (alaisiaan, perhettään tms.) tyrannimaisesti, itsevaltaisesti, sortaen

tyrannosaurus eräs lihansyöjädinosaurus, Tyrannosaurus rex

tytyy [baletti]tanssijattarien käyttämä monikerroksinen lyhyt (tyllikankainen) hame t. puolisääreen ulottuva kellohame ¶ Myös tutu, joka on Kielitoimiston sanakirjassa hakusanamuotona.

tyyfus lavantauti

tyyli esitystapa, varsinkin kirjallisen esityksen; esiintymisen ja käyttäytymisen tapa, varsinkin hienostunut t. muuten vaikuttava; esitystavan tekninen kuvaus ¶ Tietokoneohjelmissa sana "tyyli" usein tarkoittaa täsmällistä, määrämuotoista teknistä kuvausta asioiden esitysmuodosta taiton, kirjasinlajin, värien yms. suhteen.

tyypillinen luonteenomainen, yleisen luonteen mukainen, tyyppi-

tyypittää järjestää tyyppien mukaan; luokitella tyypeiksi

tyyppi laji, muoto; tunnusomaisten piirteiden puhtain ilmentymä; perusmuoto, perikuva; (arkikielessä) ihminen, varsinkin vieras

tyyrpuuri aluksen oikea puoli