Suomen kielen normien muutoksia, luku 15 Muita muutoksia:

Gerbiili ← gerbilli

Ville Elorannan kirjassa ”125 myyttiä suomen kielestä” (2014) on s. 54 seuraava kappale:

Joskus kieliyhteisö ei silti niele kaikkia suosituksia. Esimerkiksi muotoa gerbilli suositettiin pitkään hyppymyyrien tieteellisen nimen Gerbillinae perusteella. Onko joku joskus nähnyt gerbilliä käytettävän? Lopulta Kielitoimiston sanakirjaan ilmestyi vaivihkaa gerbiili, mutta gerbilli mainitaan yhä sen synonyymina.

Kyse ei kuitenkaan ole ollut pitkäaikaisesta suosituksesta. Kumpaakaan sanaa ei ole KSK:n edeltäjissä. Asiaa ei ole lainkaan käsitelty Kielikello-lehdessä, eikä siitä ole Kotuksen si­vuil­la­kaan mitään, paitsi se, että KSK:ssa on vain sana gerbiili.

Ilmeisesti muoto gerbilli on tullut KSK:aan sen jossain versiossa, ja sen rinnalle on myö­hem­min otettu gerbiili, ja se siis on nyt (ainakin v:sta 2016) ainoana muotona. Koska KSK:sta on verkossa yleensä vain uusin versio, asian historia olisi hankala selvittää.

Lemmikki-lehdessä vuonna 2000 julkaistun pakinan Jyrsitään sanoja mukaan kieli­toimis­tos­ta olisi annettu seuraava vastaus: ”Nimi gerbilli tulee latinankielisestä suvun/lajin ni­mes­tä Gerbillae. Seurojen ei kuitenkaan tarvitse nimeään muuttaa gerbiiliseurasta gerbilli­seuraksi. Sana gerbiili elää ja ehkä päätyy vielä sanakirjaankin.”

Myös tämän sanan merkitys on epäselvä. KSK:ssa on jokseenkin epämääräinen kuvaus: ”afr. ja aas. jyrsijöitä, joista eräitä pidetään lemmikki- ja koe-eläiminä”. Laajimmassa mer­ki­tyk­ses­sä sanalla voitaisiin tarkoittaa kaikkia Gerbillinae-alaheimon lajeja, ja ns. nisäkäs­nimi­toimi­kunnan listassa tämän alaheimon suomenkielinen nimi onkin gerbiilit.

Alaheimon vanha ja edelleen laajassa käytössä oleva nimi on hyppymyyrät. Sana­kirjoi­hin hyppymyyrä on tullut vasta KSK:ssa, jossa se on merkitty sanan gerbiili vanhentuneeksi synonyymiksi. Ylen juttu Mikä ihmeen poskeinen tai kieppo? mainitsee myös, että gerbiilin nimityksistä ”antilooppi­rotta on poistunut sanakirjasta jo aiemmin”, mikä ehkä tarkoittaa, että sana on jossain vaiheessa tullut KSK:aan ja sitten poistettu siitä. Eläin­kirjoissa antilooppi­rotta on esiintynyt yhden hyppy­myyrä­lajin (Gerbillus gerbillus) nimenä.

Sana gerbiili tuli käyttöön lemmikkieläinten kaupassa tarkoittamaan yhtä lemmikkinä pidettävää lajia, mongolian­hyppy­myyrää (Meriones unguiculatus). Tämä merkitys sillä on yhä paitsi lemmikki­kaupois­sa myös muun muassa Suomen Gerbiiliyhdistyksen toiminnassa (ks. esim. sen verkko­sivua Gerbiilit).