Nyysiopas, luku 1 Johdanto nyysien ihmeelliseen maailmaan:

Esimerkki: miten etsin vastauksia kysymykseeni?

Sisältö:

Tässä luvussa käsitellään hyvin "passiivista" nyysien käyttöä, vieläpä sellaista, jossa ei lainkaan käytetä varsinaisia nyysiohjelmia. Vaikka tarkoituksesi olisikin osallistua keskusteluun, tässä kuvattavien käyttötapojen tunteminen on eduksi. On usein hyvin olennaista osata ensin lukea, mitä aiheesta on jo kirjoitettu! (Vrt. kohtaan Selvitä ensin asiaa itse).

Etsiminen nyyseistä

Oletetaanpa, että pihallasi kasvaa mustamarja-aronia ja ihmettelet, voisiko sen marjoja käyttää johonkin. Yksi lukemattomista mahdollisista tavoista yrittää hankkia tietoa on etsiä nyyseistä, onko joku muu kysynyt samaa ja kenties saanut vastauksen.

Ja yksi tehokas tapa etsiä nyyseistä on käyttää Google Groups -nimistä järjestelmää minkä tahansa Web-selaimen (esim. Opera, Lynx, Internet Explorer tai Netscape) ja sopivan hakulomakkeen avulla, vaikkapa seuraavan:

Jos luet tätä dokumenttia Web-selaimella ja sinulla on Internet-yhteys, sinun tekee ehkä mielesi kokeilla, mitä tapahtuu, jos klikkaat nappulaa "Hae nyyseistä". Kokeile siitä vaan! Takaisin pääset sitten selaimesi Back-toiminnolla.

Seuraavassa on esimerkki saatavan tuloksen alusta. Tässä tapauksessa "osumia" löytyi kahdeksantoista, joista Google esittää aluksi yhdeksän tärkeimmäksi arvioimaansa.

Go to Google Groups Home
Groups 
 
 • Advanced Groups Search
 • Groups Help
 
 Web 
 Images 
 Groups 
 Directory 
Related groups

sfnet.harrastus.viinit
sfnet.harrastus.puutarha
sfnet.harrastus.ruoka+juoma

Searched Groups for mustamarja-aronia   Results 1 - 9 of about 18. Search took 0.02 seconds.
Sorted by relevance   Sort by date

mustamarja-aronia
Nyt olisi sitten mustamarja-aroniaa. Teenkö pelkästään
siitä, vai sotkenko johonkin? Entä ...
sfnet.harrastus.viinit - 23 Sep 1998 by Petteri Myllynen - View Thread (1 article)

Re: Mustamarja-aronia
Reseptivinkkejä? Kotikotona äiti keittelee aroniasta
herkullista hyytelöä/sosetta tjsp. Ohjetta ...
sfnet.harrastus.ruoka+juoma - 18 Sep 2001 by Virta Henriikka - View Thread (3 articles)

Google Groups esittää kustakin osumasta joitakin perustietoja: viestin otsikko, joka on tässä samalla linkki itse viestiin; pieni ote sisällön osasta, jossa hakusana esiintyy; ryhmä, jossa keskustelu on käyty; lähettäjä ja lähetysajankohta; ja tietoja siitä, millainen ns. thread on kyseessä. Thread tarkoittaa viestijoukkoa, joka koostuu aloitusviestistä (usein kysymyksestä) ja mahdollisista vastauksista tai muista kommenteista siihen, kommenteista kommentteihin jne. Jos siinä on vain yksi viesti, niin vastauksia ei ole tullut.

Valitettavasti Google Groups tekee aika usein virheitä ryhmitellessään artikkeleita threadeiksi. Se nimittäin käyttää viestien otsikoita, vaikka oikea menettely olisi toisenlainen. Ryhmittely voi siis mennä sekaisin, koska toisistaan riippumattomilla viesteillä voi olla samat otsikot. Tässä on toisaalta yksi hyvä syy kirjoittaa kysymykselleen kuvaava, tietopitoinen otsikko!

Osumalistassa olevasta viestin otsikosta siis pääsee linkkiä seuraamalla (esimerkiksi napsauttamalla) itse viestiin, ja linkistä "View Thread" pääsee lukemaan koko keskustelun. Seuraavassa esimerkissä on yhden viestin alku keskustelusta, johon tässä tapauksessa voisi päätyä:

Message 5 in thread
From: Jukka Korpela (Jukka.Korpela@hut.fi)
Subject: Re: Aronia
Newsgroups: sfnet.harrastus.viinit
View this article only
Date: 2001-01-16 11:50:05 PST
Risto Töyry <Risto.Toyry@lmf.ericsson.se> wrote:

>Aroniasta voi kuulemma tehdä oikein hyvää viiniä, joten voiko
>alkuaineena käyttää aivan normaalin puistossa ja pihoilla kasvavan noin
>2,5metriseksi kasvavan aronian marjoja?

Aronioita on monia lajeja, mutta ns. normaali aronia eli
mustamarja-aronia on hyvä lisuke punaviinin tekoon. Kerran olen tehnyt
pelkistä aronioistakin viiniä, ja kyllähän siitä juotavaa tuli, jopa

Esimerkissä kirjoittaja ensin siteeraa pari lausetta artikkelista, jota hän kommentoi, ja sitten kirjoittaa oman vastauksensa. Sitaatin tarkoitus on osoittaa lukijoille lyhyesti, mistä on puhe ja mitä kohtaa kommentoidaan. Artikkeleita nimittäin usein luetaan muutenkin kuin järjestyksessä niin, että kommentoitava artikkeli on luettu juuri aiemmin. Sitaattia edeltävän teksti, attribuutio, joka kertoo, kenen tekstiä lainataan ja mahdollisesti muitakin tietoja. Tämän tekstin asu riippuu kirjoittajan käyttämästä ohjelmasta ja mahdollisesti sen asetuksista, mutta yllä oleva vastaa aika tavallista käytäntöä.

Tämän esimerkin tarkoitus oli vain antaa kuva siitä, millä tavoin nyyseistä voi etsiä artikkeleita yhdellä tavalla. Samalla se toivottavasti antaa käsityksen siitä, minkämuotoisia nyysiartikkelit ovat. Tarkoitus ei ole esimerkiksi väittää, että nyysiartikkelit olisivat yleisesti edes sen verran hyödyllisiä kuin esimerkkimme.

Vertailun vuoksi: etsiminen Webistä

Internetistä voi toki etsiä tietoa monilla muillakin tavoilla. Verrataanpa tuloksia siihen, mitä voisi saada etsimällä tunnetulla AltaVista-hakujärjestelmällä Webistä tietoa samantapaisella hakulausekkeella:

7 matches were found. mustamarja-aroni*
Click above for the RealName (sm), the easy web address for company and product names.

1. Puuvartisten kasvien valinta
[URL: puutarha.net/puut_ja_pensaat/Puuvartistenkasvien.htm]
27.03.1998. Kasvien istutusleikkaus. Tämän sivun avulla voit valita oikean puun tai pensaan oikeaan paikkaan. Määritä ensin onko paikka johon haluat puun..
Last modified 30-Mar-98 - page size 36K

2. Miki's Wine
[URL: personal.eunet.fi/pp/vuori/viini.htm]
Kotiviini reseptejä
Last modified 28-Aug-97 - page size 10K - in Finnish

3. No Title
[URL: sunsite.sut.ac.jp/pub/academic/medicine/alternative-healthca]
Abies","alba","saksanjalokuusi "Abies","balsamea","palsamipih a" "Acacia","dealbata","hopea-aka sia" "Acanthopanax","senticosus","S perian ginseng"...
Last modified 5-Dec-95 - page size 41K

4. KESKISUOMALAINEN - VAPAA-AJAN OSASTON JUTTU
[URL: lehti.keskisuomalainen.fi/sl/1997-10/06a/hom/syksynzm.htm]
ETUSIVU UUTISET SÄÄ TALOUS URHEILU VAPAA-AIKA MIELIPIDE SYKE YRITYSIKKUNA TOIMITUS INFO ARKISTO HAKU APAJA Mainostila:MAINOS 140 PIKSELIÄ LEVEÄ, KORKEUS...
Last modified 27-Feb-98 - page size 10K - in Finnish

5. Pakkasta kestävät puut ja pensaat
[URL: puutarha.net/puut_ja_pensaat/Pakkanen.htm]
02.04.1998. Myöhäistalvi ja kevät ovat parasta aikaa suunnitella, tilata ja noutaa taimimyymälästä taimia kevätistutusta varten.Syysistutuksessakin on...
Last modified 2-Apr-98 - page size 21K - in Finnish

6. KORISTEPENSAIDEN LEIKKAUS
[URL: www.japo.fi/ampol/pensaat.htm]
KORISTEPENSAIDEN LEIKKAUS. Koristepensaat leikataan lähes samoin kuin koristepuutkin. Koristepensaiden leikkaustapaan vaikuttavat: a) Tekeekö pensas...
Last modified 31-Aug-97 - page size 5K - in Finnish

7. Bouquetin kotiviinireseptit
[URL: www.wakkanet.fi/~aletrade/reseptit.htm]
TERVETULOA OLUT- JA VIINITARVIKE BOUQUETIN RESEPTISIVULLE. Haluatko tehdä valmispakkauksia omaperäisempää viiniä...
Last modified 3-Aug-96 - page size 8K - in Finnish

word count: mustamarja aroni*: about 11

Esimerkki on vanhahko, eivätkä sen kaikki linkit toimi. Esimerkki on säilytetty tällaisena mm. siksi, että esitysmuoto on tässä AltaVistan vanhemmalla versiolla saadulla tuloksella osittain selkeämpi kuin nykyisin.

Löytyy siis aika erityyppisiä juttuja. Tämä onkin oletettavaa: Webissä olennaista on, mitä itse kukin kirjoittaja pitää tärkeinä kysymyksinä, kun taas nyysit ovat enemmän kysyjien ongelmien mukaan suuntautuva viestintäkanava. Tämä ei tarkoita, että kyseessä olisi maksuton neuvontakanava. Kyse on julkisesta keskusteluareenasta, jolla ihmiset vastaavat kysymyksiisi - oikein tai väärin, hyödyllisesti tai hyödyttömästi - jos haluavat. Vastaukset ovat myös julkisesti nähtävillä ja kommentoitavissa. Toisaalta käytännössä keskustelu saattaa rönsyillä mihin vain.

Etsiminen fakista

Sellaiseen ongelmaan, joka on oletettavasti monen muunkin ihmisen ongelma maailmassa, löytyy usein nopeasti ratkaisu fakista eli dokumentista, joka sisältää vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin (jostakin aihepiiristä).

Luultavasti hyvin moni ihminen on kuullut ja lukenut El Niño -ilmiöstä eikä tiedä, mikä se oikeastaan on. Joten voisimme olettaa, että asiaa on kysytty nyyseisssä hyvin usein, ja toivoa, että joku olisi kirjoittanut kunnollisen vastauksen siihen ja sisällyttänyt sen fakkiin. Joten kokeilemme vaikkapa seuraavaa lomaketta, joka etsii tietoja Usenet FAQ archivesta avainsanojen perusteella.


Oikeastaanhan nimen pitäisi olla Niño eikä Nino. Mutta englanninkielistä maailmaa varten tehdyt hakutoiminnot eivät muutenkaan ole nirsoja ns. diakriittisten merkkien suhteen, joten hakusanan voi kirjoittaa ilman niitäkin.

Saatava tulos voisi alkaa seuraavaan tapaan:

The Usenet WWW FAQ Archive
Results for query "El Nino"
-------

File name (modification date), and list of matched lines


1. meteorology/print-resources, ( Sep 16 1998)

2. meteorology/net-resources, ( Sep 16 1998)

Löytyneistä "osumista" toinen vaikuttaa lupaavalta. Joten seuraamme linkkiä meteorology/net-resources. Se johtaa pitkähköön dokumenttiin, joka on tylsännäköistä tekstiä. Mutta etsimällä siitä (Web-selaimen Search- tai Find-toiminnolla) merkkijonoa Nino löydämme mm. kohdan El Nino theme page ja Web-osoitteen (URLin) http://www.pmel.noaa.gov/toga-tao/el-nino/home.html. Se johtaakin meidät seuraavanlaiselle sivulle:

              El Nino Theme Page:
      Accessing Distributed Information Related to El Nino

                [TAO Project]

                 The Basics
         [Normal conditions] NEW! What is La Niña?
               What is El Nino?
             Frequently Asked Questions
           Less frequently asked questions
      Impacts of El Nino / Benefits of El Nino prediction
               (et cetera)

Etsintä siis johti kohtuullisen nopeasti sivuille, jotka on omistettu juuri sille asialle, josta halusimme tietoja. Aina ei tietenkään käy ihan näin hyvin.