XV - kuvankatseluohjelma X-ympäristöön

Tämä dokumentti on vanhentunut. Se on säästetty vain historiallisista syistä.

Jukka Korpela
2.12.1994

XV on X-ympäristössä toimiva kuvankatseluohjelma, jolla voi katsella kaikkia yleisimpiä kuvaformaatteja X-päätteillä ja työasemilla. Ohjelmalla voi myös tehdä formaattimuunnoksia, esim. gif -> jpg, tai muuttaa kuvan PostScript-muotoon, jolloin sen voi lähettää myös kirjoittimelle. Kuvaa voi jossain määrin editoida: suurentaa, pienentää ja kääntää 90 astetta tai peilikuvaksi; kuvaa voi myös leikata tai siitä voi tehdä oman taustakuvan X-päätteelle. XV:n värieditorilla on mahdollista monipuolisesti muokata värikuvan värejä tai sävyjä.

Jotkin muut ohjelmat, esim. Mosaic, saattavat automaattisesti käynnistää XV:n näyttääkseen jonkin kuvan.

Ohjelman käyttö edellyttää hiukan kokemusta X-ympäristöstä.

XV:llä ei voi piirtää. Joitakin piirto-ohjelmia löytyy esim. Maarintalon työasemista (xfig) ja Maarintalon mikroista. (Xfig käynnistyy antamalla ensin komento "use contrib" ja sitten "xfig &")

XV toimii vain, jos käyttäjän laite tukee X-ympäristöä eli on X-pääte, työasema taikka sopivalla ohjelmistolla varustettu mikro. XV on käytössä yleisimmin käytetyissä Teknillisen korkeakoulun atk-keskuksen Unix-koneissa.

X-päätteilläkään XV ei käynnisty, jos yhteys toiseen koneeseen on otettu esim. rlogin-komennolla. XV toimii, jos yhteys on otettu suoraan X-päätteen tai työaseman aloitusvalikosta tai toisesta koneesta xin-komennolla.

Toimintaperiaatteeltaan XV on vuorovaikutteinen. XV:tä ohjataan hiiren avulla. Kun XV:n avaamaan ikkunaan osoittaa hiirellä, ja painaa oikeaa näppäintä, tulee näkyviin uusi ikkuna "xv controls", jolla voi ohjata XV:n toimintaa. Ikkunassa on erilaisia painikkeita, jotka aktivoidaan hiirellä: osoitetaan niitä ja painetaan hiiren vasenta nappia. Niitten avulla voi ladata ja tallettaa kuvia tai muuttaa kuvan kokoa tai asentoa. XV:n voi käynnistää niin, että se näyttää suoraan halutun kuvan, tai ilman kohdekuvaa. Ilman kohdekuvaa näyttöön avautuu ikkuna, jossa on teksti "xv" ja kaksi kalaa uiskentelemassa.

XV tunnistaa kuvan formaatin automaattisesti - sitä ei tarvitse erikseen kertoa. Jos vastaan tulee formaatti, jota XV ei pysty lukemaan, se antaa virheilmoituksen "not in a recognized format". Ohjelma osaa myös lukea pakattuja (compressed) kuvia suoraan.

XV tunnistaa seuraavat formaatit: GIF, JPEG, TIFF, PBM, PGM, PPM, X11 bitmap, Utah Raster Toolkit RLE, PDS/VICAR, Sun Rasterfile ja PM. Se osaa muuntaa niitä toisikseen ja myös PostScriptiksi.

Pikaohje kaikkein yksinkertaisimpaan käyttöön: Jos sinulla on kuvatiedosto, joka on jotakin XV:n tunnistamaa muotoa, anna komento

xv kuvatiedosto &

eli esimerkiksi

xv omakuva.gif &

XV avaa (jonkin ajan kuluttua) ruudulle uuden ikkunan, jossa kuva näkyy. Kuvan voi sulkea kuten muutkin X-ympäristön ikkunat: vie hiirtä liikuttamalla kursori ikkunan yläreunassa olevan palkin (jossa tässä tapauksessa lukee xv ja tiedoston nimi) alueelle, paina hiiren oikeanpuoleisin nappi alas, vedä hiirtä alaspäin niin, että tullaan rivin Kill window kohdalle ja päästä hiiren nappi ylös. Kuvan sulkeminen lopettaa myös XV-ohjelman käytön.

Lisätietoja XV:n käytöstä on erillisessä XV:n suppeahkossa käyttöohjeessa.

CSC:n Tieteellisen laskennan grafiikkaoppaassa on myös tietoja XV:stä sekä sille vaihtoehtoisista ohjelmista.

Enemmän tietoa saa man-sivulta eli antamalla Unixin komentotasolla komennon man xv. Huomaa, että manuaalisivua ei löydy Vipusesta, vaikka siinä voikin käyttää XV:tä.

Neuvoja voi kysyä