Jos kahdella yhdyssanalla, jotka on yhdistetty rinnastuskonjunktiolla, on sama jälkiosa, voidaan tämä yhteinen osa jättää pois ensimmäisestä yhdyssanasta. Pois jätetyn osan tilalle kirjoitetaan yhdysmerkki. Esimerkiksi ilmaus omenapuut ja päärynäpuut voidaan kirjoittaa omena- ja päärynäpuut. Yhdysmerkillä ei tällöin liene vaikutusta ääntämiseen, joten kirjoitusjärjestelmä ei tältä osin noudata sellaista ajatusta, että äänneasusta voidaan päätellä kirjoitusasu. Yhdysmerkki toki helpottaa ilmauksen jäsentämistä.
On kyllä ajateltavissa, että tällaisissa tapauksissa ensimmäinen sana lausutaan toisin kuin silloin, kun se esiintyy itsenäisenä sanana. Ehkäpä yhdyssanan alkuosa yleisestikin ääntyy hiukan toisin kuin itsenäinen sana. Tätä ei liene tutkittu.
Jos kahdella yhdyssanalla, jotka on yhdistetty rinnastuskonjunktiolla, on sama alkuosa, voidaan tämä yhteinen osa jättää pois jälkimmäisestä yhdyssanasta. Pois jätetyn osan tilalle kirjoitetaan tällöinkin yhdysmerkki. Esimerkiksi ilmaus syntymäaika ja syntymäpaikka voidaan kirjoittaa syntymäaika ja ‑paikka. Tällöin ääntämys lienee sellainen, että jälkimmäinen sana äännetään sivupainollisena, siis kuten yhdyssanan jälkiosa yleensä. Sanan edessä olevalla yhdysmerkillä on siis merkitystä ääntämisen kannalta.