Nyysiopas, luku 2 Tekniset perusohjeet nyysien käyttöön:

Arkistointijärjestelmät kuten Google Groups

Google Groups (entinen Deja)

Arkistointijärjestelmistä, joihin nyysiartikkeleita tallennetaan enemmän tai vähemmän pysyvästi, tunnetuin on Google Groups, joka perustuu aiempaan Deja-järjestelmään, jonka alkuperäinen nimi oli Deja News, Koska arkistoituminen on lähes ajantasaista, järjestelmää voi käyttää myös nyysien normaaliin lueskeluun - ja myös lähettämiseen.

Google Groups on käynyt läpi monia kehitysvaiheita, joihin on liittynyt paljon ongelmia. Joissakin yhteyksissä esiintyy vielä mainintoja sen edeltäjästä DejaNewsista tai Dejasta, jonka aineiston Google osti vuonna 2001.

Google Groups -järjestelmästä voi etsiä artikkeleita usein ratkaisevasti tehokkaammin kuin nyysipalvelimista paristakin syystä:

Tämän oppaan kohdassa Lomakkeita ja linkkejä nyysien tehokäyttöä varten on yksinkertaisia välineitä artikkelien etsimiseen Google Groups -arkistosta. Seuraavassa on demo sellaisen lomakkeen käytöstä. Jos luet tätä kuvaruudulta niin, että sinulla on Internet-yhteys, voit kokeilla lähettämällä valmiiksi täytetyn hakupyynnön (joka etsii sfnet-ryhmistä artikkelit, joissa esiintyy sana "lupatarkastaja" tässä perusmuodossaan) tai kirjoittaa tilalle jotain muuta:

avainsanalla ryhmästä

Google Groups ei arkistoi maailman kaikkia ryhmiä, mutta kuitenkin valtaosan merkittävistä kansainvälisistä ryhmistä ja monia kansallisia ryhmiä. Se ei kuitenkaan arkistoi kuin tekstimuotoiset viestit, siis ei mitään binaariviestejä, ryhmästä riippumatta. Vaikka Google Groups -järjestelmästä yhdellä tavalla saatava sfnet-ryhmien valikoima ei ole läheskään kattava, tämä on ilmeisesti tekninen ongelma: muut ryhmät kyllä arkistoituvat, mutta eivät näy järjestelmässä ko. tilanteessa.

Kaikki niidenkään ryhmien artikkelit eivät kuitenkaan päädy Google Groups -tietokantoihin. Ensinnäkin Google Groups pyrkii suodattamaan pois roskaa kuten viestejä, jotka on lähetetty samansisältöisinä suureen määrään ryhmiä. Toiseksi artikkelien lähettäjät voivat erikseen pyytää artikkeliensa poistamista tietokannasta taikka jo artikkeleita nyyseihin lähettäessään liittää niihin tiedon, että niitä ei pitäisi arkistoida. Tämän ns. X-no-archive-piirteen käyttö kuitenkin todennäköisemmin aiheuttaa ongelmia kuin ratkaisee niitä. Jos esimerkiksi käytät sitä ja joku omassa artikkelissaan siteeraa jutustasi osan irrottaen sen tekstiyhteydestään, niin tekstisi arkistoituu sen artikkelin osana, mutta lukijat eivät voi Google Groups -järjestelmästä tarkistaa, mikä oli sinun juttusi kokonaisuudessaan! Tämä vaikeuttaa keskustelujen lukemista arkistosta. Lisäksi se estää niitä lukijoita näkemästä viestejäsi, jotka käyttävät Google Groupsia normaaliin nyysien lukemiseen. Tosin tämä riippuu siitä, mitä linjaa Google Groups kulloinkin noudattaa; linja on vaihdellut siitä, että kyseiset viestit jäävät kokonaan pois, siihen, että ne säilyvät joitakin päiviä.

On myös mahdollista lähettää viestejä nyyseihin Google Groups -järjestelmän kautta, joko vastauksena muiden viesteihin tai muutin. Tämä edellyttää rekisteröitymistä, joka on maksuton. Vaikka olisitkin tyytyväinen oman nyysiohjelmasi ja -palvelimesi toimintaan yleensä, tällainen rekisteröityminen voi olla hyvä idea. Sen ansiosta pääset esimerkiksi nopeasti lähettämään artikkeleita Google Groups -järjestelmän kautta silloin, kun oma nyysipalvelimesi on huollossa. Lisätietoja: Google Groups Posting FAQ.

Google Groups soveltuu huonosti viestien lähettämiseen.

Se esimerkiksi ei noudata Followup-To-otsakkeissa esitettyjä kehotuksia keskustelun ohjaamisesta toiseen ryhmään.

Jos mielesi tekee vastata Google Groups -järjestelmästä tai muusta arkistosta löytämääsi artikkeliin, joka ei ole aivan tuore, harkitse "vanhojen kaivelun" aiheuttamia ongelmia.

Lisätietoja Google Groups -järjestelmän käytöstä on sen omassa ohjeistossa: Google Groups Help.

Muita järjestelmiä

Muista hiukan vastaavista järjestelmistä mainittakoon Mailgate. Siinä on kuitenkin olennaisesti suppeampi valikoima ryhmiä (esim. ei alt-ryhmiä) ja artikkeleita enintään kolmen kuukauden ajalta, ja lisäksi on rajoitus 500 artikkelia ryhmää kohti, mikä aktiivisissa ryhmissä merkitsee vain paria päivää.

NewsOne puolestaan sisältää lähes kaikki kansainväliset ryhmät binaariryhmiä lukuun ottamatta. Kyseessä on uudehko palvelu, joten säilytysajoista ei oikein ole tietoa; tätä kirjoitettaessa (2000-11-07) vanhimmat viestit näyttäisivät olevan noin 2000-08-09 päivättyjä. Hakutoiminto on suunnitteilla.

Saman tapaisia, joskin tietokannaltaan paljon suppeampia, palveluita on ollut useita muitakin. Mutta kuten Webissä usein käy muutoinkin, suosittu maksuton palvelu saattaa muuttua maksulliseksi firma käyttää ensin sen PR-arvoa saadakseen asiakkaita uusille palveluilleen, sitten lopettaa sen. Tai sitten vain palvelu lopetetaan. Puheena olevan kaltaisista palveluista ovat eri tavoin poistuneet ainakin Reference.com, Talkway.com, FeedME.org ja Remarq.com, AltaVistan Usenet-haku ja suomalainen Fourtalk.net. (Osoitteiden takaa voi löytyä jotain, mutta ei siis enää avointa nyysienlukumahdollisuutta.)

Vuoden 2004 lopulla perustettu sfnet.fi sisältää Web-käyttöliittymän, jolla voi lukea sfnet-ryhmien viestejä ja lähettää viestejä niihin. Sen käyttöliittymä on suomenkielinen.

Muita, sekalaisia arkistoja (joista useimmilla on vain historiallista merkitystä):