Heittomerkin käyttöä sellaisissa sanoissa kuin ruo’on voi perustella sillä, että se osoittaa tavurajan. Tavurajaa ei kuitenkaan yleensä osoiteta kirjoituksessa, paitsi sikäli, että yhdyssanassa yhdysmerkki voi osoittaa osien rajan, joka on tietysti samalla tavuraja.
Miksi tavuraja osoitetaan kahden identtisen vokaalin välissä, mutta ei muutoin? Sana ruo’on ei voisi sekoittua mihinkään muuhun sanaan, vaikka tavuraja jätettäisiin merkitsemättä. Sen sijaan tavurajaa ei useinkaan osoiteta sellaisissa sanoissa kuin hauista, joissa tavurajan sijainnilla on erotteleva vaikutus eli foneemin luonne: kyseessähän voi olla joko hauki- tai haku-sanan muoto. (Toki se voi olla myös hauis-sanan muoto, mutta silloin ääntämys ei kai eroa hauki-sanan muodosta.)
Säännöt ovat vaihtelevin sanamuodoin ja sävyin sallineet heittomerkin käytön kahden eri vokaalinkin välillä. (Ks. Suomen kielen normien muutoksia, kohta Heittomerkki vokaaliyhdistelmää selventämässä: ha’uissa.)
Selkein menettely olisi, että tavuraja osoitetaan aina heittomerkillä, jos sanassa on peräkkäin kolme vokaalimerkkiä, olipa niiden joukossa keskenään samanlaisia tai ei. Kirjoittaisimme siis hau’ista tai ha’uista ja toisaalta ka’oottinen. Tämä kuitenkin vaikuttaisi moniin tavallisiin sanoihin, joissa tuskin on hahmotusvaikeuksia; kirjoitusasut kau’an ja ai’on varmaan oudoksuttaisivat.
Vaihtoehtoinen, mutkikkaampi, mutta ehkä käytännöllisempi ratkaisu olisi seuraava: Jos sanassa on peräkkäin kolme vokaalimerkkiä, niin heittomerkkiä käytetään tavurajan osoittamiseen, ellei tilanne ole jokin seuraavista:
Tällöin tavurajan sijainti olisi aina pääteltävissä yksinkertaisten sääntöjen mukaan.
Täten siis käytettäisiin heittomerkkiä esimerkiksi sanoissa ko’oissa ja ruo’on kuten nykyistenkin sääntöjen mukaan, mutta järjestelmällisesti myös sellaisissa sanoissa kuin ha’uissa, ra’oissa ja li’oissa.
Tämäkin on melko epärealistinen ajatus, mutta mahdollista olisi ehkä lisätä sääntöihin se, että heittomerkkiä käytetään tavurajan osoittamiseen kolmen kirjaimen yhdistelmässä, jos sana (myös sen ääntämys) olisi muutoin kaksiselitteinen. Tämä koskisi melko harvoja tapauksia, kuten edellä mainittu ha’uista, hau’ista.
Jos peräkkäin on neljä vokaalimerkkiä (esimerkiksi liioissa, ruo’oissa ), niin tilanne lienee aina se, että kaksi ensimmäistä kuuluvat keskenään samaan tavuun (ja ääntyvät pitkänä vokaalina tai diftongina), samoin kaksi jälkimmäistä. Tavurajaa ei siis tarvitsisi merkitä ollenkaan.
Useimmat kolmen konsonantin yhdistelmät johtuvat k:n astevaihtelusta ja siitä, että puheessa tällöin usein esiintyvää j- tai v-äännettä ei merkitä, kuten kohdassa Kauas, kauvemmas vai ihan kauvvimmas? kuvattiin. Jos ne merkittäisiin, tavurajasta ei olisi epäselvyyttä eikä heittomerkkiä tarvittaisi, vaan esimerkiksi asun rei’issä sijasta kirjoitettaisiin reijissä.