Kirjainten tarinoita, luku 7 Nykyaikainen kirjoittaminen:

7.6 Fontit

Fonttien tarve

Nykyaikaisessa tietokoneessa on usein melko hyvä valikoima fontteja, joissa on laaja merkkivalikoima. Kun halutaan kirjoittaa vieraskielisiä nimiä tai erikoismerkkejä, selvitään yleensä käyttämällä koneessa olevia fontteja. Ongelmia voi kuitenkin tulla vastaan.

Jos kirjoitat esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelmalla kirjaimen, jota ei ole käytössä olevassa fontissa, ohjelma yleensä käyttää jonkin muun fontin mukaista esitystä. Tämä toimii melko hyvin erillisille symboleille kuten matemaattisille merkeille mutta tuottaa usein huonon ulkoasun, jos kyseessä on sanaan sisältyvä merkki. Esimerkiksi nimi Constanţa näyttää oudolta, jos sedilji-t on eri fontista kuin muut kirjaimet, vaikkapa Constanţa.

Lisäksi eri fonttien käyttö voi aiheuttaa sen, että tekstin rivien väliset etäisyydet (rivivälit) muodostuvat epätasaisiksi. Tämän korjaaminen on yleensä mahdollista asettamalla riviväli kiinteäksi, mutta se vaatii vaivaa eivätkä useimmat tekstien kirjoittajat osaa sitä. Tekstissä käytettävä fontti tulisi näin ollen valita niin, että siihen kuuluvat kaikki kirjaimet, joita siinä saatetaan tarvita.

Jos tarvitset merkkejä, joita ei ole koneessasi olevissa fonteissa (ainakaan tarpeeksi laadukkaina), voit hankkia lisäfontteja. Jos esimerkiksi haluat kirjoittaa fraktuuralla tai riimukirjaimin, joudut ehkä etsimään sopivan erikoisfontin. Myös monet latinalaisen aakkoston tarkkeelliset kirjaimet, kuten romanikielen hattu-h ȟ, puuttuvat useimmista fonteista.

Saatavilla olevia fontteja

Verkkosivulla Laajoja Unicode-fontteja kuvataan lyhyesti useita laajoja fontteja ja annetaan linkkejä niiden lataamiseksi.

Tähän päättyy Kirjainten tarinoita. ■

Julkistettu PDF-muotoisena 19.1.2010. Muunnettu verkkosivustoksi 19.12.2018. Muokattu viimeksi 12.1.2024.
Tämä teos kuuluu Jukka ”Yucca” Korpelan avoimeen tietosivustoon Datatekniikka ja viestintä, osaan Merkit ja koodaukset.