Jukka K. Korpela (”Yucca”),
mies sivuston Datatekniikka ja viestintä takana

Meiliosoite (sähköpostiosoite):
jukkakk@gmail.com
Koulutus: filosofian kandidaatti, pääaineena matematiikka.
Motto: Docendo disco, scribendo cogito.
Kirjaluettelo
Yhteystietoja
Suppea cv
Harrastuksistani (englanniksi)
[kasvokuva] Olen datatekniikan yleis- ja eri­kois­mies. Minulla on joitakin erikois­aloja, kuten Web-sivujen tekeminen (mm. HTML, CSS, JavaScript), merkkikoodit, lo­ka­li­soin­ti, esteettömyys, typografia ja data­tek­niik­kaan liittyvät oi­keu­del­li­set kysymykset. Mutta yritän myös tietää vähän kaikesta.

Jos ilmaisu uomo universale on tuttu, tiedät suunnilleen, millainen yritän olla. Useinkin kirjoitan muistiin asioita, joita olen oppinut, ja annan ne muiden käyttöön, jotta he voisivat oppia hiukan nopeammin kuin minä. Opin opettamalla, ajattelen kirjoittamalla. (Tämä on edellä olevan latinan­kielisen moton merkitys.)

Olen työeläkkeellä vuodesta 2015, mutta jatkan vapaana kirjailijana. Olen toiminut myös kouluttajana, konsulttina ja pakinoitsijana.

Se, että käytän sanaa ”datatekniikka” enkä esimerkiksi ”ATK” tai ”tietotekniikka” tai ”IT”, on itsessään viesti; ks. kirjoitustani Tieto on valhetta. Suhtautumiseni datatekniikkaan sisältää pyrkimyksen nähdä sen viestintänä ihmisten kesken, ihmisen ja tietokoneen välillä ja tietokoneiden kesken. Viestinnässä on paljon muutakin kuin tekniikka, esimerkiksi ihmiskielten ongelmat ja mahdollisuudet, kulttuurierot, tiedon looginen jäsentäminen ja itse viestintä prosessina, joka epäonnistuu aina, paitsi sattumalta, ilman että osallistujat edes tietävät sitä. Tämä selittää suurimman osan suuntautumisestani ja erikois­aloistani. Lopun selittää enimmäkseen koulutukseni (fil. kand., puhdasta matema­tiik­kaa ja hiukan fysiikkaa, filosofiaa ja tilastotiedettä) ja työskentelyni Teknillisen korkeakoulun ATK-keskuksessa vuodesta 1974 vuoteen 2001.

Tavallaan olen itseoppinut, ”self-made man”. Mutta toisessa mielessä minä olen sosiaalisen vuoro­vai­ku­tuk­sen tuote, kuten jokainen on. Minulle vuorovaikutus on suureksi osaksi viestintää Internetin kautta. Useimmat ammatilliset yhteyteni ovat ihmisiin, joita en ole koskaan tavannut kasvotusten, ”in real life”.

”Jukka” vai ”Yucca”? Kuten haluatte. Olen kirjoittanut lyhyen englanninkielisen kuvauksen Yucca-nimen käytöstäni. Mitä tulee toisen etunimen (Kalervo) alkukirjaimeen, ”K.”, rupesin käyttämään sitä muodollisemmissa yhteyksissä, kun olin tullut ajatelleeksi, että minut voitaisiin sekottaa johonkuhun muuhun Jukka Korpelaan, joita on Kuka Kukin On -kirjassakin mainitun historian professorin Jukka Korpelan lisäksi ainakin yksi lääkäri.

[Piirros, jossa on teksti ISI, siitä lähtevä nuoli, joka
osoittaa risupartaista, silmälasipäistä hymyilevää miestä,
jolla on silmät kiinni ja jonka yllä on ajatuskupla:
Aargh tuossa on kirjoitus virhe
         ATK
          <3mark =4
    Krooh pyyh          Kahvia] Ohessa on tyttäreni Minnan (aika pienenä) piirtämä kuva minusta. Minna on myös ottanut minusta valokuvan, jolle voisi antaa nimen Bear with me.