Sienifakki:

Kanttarelli, kantarelli vai keltavahvero? Ja yleensä sienten nimistä.

"Kantarelli" on virallinen, mm. Suomen kielen perussanakirjan mukainen asu. Kuitenkin "kanttarelli" on hyvin yleinen äänneasu, ja kirjoituksessakin tätä paljon käytetään. Taustalla on yleinen ongelma: sivistyssanojen asu on suomessa edelleen usein vakiintumaton, niin että virallinen kirjoitusasu ja tavallinen äänneasu poikkeavat toisistaan. Nimitys "keltavahvero" on sinänsä loogisesti muodostettu, koska kanttarellit kuuluvat vahveroihin ja keltainen väri on niille hyvin ominainen tuntomerkki. Käytännössä sana "keltavahvero" kuitenkin esiintyy lähinnä vain sienikirjoissa, ja niissäkin useimmiten toissijaisena nimityksenä.

Sienten nimissä on paljon muutakin vaihtelua. Usein kansanomaiset nimitykset ovat eri alueilla erilaiset. Kun on kerätty vain muutamia sienilajeja, ovat nimityksetkin voineet olla yksinkertaisia. Niinpä "kangassieni" tarkoittaa jossakin kangasrouskua, jossakin jotain muuta kangasmaastossa kasvavaa sienilajia, jossakin kankaalla kasvavia sieniä yleensä.

Sienten tieteelliset nimet kuten Cantharellus cibarius ovat biologian yleisen nimijärjestelmän mukaisia, joskin sienten osalta siihen liittyy joukko erityissääntöjä. Sienilajeja käsittelevässä tekstissä, minkäkielisessä tahansa, mainitaan tieteelliset nimet varsinaisessa tieteellisessä esityksessä käytännöllisesti katsoen aina ja käytännön sienestystä varten tehdyissä sienikirjoissakin erittäin yleisesti. Tieteellinen nimi on täten eräänlainen "yleisavain" etsittäessä tietoja sienilajeista.

Koosteessa Termisanastoja Webissä on muutamia linkkejä sieniaiheisiin sanastoihin, joista voi löytyä mm. sienien nimien erikielisiä vastineita. Katso myös muita biologian sanastoja siinä. Muun muassa Markku Savelan kokoelma eliöiden suomenkielisiä, englanninkielisiä ja tieteellisiä nimiä, Elävät olennot, sisältää laajan sieniosuuden, Fungi.


Kirjoittamisen ajankohta: 2002-07-25/27. Päivitetty viimeksi 2004-07-10. Tekninen korjaus 2007-07-06.
Tämä sivu kuuluu Jukka "Yucca" Korpelan avoimeen tietosivustoon Datatekniikka ja viestintä.

Seuraava osa: Miten löydän sienitietoa netistä?