Datatekniikka ja viestintä - Internet: Nyysit:

Forté-vinkkejä
eli neuvoja Forté (Free) Agentin käyttöön

Tämä ohje täydentää Nyysioppaan kohdassa Nyysiohjelmia mikroissa esitettyjä vinkkejä lyhyitä Forté Free Agentin käytöstä. Aluksi kerrataan kyseiset vinkit, sitten esitetään lisävinkkejä. Vinkit on poimittu etupäässä ryhmässä sfnet.viestinta.nyyssit esitetyistä. Lisävinkeistä osa koskee vain maksullista versiota eli Forté Agentia, mutta tästä on huomautettu sellaisten vinkkien kohdalla.

Nämä vinkit eivät korvaa ohjelman käyttöohjeeseen tutustumista! Kyse on vain vinkeistä, kuten sellaisista lisämahdollisuuksista, jotka voivat jäädä huomaamatta käyttöohjeen pikaisessa silmäilyssä.

Perusvinkkejä

Offline-käytön perusasetuksia

Offline-käyttö tarkoittaa sitä, että artikkeleita lueskellaan ja niihin vastaillaan ilman Internet-yhteyttä, ja yhteyden aikana viestejä haetaan ja lähetetään kerralla iso määrä. Kyse ei tietenkään ole siitä, ettei lainkaan tarvittaisi yhteyttä, vaan siitä, ettei yhteyttä pidetä koko aikaa. Modemikäyttäjälle, joka maksaa yhteysajasta, tämä on varsin olennaista.

Online-valikosta löytyvä toiminto Get New Headers in Subscribed Groups, joka on keskeisessä asemassa ohjelman säännöllisessä käytössä, oletusarvoisesti todellakin hakee vain otsikkotiedot. Etenkin offline-käytössä on tämän takia syytä muuttaa asetuksia:
Group > Default Properties > Retrieving
ja sitten laitetaan ruksi kohtaan Retrieve bodies for new messages. Tällöin voi olla hyvin aiheellista ruksia myös kohta Do not retrieve bodies longer than 500 lines kenties muuttaen luvun 500 tilalle pienemmän, esim. 200. (Monisatariviset artikkelit ovat erittäin todennäköisesti roskaa.)

Ei liian automaattista luetuksi merkitsemistä!

Oletusarvoisesti Agent merkitsee luetuiksi vanhat artikkelit siinä vaiheessa, kun pyydät sitä hakemaan uudet artikkelit. Tämä voi sotkea tilannetta pahastikin, koska sitten et enää erota, mitkä olit todella lukenut.

Tämä voidaan muuttaa seuraavasti:
Group > Default Properties > Marking Read
ja sitten valitaan halutut vaihtoehdot (yleensä: Do no mark any existing messages read).

Ei liikoja kyselyjä

Oletusarvoisesti Agent kysyy vahvistuksen jokaiselle viestin hävittämiselle (delete) erikseen. Tämä voi alkaa tuntua rasittavalta. Tilanne voidaan muuttaa seuraavasti:
Options > General Preferences > Confirmations
josta sitten voidaan poistaa ruksi kohdasta Delete Messages or Message bodies.

Lisävinkkejä

Sujuva offline-käyttö

Valitettavasti ei taida olla tapaa saada Agent Internet-yhteyden aikana "yhtä nappia painamalla" lähettämään ja vastaanottamaan viestit. Tarvitaan seuraavat:

Asetuksissa pitää tietenkin olla valittuna uusien viestien runkojen hakeminen, jos halutaan saada myös itse viestit.

Huom.: Ryhmäkohtaisista asetuksista (Group > Properties) voi halutessaan käskeä Agentia olemaan hakematta ryhmän uusien artikkelien runkoja. Tämä voi olla näppärää, jos aikoo valita ryhmän jutuista vain pienen osan haettaviksi otsikoiden perusteella. Etenkin aktiivisia, paljon häiriköintiä sisältävissä ryhmissä tämä saattaa olla aiheellista. Viesti merkitään haettavaksi m-käskyllä, kun ollaan viestin kohdalla. Haettaviksi merkityt viestit voi sitten Internet-yhteyden aikana hakea toiminnolla Online > Get Marked Message Bodies.

Viestien otsakkeiden näkeminen

Normaalitilassa Forté ei näytä viesti-ikkunassa kuin itse viestin, ei otsakkeita (headings). Otsakkeet saa näkyviin näpäyttämällä h-näppäintä. Ja samalla näppäimellä ne sitten saa taas pois.

Toisaalta voi saada haluamansa otsakkeet pysymään koko ajan näkyvissä. Tiedostossa agent.ini voi kohdassa NewsBaseFields määrätä, mitkä otsakkeet haluaa nähdä aina. Esimerkki:

NewsBaseFields="From,Reply-To,Subject,Newsgroups,Followup-To"

Agentin ohje (help) kertoo toiminnon käyttämisestä lisää.

Viittausten (attribuutioiden) muoto

Vastausartikkelien tulevien lainausten kirjoittajatiedot ovat monen mielestä liian laajat Agentin oletusarvojen mukaisina. Ne voi muuttaa seuraavasti:
Options > Posting Preferences > Introductions > Followup Usenet Msg >
johon sitten voi kirjoittaa nasevasti esimerkiksi
%Full-Name% kirjoitti:\n
jos kirjoittelee vain suomalaisiin ryhmiin. Koska tätä ei voine asettaa ryhmäkohtaisesti, lienee parempi käyttää kyseisessä tekstissä englantia, jos kirjoittelee muihin(kin) kuin suomenkielisiin ryhmiin.

Itse käytän kyseisessä kohdassa asetusta
%from% wrote:\
siksi, että usein kirjoittaja ei ilmoita oikeaa nimeään (jonka %Full-Name%) poimisi. Tuo %from% ottaa mukaan myös meiliosoitteen, joka itse asiassa onkin ainoa, joka viestin From-otsakkeessa on pakollinen osa (RFC 822:n mukaan).

Useita käyttäjiä (tai palvelimia)

Agentin voi konfiguroida niin, että sitä voivat käyttää useat käyttäjät ilman, että heidän tietonsa (mitä ryhmiä seuraa, mitä artikkeleita on lukenut jne.) menevät sekaisin. Jokaisella on ikäänkuin oma agentti. Toki tätä piirrettä voi käyttää myös siihen, että samalla käyttäjällä on useita persoonia, esim. eri palvelimien käyttämiseksi.

Tämä tehdään näin:

  1. Perusta kullekin käyttäjälle (tai "persoonalle") oma Agent-tietojen hakemisto. Se voi olla esim. sen hakemiston alihakemisto, jossa itse Agent-ohjelma on, esim. c:\ohjelmatiedostot\agent\jukka.
  2. Tee kutakin hakemistoa vastaava kuvake (icon) näin: Mene siihen hakemistoon, jossa Agent-ohjelma on. Napsauta ohjelman kuvaketta hiiren oikeanpuoleista nappia käyttäen, jolloin avautuu valikko, jossa on yhtenä vaihtoehtona "Create Shortcut" tai "Luo pikakuvake". Valitse se, jolloin hakemistoon ilmestyy uusi pikakuvake (tekstinä "Shortcut to agent.exe" tms.). Napsauta sitten kyseistä kuvaketta taaskin oikeanpuoleista nappia käyttäen, ja valitse nyt vaihtoehto "Properties" (tai "Ominaisuudet"). Tällöin avautuu uusi ikkuna. Valitse kohta "Shortcut" ja kirjoita sitten kohtaan "Start in" hakemiston nimi lainausmerkkeihin, siis esim. "c:\ohjelmatiedostot\agent\jukka", ja napsauta OK. Sitten napsauta kuvaketta uudestaan samalla tavalla ja valitse "Rename" ja kirjoita kuvakkeelle haluamasi nimi, esim. Jukan Agent. Lopuksi voit siirtää kuvakkeen haluamaasi paikkaan, esimerkiksi työpöydälle, jolloin ohjelma on helppo käynnistää siitä.
  3. Käynnistä ohjelma kuvakkeesta. Tällöin ensimmäisellä kerralla annat samanlaisia tietoja kuin Agentia alun perin asentaessasi eli mm. nimesi ja meiliosoitteesi.
  4. Kyseisten eri Agentien asetuksia voi muuttaa toisistaan riippumatta. Huomaa, että jo tehdyt Agentin asetukset eivät kopioidu, vaan lähdetään Agentin alkuperäisistä "tehdasasetuksista". Esim. offline-käytön perusasetukset pitää tehdä kullekin kopiolle erikseen.

On täysin mahdollista käynnistää useita Agentin kopioita. Offline-käyttäjät voivat Internet-yhteyden otettuaan sitten panna ne useat kopiot (samanaikaisestikin) lähettämään ja hakemaan artikkeleita.

Viestien näyttämisen muoto

Forté Free Agent näyttää esim. HTML-muotoiset viestit, kuvat, VCF-lisukkeet ("käyntikortit") yms. "raakana", tulkitsemattomana, siis esim. HTML:n kaikkine merkkauksineen. Maksullinen versio osaa näyttää varsin monia formaatteja sellaisessa muodossa, missä ne on tarkoitettu nähtäviksi. Tämän piirteen saa pois: kohdasta Message valitaan alakohta Show Raw Message; vaihtoehtoisesti voi suoraan käyttää control-R:ää. (Joskus on tarpeen katsoa, mitä siellä todella on. Tai sitten joku voi haluta pitää tuon raa'an näyttämisen käytössä ns. peeloudentunnistuksena; nyyseihinhän ei pidä lähettää muuta kuin pelkkää tekstiä, paitsi binaariryhmiin.) Samalla valinnalla saa piirteen takaisin käyttöön.

Miten huomaan vastaukset omiin viesteihini?

Miten saisi jotenkin selkeästi korostettua vastaukset omiin viesteihin? Tämän voi tehdä Watch thread -toiminnolla, jonka saa aikaan esim. silmälasien kuvasta. Voit säätää siitä seurattavaksi minkä tahansa threadin (threadin viereen ilmestyy silmälasit).

Maksullisessa versiossa voit myös tehdä ns. watch-suodattimen. Siihen pääsee valinnalla Message > Filters > Add Watch Filter tai suoraan control-W:llä. Voit esim. mennä jonkin oman viestisi kohdalle, kirjoittaa control-W:n ja napsauttaa nappia Paste Author ja sitten OK. Silloin ohjelma merkkaa watch-rillit kaikkiin threadeihin, joihin olet kirjoittanut jotain, joten se "vahtii" myös niitä vastauksia. (Jos ne ovat samassa threadissa. Sille ei oikein voi mitään, että jotkut saattavat vastata sinulle aloittaen uuden threadin, koska eivät tunne nyysien käytön perusteita.)

Tosin on sitten kysytty, paljonko tästä on apua. Mielestäni siitä voi olla apua lähinnä silloin, kun haluaa seurata hyvin aktiivista ryhmää "vähäsen" ja esimerkiksi silloin tällöin kirjoittaa sinne. Watch-toiminnon ansiosta pystyy paremmin seuraamaan niitä threadeja, joihin on lusikkansa työntänyt, ja jättää muut vähemmälle huomiolle.

Vs:-sotkujen hoitaminen

Erään toisen nyysiohjelman tuottamien virheellisten otsakkeiden (Vs: pro Re:) aiheuttamista sotkuista selviää maksullisessa versiossa ainakin osittain näin: Kirjoita kohtaan Options > General Preferences > Message List > Reply prefixes: kohtaan re vs sv. Tämän jälkeen Agent laittaa threadit (vain uusien viestien kohdalla) kuntoon ja lisäksi osaa poistaa omista vastauksista myös Vs:-sotkun. (Tuo sv mukaan siksi, että Outlook Expressin ruotsinkielisessä versiossa on moinen "lokalisointi". Jos törmäät muunkielisiin vastaaviin, nekin voi lisätä tuonne.)

Huom.: Agentista löytyy asetus Start a New thread when a follow-up subject changes. Jos tuo kohta on valittuna, Agent aloittaa uuden threadin, kun otsikko vaihtuu. Varsinkin offline-lukijalle tuo olisi varsin kätevä asetus, jos sitä voisi käyttää. Mutta sitä ei kannattane käyttää, koska eräiden muiden ohjelmien virheiden takia otsikko usein vaihtuu vahingossa. Tuon Vs:-sotkun lisäksi ongelmia aiheuttaa Netscape, joka ilmeisesti ei osaa olla käyttämättä koodausta otsikoissa, jos siellä on muuta kuin US-ASCII-merkkejä. Ainakin Free Agent tulkitsee koodatun ja koodaamattoman otsikon olevan erilaisia ja aloittaa uuden threadin. (Jos siis tuo edellä mainittu asetus on valittuna.)

Asetusten tallentaminen

Kysymys:

Mitenkähän saisin Forte Agentissa sen muistamaan säätämäni taulukoiden leveydet kun sammutan sen? Rasittaa kun ei kaikki tiedot mahdu näkymään thread-listassa, mutta toisaalta groups-listassa on tilaa vaikka muille jakaa (ja siis sitähän minä yritänkin).

Vastaus: Options > Save As Default Window Layout.

Oikeinkirjoituksen tarkistus

Maksullisessa versiossa on englannin kielen tarkistusluku. Sitä kannattaa käyttää, jos kirjoittaa englanniksi. Kun artikkeli alkaa olla valmis lähetettäväksi, paina F7-näppäintä ja ota kantaa Agentin ilmoittamiin mahdollisiin virheisiin.

Miksi joissakin viesteissä on vuosilukuna 2036?

Jos näet vuosiluvun 2036, käytössä on liian vanha Agentin versio. Vaihda uudempaan, jonka saa Fortén sivustosta. Muista asennusvaiheessa valita päivitys eli "Upgrade", kun asennusohjelma alussa kysyy, haluatko tehdä uuden asennuksen vai päivittää. Huomaa, että vaihtaminen uudempaan versioon ei korjaa niitä 2036-vuosilukuja, jotka näkyvät Agentille jo tulleissa viesteissä.

Miksi ongelma ilmenee vain joissakin viesteissä? Koska se johtuu siitä, että viestin lähettäjän ohjelma on toiminut väärin eli kirjoittanut viestin Date-otsakkeeseen kaksinumeroisen vuosiluvun. Nelinumeroisia vuosilukuja on suositeltu jo v:sta 1989 alkaen Internet-viestien muotoa koskevissa normeissa, ja useimmat ohjelmat sentään jo noudattavat tätä.

Mistä lisätietoja?

Fortén oma Agent Newsreader FAQ on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Keskustelua Agentin offline-käytöstä käydään ryhmässä alt.usenet.offline-reader.forte-agent, jolla on laajahko fakki: Unofficial FAQ for alt.usenet.offline-reader.forte-agent (joka tosin ei tätä kirjoitettaessa ole ihan ajan tasalla esim. Agentin versioiden suhteen). Jos käyttämässäsi palvelimessa ei ole kyseistä ryhmää, voit lukea sitä Dejan (Googlen) kautta.