Kokemuksiani oluen ja viinin kotivalmistuksesta

Sisältö: English summary | Miten aloitin | Viinintekokokemuksiani yleisesti| | Kokemuksia eri viinityypeistä | Kokemuksia lisukkeista | Ongelmia | Kirkastamisesta | Viinin makeutus | Viinijuttuja nyyseissä | Tarjoilu | Oluesta | Kirjanpito | Varastointi | Lakihuomautus

English summary

Making beer and wine at home is relatively popular in Finland. One obvious reason is that due to heavy taxes alcohol is quite expensive here. But many people, including me, also regard making beer and wine as an interesting hobby.

A lot of people produce alcoholic liquids from miscellaneous ingredients and using miscellaneous methods, with the intent of making alcohol as cheaply as possible. Such activities are quite often illegal and, more importantly, seldom produce anything that resembles true wines and beers. Those people might offer their products as "home-made wine" or "home-made beer" to their guests and friends. For this reason, home-made wine and beer often have bad reputation among those people who have not tasted delicate home products.

Some people, including me, mostly use home wine kits (usually imported from Denmark) or home beer kits (produced in Finland or imported), and achieve quite satisfactory results, comparable to or better than the most popular industrially produced wines and beers. The wine kits contain dried fruits and berries selected to produce tastes, aromas and colours that resemble grape wines or grape-based strong wines. People who use them may add some ingredients of their own (such as raisins or Finnish blueberry) to improve the result.

The rest of this document describes, in Finnish, my own experiences in some detail.

Miten aloitin

Minä aloitin viininteon vuoden 1993 lopulla. Silloin muuttaessamme uuteen, isompaan asuntoon tein vaimoni Liisan kanssa sopimuksen: minä saan aloittaa viininteon ja hän saa hankkia toisen akvaarion. Nykyisessä keittiössämme on tarpeeksi tilaa viinin- ja oluenvalmistukseen. Käymisen alussa haju tietysti jonkin verran haittaa, mutta olen hankkinut sellaisen vesilukon, jossa on aktiivihiilisuodatus, ja se vähentää haitat aika pieniksi.

Olin pyytänyt joululahjaksi perustarvikkeiston, jota myöhemmin täydensin hankkimalla toisen käymisastian, siiviläpusseja (hyvin käteviä) ja sekoituslastan. Joulupukki toi myös Jorma Järvisen Kotiviini-kirjan, josta on ollut kyllä hyötyäkin mutta kokonaisuutena se on snobbaileva ja yliampuva vaatimuksissaan. Kylkiäisenä tuli myös lyhyehkö video oluen ja viinin kotivalmistuksesta. Melko hauska mutta ei mitenkään välttämätön.

Uskoisin, että vain valmisainepakkausten ohjeita noudattamallakin pääsisi hyvin alkuun. Itse asiassa olen niitä ja muitakin lukemiani soveltanut yksinkertaistaen. Esimerkiksi annan marjojen olla astiassa käymisen loppuun asti ja laitan tammenlastulisäyksen mukaan heti alussa, vaikka se kyllä periaatteessa voi häiritä käymisen alkamista. - Suosittelen kuitenkin aloittelijalle muutamien kotiviinikirjojen lueskelua tai ainakin silmäilyä. Se voi antaa paitsi yleiskuvaa myös paremman kyvyn oivaltaa joitakin asioita, joita ohjeissa ei "itsestäänselvyyksinä" ehkä mainita.

Yleisiä kokemuksiani viinin valmistuksesta

Kotiviinin tekeminen valmispakkauksista on melko helppoa ja tuottaa hyviä tuloksia, sekä väkeviä viinejä että ruokaviinejä, kunhan käyttää hyviä pakkauksia ja välineitä ja on huolellinen. Vielä parempia tuloksia saa, kun käyttää enemmän aineksia ja työtä eli lisää valmispakkauksen aineksiin esim. sopivia marjoja ja tammenlastuja.

Viinin tekeminen kokonaan omista aineksista on huomattavasti hankalampaa ja riskialttiimpaa ainakin siinä mielessä, että tulos on ehkä ihan hyvä viini mutta ei sellainen kuin haluttiin.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että oman opettelunsa viininvalmistus vaatii ja siinä on myös oma työnsä. Vaikka ainekset eivät maksa kuin muutamia markkoja pullollista kohti, tarvitaan muutaman satasen alkupanostus välineisiin. Jos viininteko jääkin sitten yhteen tai muutamaan satsiin, ehkä jopa epäonnistuneeseen, ei hommassa ollut paljoa järkeä. Pelkkä kokeileminen ei siis kannata; jos kokeilla haluaa, voi tuppautua jonkun kotiviiniharrastajan apulaiseksi kokemaan, millaista puuha on, ja maistelemaan tuotteita.

Viinintekoon olen käyttänyt yleensä Ideal-valmispakkauksia ja ohjeen mukaisen (maksimi)määrän sokeria. (Ostopaikkana oli pitkään useimmiten Peten Pirtti Tapiolassa, ja mielestäni siellä oli hyvin miellyttävä ja asiantunteva palvelu, mutta valitettavasti liike on lopetettu.) Tuloksiin olen hyvin tyytyväinen. Vieraiden kommentitkin ovat olleet myönteisiä, eivätkä luullakseni kaikki pelkkää kohteliaisuutta. Hiukan ihmettelen, kun olen kuullut muilta muunlaisia kokemuksia ja itse aloitin nollasta (ja ruokaviineistä).

Jälkimakeutuksen tein aluksi myös miedoille viineille, nyttemmin vain väkeville ja niillekin varovaisesti eli suositusten mukaisen minimimäärän tai vähän allekin. Mietojen viinien ominaispaino on käymisen jälkeen ollut yleensä ollut noin -8 oechsle-astetta, ja sellaiseksi siis olen sen jättänyt. Makeusastetta voisi mielestäni luonnehtia ruokaviinille sopivaksi puolikuivuudeksi. - Makeuttamatta jättäminen saattaa helpottaa työtä sikäli, että viinin voi kirkastamisen jälkeen pullottaa suoraan käymisastiasta, lappoamatta sitä ensin toiseen astiaan sakan poistamiseksi. (Nykyisin kyllä teen sen lappoamisenkin mutta annan sitten vielä seisoa muutaman päivän ennen pullottamista.)

Hygieniankaan suhteen en ole ollut hirveän tarkka, esim. pullot olen pessyt desinfiointiaineella vain ekalla kerralla, myöhemmin vain huuhdellut kuumalla vedellä. Käymisastian toki desinfioin aina kloriitilla. (Tavallinen kloriitti on hyvä desinfiointiaine. Pitää muistaa, että aluksi sen kanssa käytetään kylmää vettä, mutta ensimmäinen huuhtelu tehdään kuumalla, jotta kloriitti hajoaisi. Kloriitti on muuten osoittautunut myös mainioksi keinoksi poistaa valkeista - ja klooria sietävistä - vaatteista sellaisia tahroja, jotka eivät muuten lähde!)

Ensimmäinen satsi on tietysti psykologisesti tärkeä. Monelle kai on käynyt niin, että se menee pieleen, ja sitten seuraa masennus ja alkuinvestoinnin meneminen hukkaan. Minä käytin valmispakkausta, eikä tullut mitään ongelmia. Ideal-punaviini oli, kuten aikaansaamani viinit yleensäkin, mielestäni selvästi parempaa kuin esim. halvimmat Alkon myymät viinit. Parantamisen varaa toki oli, sillä niin makua ja väriä kuin tuoksuakin kaipasi lisää. Niinpä rupesin kokeilemaan erilaisia lisäyksiä.

Kokemuksia eri viinityypeistä

Arvioitani Idealin eri valmisviinipakkauksista saatavista viineistä:
punaviini
hyvä ruokaviini, joka on parempaa (vähemmän "raakaa") kuin halvimmat rypäleviinit; kaipaa lisäystä ollakseen todella hyvää, mutta sitten kelpaa jo hyvänkin pihvin seuraksi
valkoviini
ranskalaistyyppinen, oivallinen ruokaviini kalan yms seuraksi
Citrus Pearl -valkoviini
sitrus tuntuu liiaksi, jotta tätä voisi suositella ruokaviiniksi; parani jonkin verran vanhetessaan; sopii ainekseksi spritzerin (kesäjuoma, jossa on valkoviiniä, hiilihapotettua vettä ja jäitä) ja muutenkin hyvin viilennettynä kesäjuomaksi
roseeviini
oivallinen esimerkiksi paistetun kalkkunafileen tai ratatouillen seuraksi, sopii myös kiinalaistyyppisen ruuan (porsasta ja katkarapua ja vihanneksia hapanimelän kastikkeen kera) seuraksi; ei oikeastaan kaipaa lisäyksiä
kirsikkaviini
hyvä jälkiruokaviini, joka paranee kirsikka-aromin lisäämisestä
madeira
oivallinen jälkiruoka- ja seurusteluviini, joka tosin sekä aromiltaan että väriltään on haileampi kuin aito madeira - mutta jonkun mielestä ehkä hyvinkin sitä parempaa; lisäaineksiksi olen kokeillut mustikkaa sekä sitä, että osa sokerista on fariinisokeria
passionviini
muistuttaa mietoa likööriä ja on varsin aromaattinen; onkin sitten makuasia, pitääkö siitä aromista (minä pidän).
portviini
hyvä punainen portviini juustojen seuraksi ja sellaisenaan; tosin varsinkin juustoviiniksi käytettäessä tuntuisi kaipaavan lisää tammisuutta.

Kokemukseni muista valmispakkauksista rajoittuvat Danvinon punaviiniin, Bacchuksen kirsikkaviiniin ja muutamaan Little Housen viineihin. Niistä kaikista tulee mielestäni hyvää mutta ei Idealin veroista. Little Housen valkoviini on kylläkin aromaattinen ja kiinnostava tuttavuus.

Kokeiluni kokonaan omista aineksista eivät toistaiseksi ole olleet kovin lupaavia: punaviini herukoista ja erinäisistä muista aineksista oli kyllä juotavaa mutta mielestäni liiaksi marjamainen, ja eksoottisempi kokeilu (mustamarja-aroniasta) tuntuu tuottaneen eksoottisen tuloksen (karvautta jälkimaussa, tosin hitaasti korjaantui säilytyksessä; jälkikäyminen pulloissa, joka aiheutti osittain melkoisen sotkun, osittain eräänlaisen kuohuviinin muodostumisen). Joten jatkan valmispakkauksilla mutta kokeillen erilaisia pikku lisäyksiä maun parantamiseksi.

Kokemuksia eri aineiden lisäämisestä

Toiseen punaviinisatsiin lisäsin (siis Ideal-pakkauksen lisäksi) kaupasta saamani vihjeen mukaisesti hiukan aineita. Aloitin varovaisesti: paketti rusinoita. pussillinen pakastemustikkaa, pussillinen pakastemustaherukkaa ja puoli pussia tammenlastuja. Tulos tuntui oikein hyvältä. Yllättävää, että noinkin pienet lisäykset vaikuttavat selvästi. (Vai olisiko kyseessä ollut kuvittelu? Tai "satunnaisvaihtelu", sillä aivan samoistakin aineksista tuntuu tulevan eri kerroilla hiukan erilainen tulos.) Tosin pullot täytyi muistaa avata noin puoli tuntia tai jopa tunti ennen nauttimista, koska muutoin hedelmäisyys tuntui liian voimakkaana.

Viinikirjallisuudesta, käymisainepakkausten mukana tulevista ohjeista yms. voi saada vinkkejä siitä, mitkä ainekset sopivat minkäkintyypiseen viiniin. Oma maku on kuitenkin se, jonka pitää ratkaista. Kannattaa kokeilla varovaisesti, kutakin ainetta ensin melko pieni määrä lisäten - eikä kovin monia uusia aineksia kerralla, koska silloinhan ei tiedä kunkin vaikutusta! On parempi, että satsissa ei vielä ihan tarpeeksi ole sitä oikeaa aromia kuin että koko iso satsi mene pilalle. Turvallisina lisäyksinä voitaneen pitää ainakin niiden aineiden lisäämistä, joita valmispakkauksessa jo on, kunhan noudatetaan kohtuutta. (Ks. esim. Ideal-pakkausten ainesluetteloita.)

Yksi ongelma on tietysti se, että lisukeaineet vievät tilaa eli viiniä tulee vähemmän. Jos lisukkeita on paljon, voi panna ne erilliseen siiviläpussiin, joka otetaan pois ennen muiden aineiden poistamista, ja tällöin täytetään vajaus vedellä (jolla on ensin huuhdeltu sitä pussia).

Muutamia omia makukokemuksiani, jotka koskevat ainesten lisäämistä, kun pohjana on Idealin valmispakkaus:

punaviiniin:
tammenlastut
tuovat oikean, vanhennetun viinin tuntua; saatavissa viinitarvikeliikkeistä, mutta aion kokeilla myös itse tuoreesta tammipuusta vuoltuja lastuja sekä uutuutta, "viininvanhennusainetta", joka on käytännössä tammiuutetta
mustamarja-aronian marjat
hyvä, makua ja väriäkin parantava lisäys; aronia on yleinen koristepensas, jonka marjoja on hyvin joutuisa kerätä; kannattaa tietysti kerätä vain suhteellisen puhtailta alueilta; määrän kanssa on oltava varovainen: puolesta litrasta litraan; varminta lienee pakastaa ennen käyttöä
pihlajanmarjat
kuten aronianmarjat
mustaherukka
voimakasarominen marja, jolla tuntuu olevan selvä myönteinen vaikutus pieninä määrinä (parisataa grammaa), mutta suuret määrät tuottanevat herukkaviiniä, ei punaviiniä; mustaherukan lehtiäkin voi ajatella, mutta ainoa kokeiluni viittaa siihen, että sen vaikutus on liian erikoinen ja tuntuva (syynä voi kyllä olla sekin, että pakkauksena oli silloin Danvino, jota olen käyttänyt vain sen kerran)
punaherukka
"punainen viinimarja" tuntuu luonnolliselta lisäykseltä, mutta vaarana on liika marjaisuus; sopiva määrä lienee neljänneskilosta kiloon
rusinat
lisäävät viinillisyyttä, nopeuttanevat käymisen alkamista; huokea lisuke, jota voi panna aika paljonkin (vaikka kilon)
rypäletuoremehu
tätä voisi pitää hyvin luonnollisena lisäyksenä, mutta kokeiluissani (toisessa kolme ja toisessa neljä litraa vedestä korvattu Valion rypäletuoremehulla) tuntui siltä, että viinimäisyyden asemesta rypälemehu lisäsi rypälemehumaisuutta; epäilen syyksi sitä, että rypälemehu saa valmistusprosessissa liiaksi happea.
mustikat (tuoreet tai pakastetut)
parantavat väriä ja täyteläisyyttäkin; käyttämäni lisäykset ovat olleet litran luokkaa tai vähemmän
juolukat
mustikoiden tapainen vaikutus; ovat huomattavasti joutuisampia kerätä
omenat
en osaa arvioida vaikutusta; on tullut lisätyksi, kun on saatu talousomenia muutoin yli oman tarpeen.
valkoviini
orapihlajanmarjat
sopivat hyvin, lisäävät täyteläisyyttä; huom. joidenkin valmispakkausten aineksina mainitaan näiden marjojen ohella orapihlajan lehdet ja kukat
rusinat
sopivat hyvin, lisäävät täyteläisyyttä; esim. puoli kiloa
kuivatut viikunat
sopivat myös hyvin, tuntuvat aiheuttavan, että viini vaatii hiukan tavallista pitemmän varastoinnin
raparperi
lisää terävyyttä, vaatii pitempää varastointia, ennen kuin liika terävyys väistyy
Tammenlastujen lisäämistä punaviiniin suosittelen lämpimästi. Ainakin puoli pussillista lastuja voi kokemusteni mukaan heittää mukaan jo aloitusvaiheessa - se ei estä käymisen alkamista, ainakaan Idealin pakkausta käytettäessä.

Ongelmia

Ongelmia minulla on ollut olemattoman vähän silloin, kun olen käyttänyt valmisviinipakkausta joko sellaisenaan tai omilla lisäyksillä.

Tavallaan ongelma on kyllä se, että unohdan helposti, miten paljon aikaa menee työläimpään vaiheeseen eli pullotukseen. Ei kannata suunnitella tekevänsä paljoakaan muuta pullotusiltana, etenkään jos pullotuksen jälkeen laittaa saman tien seuraavan satsin valmistumaan. (Käymisastiahan pitää kuitenkin pestä, joten miksi ei saman tien pesisi ja desinfioisi sitä kunnolla, jonka jälkeen kannattaakin laittaa uusi satsi muhimaan, ennenkuin astia ehti pölyttyä ja saastua?)

Toisaalta pullotus on hauskaa puuhaa ja se on motivoivaa, kun näkee työstä syntyvän jotain konkreettista vaikkakaan ei vielä valmista. Rasittavinta on oikeastaan se, että perusurakan jälkeen, kun kaikki on siististi pulloissa, pitää vielä raahata kolmisenkymmentä pulloa kellariin ja siivota työn jäljet. Parasta on, jos voi järjestää niin, että urakan jälkeen menee saunaan.

Kirkastamisesta

Ilmeisesti yksi kotiviinin valmistuksen tavallisimmista ongelmista on, että viini ei kirkastu kunnolla. Sameus on lähinnä esteettinen ongelma, mutta sellaisena huomattava.

Toisaalta käyttämieni pakkausten sisältämät kirkastusaineet ovat yleensä olleet tehokkaita. Ongelmat yleensä ovat selvinneet odottamalla.

Viinin kirkastuksen olen hoitanut huoneenlämpötilassa, paremman puutteessa. Tuloksessa on epäilemättä parantamisen varaa mutta ei minua häiritsevää sakeutta.

Käymisastian pohjalle jäävän viinin, jossa on paljon sameutta, olen joskus kirkastanut pullottamalla sen ensin tilapäisesti (kierrekorkilla), säilyttämällä pulloja kylmässä jääkaapissa ja sitten pullottamalla uudelleen. Yleensä kyllä heitän vähänkin sakkaisen loppuosan astian pohjalta pois.

Viinin makeutus

Jälkiruokaviinejä halutaan yleensä makeuttaa. Myös mietoja viinejä voi makeuttaa, mutta itse en ole yleensä niin tehnyt, koska minusta ne sopivat paremmin ruokajuomiksi makeuttamattomina.

Ensinnäkin on syytä huolehtia käymisen lopettamisesta. Tämä tarkoittaa käytännössä käymisenpysäytysainetta, joka sisältynee kaikkiin normaaleihin valmispakkauksiin, olipa niissä marjat ja hedelmät mukana tai ei. Jos viinissä on eläviä hiivasoluja, niin sokerin lisääminen aiheuttaa lisäkäymisen, mistä voi seurata pullojen räjähtäminen. Jos kyseessä on väkevä viini, voi olla, että hiiva on kuollut itsestään korkean alkoholipitoisuuden takia, mutta tähän ei kannata luottaa.

Itse olen menetellyt sen mukaan, kuin kirjoissa ja pakkausten ohjeissa sanotaan. Suunnilleen näin: Kun viinin käyminen näyttää loppuneen (vesilukon pulputus loppunut (lähes) kokonaan, ominaispaino on ohjeiden mukainen, varmuuden vuoksi voi vielä tarkistaa mittaamalla ominaispainon muutamana päivänä ja toteamalla että se ei muutu, lisäksi voi vielä maistaa, ettei tunnu makeutta), lisätään käymisenpysäytysaine ja selkeytysaineet ohjeiden mukaisesti. Sitten ehkä noin viikon kuluttua, kun viini on kirkasta, lapotaan se toiseen astiaan niin että pohjasakka jää käymisastiaan. Jos ei ole toista isoa astiaa, voi lapota muutamaan (hyvin desinfioituun) ämpäriin, pestä käymisastian ja sitten kaataa kirkkaan viinin siihen takaisin. Otetaan noin litra viiniä, lämmitetään se noin 50-asteiseksi ja sekoitetaan sokeri siihen. Kaadetaan tämä seos astiaan muun viinin sekaan ja sekoitetaan sekoituslastalla huolellisesti.

Näin menetellen saadaan pullot makeudeltaan samanlaisiksi. Lisäksi voi toimia niin, että ensin makeuttaa varovaisesti ja maistaa tulosta em. toimenpiteiden jälkeen, ja sitten tarvittaessa makeuttaa lisää. Voi myös tehdä niin, että pullottaa osan jo ensimmäisen makeutuksen jälkeen, jolloin saadaan kahta erimakeuksista viiniä. Esim. madeirasta olen tehnyt toisaalta kuivahkoa laatua (esim. sienikeiton seuraksi) että makeampaa (ns. seurustelu- tai jälkiruokaviiniksi). Samalla saa kokemuksia siitä, mitä erilaiset makeutukset vaikuttavat. Viinin makuhan muuttuu pulloissakypsytyksen aikana, eikä pullotusvaiheen makeudesta vielä voi päätellä lopullista makua.

Viinijuttuja nyyseissä

Seuraan melko säännöllisesti nyysien (Usenetin) ryhmää sfnet.keskustelu.viinit. Siinä tosin rasittaa se, että suuri osa jutuista on kinastelua siitä, ovatko kotiviinit oikeita viinejä, tai huuhaajuttuja, joissa appelsiinimehukilju rinnastetaan viineihin tai puhutaan "viinin" tekemisestä sahajauhoista ja punajuurista...

Viinien tarjoilusta

Viinien tarjoilusta kannattaa yleisesti huomata se, että punaviinin on syytä saada ilmaa ennen tarjoilua, ehkä jopa kannattaa dekantoida se, kun taas valkoviini ei pidä ilmasta vaan väljehtyy nopeasti. Omat punaviinini pitävät dekantoinnista noin tuntia ennen nauttimista; pullo siis avataan ja sisältö kaadetaan karahviin, huolehtien siitä, että pohjalla mahdollisesti olevaa sakkaa ei tule mukaan. (Tätä varten taas pitäisi muistaa nostaa pullo pystyasentoon noin vuorokautta ennen tarjoilua.)

Lisäksi kannattaa muistaa, että vanha nyrkkisääntö "punaviini huoneenlämpöisenä, valkoviini viilennettynä" on harhaanjohtava vaikkakin oikeansuuntainen. Ohje punaviinin tarjoilusta huoneenlämpöisenä on peräisin ajalta, jolloin normaali huoneenlämpö oli ehkä 17 - 18 astetta. Nykyisin siis kannattaa yleensä viilentää punaviini hetki jääkaapissa. Ja valkoviinin viilentämisohje on alun perin tarkoittanut, että se tarjoillaan maakellarinlämpöisenä, mitä se sitten tarkemmin lieneekään merkinnyt. Tyypillinen jääkaappilämpötila on aivan liian kylmä, joten valkoviini kannattaa ottaa jääkaapista huoneenlämpöön joksikin aikaa ennen tarjoilua - ellei sitten ole varannut valkoviinien säilytykseen noin 12 asteen lämpöiseksi säädettyä jääkaappia kuten minä.

Oluesta

Oluen tekoon olen käyttänyt erilaisia valmispakkauksia löytämättä todella hyvää, mutta kaikista on tullut minun makuuni juotavia - joskaan ei muiden makuun, mutta sepäs ei minua pahemmin harmita. Valmistustekniikassa olisi ehkä oppimista mm. siksi, että vaahto oli esim. yhdessä satsissa ensin kovin lyhytikäinen ja sitten muutaman viikon varastoinnin jälkeen hyvin ylitsevuotavainen. Mielestäni suomalaisista halpapakkauksistakin (Finlandia) saa juotavaa olutta, kunhan käyttää esim. kaksi purkkia uutetta 25 litraan olutta (eikä pakkauksen ohjeen mukaan yhtä purkkia 20 litraan).

Mitään erityisiä ongelmia ei ole ollut muuten kuin oluen pullotuksessa, tai nimenomaan korkituksessa. Yksi korkituslaite rikkoi pullojen kauloja, uusi ei juurikaan mutta ryttäsi noin puolet korkeista. Sitten vähitellen ilmeisesti opin homman tekniikkaa niin, että ehkä yksi korkitus viidestä epäonnistui ensimmäisellä yrittämällä. Ongelmat tuntuvat koko ajan vähenevän, ja nyt ruttaantumista tapahtuu vain satunnaisesti.

Uusin innostukseni ovat Brewfermin belgialaisolutuutteet, erityisesti Abdijbier ja Diabolo. Ne tietysti sopivat nautiskeluun, eivät normaaliksi "kylmäksi kaljaksi". Lisäksi ne vaativat muutaman viikon varastoinnin sekä nauttijalta makuun totuttelemista. Netin, tarkemmin sanoen ryhmän finet.harrastus.olut, kautta sain tiedon, jonka mukaan tavallisessa noin 25 litran käymisastiassa voi hyvin valmistaa pienempiäkin eriä, esim. 9 litraa luostariolutta - käymisessä syntyvä hiilidioksidi kyllä syrjäyttää ilmatilan hapen riittävästi. Kokemukseni vahvistaa tiedon.

Mainitussa ryhmässä kysyttiin:

Onkos kukaan kokeillut Brewferm-sarjaa? Kiinnostuin siina olevasta luostarioluesta.
ja vastasin siihen näin:
Kokeiltu on. Juotu on. Nautittu on.

Vaikutelma (vaahtoavuus, väri, tuoksu, maku, jälkimaku) saattaa aluksi olla tyrmäävä. (Samoin ehkä jälkivaikutus, jos juo paljon, sillä nuo oluet ovat varsin vahvoja alkoholipitoisuudeltaan. Mutta aika hassua olisi juoda niitä yhdellä kertaa paljon.) kun siihen pääsee sisälle ja tottuu, alkavat muut oluet tuntua vetisiltä.

Huom. minkään oluen tarjoilulämpötila ei tietenkään saisi olla normaali jääkaappikylmyys, koska sellainen kylmyys heikentää maun aistittavuutta, mutta Brewferm-oluille tämä seikka on erityisen tärkeä. Minusta sopiva tarjoilulämpötila on 10 - 12 astetta, monen muun mielestä varmaan korkeampikin.

Varsinkin Brewferm-luostariolut sopii mielestäni hyvin kypsytettyjen kovien juustojen kera. Brewfermin Diabolo (Duvel) taas sopii parhaiten ihan sellaisenaan vaikka jännittävän elokuvan seuraksi. Ns. janojuomiksi ei Brewfermeja mielestäni kannata käyttää. Tai enintään niin, että saunan jälkeen juo yhden ns. tavallisen oluen jäähdytysnesteeksi ja sitten sen päälle Brewfermin hitaasti nautiskellen maun vuoksi.

Kirjanpito

Viinisatseista pidin alusta alkaen kirjaa merkiten muistiin, millaisesta viinistä (ja valmisainepakkauksesta) oli kyse, tärkeimpien tapahtumien päivämäärät, ominaispainon käymisen päättyessä ja kapselien värit. Oluista en pitänyt, mutta päätin aloittaa, koska nyt en enää oikein muista millaista mistäkin uutteesta tuli...

Varastointi

Varastointiin käytän kellaria, jonka lämpötila oli talvella 13 asteen hujakoilla, kesällä lämpimämpi, jopa 20 astetta. Ei siis läheskään optimaaliset olot mutta ilmeisesti riittävän hyvät. "Käteisvarastoa" pidän jääkaapissa, jonka lämpö on säädetty noin 10 - 12 asteeseen. (Tällöin tietysti tarvitaan toinen jääkaappi useimpien ruokien säilytykseen, mutta lisäetuna on, että tomaateille yms. on niille sopiva säilytyspaikka, ja toisaalta sen kylmemmän kaapin voi säätää varsin kylmäksi, noin 2 - 3 asteeseen, joka on esim. tuoreelle lihalle paljon sopivampi kuin normaali "jääkaappilämpötila".)

Lakihuomautus

Laitetaanpas tähän muutama olennainen kohta siitä, mitä nykyinen alkoholilainsäädäntö sanoo alkoholijuomien kotivalmistuksesta.

Alkoholilain 4 §:

Kotitaloudessa saa yksinomaan käymisen avulla valmistaa mietoja alkoholijuomia yksityiseen käyttöön muussa kuin myyntitarkoituksessa sen mukaan kuin asetuksella säädetään.

Varsinaiset säädökset asiasta ovat siis alkoholiasetuksessa, viralliselta nimeltään Asetus alkoholijuomista ja väkiviinasta (1344/1994). Sen 5 § 1 mom. on seuraava:

Kotitaloudessa yksityiseen käyttöön valmistetulla alkoholijuomalla tarkoitetaan juomaa, jonka yksityinen henkilö valmistaa hänen ja hänen perheenjäsentensä sekä heidän vieraidensa nautittavaksi. Kotitaloudessa valmistetun juoman myynti tai sen tarjoaminen kaupallisen toiminnan yhteydessä tai maksullisissa tilaisuuksissa on kielletty.
Tuota voi sitten tarkemmin tulkita ymmärryksensä ja omantuntonsa mukaan ynnä tarvittaessa esim. sosiaali- ja terveysministeriöltä neuvoa kysyen, jos rajanveto tuntuu vaikealta. Mutta lainsäädännön henki selvinnee seuraavasta tekstistä, joka on HE 119/1994:n eli käytännössä nykyisen alkoholilain perusteluista:
Lisäksi esitetään valmistuksen rajoittamista vain yksityiseen käyttöön. Tällä pyritään nykyistä selvemmin korostamaan kotivalmistuksen kotitarveluonnetta rajaamalla sallitun käyttötarkoituksen ulkopuolelle kotivalmisteisten juomien tarjoaminen julkisissa tilaisuuksissa samoin kuin kotivalmisteisten alkoholijuomien nauttimisen yhdistäminen liiketoimintaan kuten kotivalmistustarvikeliikkeiden tuote-esittelyyn tai muuhun tarjoiluun. Sen sijaan säännös edelleenkin sallisi kotivalmisteisen alkoholijuoman nauttimisen yksityistilaisuuksissa, kuten perhejuhlissa, talkoissa ja hirvipeijaisten luonteisissa tilaisuuksissa.
Asetuksen 5 §:n muissa momenteissa (2 - 4), säädetään sallituista valmistusaineista:
Olutta kotitaloudessa valmistettaessa saadaan raaka-aineina käyttää mallastettua tai mallastamatonta viljaa taikka tällaisesta viljasta valmistettuja tuotteita tai siitä valmistettua vierrettä tai vierreuutetta sekä sokerivalmisteita. Enemmän kuin puolet uutetta antavista raaka-aineista on kuitenkin oltava peräisin viljatuotteista. Valmistuksen yhteydessä voidaan käyttää humalaa tai humalavalmisteita taikka muita makua antavia kasvinosia.

Muita mietoja alkoholijuomia kuin olutta kotitaloudessa valmistettaessa saadaan raaka-aineina käyttää ainoastaan tuoreita tai kuivattuja hedelmiä, marjoja, rypäleitä tai raparperia sekä aromia antavia kasvinosia, ei kuitenkaan viljaa eikä siitä valmistettuja tuotteita. Valmistuksen tulee tapahtua käyttäen riittäviä raaka-ainemääriä siten, että sanotut raaka-aineet tai niiden käymisen yhteydessä syntyneet maku- ja aromiainekset ovat juomassa selvästi havaittavissa.

Valmistettaessa alkoholijuomia 3 momentissa tarkoitettuun käyttöön saadaan käymisen edistämiseksi käyttää sokerivalmisteita tai hunajaa sekä valmistuksen kannalta tarpeellisia kemikaaleja, ei kuitenkaan erillisiä aromiaineita tai -valmisteita. Sosiaali- ja terveysministeriö voi rajoittaa kemikaalien käyttöä valmistuksessa.

Esim. mehutiivisteet eivät siis sisälly sallittuihin aineisiin.


Jukka Korpela.
Viimeisin päivitys: 1999-07-08. Teknisiä muutoksia: 2002-02-16. Lisätty makeuttamista koskeva osa 2002-12-30.