Windows-näppäimistöasetteluja

Demo: Google-haku. :

Tällä sivulla on tietoja näppäimistöasetteluista (näppäimistö­ajureista), joita voi asentaa käyttöön Windows-koneissa tai ladata asennettaviksi. Näppäimistöasettelun etuna verrattuna muihin erikoismerkkien kirjoittamisen tapoihin on muun muassa ohjelmariippumattomuus. Esimerkiksi sähköpostiviestiin tai verkkosivun lomakkeeseen voi kirjoittaa venäjää, jos käytössä on venäläinen näppäimistöasettelu.

Windowsiin kuuluvia asetteluja

Windowsissa on suuri määrä eri kielillle tarkoitettuja näppäimistöasetteluja mutta ne ovat yleensä näkymättömissä. Esimerkiksi Suomessa myytävissä koneissa on yleensä käyttö­valmiina vain (vanha) suomalainen asettelu ja amerikkalainen eli ns. jenkkinäppis. Niistä jälkimmäisestä on lähes aina vain haittaa Suomessa, joten se kannattaa poistaa valikoimasta.

Muita asetteluja voidaan asentaa käyttöön. Tämä tarkoittaa vain niiden valitsemista käy­tet­tä­vis­sä olevien joukkoon. Alkuun pääsee napsauttamalla kuvaruudun alarivillä vasemmalla näkyvää kielitunnusta kuten FI hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla valikosta ”Asetukset”.

Asetteluja voi tutkia huomattavasti yksityiskohtaisemmin Microsoftin sivulla Windows Keyboard Layouts olevan palvelun avulla. Se näyttää valitun asettelun mukaisen näp­päi­mis­tön niin, että kun osoitin viedään näppäimen päälle, tulee näkyviin näppäimen tuottaman merkin nimi. Napsauttamalla kuvassa olevaa Shift- tai AltGr-näppäintä saadaan näp­päi­mis­tö näkymään vastaavassa tilassa.

Muun muassa seuraavia asetteluja voidaan pitää Suomessa hyödyllisinä ainakin joissakin tilanteissa, käytettäessä tavallista suomalaista fyysistä näppäimistöä. Huomautus ”Erikseen opeteltava” tarkoittaa, että näppäinten merkitykset eivät vastaa suomalaisia näppäimiä millään järjes­tel­mäl­li­sel­lä tavalla.

Asettelu Käyttöalue Huomautuksia
ArabiaArabiaErikseen opeteltava
Englanti, amerikkalainen kansainvälinen Jotkin symbolitEsim. AltGr+C = ©
Hindi, devanagariUseat Intian kieletErikseen opeteltava
KreikkaNykykreikka Esim. A-tuottaa alfan α
NorjaNorja, tanskaÄ = Ê, Ö = Þ
VenäjäVenäjäErikseen opeteltava
VietnamVietnamVietnamin erikoistarkkeet

Windowsin kreikkalainen näppäimistöasettelu soveltuu melko hyvin nykykreikan kirjoittamiseen suomalaisella näppäimistöllä. Silloin esimerkiksi alfa (α) kirjoitetaan A-näppäimellä, beeta (β) B-näppäimellä jne. Muutamalle merkille ei ole ollut luonnollista paikkaa: ς ≘ W, θ ≘ U, η ≘ H, ξ ≘ J, χ ≘ X, ω ≘ V, painomerkki ≘ Ö (esim. ÖA tuottaa ά:n) ja treema ≘ Vaihto+Ö.

Windowsin venäläinen näppäimistöasettelu vastaa venäläistä kirjoituskone­näppäimistöä. Tämän takia se soveltuu suomalaisella näppäimistöllä käytettäväksi lähinnä niille, jotka osaavat (tai opettelevat) sen käytön ”sokkona”. Muutoin on parempi käyttää jäljempänä mainittavia ”foneettisia” asetteluja.

Kun Windowsin vietnamilaista näppäimistöasettelua käytetään suomalaisella näp­päi­mis­töl­lä, niin 1 = ă, 2 = â, 3 = ê, 4 = ô 0 = ư ja treemanäppäin (¨) = ơ. Toonimerkki kirjoitetaan yhdistyvänä tarkkeena peruskirjaimen jälkeen: 8 = akuutti, 5 = gravis, 6 = koukku, 7 = tilde, 9 = alapiste. Esimerkiksi ệ kirjoitetaan siis näppäilemällä 39.

Verkosta ladattavat asettelut

Verkosta ladattava asettelu on tyypillisesti ns. pakattu kansio eli zip-tiedosto, joka sisältää asennusohjelman .exe- tai .msi-tiedostona. Mukana saattaa olla myös ”lähdekoodi” eli .kbd-tiedosto, joka sisältää kuvauksen määrämuotoisena tekstitiedostona. Asennus käynnistyy napsauttamalla tällaisen tiedoston kuvaketta. Asentamisen jälkeen saattaa olla tarpeellista käynnistää kone uudelleen, jotta uusi asettelu saadaan käyttöön.

Yleiskäyttöisiä ja eri kielille tarkoitettuja

Matematiikka

Ohjelmointi

Fonetiikka

Keyman-näppäimistöt

Keyman-sivusto tarjoaa laajan valikoiman näppäimistö­asetteluja. Niiden toiminta on erilaista kuin tavallisten asettelujen: se vaatii, että koneeseen on asennettu Keyman Desktop -ohjelma ja että tämä ohjelma on toiminnassa.

Käytännössä riittää valita Keymanin valikoista sellainen asettelu, joka ensimmäiseksi halu­taan käyttöön. Tällöin voi valita vaihtoehdon, jossa aluksi ladataan ja asennetaan Keyman Desktop ja sitten kyseinen asettelu. Tämän jälkeen voi ladata ja ottaa käyttöön muita asetteluja Keyman Desktopin sisällä.

Erityisen kiinnostava on muun muassa EuroLatin, joka tukee latinalaista merkistöä hyvin laajasti, osittain jopa laajemmin kuin suomalainen monikielinen asettelu.

Näppäimistöasettelun vaihto

Koneeseen asennetun näppäimistöasettelun vaihtamisen toiseksi voi tehdä paitsi valikon kautta myös paljon sujuvammin näppäinyhdistelmällä. Windowsin joidenkin versioiden perusasetusten mukaan Alt Shift vaihtaa asetuksen seuraavaksi. Tästä on pelkkää haittaa (mm. ääkköset lakkaavat toimimista), jos koneessa on vain suomalainen ja amerikkalainen asettelu, mikä on oletustilanne. Jos kuitenkin on asennettu muita asetteluja (ja ehkä poistettu amerikkalainen), tapa on melko kätevä, jos asetteluja on vähän.

Näppäimistöasettelun vaihtoa ohjaavien näppäimistöyhdistelmien määrittely on erilaista Windowsin eri versioissa (myöl Windows 10:n eri aliversioissa) ja melko hankala löytää. Lisäksi määrittely saattavat nollautua Windowsin päivitysten yhteydessä. Siksi kannattaa kirjoittaa itselleen muistiin tiedostoon sopivat asetukset, jotta ne voi tarvittaessa tehdä nopeasti uudestaan.

Tätä kirjoitettaessa menettely Windows 10:ssä (ainakin aliversiossa 1809) on seuraava:

Englanninkielisessä Windows 10:ssä vastaavat kohdat ovat Settings → Time & Language → Language → Spelling, typing, & keyboard settings → Advanced keyboard settings → Language bar options → Advanced Key Settings.

Kieliä voi lisätä edellä mainitun Kieli-ikkunan Lisää kieli -painikkeen kautta.

Valitettavasti näppäimistö asettelut saattavat eri syistä hävitä, esimerkiksi aina koneen käynnistyksessä. Seuraava menettely todennäköisesti auttaa tähän ongelmaan ainakin osittain (Windows 10:ssä): Asetukset → Aika ja kieli → Kieli → Hallinnointikielen asetukset → Kopioi asetukset... → valitse molemmat valintaruudut (Aloitusnäyttö ja järjestelmätilit, Uudet käyttäjätilit) → OK.

Englanninkielisessä Windowsissa vastaava toimen­pide­polku on Settings → Time & Language → Language → Administrative language settings → Copy settings... → valitse molemmat valintaruudut → OK.

Lisätietoja

OSK-ohjelmalla (On-Screen Keyboard) saa kuvaruudulle näkyviin näppäimistöasettelun. Tämä ohjelma käynnistetään valitsemalla Käynnistä-valikon kautta Suorita-ohjelma, jolle annetaan komento osk.

Näppäimistöasetteluja voi muokata ja luoda helposti maksuttomalla MSKLC-ohjelmalla (Microsoft Keyboard Layout Creator). Asetteluja voi tehdä joko täysin tyhjästä aloittaen tai käyttäen jotain valmista pohjana. Muutos voi olla vaikkapa vain yhden käyttäjälle tärkeän merkin lisääminen hänelle sopivaan paikkaan sellaisen merkin tilalle, jota hän ei tarvitse. Asettelujen tekeminen ei ole vaikeaa, mutta vaatii oman opettelunsa englanninkielisten ohjeiden avulla.

MSKLC:n asentaminen Windows 10:een voi vaatia valmisteluja, ks. ohjetta sivulla Microsoft Keyboard Layout Creator 1.4 Instalation problem.