Kielikellon 1/1996 artikkeli Uudenlaista ”liudentumista” toteaa, että ”verbiä liudentua on vakiintuneesti käytetty fonetiikan terminä” (samassa merkityksessä kuin verbiä palatalisoitua), mutta että sitä on ”alkanut oudosti näkyä yhteyksissä, joissa ei suinkaan ole puhe ääntämisestä”. Uudessa käytössä sana artikkelin mukaan ”tuntuu tarkoittavan heikentymistä, laimentumista, miedontumista tai – – jopa liukenemista, häipymistä”. Artikkeli mainitsee, että joskus sanaa liudentaa käytetään vastaavalla tavalla.
Artikkelissa arvellaan, että kyse ei ole fonetiikan termin uudenlaisesta käytöstä, vaan ”pikemminkin on kysymys uudesta liudentua-sanasta, joka on risteytynyt eli kontaminoitunut eräistä merkitykseltään samantapaisista ilmauksista”.
Sanan muodostumiseen ovat voineet vaikuttaa kielessä olleet liu-alkuiset sanat, ehkä liueta, ehkä sen kausatiivijohdos liuentaa ’saattaa liukenemaan, liuottaa’; sehän on voitu kokea itäsuomalaiseksi murremuodoksi, joka pitää yleiskielistää lisäämällä d. Suomen etymologisen sanakirjan kuvaus liudentaa-sanasta esittää: ”Suomen liudentaa ja liudentua ovat oppitekoisia sanoja (1800-luvun loppu), ja niiden pohjana on verbi liueta, jolla itämurteissa on myös merkitys ’notkistua, pehmetä’.”
Loppuarviossa artikkeli esittää: ”Sanakirjoihin asti kontaminaatio harvoin pääsee. Myöskään tässä puheena olleita liudentua, liudentaa -tapauksia ei Suomen kielen perussanakirjaan ole kelpuutettu, vaikka muutamia poimintoja on toimittajien käsissä ollut. Epämääräiseltä hapuilulta tuollainen sananvalinta kuulostaakin.”
KSK:ssa uusi merkitys mainitaan ensimmäisenä liudentua-sanan kuvauksessa:
liudentua52*J1. hälventyä, hämärtyä; lieventyä, tasoittua; vesittyä. Ääriviivojen liudentuminen. Unen ja valveen raja liudentuu. Näkemyserojen liudentuminen. Sopimus liudentui pelkäksi sanahelinäksi.Tal. heikentyä, vähentyä, laskea. Yhtiön omistusosuus liudentui kahteen prosenttiin.2. fon. konsonantista: ääntyä siten, että kielen selän etuosa kohoaa miltei j:n vaatimaan asentoon, palataalistua. Liudentunut l-äänne.
Vastaavasti liudentaa-sanan selityksessä on ensimmäisenä ”hälventää, häivyttää, hämärtää; lieventää, tasoittaa; vesittää”.
Uusi merkitys lienee käytännössä jo niin tavallinen, että näitä sanoja ei enää kannattane käyttää vanhoissa merkityksissä. On selvempää sanoa palatalisoitua ja palatalisoida. Muutoin on vaara, että lukija tulkitsee sanat liudentua ja liudentaa niiden nykyisin sallitussa ja tavallisessa merkityksessä. Näin ollen norminmuutoksessa on asiallisesti kyse sanojen merkityksen muuttamisesta aivan toiseksi eikä laajentamisesta.