Vanhojen sääntöjen mukaan voidaan melko laajasti käyttää isoa alkukirjainta kohteliaisuussyistä. Terho Itkosen ja Sari Maamiehen Uusi kieliopas 4. painos (2011) esittää säännöt seuraavasti (s. 12–14):
Isoa alkukirjainta käytetään seuraavissa tapauksissa:
– –3. Kunnioituksen ja kohteliaisuuden osoituksena:
a) Kirjeessä sen saajasta, esim. kirjeen alussa: Herra Johtaja, Hyvä Veli, Valtion Luonnontieteelliselle Toimikunnalle (tässä toisen ja kolmannen sanan pienikirjaimisuuskin aivan mahdollista). Kirjeen sisässä kirjoitetaan usein isolla pronominit Sinä ja Te. Samoin: Pyydän, että Opetushallitus [kirjeen saaja] myöntäisi minulle erivapauden. Toivomme Teidän, Herra Oikeuskansleri, tutustuvan asaan.
b) Teitittelypronominissa Te muulloinkin, esim. »Uskotteko Te puolueenne voittoon?» (repliikki haastattelusta). Käytäntö ei ole ehdoton; esim. kaunokirjallisuuden repliikeissä tuntuu pieni alkukirjain luontevammalta.
c) Sanoissa, jotka tarkoittavat kristittyjen Jumalaa ja Kristusta: Luoja, Herra, Vapahtaja, Ihmisen poika; hartauskirjallisuudessa (ei sen sijaan Raamatussa) myös Hän.
KOP:n sivu Alkukirjain tyyli- ja kohteliaisuuskeinona, joka on samansisältöinen kuin KOKO:n esitys aiheesta, ei esitä isokirjaimisuutta käytäntönä, vaan mahdollisuutena, ja olennaisesti harvemmissa tilanteissa:
Kirjeen puhuttelussa, kutsukortissa yms. voidaan osoittaa kohteliaisuutta ja kunnioitusta kirjoittamalla muuten pienikirjaiminen titteli, muu puhuttelusana tai toisen persoonan pronomini (sinä, te) isolla alkukirjaimella. Myös pienen alkukirjaimen käyttö on näissä tapauksissa kuitenkin aina mahdollista, ei epäkohteliasta:Arvoisa tasavallan presidentti ∼ Arvoisa Tasavallan PresidenttiHaastamme teidät, arvoisa rehtori, osallistumaan keräykseemme. ∼ Haastamme Teidät, arvoisa rehtori, osallistumaan keräykseemme.Rakas mummi! ∼ Rakas Mummi!Olemme ajatelleet sinua usein. ∼ Olemme ajatelleet Sinua usein.
Esimerkeistä toinen ja neljäs eivät ole kirjeen puhuttelusta, kutsukortista tms., joten sääntö lienee ymmärrettävä muotoiluaan väljemmin: tarkoitetaan puhuttelua yleisesti, myös tekstin keskellä. Tämä tulkinta merkitsee, että ero aiempiin ohjeisiin on lähinnä siinä, onko ison alkukirjaimen käyttö kyseisissä tapauksissa yleinen sääntö vai sallittu mahdollisuus.