Tekijänoikeus: vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin, luku 3 Tietokoneohjelmien tekijänoikeus:

Onko piraattikopion ostaminen laitonta?

Tietokoneohjelmia myydään varsin yleisesti massatavarana CD- tai DVD-levyillä. Tätä tehdään sekä täysin laillisesti että täysin laittomasti.

Jos kyseessä on ns. piraattikopio eli valmistettu ilman tekijänoikeuden omistajien (ohjelmistofirmojen) lupaa, niin valmistaminen ja myynti yleisölle on rikos, samoin maahantuonti myyntitarkoituksessa. Siitä voidaan tuomita jopa kahden vuoden vankeuteen ja suuriin vahingonkorvauksiin. Vuoden 2006 alusta alkaen on kaikenlainen maahantuonti, myös yhden piraattikopion tuonti omaan käyttöön, laitonta ja rangaistavaa (56 a §).

Ostaminen on eri juttu oikeudellisesti, mutta levyä ei varmaankaan osteta vain ostamisen ilosta. Levyllä olevien ohjelmien ajaminen voi sisältää ainakin joidenkin tiedostojen kopioimisen (tai kopioitumisen) kovalevylle, ja joka tapauksessa ohjelma tai osa siitä ajamisen yhteydessä kopioituu koneen keskusmuistiin. Täten kyse on kappaleen valmistamisesta teoksesta, ja tällöin loukataan tekijänoikeutta.

Yksityishenkilö, joka on ostanut piraattikopion (ja mahdollisesti myy sen eteenpäin) toiselle yksityishenkilölle, saattaa toimia tietämättömänä siitä, että kyse on piraattikopiosta. Tällöin hänen osaltaan rangaistavuuden edellytyksiä ei ole. Toisaalta kuitenkin: