Vanhojen sääntöjen mukaan possessiivisuffiksi eli omistusliite noudattaa subjektin persoonaa sellaisissa ilmauksissa kuin olin ihmeissäni. Puhekielessä esiintyy kuitenkin yleisesti käytäntöä, jossa suffiksi on aina 3. persoonassa, esimerkiksi olin ihmeissään. Normia ei ole yleisesti muutettu, mutta sitä on melko tulkinnanvaraisesti lievennetty. KKOO esittää (s. 283) ensin, että yleiskielen suosituksen mukaan myös mielellään ja kallellaan mukautuvat persoonaan, mutta jatkaa sitten:
Sanaa mielellään käytetään kuitenkin myös lyhyissä verbittömissä vastauksissa niin, ettei se muodollaan viittaa mihinkään persoonaan:
Kaupan kassa: – Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin?
Asiakas: – Kiitos, mielellään.
Tässä lienee kuitenkin kyse mielellään-sanan käytöstä adverbina, eikä asiakkaan vastauksessa edes ole mitään persoonan ilmausta, johon suffiksi voisi mukautua.
KKOO:n kuvaus jatkuu:
Kuitenkin eräiden olotilan ilmausten tapauksessa vaihtelu persoonaan mukautuvan ja mukautumattoman muodon välillä on vakiintunut myös yleiskieleen. Tällaisia ovat ainakin erillään, hajallaan, irrallaan; aikanaan:Asuimma 12 ensimmäistä vuotta erillään, minä Oulussa ja Matti Helsingissä. (∼ erillämme) | Kerrankin olen irrallani arjesta. (∼ irrallaan)
Sanasta erillä jo NSK sanoo: ”Huom., että poss.-suff. ei aina noudata subj:n persoonaa. | Elämme e:ään maailmasta. Jumalan kiitos, että pääsit e:een hänestä!” Sanasta hajalla ei ole vastaavaa huomautusta, mutta sille on harvoin sellaista käyttöä, että muu kuin 3. persoonan suffiksi tulisi kyseeseen. Sama koskee pitkälti sanaa irrallaan, mutta siitä on NSK:ssa esimerkki, jonka mukaan persoonaan mukautumattomuus on mahdollista: ”Harvoin olemme i:amme [t. i.] sosiaalisesta ympäristöstämme.” Sanan aikanaan NSK kuvaa sanan aika kuvauksessa ja mainitsee: ”suff. ei aina noudata subj:n persoonaa”.
Tältä osin ei siis voi sanoa normin muuttuneen, mutta KKOO:n muotoilu jättää avoimeksi, minkä muiden sanojen osalta suffiksi voi olla mukautumaton. Joihinkin sanoihin on kuitenkin erikseen otettu toinen kanta; esimerkiksi KSK sanoo seisaalla-sanasta: ”valinnainen omistusliite persoonittain vaihteleva”.
KKOO esittää vielä:
On myös sellaisia tavan ilmauksia, joiden pääte on kivettynyt, eikä se vaihtele persoonan mukaan, esim. vastailin harvakseltaan, ajelimme hiljalleen.
NSK:ssa ei ole kannanottoa näiden sanojen kuvauksissa, eikä sen esimerkeissä ole sellaisia, joissa vaihtelua voisi esiintyä. Vanhojen yleisten sääntöjen perusteella olisi kuitenkin pidettävä oikeina sellaisia ilmauksia kuin vastailin harvakseltani ja ajelimme hiljallemme, joita myös käytetään. KKOO:n mukaan ne siis eivät ole edes mahdollisia vaihtoehtoja.
Esimerkiksi sanoista hallussa, haltuun ja hallusta voi päätellä NSK:n esimerkeistä, että niihin liittyy genetiivimäärite tai persoonan mukaan vaihteleva possessiivisuffiksi, esimerkiksi (minun) hallussani. PSK:n ja KSK:n esimerkeissä ei kuitenkaan ole sellaista, josta voisi päätellä, vaihteleeko suffiksi. Käytännössä sellaiset ilmaukset kuin ota haltuun ovat selvästi tavallisempia kuin suffiksillinen ota haltuusi; ilmauksen merkitys on usein sanakirjoista poikkeava ja tarkoittaa opettelemista tms.