Kirjainten tarinoita, luku 4 Tarkkeet:

4.5 Akuutti

Akuutti on suomalaisille yleensä tunnetuin kirjaimesta é, joka esiintyy monissa ruotsinkielisissä nimissä. Akuutti esiintyy kuitenkin muidenkin vokaalien ja myös konsonanttien päällä, esimerkiksi á, í ja ć. Sen merkitys vaihtelee suuresti, kuten aiemmin on kuvattu. Vietnamissa ja kiinan pīnyīn-siirtokirjoituksessa akuutti tarkoittaa nousevaa sävelkulkua (toonia).

Akuutti on kirjaimen päällä oleva lyhyt suora viiva, joka on tyypillisesti noin 45 asteen kulmassa vaakatasoon nähden. Kaltevuus kuitenkin vaihtelee melkoisesti, lähes pystysuorasta miltei vaakasuoraan. Vaihtelu riippuu osittain eri kielten käytännöstä. Erityisesti puolassa akuutin (puolaksi kreska) pitäisi olla noin 75 asteen kulmassa. Tätä on vaikea järjestää muuten kuin fontin valinnalla, jos silläkään.

Akuuttina pidetään Unicode-standardissa myös kreikassa käytettyä peruspainomerkkiä, vanhan kreikan okseía t. oksía ja nykykreikan tónos, esimerkiksi kirjaimessa ά, vaikka se on perinteisesti melko pystysuora. Vertaa sirkumfleksin kuvauksessa esitettäviin huomautuksiin.

Nimi akuutti johtuu latinan sanasta acutus ’terävä’. Tämä on merkityslainaa kreikasta, sillä sanalla okseía on samanlainen merkitys. Terävyydellä on tarkoitettu painoa, alkujaan nimenomaan vanhan kreikan sellaisen tavun painollisuutta, jossa sävelkulku on nouseva, ”terävään päin”.

Akuutin virallinen suomenkielinen nimi on akuutti-korkomerkki (mm. Kielikellossa 2/2006). Se on kuitenkin paitsi epäkäytännöllisen pitkä myös harhaanjohtava, koska akuutti ei suinkaan aina osoita korkoa (painoa). Akuutista käytetään myös nimitystä akuutti aksentti.

Suomalaisessa näppäimistössä on akuutin lisäämistä varten oma näppäimensä, aksenttinäppäin. Näppäimistöasettelusta riippuu, mihin kaikkiin merkkeihin sen avulla voi lisätä akuutin.

Usein aksenttinäppäintä käytetään heittomerkin sijasta. Kun painetaan aksenttinäppäintä ja sitten välilyöntiä, syntyy akuutti erillisenä merkkinä, ´. Se muistuttaa joissakin suhteissa paremmin heittomerkkiä ’ kuin Ascii-heittomerkki '. Sen käyttö ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Esimerkiksi tekstinkäsittelyohjelma ei yleensä osaa tunnistaa akuuttia heittomerkiksi. Suomalaisella monikielisellä näppäimistöllä saadaan heittomerkki (eli yksinkertainen lainausmerkki) aikaan näppäilyllä AltGr(,).