KKOO hyväksyy (s. 106) infinitiivin käytön sellaisissa ilmauksissa kuin rakastan maalata kukkia. Aiemmin on kehotettu välttämään sitä ja kirjoittamaan rakastan kukkien maalaamista. KKOO esittää (s. 108), että ”joissakin aiemmissa oppaissa ilmaustyyppiä rakastaa tehdä on pidetty vierasvoittoisena ja siksi kartettavana”. Sen oma kanta jää melko epämääräiseksi (s. 107):
Tunneverbien rakastaa, vihata ja inhota kohde esitetään tavallisimmin partitiivimuotoisella ilmauksella – –. Tunteen kohdetta näkee ilmaistavan myös verbin perusmuodolla eli tehdä-muodolla: rakastan kokeilla erilaisia kasvisruokia, vihaan olla kameran edessä. Tämä ilmaustyyppi on suhteellisen tavallinen erityisesti nuorten kirjoituksissa. Sitä on pidetty vieraana vaikutuksena, mutta muotovalinta liittyy myös laajempaan kieliopilliseen ilmiöön eli tehdä-tyyppisen verbinmuodon käytön lisääntymiseen ylipäänsä (vrt. puhekieliset pystyy tehdä, joutuu mennä – –).
– –
Teksteissä, joissa kirjoittajan oma persoona voi tunneperäisestikin näkyä, verbejä rakastaa, vihata ja inhota voi tehdä-muodon yhteydessä pitää rajatapauksina – –. Neutraaliksi tarkoitetussa asiatekstissä rakenne saattaa herättää kielteistä huomiota.
Lisäksi suomen kielessä on vanhastaan käytetty sanaa rakastaa etupäässä vain ihmisen rakastamisesta ja siitäkin säästeliäästi. Tästä ei liene varsinaista normia ollut, mutta yleensä on käytetty muita ilmauksia silloin, kun englannissa käytetään sanaa love jostakin tekemiseen, esineisiin, asioihin tms. kohdistuvasta.
Esimerkiksi Terho Itkosen ja Sari Maamiehen Uusi kieliopas antaa seuraavan ohjeen (vielä 4. painoksessa v. 2011; hakemistossa sanan rakastaa kohdalla):
rakastaa: vieraanvoittoista käyttöä mm. »rakastan käydä [par. käyn mielelläni] teatterissa»
Kielenhuollon nykykanta jää hiukan epäselväksi, koska KSK:n v:n 2017 versiossa on sanan rakastaa kuvauksessa seuraava kohta: ”Rakasti olla yksin us. paremmin: rakasti yksinoloa, oli mielellään yksin”. Siinä on vastaavasti sanan vihata kuvauksessa seuraava kohta: ”Vihaan nousta aikaisin us. paremmin: aikaisin nousemista”.