Tämä dokumentti oli alkujaan keskusteluryhmän sfnet.harrastus.ruoka+juoma FAQ (vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin).
Tässä muutama keskeisin suomessa käytetty yksikkö ja lyhenne:
|
|
Tärkeimpiä ruuanlaittoon liittyviä anglosaksisia mittoja:
|
|
Kannattaa olla tarkkana: cup on todellakin erityinen mittayksikkö, ei epämääräisesti kupillinen, ja se on selvästi isompi kuin voisi luulla. Huomaa myös, että brittiläiset (imperial, UK) ja yhdysvaltalaiset (US) yksiköt ovat usein samaa suuruusluokkaa mutta erisuuruisia, esim. imperial pint = 568 mL, US pint = 473 mL. Lisäksi yksikön määrite (joskus vain asiayhteys!) voi vaikuttaa siihen, mistä oikein on kyse, esim. dry pint = 551 mL. Uuninlämmöt saatetaan ilmoittaa fahrenheitasteina, vaikka asiaa ei ehkä mainita. (N °F = (N − 32)/1,8 °C.) Lisäsekaannuksia on aiheuttanut, että Yhdysvalloissa nykyisin lain mukaan cup on 240 mL ja fluid ounce on 30 mL; ks. Metric System FAQ, kohta 3.10.
ConvertIt.comilla on Webissä mittojen muuntamisen palvelu, joka tuntee erittäin suuren määrän mittayksiköitä ja jolta voi suoraan kysyä vaikkapa paljonko 4 pint on desilitroina (dL). (Palvelu on amerikkalainen, eli pint on US pint, ja jos tarkoittaa brittiyksikköä, pitää kirjoittaa UK pint.)
Ks. Kansanterveyslaitoksen PDF-muotoista julkaisua Ruokamittoja.
Ks. elintarvikkeiden koostumustietopankkia Fineli.
Ks. Elintarvikeviraston sivuston osiota ravitsemussuosituksista.
Elintarvikevirastolla eli Eviralla on Webissä E-koodien luettelo ja muuta tietoa lisäaineista.
Sivusto Raholan syötäviä sanoja eli kokoelma kielellisesti ja muuten mielenkiintoisia ruokasanoja aakkosjärjestyksessä sisältää suuren määrän ruuanlaittosanojen selityksiä, osittain hyvinkin perusteellisia. Jos sanaa ei löydy varsinaisesta hakemistosta, kannattaa katsoa aakkosellista lisähakemistoa.
Ks. myös Termisanastoja Webissä, kohta 68 Kotitalous. Laitostalous.