Nyysiopas, luku 2 Tekniset perusohjeet nyysien käyttöön:

Fakit (FAQ:t)

Miksi fakkeja on tehty? Mitä ne ovat?

Erittäin usein nyyseissä kysytään jostakin aiheesta samoja peruskysymyksiä yhä uudestaan. Vakiintuneet nyysien käyttäjät väsyvät nopeasti vastaamaan uusien tulokkaiden sellaisiin kysymyksiin, joita käsiteltiin perusteellisesti viime viikolla. Lisäksi kysymyksiin tulee hyvin paljon vääriä tai ainakin puutteellisia vastauksia avuliailta aatuilta; eikä asioita tunteva useinkaan jaksa oikaista samaa väärää vastausta kovin monta kertaa päivässä.

Niinpä hyvin moniin kansainvälisiin nyysiryhmiin liittyy yhden tai muutaman ihmisen kokoama fakki: kokoelma vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin jostakin aihepiiristä. Nimitys fakki johtuu englanninkielisestä termistä FAQ, joka on lyhenne sanoista Frequently Asked Questions ja lausutaan suunnilleen "fäk" tai kirjaimittain "ef ei kjuu". Suomen kieleen on ehdotettu mm. lyhennettä VUKK, "Vastauksia Usein Kysyttyihin Kysymyksiin".

Fakkien muoto

Muodoltaan fakit ovat vielä usein pelkkää tekstiä, usein varsin pitkinä tekstitiedostoina, mutta lisääntyvä osa niistä on luettavissa myös hypertekstinä (HTML-muotoisina). Yleensä fakin kokoaja ja ylläpitäjä lähettää sen esimerkiksi kerran kuussa viestinä asianomaiseen nyysiryhmään (luonnollisestikin pelkkänä tekstinä). Tällä on omat syynsä, erityisesti se, että kaikilla ei ole mahdollisuutta lukea juttuja Webistä. Mutta niiden, joilla on, kannattaa käyttää sitä mahdollisuutta; yleensä fakin alussa kerrotaan, mistä Web-osoitteesta sen hypertekstiversio löytyy.

Fakkiarkistot

On olemassa useita fakkiarkistoja, joista merkittävin on Usenet FAQ archive. Katso myös tämän oppaan osaa Lomakkeita ja linkkejä nyysien tehokäyttöä varten. Yleensä arkistoihin on otettu vain sellaiset fakit, jotka on joidenkin sääntöjen mukaan rekisteröity. Esimerkiksi suomalaiset fakit eivät löydy kyseisistä arkistoista.

Fakkien lukeminen esim. mainitun arkiston kautta tai muuten Webistä ei vaadi minkään uuden välineen opettelua, vaan sen voi tehdä millä hyvänsä Web-katseluohjelmalla. Jos fakki on laaja, kannattaa ehkä tallentaa sen jokin sopiva versio omaan koneeseen omaa käyttöä varten, jolloin se on luettavissa myös ilman Internet-yhteyttä.

Laajuus ja luonne vaihtelee

Fakkien laajuus ja luotettavuus ymmärrettävästikin vaihtelevat, mutta yleisesti ottaen ne ovat erittäin käyttökelpoisia - ja paljon luotettavampia kuin satunnaiset vastaukset nyyseissä. Kannattaa katsoa, milloin fakkia on viimeksi päivitetty; jos sellainen päiväys puuttuu tai se viittaa yli vuoden taakse, on syytä olla tavallista kriittisempi.

Luonteeltaan fakki voi olla esimerkiksi

Lisätietoja fakeista saa tietenkin niitä koskevasta fakista: FAQ about FAQs. Ks. myös Stan Brownin koostetta How to Find FAQ Lists.

Suomalaisten ryhmien fakit

Valitettavasti monille aktiivisillekaan suomalaisille ryhmille ei juurikaan ole tehty fakkeja; syy on tekijöiden puutteessa, ei siinä, ettei niitä tarvittaisi. Kannattaa siis katsella kutakin aihetta käsittelevien kansainvälisten ryhmien fakkeja. Suomalaisia fakkeja on kuitenkin muutamista aiheista (ja hyviä!):

akvaariot Akvaario-FAQ (Liaanin osa; suomenkielinen akvaarioryhmä on sfnet.harrastus.lemmikit.akvaario)
audio ja video sfnet.harrastus.audio+video usein kysytyt kysymykset (FAQ)
autot sfnet.harrastus.autot FAQ
Babylon 5 sfnet.viestinta.tv.babylon5-ryhmän kotisivun kautta löytyvä fakki (tämä on Historiaa, ryhmä on lopetettu).
elektroniikka sfnet.harrastus.elektroniikka usein kysytyt kysymykset
GSM GSM FAQ (ryhmä: sfnet.viestinta.matkapuhelimet)
Linux sfnet.atk.linux-ryhmän ja sen alaryhmien FAQ
moottoripyöräily sfnet.harrastus.mp-ryhmän FAQ
musiikki UKK: sfnet.harrastus.musiikki
ohjelmointi sfnet.atk.ohjelmointi.alkeet-ryhmän fakki
Tietokoneohjelmoinnista usein esitettyjä kysymyksiä vastauksineen; sfnet.atk.ohjelmointi-ryhmän fakki
roolipelit sfnet.harrastus.pelit.rooli FAQ
science fiction Tietoa Suomen sf-seuroista, -lehdistä ja -tapahtumista (tavallaan sfnet.harrastus.kulttuuri.sf FAQ
ruoka ja juoma Ryhmässä sfnet.harrastus.ruoka+juoma usein kysyttyjä asioita
spämmi sfnet.viestinta.roskapostit VUKK
sukellus sfnet.harrastus.sukellus FAQ
tietoturva sfnet.atk.turvallisuus epävirallinen VUKK (FAQ)
valokuvaus sfnet.harrastus.valokuvaus FAQ
Digikameran omistajan FAQ (sfnet.harrastus.valokuvaus.digi FAQ)
Web sfnet.viestinta.www VUKK
visailu Ryhmän sfnet.harrastus.visailu mini-FAQ ja varsinainen FAQ

Jossain määrin fakintapaisina voidaan ehkä pitää seuraavia dokumenttejani: Tekijänoikeus: vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin (käsittelee sfnet.keskustelu.laki-ryhmän yhtä osa-aluetta) ja Grafiikkaformaatit ja niiden käsittely (sfnet.atk.grafiikka-ryhmän aihepiiriä käsittelevä minimetafakin alku) - ja tämä Nyysiopas, joka käsittelee ryhmän sfnet.viestinta.nyyssit aihepiiriin kuuluvia kysymyksiä.