Kokemuksia madeiratyyppisestä kotiviinistä

Yksi kotiviiniharrastukseni kohteista on ollut madeiratyyppinen viini, jota olen valmistanut Idealin Madeira-pakkauksesta. Ensimmäistä pakkausta ostaessani myyjä kertoi, että maku on hyvä mutta väri hailakka. Niinpä panin hiukan mustikkaa sekaan, mutta silti väri on tosiaan varsin vaalea. Harkitsin sokerikulöörillä värjäämistä mutta päädyin toista satsia tehdessäni siihen, että lisäsin fariinisokeria. Väriin sekään ei tunnu kovin paljon vaikuttaneen, mutta maku ei siitä ainakaan huonontunut. Yksi kilo fariinisokeria (ohjeen mukaisen sokerin lisäksi!) on antanut, kypsymisen jälkeen, madeiralle varsin kiinnostavan aromin. Luumut voisivat olla kiinnostava kokeilu. (Itse asiassa olen yrittänyt tehdä madeiratyyppistä viiniä niin, että pääraaka-aineena on luumu, mutta tulosta pitää kyllä kutsua luumuviiniksi, ei madeiraksi, sen verran vahvana luumu tuntuu.)

Käyminen sujui hyvin. Itse asiassa ihmettelen hiukan, kun ominaispaino on -9 vaikka ohjeen mukaan väkevän viinin ominaispaino jää nollan tietämiin. Eli käyminen edistyi yli odotusten. Maku on silti kohtuullisen makea. Niin, pitihän sitä maistaa käymisen pysäyttämisen yhteydessä. Sanoisin, että hyvää siitä tulee, mutta aika erilaista kuin aito madeira. Olin ostanut aitoa madeiraa vertailun vuoksi, ja vaimoni kommentoi - siinä vaiheessa, kun vasta käyminen oli päättynyt - että tämä kotiviinihän on parempaa kuin Santa Luzia :-).

Aidon madeiran luonne johtuu ymmärtääkseni osaltaan siitä, että sitä kypsytetään aika pitkään noin 50 celsiuasteen lämmössä ennen varsinaista varastointia. En ole keksinyt, miten sen voisi kotioloissa toteuttaa kätevästi ja taloudellisesti. Mielessä on jopa käynyt varastoida saunan lauteiden alla... Mutta en ole ollenkaan varma, pitäisinkö edes tuloksesta.

Keksin muuten nerokkaan ajatuksen: koska kuivaa madeiraa suositellaan joidenkin ruokien kumppaniksi kun taas makea madeira on omiaan sellaisenaan nautittavaksi, niin tein niin, että makeuttamis- vaiheessa jain satsin kahtia. Pienempää, vähemmän makeuttamaani erää olen käyttänyt lähinnä tattikeittojen kanssa ruokajuomana, joskus myös tattiruokien maustamiseen. Pelkältään tai esim. kahvin kera nautittuna makeampi madeira on selvästi parempaa.


Jukka Korpela
7.3.1996