Suomen kielen lautakunta teki vuonna 2003 päätöksen, jota on selostettu Kielikellon 3/2003 artikkelissa Valtionhallinnon nimien alkukirjaimet. Siinä esitetyt ”käytännönläheiset periaatteet” vastaavat enimmäkseen vanhoja sääntöjä. Normien muutokset onkin paljolti pääteltävä esitetyistä esimerkeistä ja vertaamalla aiempiin ohjeisiin. Muutoksiksi voidaan tulkita seuraavat:
Muutosta ei ole tapahtunut sellaisten nimien kuin puolustusministeriö, korkein oikeus ja keskusrikospoliisi asussa. Kannanotossa sanotaan: ”Vakiintuneen tavan mukaan käytetään pientä kirjainta ministeriöiden ja oikeusistuinten nimissä, samoin erillislaitosten yksiköiden ja osastojen nimissä.” Esimerkeistä ilmenee, että sama koskee poliisiorganisaatioita kuten suojelupoliisi. Kielikellon 1/1996 artikkelissa Julkishallinnon nimien oikeinkirjoitus sanotaan: ”Itse asiassa tuomioistuinten ja poliisiviranomaisen nimet olisi nekin voitu yhtä hyvin kuin muiden virastojen ja laitosten nimet kirjoittaa isolla, mutta kun näistä kaikki kyselyyn vastanneet olivat tyytyväisiä pienikirjaimiseen nimiasuunsa, lautakunta ei halunnut muuttaa niiden kirjoitusasua vastoin niiden omaa tahtoa.”
Oma kysymyksensä on lyhentymänimien, kuten supo, kirjoitusasu.
Kannanoton selostuksen mukaan isolla alkukirjaimella kirjoitetaan valtionyhtiöiden (esim. Rahapaja; virallisesti Suomen Rahapaja Oy), valtion liikelaitosten (esim. Metsähallitus) ja ”erillistehtäväisten laitosten” (esim. Onnettomuustutkintakeskus) nimet. Tämä merkitsee muutosta vain joidenkin viimeksi mainittujen osalta.
Nimien kirjoitusasun muutokseen liittyy usein itse nimen muuttuminen tai organisaatiomuodon muuttuminen, tyypillisesti virastosta tai valtion liikelaitoksesta valtionyritykseksi. Niinpä esimerkiksi kannanoton selostuksessa valtion liikelaitoksena mainittu Ilmailulaitos on nykyisin valtionyhtiö Finavia.
Pelkästä kirjoitusnormien muutoksesta on kuitenkin kyse esimerkiksi Opetushallituksen tapauksessa. Se on kouluhallituksen ja ammattikasvatushallituksen seuraaja ja niiden tavoin virasto. Laki opetushallituksesta (182/1991) sisältää nimen sekä muodossa opetushallitus (lain nimessä ja alkuperäisen lain mukaisissa kohdissa) että muodossa Opetushallitus (vuonna 2015 muutetuissa lain kohdissa).