Ryhmän sfnet.harrastus.visailu varsinainen FAQ
Versio 1.0 23.4.2001
Liisa Sarakontu
Tämä dokumentti on vanhentunut, ennen muuta siksi, että
siinä kuvattu ryhmä on lakannut toimimasta. Dokumentti on säilytetty
historiallisista syistä.
sfnet.harrastus.visailu on ryhmä, jossa voi osallistua epävirallisiin tietokilpailuihin ja esittää omia tietokilpailuitaan ja kysymyksiään. Koska tämän ryhmän luonteesta johtuen täällä Usein Kysytyt Kysymykset ovat sellaisia kuten "Kuka ampui J.F. Kennedyn?" ja "Kuka esitti suomeksi Jailhouse Rockin?", tämä teksti ei ole perinteinen FAQ vaan pikemminkin ohjeisto siitä, kuinka tässä ryhmässä on tapana käyttäytyä. Nämä kaikki ovat kuitenkin vain suosituksia, ei ehdottomia määräyksiä.
- Kyllä, täällä pidetään tietokilpailuja eli visoja kaikista mahdollisista ja välillä vähän mahdottomistakin aiheista.
- Kyllä, kuka hyvänsä saa osallistua näihin visoihin. Kuka hyvänsä saa myös tehdä tällaisen visan.
- Kyllä, vastaukset todellakin yleensä postataan tähän ryhmään, sillä me luotamme toisiimme ja uskomme, että kukaan ei lunttaa toisten visavastauksista tahallaan.
- Kyllä, ihan totta. Eihän täällä nyt tosimielellä olla.
- Lue visan ohjeet huolella ja toimi niiden mukaan. Tarkista visan päättymispäivä ja katso, haluaako visan pitäjä vastaukset jossain tietyssä muodossa ja tiettyyn paikkaan.
- Jos visa on muistivisa, vastaa kysymyksiin ulkomuistista. Jos taas lähdevisa, saat käyttää visasääntöjen sallimia lähteitä. Pelkkä sana "lähdevisa" ilman mitään lisämääritteitä tarkoittaa, että kaikki lähteet, toisten vastauksia lukuunottamatta, ovat sallittuja. Mikäli visan tyyppiä ei ole määritelty, se on luultavasti muistivisa, sillä ne ovat selvästi lähdevisoja yleisempiä.
- Vastaa kysymyksiin haluamallasi tavalla. Kun vastaat, lainaa (quottaa) mukaan sopiva osa kysymystekstistä, jotta selviää, mihin vastaat. Älä muuta otsikkoa. Lähetä viestisi followupina, jotta vastauksesi menisi samaan threadiin (säikeeseen) kuin kysymykset.
- Jos et osaa tai et halua vastata kaikkiin visan kysymyksiin, voit osallistua vastaamalla juuri niin moneen kuin haluat, elleivät visan säännöt nimenomaan vaadi jokaiseen vastaamista.
- Voit toki osallistua visaan, vaikka et tietäisi koko aiheesta yhtään mitään. Saatat aina saada muutaman pisteen oikeista arvauksista, ja ainakin muilla on hauskaa vastauksiasi lukiessaan.
- Postaa vastausviestisi visailuryhmään, ellei visanpitäjä ole pyytänyt vastauksia henkilökohtaisesti. Yksityiset vastauksetkin ovat kuitenkin sallittuja, ellei niitä jostain syystä erikseen kielletä. Halutessasi voi tietenkin postata sekä ryhmään että visanpitäjälle, mikäli haluat varmistaa viestisi perillemenon.
- Jos käytät Outlook Expressiä, yritä säätää ohjelmasi siten, että otsikon alkuun tulee Re: eikä esimerkiksi Vs:, sillä jälkimmäinen voi sotkea osan muiden visailijoiden ohjelmista.
- Jos haluat kysyä lisätietoja visasta tai jostakin tietystä siihen liittyvästä asiasta, postaa viesti ryhmään. Jos uskot kysymyksesi kiinnostavan muitakin visan osallistujia, muuta otsikkoa sen verran (esim. Autovisa - Kysymys), että se erottuu varsinaisesta visathreadista. Tässä tapauksessa et tietenkään laita spoilereita eli muiden visailijoiden osallistumisilon pilaavia lauseita tekstiisi. Ei siis näin: "Kysymykseni koskee kolmostehtävää, siis sitä, jonka oikea vastaus on Audi. Pitääkö siinä..."
- Odottele rauhassa tuloksia. Jos niitä ei ala kuulua viikon sisällä viimeisestä vastauspäivästä, visan tekijää voi muistuttaa asiasta.
- Jos tunnet kokeneesi vääryyttä visassa, löydät virheitä arvostelusta tai haluat muuten vaan kommentoida visaa, voit postata asiaa koskevan viestin ryhmään tai henkilökohtaisesti. Mieluummin ryhmään, sillä tällainen keskustelu yleensä kiinnostaa muitakin visaan osallistuneita. Lisää otsikkoon esim. sana Protesti tai Kommentti, jotta se erottuu visavastausten joukosta.
- "Haulikkovastaus": Kun olet vastannut niihin kysymyksiin, joihin tiedät tai arvaat jotain, voit vastata loppuihin kysymyksiin yhteisvastauksella eli "ammut haulikolla" kaikkiin tyhjiksi jättämiisi kohtiin saman vastauksen toivoen, että se osuisi jossain oikeaan. Haulikko on sallittu kaikissa visoissa, missä sitä ei erikseen kielletä. Joissain visoissa haulikkovastaus saa alemmat pisteet kuin normaali vastaus.
- Sinun ei ole pakko osallistua kaikkiin postattuihin visoihin, vaan voit valita joukosta juuri ne, jotka ovat mielenkiintoisimpia tai hauskimpia. Voit halutessasi yleensä osallistua myös moniosaisessa visasarjassa vain pariin osavisaan.
- Seuraa ryhmää jonkin aikaa ennen ensimmäisen visasi lähettämistä. Osallistu johonkin visaan, lue visakysymyksiä ja niiden vastauksia ja tutustu visan normaaliin kulkuun.
- Valitse visalle aihe. Se voi olla joko yleistietovisa tai jotain erikoisaihetta käsittelevä visa. Esimerkiksi musiikki, yleisurheilu ja maantiede ovat suosittuja visa-aiheita. Erilaiset huumorivisat ovat myös mahdollisia. Aihe kannattaa valita siten, että tiedät itse aiheesta riittävästi tai olet varma siitä, että käytössäsi on hyviä aihetta koskevia lähteitä. Muuten saatat törmätä vaikeuksiin tarkistusvaiheessa.
- Aiheen valinnalla voit vaikuttaa osallistujien määrään. "Helppo Aku Ankka
-visa" vetää taatusti enemmän osallistujia kuin "Clarias-sukuisten monnien lisääntymistavat".
- Mikään aihe ei ole "varattu", vaan voit ihan hyvin käyttää samaa aihetta kuin joku toinenkin, kunhan et kopioi kysymyksiä suoraan toisesta visasta. Ainoastaan jos jollakulla on juuri meneillään jotain aihetta koskeva visasarja, on ehkä parasta olla tekemättä samasta aiheesta kilpailevaa visaa - ellet ole varma, että pystyt käsittelemään asiaa hieman eri kantilta. Esimerkiksi Autovisasarjan meneillä ollessa ei kannata pitää "Autoiluvisaa", mutta "Formulakisat kautta aikojen" -visa tuskin sotkee autovisasarjan pitäjän kuvioita.
- Keksi visallesi nimi, mieluiten sellainen, joka vihjaa hiukan visan sisällöstä eikä johda harhaan. Esimerkiksi autovisan nimenä voi olla "Autovisa" tai "Moottoritie on kuuma", mutta mielellään ei "Ilmapallo oli punainen".
- Älä käytä samaa nimeä kuin jollain muulla juuri meneillään olevalla tai hiljattain päättyneellä visalla - paitsi tietenkin kun pidät jatkoa jollekin edelliselle visalle. Tällöinkin eri visat kannattaa erottaa toisistaan esimerkiksi järjestysnumerolla tyyliin "Autovisa 2".
- Päätä, onko visasi muistivisa vai lähdevisa ja jos lähdevisa, määrittele, mitkä lähteet ovat sallittuja (esim. sanakirja, oma levykokoelma, viikon TV-lehti, kaikki lähteet). Muista mainita visan tyyppi visan alkuun kirjoitetussa sääntöosassa.
- Sopiva kysymysten määrä visassa on noin 10, mutta mihinkään tasalukuun ei tietenkään tarvitse pyrkiä. Alle puolitusinaa kysymystä on turhan niukasti, ja jos keksit parikymmentä hyvää kysymystä, voit jakaa visasi kahtia. Vastaajat haluavat yleensä voida vastata visaan nopeasti, joten liian työläät kysymykset eivät aina kiinnosta.
- Laadi kysymykset. Vaikeusasteen päätät ihan itse, mutta kannattaa pyrkiä sellaiseen vaikeustasoon, että aivan kaikki eivät osaisi vastata kaikkeen. Liian vaikeat kysymykset taas saattavat karkoittaa vastaajia. Muistivisan kysymykset saavat tietenkin olla keskimäärin helpompia kuin lähdevisan.
- Mieti kysymykset huolella. Pyri sellaisiin kysymyksiin, joihin löytyy tarpeeksi yksiselitteinen vastaus, ja varmista, että tiedät itse oikean vastauksen. Kirjoita kysymykset siten, että tyhmempikin tajuaa, mitä yrität kysyä.
- Luettelovisa: Visassa on vain yksi kysymys, jossa käsketään luettelemaan jotain. Älä valitse sellaista luettelukohdetta, joka on liian laaja tai jotenkin rajaamaton, sillä silloin kohtaat vaikeuksia visaa tarkastaessa. Vaikka sinä tuntisitkin vain kolmekymmentä automerkkiä, ryhmästä löytyy hyvinkin joku, joka pystyy luettelemaan niitä satoja.
- Jos tarvitset kysymyksiisi kuvia tai muuta ei-tekstipohjaista tavaraa (esim. kuva-arvoitukset, sanaristikot), tee visasi webbisivulle ja postaa sivun urli ryhmään. Kuten kaikki tavalliset sfnet-ryhmät, visailuryhmäkin on tarkoitettu vain tekstipohjaisille viesteille.
- Suunnittele visasi pisteytys ainakin alustavasti. Jos kysymykset ovat keskenään kovin eriarvoisia tai jos aiot käyttää jotain tavallisuudesta selvästi poikkeavaa pisteytystä, esittele pisteytystapasi jo kysymysten yhteydessä. Jos taas kysymykset ovat suunnilleen samanarvoisia tai pisteytys on muuten selkeä, voit päättää lopullisesta pisteytyksestä vasta arvostelemisen yhteydessä.
- Kirjoita visasi säännöt ja laita ne ennen varsinaisia kysymyksiä. Muista sanoa, onko kyseessä muistivisa vai lähdevisa, ja määrittele, millä tavalla haluat kysymyksiisi vastattavan. Mieti sääntöjä huolella, sillä jos jonkin kohdan niissä voi käsittää väärin, joku varmasti tekee sen. Vahingossa tai tahallaan.
- Visasarjassakin kannattaa laittaa tiivistelmä säännöistä kunkin osion alkuun.
- Voit pyytää lähettämään vastaukset joko visailuryhmään tai henkilökohtaiselle tunnuksellesi. Normaali tapa on vastata visailuryhmään.
- Määrää visallesi päättymisaika ja mainitse se sääntöjen yhteydessä. Sopiva visan kesto on kahdesta päivästä viikkoon, loma-aikoina pitempäänkin.
- Jätä visanteko tällä kertaa väliin, jos epäilet, että et pysty olemaan lainkaan koneella visan aikana tai heti sen jälkeen.
- Postaa kysymykset ryhmään. Laita visan nimi viestin otsikoksi ja huolehdi siitä, että visa ei tulisi vahingossa toisen threadin jatkoksi vaan oman threadinsa ensimmäiseksi viestiksi. Tarkista sääntösi vielä kerran ennen postaamista!
- Crosspostaus: Jos visasi käsittelee jotain erikoisaihetta, jolle on oma keskusteluryhmänsä, voit mainostaa visaasi siinäkin ryhmässä joko crosspostaamalla alkuperäisen visaviestin tai lähettämällä toiseen ryhmään viestin, jossa kerrotaan, että visailuryhmässä on parhaillaan menossa toisen ryhmän lukijoita kiinnostava visa. Tällöin Followup-To-kenttä on asetettava siten, että follarit tulevat vain visailuryhmään. Älä tee kuitenkaan laajoja crosspostauksia ja vältä crosspostaamista huuhaa-ryhmiin.
- Odota vastauksia. Eiköhän niitä ala kohta tippua...
- Visan palaute. Voit joko odottaa, kunnes kaikki vastaukset ovat sisällä ja tehdä kunnollisen loppuyhteenvedon vastauksista tai vastata jokaiselle henkilökohtaisesti ryhmään. Usein kannattaa tehdä molemmat.
- Jokainen visailija, joka osallistuu visaasi edes kohtuullisen tosissaan on oikeutettu jonkinlaiseen palautteeseen. Edes siihen, että hänen nimensä mainitaan loppuyhteenvedossa, jotta kaikki tietäisivät, että heidän suorituksensa on otettu huomioon.
- Jos käytät henkilökohtaisia palautteita, jokainen tulee varmasti huomatuksi ja saa perustelut pisteilleen. Silloin on kuitenkin olemassa vaara, että joku, joka ei ole vielä ehtinyt vastata visaan, näkee vahingossa oikeat vastaukset liian aikaisin ja menettää näin osallistumisilon. Henkilökohtaiset palautteet kannattaa postata samaan threadiin kuin vastaukset (siis follarina ja muuttamatta otsikkoa). Muista huolehtia siitä, että viestiesi alusta näkee, kenelle ne on tarkoitettu vastaukseksi eli lainaa vastaajan viestistä ainakin postaajan nimi. Mutta tee lyhyt loppuyhteenveto joka tapauksessa, vaikka annatkin laajat henkilökohtaiset palautteet.
- Jos teet vain loppuyhteenvedon, liitä siihen jonkinlainen tilasto, josta käy ilmi kunkin visailijan tulosrivi, jotta jokainen saisi selville, mistä sai ja mistä menetti pisteitä. Jos taulukoit sen, älä käytä sarkainta eli tabulaattoria vaan mielummin välilyöntejä ja tasalevyistä fonttia.
- Kerro visan jälkeen oikeat vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Samalla voit halutessasi selittää vastausten taustoja ja kommentoida erityyppisiä virheitä. Oikeiden vastausten erillisestä postaamisesta ei kannata luopua edes silloin, kun visa on ollut helppo ja iso osa vastaajista on saanut kaikki oikein, sillä kaikilla ei ole tilaa säästää vanhoja viestejä eivätkä he pääse helposti niihin käsiksi enää jälkeenpäin tarkistaakseen oikeat vastaukset muiden viesteistä.
- Erillinen loppuyhteenveto ja visan oikeat tulokset voivat olla samassa viestissä tai useampana eri viestinä. Ne kannattaa postata omana threadinaan siten, että otsikko ilmaisee mistä on kyse (esim. T&V Autovisa tai Autovisa - Vastaukset ja tulokset). Lyhenteet T&V, TV ja T+V viittaavat tuloksiin ja vastauksiin, ja ne ovat aika yleisesti käytössä tässä ryhmässä.
- Mikäli visaan tulee vastauksia virallisen vastausajan umpeuduttua, on visanpitäjän omassa valinnassa, kuinka näihin suhtautuu. Yleensä ne kannattaa arvostella, mikäli ne eivät ole aivan mahdottoman myöhässä, mutta niitä ei tarvitse ottaa mukaan virallisiin tuloksiin.
- Kaikkien vastaukset eivät välttämättä näy käyttämäsi news-palvelimen kautta, joten mikäli viestien kulussa on ollut ongelmia, sinun kannattaa ennen lopullisten tulosten ilmoittamista kannattaa käydä tarkistamassa vastaajat myös joltain muulta palvelimelta tai käyttää www-pohjaisia palveluita. Niitä ovat mm. FourTalk ( http://www.fourtalk.net ) ja Google ( http://groups.google.com ).
- Pidä arvostellessasi kiinni omista säännöistäsi. Jos vaadit vastaukseksi automerkkiä, älä anna täysiä pisteitä sille, joka vastaa vain "henkilöauto".
- Mikäli kysymykseen löytyy useita muitakin mahdollisia vastauksia kuin se, jota olit sattunut ajattelemaan, hyväksy kaikki kelvolliset. Jos kysyit tunnettua saksalaista automerkkiä, hyväksy myös Audi vaikka olit tarkoittanut volkkaria ja mersua.
- Mikäli oikeisiin vastauksiin ja visan arvosteluun tulee kommentteja jälkikäteen, on suositeltavaa vastata kaikkiin asiallisiin viesteihin ja tarvittaessa korjata tuloksia.
- Jos joku protestoi tuomiotasi laatimassasi visailussa, älä ota sitä
henkilökohtaisesti. Protesti ei todennäköisesti kohdistu sinuun vaan
lähteisiisi, sillä on aina mahdollista, että joku visailija tietää aiheesta enemmän kuin oma lähdeteoksesi. Varaudu perustelemaan kantasi
ja tarvittaessa muuttamaan arvosteluasi, mikäli aihetta ilmenee.
Keskustelu kaikenlaisesta visailuun, tietokilpailuihin, tehtäviin ja pulmiin liittyvistä jutuista sopii hyvin tähän ryhmään. Tänne sopii siis postailla viestejä tietokilpailuista yleensä, tv-visailuista (joista käytävä keskustelu sopii myös ryhmään sfnet.viestinta.tv), sanaristikoista ja lehtien pulmatehtävistä.
Kaikissa ryhmään lähetettävissä viesteissä on syytä noudattaa yleisiä hyviä tapoja ja suomalaisten ryhmien netikettiä. Tarkempia ohjeita postaamisesta yleensä ja tässäkin FAQissa käytetyn
erityissanaston
(thread, quote jne.) selitykset löytyvät osoitteen
http://jkorpela.fi/nyysit/ kautta.
Tämän FAQin lyhennetty versio
postataan visailuryhmään aika säännöllisesti.
Tämän FAQin on laatinut ja sitä ylläpitää
Liisa Sarakontu
<lsarakon@cc.hut.fi>,
ja sitä ovat kommentoineet ja korjanneet mm. Erkka Leppänen, Tapio Ranta-aho, Jukka Korpela, WebSlave ja Tuomo Matilainen.