Kirjainten tarinoita, luku 6 Kirjainten käyttö eräissä kielissä:

6.13 Georgia

Georgia eli gruusia eli kartveli on kieli, jota puhutaan lähinnä Georgian eli Gruusian valtiossa Kaukasuksen alueella. Sitä kirjoitetaan erityisellä georgialaisella aakkostolla, josta käytetään nimitystä mxedruli, mhedruli ja mkhedruli. Kirjoitusasujen ero johtuu siitä, että georgian siirtokirjoituksessa on useita järjestelmiä.

Georgian siirtokirjoituksen kansainvälinen standardi on ISO 9984, mutta sitä käytetään lähinnä vain tieteessä ja joissakin kartoissa. Georgian tiedeakatemia on määritellyt oman siirtokirjoitustapansa. Kansainvälisessä viestinnässä esiintyy yleensä muita siirtokirjoitustapoja. Suomessa ei asiasta ole standardia, mutta jossain määrin on muodostunut eräitä käytäntöjä. Osittain käytännöt johtuvat siitä, että varsinkin aiemmin lähtökohtana oli georgialaisen nimen venäjässä käytetty kyrillinen asu, joka siirtokirjoitettiin kuten venäläiset nimet.

Seuraavassa taulukossa on kuvattu siirtokirjoitustapojen eroja. Georgialaisen käytännön mukaisessa siirtokirjoituksessa ja IPA-merkinnässä käytetty heittomerkki (esim. t’) tarkoittaa ejektiivisyyttä: konsonantin ääntämyksessä kurkunpää nousee nopeasti ylöspäin ja antaa ilmavirralle sysäyksen, jolloin konsonantti kuulostaa erityisen pontevasti äännetyltä. (ISO-standardin mukaisessa siirtokirjoituksessa taas heittomerkki osoittaa aspiraatiota.)

 

Unicode

Nimi

Georgial.

ISO

Suom.

Ääntämys

U+10D7

tani

t

t’

t

[t̪ʰ]

U+10D9

k’ani

k’

k

k

[kʼ]

U+10DE

p’ari

p’

p

p

[pʼ]

U+10DF

zhani

zh

ž

ž

[ʒ]

U+10E2

t’ani

t’

t

t

[t̪ʼ]

U+10E4

pari

p

p’

p

[pʰ]

U+10E5

kani

k

k’

k

[kʰ]

U+10E6

ghani

gh

g tai h

[ɣ]

U+10E7

q’ari

q’

q

k

[qʼ]

U+10E8

shini

sh

š

š

[ʃ]

U+10E9

chini

ch

č’

[tʃʰ]

U+10EA

tsani

ts

c’

ts

[ʦʰ]

U+10EB

dzili

dz

j

dz

[dz]

U+10EC

ts’ili

ts’

c

ts

[ʦʼ]

U+10ED

ch’ari

ch’

č’

[tʃʼ]

U+10EE

khani

kh

x

h tai kh

[x]

U+10EF

jan

j

ĵ

[dʒ]

Esimerkiksi Stalinin alkuperäinen georgialainen sukunimi kirjoitetaan suomessa usein Džugašvili, georgialaisen siirtokirjoituksen mukaan Jugashvili mutta englannin kielessä yleensä Dzhugashvili.