Nyysiopas

Tämä opas on vanhentunut, koska siinä käsitelty järjestelmä on jäänyt varsin vähälle käytölle. Olen kuitenkin säilyttänyt sen, lähinnä historiallisista syistä. Tämän oppaan linkeistä suuri osa ei toimi.

Sisällysluettelon alkuun.Tämä opas kertoo nyysien (Usenet news, "newsit") käytöstä sekä tekniseltä kannalta että viestinnän välineenä. Se pyrkii esimerkiksi kertomaan, miten nyysijärjestelmä toimii, miten nyysejä luetaan ja kirjoitetaan, miten voi löytää vanhojakin artikkeleita, mitä ovat fakit (FAQ:t), mitä virheitä kannattaa välttää nyysien käytössä jne. Mitään erityistä nyysiohjelmaa ei kuitenkaan käsitellä; käytettäviä ohjelmia on hyvin monia erilaisia, ja tämän ohjeen tarkoitus on selostaa nyysien eri käyttömuodoille yhteisiä asioita. Mukana on kuitenkin linkkejä useiden nyysiohjelmien käyttö­ohjeisiin. Kokenut(kin) käyttäjä ehkä hyötyy liitteissä olevista lomakkeista ja linkeistä nyysien tehokäyttöä varten. Huomaa myös aakkosellinen hakemisto, jonka osiin pääset seuraavista linkeistä: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Ä.

Jos tämä opas tuntuu sinusta liian laajalta, lue kuitenkin lyhyt ohje Seitsemän kieltoa nyyseihin kirjoittajalle eli miten näytät fiksulta vaikka olisit ääliö ennen kuin lähetät mitään nyyseihin.

Runsaasti linkkejä muihin tietoihin nyyseistä löytyy Open Directory Project -hakemiston (dmoz.org) kohdasta Uutisryhmät ja vastaavista muunkielisistä kohdista, joihin siitä on linkkejä.


Sisällys:

Tämä aineisto on saatavana myös yhtenä tiedostona.