Grafiikkaformaatit ja niiden käsittely

Mistä löydän yleistietoja ja tarkkoja kuvauksia eri grafiikkaformaateista (GIF, PNG, PostScript ym.) sekä ohjelmista, joilla niitä voi lukea, esittää, tuottaa ja muuntaa toisikseen? Tämä dokumentti yrittää vastata näihin kysymyksiin ja samalla antaa viitteitä grafiikkaa käsitteleviin juttuihin Webissä muutenkin.

Pikaohjeita

Useimpiin edellä mainitun laisiin kysymyksiin vastannee Image File Formats List, joka luettelee koko joukon formaatteja ja niiden käsittelyyn sopivia ohjelmia, antaen linkkejä ohjelmia käsitteleville sivuille. Ks. myös Kauko Huotarin Pientä luetteloa tiedostotarkenteista ja muita vastaavia luetteloita; huomaa, että tiedoston nimen loppuosasta ei suinkaan voi varmasti päätellä, millaista sisältö on, vaan siihen on syytä suhtautua vain mahdollisena vinkkinä.

Hyvä yleisohjelma varsin monien grafiikkaformaattien käsittelyyn (esim. formaattien välisiin muunnoksiin) on maksuton ImageMagick.

Kuvien katseluun ja yksinkertaiseen muokkaamiseen (esim. suurentamiseen) sopiva ohjelma Windows-käyttäjille on IrfanView. Se on maksuton ei-kaupalliseen käyttöön ja helppo asentaa ja käyttää. Itse ohjelman saa esim. Tucowsin suomalaisesta peilistä.

Varsinaisten kuvankäsittelyohjelmien joukossa ilmaistarjonnan suosituimpia on GIMP, joka on saatavilla moniin käyttöympäristöihin.

Usein esitettyyn kysymykseen "GIF vai JPEG?" lyhyt vastaus on: JPEG valokuville, GIF muille. Tarkemmin ks. JPEG-fakin kohtaa When should I use JPEG, and when should I stick with GIF? tai Pasi Häkkisen suomenkielistä vinkkisivua aiheesta.

Fakit (FAQ:t)

Suomenkielistä grafiikka-aiheista fakkia ei tätä kirjoitettaessa ole olemassa. Tarvetta varmaan olisi. Kansainvälisiä, englanninkielisiä on runsaasti, mutta valitettavasti suureksi osaksi varsin vanhoja. Niitä löytyy osoitteen http://www.faqs.org/faqs/by-newsgroup/comp/ kautta eri comp.graphics-ryhmien alta. Seuraavassa muutama luonnehdinta:

Lisäksi on olemassa fakkeja, jotka eivät ole edellä mainitussa "virallisessa" listassa, mm. comp.graphics.apps.photoshop FAQ, joka on varsin laaja.

Linkkilistat

Grafiikka-aiheisia linkkilistoja on paljon, mutta taso on kirjava. Seuraavat ovat luultavasti parhaasta päästä:

Ks. myös Wotsit's Format, jonka kautta löytyy linkkejä hyvin monien grafiikka- ja muiden formaattien kuvauksiin (yleensä ladattavassa muodossa, esim. zipattuina). Hakutoiminto on erittäin näppärä etsittäessä formaatin kuvausten sen nimen tai lyhenteen perusteella.

Lisäksi Makupaloissa on laajahko suomenkielinen grafiikkaa käsittelevä osuus, jossa on linkkejä sekä suomen- että englanninkielisiin sivuihin.

Sivusto.net sisältää mm. listan linkkejä Photoshop-oppaisiin ja laajan linkkilistan Adobe Photoshop-tippejä.

Suomenkielisiä oppaita

Standardit

Diffusen sivusto Standards and Specifications List sisältää mm. osan Data Representations, jonka kautta löytyy tietoa rasterigrafiikan, vektorigrafiikan ja väri-informaation standardeista.