Tämä
on tarkoitettu käytännölliseksi yleiskatsaukseksi
tapoihin tuottaa matemaattisia ilmaisuja (symboleita, lausekkeita, kaavoja)
sisältäviä dokumentteja tietokoneella.
Menetelmiä etsittäessä ja valittaessa on tärkeää analysoida,
miten monimutkaisia ilmaisuja
tullaan tarvitsemaan, esim. halutaanko vain lisätä
muutama erikoismerkki (esim. ±)
tai lyhyt kaava (esim. E = mc²)
tavallisen tekstin joukkoon vai tarvitaanko esimerkiksi
mutkikkaita yhtälöitä, joissa on integraaleja, eritasoisia eksponentteja jne.
Tämä nimittäin vaikuttaa aivan olennaisesti siihen, miten helpoilla
välineillä selvitään.
Tämä sivu käsittelee vain joitakin perusteita ja niitäkin aika hajanaisesti ja vanhahtavalla tavalla. Järjestelmällinen ja tuore esitys aihepiiristä on PDF-kirjassa Matemaattisten merkintöjen kirjoittaminen.
Yksinkertaisimmassa tapauksessa halutaan vain tekstin joukkoon muutamia erikoissymboleita ja ehkä yläindeksejä, lihavointeja yms. Ne on yleensä helppo toteuttaa vähänkin nykyaikaisilla ohjelmilla, tosin paljolti ohjelmakohtaisilla keinoilla. Yleisesitys aiheesta on Nykyajan kielenoppaan kohdassa Merkkien kirjoittaminen tietokoneella.
Jopa tavallisessa
ISO Latin 1
Tekstinkäsittelyohjelmissa (esim. Word) on jo pitkään ollut välineitä paljon laajemmankin merkistön käyttöön. Ohjelmat pystyvät käsittelemään periaatteessa mitä tahansa Unicoden merkkejä. Rajoituksia aiheuttavat lähinnä fontit. Ks. esim. Alan Woodin koostetta Using special characters from Windows Glyph List 4 (WGL4) in HTML, jossa kuvatut merkit ovat jo melko laajasti käytettävissä. Hän on koonnut myös tietoja editoreista, joilla voi käyttää laajaa merkkivalikoimaa.
Esimerkiksi englanninkielisessä Word 97:ssä voi tekstiin lisätä haluamansa merkin näin: valitaan valikosta Unicode-lohko, esimerkiksi Mathematical Operators; sitten voi valita halutun merkin hiirellä napsauttamalla. Huomaa kuitenkin, että tarjolla olevien merkkien valikoima voi riippua siitä, mikä fontti ( ) on valittuna. Esimerkiksi Lucida Sans Unicode sisältää melko laajan valikoiman, Arial Unicode MS (jos se on käytettävissä) vielä paljon laajemman. Seuraava esimerkkikuva havainnollistaa tilannetta:
kohta ; sitten tarvittaessa valitaan vaihtoehdoista ja ensin mainittu; valitaan valikosta haluttuMitä uudemmasta Wordin versiosta on kyse, sitä monipuolisempi tämä merkinlisäystoiminto todennäköisesti on.
Lisäksi voi sitten tekstinkäsittelyohjelman keinoin esim. lihavoida ja kursivoida merkkejä.
Edellä kuvatuilla tavoilla saa aikaan esimerkiksi neliöjuurimerkin
mutta ei sitä, että juurrettava olisi ”viivan alla”.
Hyvin yksinkertaisessa tilanteessa, jossa juuren alla on vain yksi
merkki, voisi kuitenkin saada viivan sen merkin päälle kikkailulla. Tulos on
ruma, mm. siksi, että viiva ei liity silloin neliöjuurimerkin osaksi.
Mutta matematiikkaa kirjoitettaessa voi joskus tulla eteen sellainen
tilanne, että tekstiin pitää saada esim. x-kirjain ja sen
päälle vaakaviiva.
Kömpelösti tämä onnistuu MS Wordissä näin:
kirjoitetaan
esim. x ja
¯ (yläviiva, overline)
peräkkäin, maalataan ne ja sitten annetaan käsky
> >
ja valitaan
ja jokin sopiva
arvo, esim. 5pt (Word näyttää ruudulla millaiseksi tilanne
menee). Jäljempänä kuvattavat menetelmät ovat kuitenkin yleensä
kätevämpiä.
Kirjoitettaessa lausekkeita tekstin sekaan kannattaa yrittää huolehtia siitä, että tekstinkäsittely- tai muu ohjelma ei jaa lauseketta eri riveille kovin pahasti. Jos esim. lauseke a + b kirjoitetaan niin, että plusmerkin molemmin puolin on välilyönti, useimmat ohjelmat ovat valmiit jakamaan plussan kummaltakin puolelta. Tämä voidaan yleensä estää käyttämällä ns. sitovaa välilyöntiä (no-break space).
Tekstinkäsittelyohjelmilla voi myös tuottaa ala- ja yläindeksejä, esimerkiksi a1 ja (x+y)n. Yläindeksiä käytetään etenkin potenssien merkinnöissä. Indeksin lisäämiseksi kirjoitetaan ensin indeksiksi haluttu merkki tai pitempi ilmaus normaalisti, valitaan se (esimerkiksi hiirellä maalaamalla) ja annetaan käsky
, ja sitten Fontti-välilehdeltä rastitaan kohta tai (Tehosteet-otsikon alla).Jos tarvitset ala- tai yläindeksejä usein, voit määritellä haluamasi
näppäinkomennon tai
Useisiin tekstinkäsittelyohjelmiin sisältyy tai niihin on saatavissa erillisenä lisukkeena jonkinlainen kaavaeditori, jolla voi tuottaa suhteellisen mutkikkaitakin kaavoja. Kaavojen ulkoasun laatu riippuu ohjelmasta ja myös käyttäjän taidoista.
Word 2007:ssä on itse ohjelman osana valmiiksi varsin kehittynyt kaavaeditori. Siihen päästään komennolla
> . Tosin se käyttää kaavoille omaa sisäistä esitysmuotoaan, jota edes vanhemmat Wordin versiot eivät osaa lukea.Seuraavassa käsitellään kaavojen tekemistä Wordin vanhemmilla versioilla sekä muissa tekstinkäsittelyohjelmissa.
MS Office -paketin mukana aiemmin tullut kaavaeditori (Equation Editor) voidaan asentaa niin, että se on käytettävissä Wordissa. Yllä oleva kuva havainnollistaa, miltä sen käyttö näyttää. Työkalupainikkeista voi valita halutun matemaattisen rakenteen, jonka sisään sitten kirjoitetaan halutut symbolit. Ohjeita kaavaeditorin käytöstä on mm. seuraavissa:
Jos kaavaeditoria ei ole asennettu, voi yrittää katsoa, mitä
saisi aikaiseksi huomattavasti rajoittuneemmalla ja kömpelömmällä
toiminnolla: valitaan
>
ja kategoria
"Equations and Formulas" ja kohdasta
vaihtoehto "Eq".
Suomenkielisessä vastaavasti
> >
> Eq.
Syöttölaatikkoon, jossa lukee nyt alussa valmiiksi EQ, kirjoitetaan
sen perään haluttu kaava erityisillä merkintätavoilla.
Painikkeella
( )
näkee sitten, mitä voi
tehdä ja miten alkeellisin välinein.
Napsauttamalla ensin ikkunan yläreunassa olevaa kysymysmerkkiä ja
sitten kohtaa "Eq" saa tarkemman selostuksen käytettävissä olevista
mahdollisuuksista.
Esimerkiksi ohessa näkyvä kaava
(neliöjuuri a²+b²:stä)
on tuotettu tällä menetelmällä,
käyttäen notaatiota
(missä
\R
= radical = juurilauseke ja \S
=
superscript = yläindeksi).
Ja esimerkiksi x:n, jossa on viiva päällä, saa aikaan näin:
(missä tarvittava yläviiva ¯ saadaan aikaan esim.
näppäilyllä Alt 0175.
OpenOfficessa on monipuolinen kaavaeditori, jonka käyttö poikkeaa useassa suhteessa Wordin kaavaeditorista. Sitä kuvaa Ilpo Kuivasen sivu OpenOffice, Kaavaeditori.
WordPerfectin kaavaeditorista kertoo havainnollisesti Helsingin yliopistossa tehdyn WP-oppaan luku Kaavat.
Hyvin monipuolinen maksullinen kaavaeditori on MathType. Sillä voi myös tehdä muunnoksia ohjelman käyttämän esitysmuodon ja muiden muotojen (esim. Word, PDF, LaTeX, MathML) välillä.
Monimutkaisten lausekkeiden siistiin, kirjapainotasoiseen esittämiseen sopii LaTeX. Ks. esim. Johdatus LaTeXiin, jonka kautta löytyy viitteitä lisätietoihin, LaTeXin hankkimiseen ja käytön opetteluun. On luultavasti parasta kirjoittaa koko juttu LaTeXilla, jos aikoo tehdä matemaattiset lausekkeet sillä. Näin saadaan yhtenäinen ja siisti ulkoasu. LaTeXin opiskelu ja käytön harjoittelu vie oman aikansa, mutta se on luultavasti kannattavaa, jos kirjoitat paljon matemaattisia tekstejä.
Esimerkki: Tämän dokumentin alussa esitetty kaava, joka esittää yliharmonisen sarjan summaa koskevan säännön, on tuotettu seuraavalla LaTeX-koodilla:
\begin{displaymath} \lim_{n \to \infty} \sum_{k=1}^n \frac{1}{k^2} = \frac{\pi^2}{6} \end{displaymath}
Kaavojen tuottamista voi helpottaa LyX, joka tarjoaa graafisen käyttöliittymän, jolla voi tuottaa LaTeX-dokumentteja. Ohjelma on varsin helppokäyttöinen, eikä käyttö edes vaadi LaTeXin osaamista.
Edellä esitetty koskee lähinnä kaavojen saamista paperille tai kuvaruudulle jollakin erityisellä ohjelmalla katsottuna. Jos halutaan julkaista Webissä matemaattisia dokumentteja, ei kovin hyviä tapoja toistaiseksi ole. Esimerkiksi Word-, PDF- tai PostScript-muotoiset julkaisut ovat toki enemmän kuin ei mitään, mutta ne eivät tarjoa kovinkaan joustavia mahdollisuuksia Webin kannalta. Joitakin näkökohtia siitä, mitä voi tehdä suhteellisen siirrettävästi, on esitetty jutussani Math in HTML (and CSS).