Web-vinkkejä vuodelta 1998
ja miten ne toimivat vuosina 2000, 2006 ja 2017

Nämä vinkit, joita pyrin valitsimaan monipuolisesti eri aloilta, on julkaistu alun perin Kymen Sanomissa vuonna 1998, ensimmäinen viikolla 10 ja muut kahden viikon välein. Vuoden 2000 huhtikuussa, kun itse tarvitsin erästä vinkeistäni, keksin tarkistaa, miten kyseiset osoitteet toimivat. Onhan ns. linkkimätä (link rot) Webin pahimpia vitsauksia. Yllätyin myönteisesti sikäli, että useimmat toimivat tai ainakin uusi osoite oli kohtuutyöllä löydettävissä; silti on masentavaa, että niinkin moni linkki on rikottu huolimattomalla sivujen uudelleenjärjestelyllä. Myöhemmin tarkistin satunnaisesti jonkin linkin toimi­vuu­den ja tarvittaessa lisäsin huomautuksen. Vuoden 2006 tammikuussa tein uuden tar­kis­tuk­sen. Tulos on masentava: 44 linkkivinkistä vain selvästi alle puolet (17½) toimii siinä mielessä, että osoitteet (URLit) johtavat oikeanlaiselle sivulle suoraan tai automaattisen uudelleenohjauksen kautta. Uuden tarkistuksen tein vuoden 2017 lokakuussa.

Loma mielessä?

Excite Travel tarjoaa tuhteja tietopaketteja turisteille. Samalla se tietysti markkinoi matkai­luun liittyviä kaupallisia palveluita. Virtuaalimatkailun makuun pääsee käyttämällä pääsivulla olevaa hakulomaketta, eli kirjoitetaan paikan tai alueen nimi ja klikataan "Take me there". Pieniä sudenkuoppia toki on: "Teneriffa" ei tuota mitään tulosta, mutta englannin­kielinen versio "Tenerife" johtaakin tuossa tuokiossa melkoisen aineiston äärelle. Löytyy esimerkiksi Tenerife News -lehti, tuoretta sääsatelliittikuvaa ja kansallispuistojen esittelyjä.

http://www.city.net/

2000: Toimii edelleen (tosin kääntyen huomaamattomasti osoitteeseen http://www.excite.com/travel/) mutta käyttöliittymä on muuttunut eikä esimerkkihaku johda mihinkään. Muutoinkin sivuston sisältö näyttää supistuneen ja muuttuneen aiempaa selvemmin matkatoimiston markkinointimateriaaliksi.

2006: Ei toimi. Kääntyy osoitteeseen http://www.webmarket.com/. On tavallista, että yritykset ostavat vapautuneita verkkotunnuksia (domain-nimiä, esim. city.net) myydäkseen niitä eteenpäin kalliimmalla tai (kuten tässä tapauksessa) ohjatakseen käyttäjiä kauppa­paikkoihin.


Kielikö ongelma? Baabelinkala auttaa!

Entäpä jos Webistä etsitty tieto onkin vaikkapa espanjankielistä? Ei hätää. Baabelinkala kääntää tekstiä espanjasta englanniksi, saksaksi ja muutamalle muulle kielelle - valitettavasti ei vielä suomeksi. Kielenkäännösohjelmille on helppo irvailla, jos tarjoaa niille vaikkapa runoutta. Fiksu ihminen käyttää ohjelmia sellaiseen, mihin ne on tarkoitettu. Kanarialla ilmestyvän La Provincia -lehden tekstiä Baabelinkala kääntää tähän tapaan:

Alkuteksti:
La entrada de especies foráneas puede ser determinante en la extinción de las autóctonas.
Käännös:
The entrance of foreign species can be determining in the extinction of the native ones.
Eihän se täydellistä englantia ole, mutta asiasisällön se kertoo kohtuullisesti.

http://babelfish.altavista.digital.com/

2006: Toimii edelleen. Suositeltu osoite lienee nykyisin http://babelfish.altavista.com/

2017: Ei toimi, vaan johtaa sivulle https://digital.com/about/babel-fish/, The History of Babel Fish, joka kertoo, miten Babel Fish hävisi kilpailussa muille käännös­ohjelmille, erityisesti Google-kääntäjälle.


Puutarhurin toivesivut

Kevään koittaessa on aika miettiä, mitä uusia kasveja laittaisi puutarhaan tai hankkisi ruuk-kuun – ja miten hoitaisi uusia ja vanhoja kasveja. Virtual Garden sisältää laajan kokoelman tietoja kasveista, hoito-ohjeineen ja hyvän kuvituksen kera. Kieli tietysti voi olla ongelma. Parhaiten tietoja löytää, jos tuntee kasvin tieteellisen nimen. Hyvä puutarhakasvikirja on siis suureksi eduksi.

http://vg.com/

2006: Muuttunut kauppapaikaksi, joka tosin on edelleen puutarha-aiheinen.


Hiekkakenttien kutsu - petankki

Nyt on myös hyvä aika ruveta valmistautumaan petankkikauteen. Suomen Petanque-liiton sivuilta löytyy tietoa sekä pelistä vasta kiinnostuneille että sitä jo vakavasti harrastaville. Esimerkiksi pelin säännöt esitetään sekä noin sivun mittaisena tiivistelmänä että täydellisten kansainvälisten sääntöjen suomennoksena.

http://www.icon.fi/petanque/

Nyttemmin (ehkä 2000-08) muuttanut osoitteeseen http://www.petanque.fi. Vanhassa osoitteessa on tästä tieto.

2006, 2017: Vanha osoite ei toimi vaan ohjautuu Saunalahden pääsivulle. Sen sijaan www.petanque.fi-sivusto toimii edelleen, joskin ulkoasu ja rakenne ovat täysin muuttuneet.


CIA:n tietopankki maailman maista

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA tarjoaa tietoja myös julkisuuteen. Sen World Factbook sisältää yhtenäisessä muodossa kuvaukset maailman valtioista ja erillisistä territorioista. Tästä vuosikirjasta ilmestyy keväisin edellisvuoden tilannetta kuvaava versio. Mukana on myös tiheämmin päivitettäviä dokumentteja, esimerkiksi tiedot valtion­pää­miehis­tä ja hallitusten jäsenistä. Liitteenä on mm. lista kansainvälisten organisaatioiden nimien lyhenteistä ja lyhyitä kuvauksia itse organisaatioista sekä Weights and Measures, joka sisältää anglosaksisten ja metristen mittayksiköiden välisiä muunnoskertoimia.

http://www.odci.gov/cia/publications/factbook/index.html

Edelleen olemassa, sisällöltään päivitettynä, mutta Weights and Measures -liitettä ei enää ole. Havaittu 2002-01-12.


Selkotietoa eurosta suomeksi

Euroopan Unionin asiakirjat eivät ehkä ole selkeyden riemuvoitto noin yleisesti, mutta euroon siirtymistä koskevat Unionin (komission) viralliset Web-sivut ovat ihan luettavia. Ja luotet­ta­va­mpia kuin satunnaiset lehtijutut. Perustieto on suomeksikin, mutta tarkempien tietojen lukemiseen tarvitaan esimerkiksi ranskan, saksan tai englannin taito.

http://europa.eu.int/euro/default.asp?lang=fi

2000: Osoite ei toimi lainkaan (404 Not Found -virhe)! Aineisto kyllä on olemassa, mutta nyt osoitteessa http://europa.eu.int/euro/html/home10.html?lang=10

2006: Edellä mainittu uusi osoitekaan ei toimi.


Matelijoiden hoito-ohjeita

Harva lemmikinomistaja viitsii lukea kirjoja lemmikkinsä hoidosta, valitettavasti. Eksoottisista lemmikeistä ei suomenkielisiä kirjoja usein olekaan. Mutta Liaani sisältää tarpeellisia perusohjeita helposti sulavassa muodossa. Erityisesti matelijoista on selkeitä, eläinlääkärin kirjoittamia, parin sivun mittaisia, sekä yleisiä että lajikohtaisia ohjeita.

http://www.jmp.fi/%7eliaani/matelijat.html

2006: Ei toimi. Ohjautuu www.liaani.com-sivuston sivulle, jota ei ole. Virheilmoitussivu ei sisällä mitään neuvoa sivun etsimisestä. Liaanin pääsivun kautta löytyy kyllä matelija­ohjeiston nykyversio, jolla kuitenkaan ei ole omaa osoitetta.

2017: Myös www.liaani.com on poistunut.


Leffafriikin toiveuni

Internetin elokuvatietokanta kertoo, että siinä on tietoja yli 130 000 elokuvasta. Haku­toi­min­non (search) kautta löytää vaikkapa Gone with the Wind -elokuvan yleisimmin siteeratut vuorosanat taikka tiedon siitä, ketkä esittivät Koskelaa Tuntemattoman sotilaan elokuva­versioissa ja missä muissa elokuvissa he ovat näytelleet.

http://us.imdb.com/

2006: Toimii edelleen ja voi hyvin. Suomalaiselle ehkä sopivamman näkymän tietokantaan tarjoaa nykyisin http://akas.imdb.com, joka paremmin tuntee elokuvia myös suomen­kie­li­sil­lä nimillä.

2017: Toimii edelleen. Sivusto on muuttunut sikäli, että keskustelut elokuvista on poistettu.


Aiotko junailla Euroopassa?

Saksan rautatielaitoksen aikataulupalvelussa on tietoja useista Euroopan maista. Suomi ei ole mukana, ei myöskään Espanja, mutta jos suunnittelet junailua manner-Euroopan ydinalueilla, kannattaa käyttää Deutsche Bahnin tietopalvelua. Käyttöliittymä on hiukan sekava, mutta siihen tottuu. Annetaan lähtöasema, kohde ja ajankohta, ja palvelu kertoo yhteyden tai yhteyksiä. Tiesittekö, että Nizzasta pääsee Genovaan kolmessa tunnissa, mutta Bolognaan kestää iäisyyden erittäin hankalien vaihtojen takia?

http://bahn.hafas.de/english.html (saksaksi http://bahn.hafas.de/ ).

2006: Englanninkielisen version osoite ei toimi. Itse sivusto on kyllä olemassa, ja pääsivun kautta pääsee saksankieliseen versioon (ohjautuu osoitteeseen http://reiseankunft.bahn.de) ja sieltä taas linkkiä seuraamalla englanninkielisen version nykyiseen osoitteeseen. Se tosin on sellainen, ettei sen voi olettaa toimivan kovin pysyvästi, vaan on parempi suunnistaa pääsivun kautta: http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en?ld=212.54&newrequest=yes&

2006: Edellä mainittu englanninkielisen version osoite toimii yllättäen edelleen.


Koottua korttipelitietoa

Kesäksi voisi vaikka opetella uuden korttipelin tai hankkia lisätietoa jo osaamastaan, vaikkapa nähdäkseen, miten sitä muualla pelataan. Korttipelien indeksistä voi hakea tietoa paitsi pelin nimen perusteella myös pelityypeittäin tai maittain. Kokeilkaapa vaikkapa skat-peliä!

http://www.netlink.co.uk/users/pagat/class.html

2006: Muuttanut, mutta vanhalla sivulla sentään on tieto tästä ja linkki uudelle sivulle http://www.pagat.com/class/

2017: Vanha osoite ei enää toimi lainkaan. Uusi toimii.


Miten tämä lääke pitikään ottaa?

Ehditkö jo unohtaa lääkärin ja apteekkarin ohjeet siitä, pitääkö lääke ottaa ennen ruokailua vai sen jälkeen? Ei hätää. Webistä löytyy Lääketietokeskuksen lääkeopas Pharmaca Fennica, josta voi hakea tietoja esimerkiksi ihan vaan lääkkeen kauppanimellä.

http://www.ngs.fi/laakeopas/

2000: Toimii, mutta sivuilla on edelleenkin vuoden 1998 versio lääkeoppaasta! Tuoreempi, vuoden 2000 versio löytyy Lääketietokeskuksen sivuston kautta, osoitteesta http://www.tohtori.fi/laakeopas/

2006: Ei toimi, eikä verkkotunnustakaan ngs.fi enää ole. Edellä mainittu Lääkeopas on edelleen olemassa.

2017: Lääketietokeskuksen Lääkeopas on nyt osoitteessa http://www.terve.fi/laakeopas, ja se ilmeisesti vastaa ajantasaista lääketietokantaa.

2019: Terve.fi on muuttanut täysin luonnettaan eikä enää sisällä Lääkeopasta. Toisaalta Lääketietokeskuksen sivun Monipuoliset Pharmaca Fennica -lääketietopalvelut kautta löytyy tietoa sekä Pharmaca Fennicasta mobiilisovelluksena että Pharmaca Fennica -verkko­palvelusta.


Laatuvinkkejä: Britannican virtuaalikirjasto

Encyclopaedia Britannica lienee maailman arvostetuin tietosanakirja. Se on vahvasti siirtynyt digitaali- ja nettiaikaan. Ja se tarjoaa myös maksuttomia palveluja kuten Britannica Internet Guide. Jälleen yksi luokiteltujen linkkien kokoelma, mutta tässä on todella paljon jyviä, vähän akanoita. Suomalainen tietysti kokeilee ensimmäiseksi, mitä löytyy hakusanalla Finland.

http://www.ebig.com/

2000: Osoite toimii, mutta se ohjautuu osoitteeseen http://www.britannica.com/ eli sivustoon, johon on yhdistetty (ilmeisestikin) aiempi Guide, Britannican online-versio ja mainoksia ja joka on sekavampi kuin Guide oli. Toisaalta informaation määrä on kiel­tä­mät­tä lisääntynyt merkittävästi. Guidea vastaa lähinnä palsta The Web's Best Sites haku­tulok­sis­sa.
Lisäys 2001-10-25: Sisältö on nyt siirretty maksulliseksi, eli käyttäjä saa kustakin artik­ke­lis­ta vain pätkän alusta, ja ohessa tyrkytetään mahdollisuutta hankkia maksullinen käyttö­oikeus koko aineistoon. Samalla ilmeisesti Guide on kokonaan poistettu.

2006: Osoitteessa on mainossivustojen hakemisto.


Pikku Ponien ihmemaa

Pikku Poneilla (My Little Ponies) on paljon ystäviä myös netissä. Dream Valley on luultavasti pikkuponifänin toivepaikka. Siellä voi muun muassa tunnistaa kuvien avulla omat pikku­ponin­sa ja niiden alkuperäiset nimet. Tiesitkö, että vuonna 1997 ruvettiin taas valmistamaan aitoja Pikku Poneja?

http://www.cybercomm.net/%7emglmlp/dreamvalley/

2000: Ei toimi (403 Forbidden). Hakupalveluiden avulla löytyi uusi osoite: http://members.tripod.com/%7eponyland/

2006: Vanha osoite antaa nyt virheen 404 Not Found. Edellä mainitussa toisessa osoitteessa on nyt tieto siirtymisestä osoitteeseen http://dreamvalley-mlp.com/

2017: Mikään edellä mainituista osoitteista ei toimi.


Ravitietoa

Toisenlaista hevosharrastusta edustaa Suomen Hippos, jonka raviaiheiset sivut kertovat mm. vuoden kilpailukalenterin, ennätys- ja muita tilastoja, hevosjalostustietoja ja toki myös kuvia hevosista. Tätä kautta löytää myös raviratojen sivujen osoitteita ja niiden kautta ravien tulok­sia; tosin useimmat raviratojen sivut näyttävät olevan aika "kehitteillä" Hippoksen sivuihin verrattuina.

http://www.hippos.fi/

2006: Toimii. (Raviratojen tiedot löytyvät hiukan hankalasti Linkkejä-kohdan kautta.)

2017: Toimii. (Raviratojen tiedot löytyvät nyt pääsivun pikalinkin ”Lähtölistat ja tulokset” kautta.)


Konstailematon viininvalitsijan opas

Alkon muutoin aika sekavilta Web-sivuilta löytyy mainio opas viinin valitsemiseen erilaisia ruokia varten. Ruoka-aineksia ja -lajeja on ahvenesta wieninleikkeeseen ja eksoottisempiakin siinä välissä, avokadoa ja kengurua myöten. Tosin opas kertoo vain viinilajin, jonka perus­teel­la voi sitten erikseen etsiä vaikkapa Alkon hinnastosta jonkin erityisen tuotteen.

http://www.alko.fi/alkoold/rsana.htm

http://www.alko.fi/hinnasto.html

2000: Kumpikaan ei toimi (404 Not Found). Alkon sivustosta http://www.alko.fi/ kyllä löytyy hinnasto, mutta kehysten käytön ja muiden hankaluuksien takia suora osoite on lähinnä hirviömäinen (tässä jaettu parille riville) ja tuskin toimii sekään kauaa: http://www.alko.fi/wwwalkofi/wwwBachus.nsf/frmBottom?
readform&frameLeft=viewMainMenu?openview&
frameCenter=wwwalkofi/wwwParameter.nsf/
viewFrontpageMenu/productsFrontpageA

2006, 2017: Edellä mainittu suora osoite ei toimi. Hintatiedot löytyvät pääsivun Tuotteet-kohdan kautta.


Soome-Eesti Seltside Liit

Viro-yhdistysten liitto ry. näyttää todella ylläpitävän Web-sivujaan. Sieltä löytyy mm. selostus toukokuun lopulla olleesta Viron EU-jäsenyys -seminaarista sekä hyvin järjestetty linkki­kokoe­lma. (Valitettavasti Suomen ja Viron väliset Internet-yhteydet ovat vielä sen verran hitaita, että esimerkiksi Eesti Päevaleht Onlinen lukijan on syytä varautua pitkähköihin odotusaikoihin.)

http://www.vyl.ee/

Ei toimi. Uusi osoite: http://www.svyl.net/. Tästä ilmoitettiin minulle 2002-10-15. Vanhassa osoitteessa on hämärä ilmoitus, joka sanoo mm.: "Tälle sivulle aukeavat lähitulevaisuudessa yllä mainitun yrityksen/yhteisön kotisivut." vaikka mitään yritystä tai yhteisöä ei ole mainittukaan. Ilmeisestikin liitto on luopunut domainista vyl.ee ja Internet-palveluntarjoaja on pannut sen kierrätykseen.

2006: Verkkotunnusta vyl.ee ei ole. Edellä mainittu uusi osoite toimii.

2017: Edellä mainittu uusi osoite ei toimi. Sen sijaan http://www.svyl.fi/ toimii.


Go metric!

NIST (National Institute of Standards and Technology) tarjoaa sivuillaan laajan tietopaketin SI-mittajärjestelmästä. Mukana ovat mittayksiköt ja etuliitteet, perusyksiköiden (metri, sekunti ym.) määritelmät ja niiden historialliset taustat.

Etuliitteiden yhteydestä löytyy myös tieto vakavasti otettavasta ehdotuksesta, jonka mukaan ATK-alan ns. binaariset kilot, megat, gigat ja terat korvattaisiin etuliitteillä kibi, mebi, gibi ja tebi. Kyseessä on IEEE:n, ISO:n ja IEC:n yhteinen pyrkimys poistaa sekaannus, joita SI-etuliitteiden virheellinen käyttö aiheuttaa.

http://physics.nist.gov/cuu/Units/

2006, 2017: Toimii.


Miksi suomalaiset blondit...

... käyttävät Internetiä? Saadakseen selville, mitä vitsejä heistä kerrotaan. The Definitive List of Blonde Joke Links sisältää kymmeniä linkkejä blondivitsien listoihin.

http://users.aol.com/mindfire/blonde2.html

2006: Toimii.

2017: Ei toimi. Johtaa AOL:n kirjautumissivulle.


Miten Suomenlahti voi tänään?

Meriveden lämpeneminen tuo valitettavasti mukanaan myös ongelmia ainakin paikoittain, etenkin Suomenlahden itäpäässä veteen liuenneiden ravinteiden takia.

Merentutkimuslaitos ja eräät muut laitokset ovat yhteistyössä (hyvä!) perustaneet Itämeri-tietokannan, jonka tarkoitus on tarjota ajantasaista tietoa mm. Itämeren tilasta kuten sini­eliöiden (syanobakteerien, "sinilevien") massaesiintymistä ("kukinnasta"). Tällaiseen tarpeellisen ja päivittäin muuttuvan tiedon jakamiseen Web on omiaan. Käyttäjät voivat myös sivuilta lähettää omia havaintojaan "levähaitoista". Valitettavasti tekninen toteutus on vielä varsin kömpelö ja sekava, mutta pyrkimys palvella kansalaisia on kiitettävä.

http://meri.fimr.fi/

2006: Toimii hyvin kyseenalaisesti. Sivu käyttää varmentamatonta sertifikaattia, joten sivulle meneminen aiheuttaa varoituksen, joka voi hämmentää monia. Lisäksi sivu on englanninkielinen. Jos käyttäjä osaa valita kielilinkkipalkista vaihtoehdon "Finnish", päädytään englanninkieliselle sivulle, joka selittää:

The language versions are included on the BOING Main Page, because we hope to get the translations of the BOING Pages into all languages of the Baltic Sea riparian states some time in the future!

In the meantime, you can make use of the numerous elements of these pages in English.

2017: Osoite ei toimi lainkaan; verkkotunnusta meri.fimr.fi ei ole. Tunnus www.fimr.fi ohjautuu nyt osoitteeseen http://www.itameriportaali.fi/, jossa on vain tieto Itämeriportaalin eri sivujen siirtymisestä muualle.


Rodukkaita juttuja karjasta

Oklahoman valtionyliopisto ylläpitää sivustoa Breeds of Livestock, joka esittelee laajasti kuvin ja sanoin niin nautojen, hevosten, lampaiden, vuohien, sikojen ja siipikarjan sekä muutamien eksoottisempien kotieläinten rotuja. Suomenkarjaa ei ole mukana, suomenlammas sen sijaan on - varmaankin siksi, että sitä kasvatetaan Yhdysvalloissakin.

http://www.ansi.okstate.edu/breeds/

2006, 2017: Toimii.


Sijoitusvaikeuksia ihan oikeasti?

Kannattaa katsoa eteensä, ennenkuin sijoittaa rahojaan. Pörssisäätiön sivut auttavat: löytyy osakkaan opas, sijoitusrahasto-opas, sijoittajan vero-opas ja sijoittajan euro-opas. Selkeällä suomen kielellä.

http://www.porssisaatio.fi/suomi/julkaisut.html

2000: Ei toimi (404 Not Found). Uusi osoite: http://www.porssisaatio.fi/oppaat/suomi/oppaat.asp

2006: Toinenkaan osoite ei toimi. Pääsivun http://www.porssisaatio.fi linkki "Oppaat" kyllä johtaa opasluetteloon (osoite: http://www.porssisaatio.fi/default.aspx?path=4;163).

2017: Pääsivulla ei ole linkkiä oppaisiin, eikä edellä mainittu opasluettelon osoite toimi.


Tunnetko todella muita Pohjoismaita?

The Nordic FAQ eli vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin Pohjoismaista on tarkoitettu kansainväliselle lukijakunnalle, ja siksi se on englanninkielinen. Mutta esimerkiksi matkailua muissa Pohjoismaissa suunnitteleva suomalainenkin löytänee sieltä kiinnostavaa tietoa niin matkailukohteista kuin kansoista ja historiastakin. Vaikkapa sen, mitkä ovat yleisimmät etunimet Norjassa tai oliko viikingeillä oikeasti sarvet kypärissään.

http://www.lysator.liu.se/nordic/

2006: Toimii, mutta viimeksi päivitetty vuonna 2001.

2017: Ei toimi. Osoitteessa on (harvinaista kyllä) erikseen tieto poistumisesta ja siitä, että uutta osoitetta ei ole tiedossa.


Kotieläintietoa maailmalta

Onko "kotieläintarhat" jo nähty? NetVet - Veterinary Resources sisältää nimensä mukaisesti eläinlääkintätietoa mutta myös paljon muuta asiaa kotieläimistä. Mukana on hyvinkin eksoottisia lemmikkejä ja mm. "elektroninen eläintarha".

http://netvet.wustl.edu/vet.htm

2006: Toimii.

2017: Toimii, mutta ylläpito on ilmeisimmin lopetettu vuosia sitten.


Dilbert, aikamme antisankari

Lomat päättyvät aikanaan, ja töihin palaamista varten kannattaa nauttia rautaisannos Dilbertiä. Tämä menestyssarjakuva kuvaa tietotekniikkatyöläistä järjettömissä työoloissa. Webin Dilbert-sivuilta löytyy sarjakuvien lisäksi monenlaista oheistietoa.

http://umweb1.unitedmedia.com/comics/dilbert/

2006: Tilanne epäselvä: palvelin ei vastaa. Osoite http://www.unitedmedia.com/comics/dilbert/ toimii.

2009: Alkuperäisen osoitteen palvelin ei edelleenkään vastaa. Toinen osoite tuottaa nyt vastauksen ”You don't have permission to access /comics/dilbert/ on this server.” Sivusto on ilmeisesti muuttanut osoitteeseen http://www.dilbert.com.

2017: Toinen osoite toimii, ohjautuen osoitteeseen http://syndication.andrewsmcmeel.com/comics/dilbert/. Myös http://www.dilbert.com toimii, sisällöltään erilaisena.


Suomenkielisiä "oppikirjoja" netissä

Internetix Campus kertoo olevansa "uudenlainen, kaikille avoin oppimisympäristö". Nimestään huolimatta se sisältää suomenkielistä aineistoa. Opiskella voi jo monenlaisia aiheita Aleksis Kiven runoudesta yrityksen perustamiseen. Esimerkiksi fysiikan "kurssi" sopinee ainakin oheislukemistoksi lukiolaiselle sekä kertaukseksi ja hakuteokseksi niille, joilta koulufysiikka on päässyt unohtumaan.

http://www.internetix.ofw.fi/opinnot/

2006: Osoite ei toimi aiemmalla tavalla vaan tulee ilmoitus "Directory Listing Denied". Pääsivun osoite kuitenkin toimii ja ohjautuu osoitteeseen http://portaali.internetix.fi/. Suuri osa oppimateriaaleista on muutettu rekisteröitymistä vaativaksi, mikä estää normaaleilla linkeillä viittaamisen.

2017: Alkuperäinen osoite ei toimi, ei myöskään sen pääsivun osoite. http://portaali.internetix.fi/ ohjautuu nyt osoitteeseen http://opinnot.internetix.fi/fi/structure/etusivu, joka käsittelee Otavan Opistoa ja jonka kautta löytynee osa vanhoista materiaaleista sekä uusia materiaaleja.


SCSI? ISDN? Salakieli aukeaa...

Yksi hämäävimmistä piirteistä atk:ssa ja netissä on hämärien lyhenteiden ja slangisanojen viljely. Webreference on koonnut listan linkkejä suurimpiin atk- ja nettikielen sanakirjoihin. Niistä ensimmäisestä, PCWebopaediasta, voi käydä vaikkapa uteliaisuuttaan katsomassa, mille sanoille ihmiset sieltä useimmin etsivät selityksiä.

http://www.webreference.com/internet/glossaries.html

2006, 2017: Toimii.


Tekniset termit ojennukseen

Tekniikan Sanastokeskus pitää Tekniikan termipankin maksuttomasti käytettävissä ainakin vuoden 1999 toukokuun loppuun asti. Termipankista löytyy sekä erikielisiä käännöksiä että määritelmiä tekniikan eri alojen termeille. Katsopa vaikka, mitä termistöasiantuntijat sanovat sanoista "multimedia", "suurjännite" ja "uudistushakkuu".

http://www.tsk.fi/tepa/

2006, 2017: Toimii. (Keskuksen nimi on nykyisin "Sanastokeskus TSK" ja termipankin "TEPA-termipankki", mutta osoite siis on pidetty toimivana.


Mennäänpä metsään – sieneen vaikkapa

Arktiset Aromit ry. tarjoaa tietoja luonnonmarjoista, -sienistä ja -yrteistä. Esimerkiksi sienistä kuvataan kymmenkunta hyvää ruokasientä selkeiden valokuvien ja selitysten kera - sopiva perustietopaketti aloittelijalle.

http://www.arctic-flavours.fi/alku.htm

2006: Ei toimi (Not Found). Osoite http://www.arctic-flavours.fi toimii kyllä. (Aikoinani ilmoitin alku.htm-osoitteen, koska osoitteessa http://www.arctic-flavours.fi oli ns. ovimattosivu.)

2017: Osoite http://www.arctic-flavours.fi kääntyy nyt osoitteeksi http://www.arktisetaromit.fi/.


Sukua tutkimaan

Jos sukututkimusta on tarkoitus ruveta harrastamaan, kannattaa ehdottomasti tutustua netistä löytyviin tietoihin. "Sukututkimus UKK (FAQ)" antaa hyvät lähtökohdat. Sen kautta löytyy mm. sukututkimuksen perusopas ja sukututkijaluettelo, josta voit katsoa, tutkiiko joku jo sukuasi.

http://personal.inet.fi/koti/suku/ukk.html

2006: Ei toimi (tulee Soneran ilmoitus "Valitettavasti hakemaasi sivua ei löydy"). Osoitteessa http://personal.inet.fi/koti/suku/ taas on sivusto "Raassina suku". Sivuston uusi osoite näyttää olevan http://koti.welho.com/spalande/ukk.html

2017: Uusikaan osoite ei toimi.


CNN

CNN-uutistoimisto tuskin tarvitsee esittelyä. Siitä mistä maailma kohisee, ainakin tiedotus­välineiden mukaan, löytyy CNN:n Web-sivuilta enemmän asiaa kuin kukaan jaksaa lukea. Tietoja voi lukea USA:ssa tai Britanniassa sijaitsevasta palvelimesta; yksi netin paradokseja on, että Suomesta yhteys USA:han pelaa usein paremmin.

http://www.cnn.com/

http://europe.cnn.com/

2006: Toimivat.

2017: Toimivat. Molemmat kääntyvät osoitteeksi http://edition.cnn.com/


Usenet-hakemisto

Usenetin (news, newssit, nyyssit) keskusteluryhmiä on tuhansia kaikenlaisista aihepiireistä taivaan ja maan väliltä ja muustakin. Mutta kysymykseen, mitkä ryhmät käsittelevät sitä-ja-sitä aihetta, on usein hyvin vaikea löytää vastausta. Ehkäpä parhaan välineen nykyisin tarjoaa TILE.NEWS. Sen sivuilta löytyy myös väline, jolla voi etsiä jakelulistoja (postituslistoja, mailing lists) avainsanojen avulla.

http://tile.net/news/

2006: Toimii.

2017: Ei toimi. Kääntyy osoitteeseen https://emailuniverse.com/, jonka sisältö on aivan toinen.


Softaa mikroille netistä

Netti on pullollaan kaiken maailman ohjelmia mikroille, ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi. Ongelmana onkin, että valtaosa kaikesta on tässäkin asiassa roskaa. Pahimmillaan mukana tulee virus. Niinpä mikroonsa ohjelmaa etsivän kannattaa aloittaa jostakin kokoelmasta, joka on suhteellisen luotettava ja laadukas. Tucowsia pidetään yleisesti sellaisena. Ohjelmia voi etsiä joko avainsanoilla tai valitsemalla ensin koneensa käyttöjärjestelmää vastaavan sivun ja sitten aihepiirin.

http://www.eunet.fi/tucows/

2006: Ei toimi (Object Not Found). Tucows löytyy nykyisin esimerkiksi osoitteen http://www.tucows.fi kautta.

2017: Myöskään http://www.tucows.fi ei toimi.


Varjojen paratiisi – Babylon 5:n äänenkannattaja Suomessa

Onko TV 2:ssa esitettävä Babylon 5 -tieteissarja jäänyt huomaamatta? Vahinko! Mutta mukaan pääset suomalaisten Babylon 5 -sivujen avulla. Voit lukea, mitä tähän mennessä on tapahtunut - mutta ei pitemmälle, sillä periaate on: ei spoilereita. Sarjaa seurannut taas löytää vastauksia häntä kutkuttaneisiin arvoituksiin.

http://www.cs.tut.fi/%7eleopold/Babylon5/

2006, 2017: Ei toimi. Sivusto löytyy nykyisin osoitteen http://www.modeemi.fi/~leopold/Babylon5/ tai osoitteen http://www.iki.fi/leopold/Babylon5/ kautta.


Oikeaa multimediaa alkuaineista

Tietoja alkuaineista joka kantilta - niiden löytämisen historiasta fysikaalisiin ja kemiallisiin ominaisuuksiin, tekniseen käyttöön jne. Järeän koneen omistajat voivat myös tutkia kiderakenteita "virtuaalitodellisuudessa" (VRML).

http://www.shef.ac.uk/chemistry/web-elements/main/index-nofr.html

2000: Toimii edelleen, ohjautuen automaattisesti sivulle http://www.webelements.com/index.html

2006, 2017: Ei toimi (Not Found), mutta uusi osoite toimii.


Leffojen kliseet dokumentoitu

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että kun elokuvassa mies ja nainen juoksevat pakoon, niin se joka kompastuu on aina nainen? Entä tiesitkö, että kaikki puhelinnumerot, joihin amerikkalaisissa elokuvissa soitetaan, alkavat 555? "The Movie Cliches List" sisältää herkullisen paljon tällaisia kliseitä, aihepiireittäin luokiteltuina. Elokuvien katsomiseen saa uusia piirteitä, jos rupeaa tarkkailemaan, rikotaanko näitä "sääntöjä" joskus.

http://www.like.it/vertigo/cliches.html

2000: Osoite johtaa nyt "Please click here" -sivulle, jolta pääsee oikeaan uuteen osoitteeseen http://www.moviecliches.com/

2006: Ei toimi, vaan osoite johtaa ovimattosivulle, jolta päädytään erään yrityksen sivustoon. Uusi osoite toimii.

2017: Vanha osoite ei toimi (Not Found). Uusi toimii, mutta sivuston ylläpito lienee loppunut noin vuonna 2000.


Danin vinkit Web-sivujen tekijöille

Web on pullollaan kaikenkarvaisia ohjeita Web-sivujen tekijöille. Harvoin niissä yhdistyy luettavuus asiasisällön paikkansapitävyyteen. "Dan's Web Tips" on ilahduttava poikkeus. Parikymmentä juttua, joista kukin on kohtuullisen mittainen kerralla luettavaksi.

http://www.softdisk.com/comp/dan/webtips/

2006, 2017: Ei toimi (Not Found). Sivuston uusi osoite on http://webtips.dan.info/


Mitä Aalto oikein teki?

Kaikki tietävät, kuka oli Alvar Aalto, mutta moniko tietää, mitä kaikkea hän teki? Alvar Aalto -museon sivuilla kerrotaan hänen tuotannostaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Mukana on linkkejä hyvinkin laajoihin kuvauksiin Aallon suunnittelemista rakennuksista, niiden nykyisestä käytöstä, restauroinnista jne.

http://www.jkl.fi/aalto/arkki/index.htm

2000: Muuttanut osoitteeseen http://www.alvaraalto.fi (ohjaus hoidettu ns. Refresh-kikalla ja erillisellä linkillä, mikä on siedettävä mutta ei oikea tapa).

2006: Ei toimi (Not Found). Uusi osoite toimii.

2017: Vanha osoite ei toimi (pitkähkön odotuksen jälkeen tulee Not Found). Uusi toimii, mutta pääsivun yläreunassa on huomautus ”Työstämme uutta sivustoamme ja väliaikaisesti osa sivuista on poissa käytöstä.”


Elämä yhtenä puuna

Tree of Life -hanke pyrkii kokoamaan tietoa maailman kaikista eliölajeista yhteen hajau­tet­tuun tietojärjestelmään. Biologin ja biologianharrastajan aarreaitta, jossa kerrotaan elämän puun muistakin haaroista kuin söpöistä pörröturkeista ja ihanista kukkakasveista. (Linkki "popular groups" on toki sekin kiinnostava.)

http://phylogeny.arizona.edu/tree/phylogeny.html

2006: Toimii. Ohjautuu automaattisesti osoitteeseen http://tolweb.org/tree/phylogeny.html. Linkkiä "popular groups" ei ole, mutta linkki "Popular Pages" johtaa sivulle, jota tässä tarkoitettiin.

2017: Alkuperäinen osoite ei toimi (palvelinta ei ole). Muutoin tilanne kuten v. 2006.


Yahoon kilpailija: Links2Go

Tiedon etsimiseen netistä on kaksi perusmenetelmää: laajoihin automaattisesti kerättyihin tietokantoihin kohdistuvat haut (esim. AltaVista, InfoSeek) ja ihmisten suorittamaan vali­koin­tiin perustuvat, aiheittain järjestetyt linkkikokoelmat. Jälkimmäisistä Yahoo (http://www.yahoo.com/) on tunnetuin ja käytetyin. Nyt sillä näyttää olevan vakavasti otettava kilpailija. Links2Go perustunee puoliautomaattiseen kokoamiseen, joka painottaa niitä sivuja, joihin muilla sivuilla on paljon linkkejä. Aihepiireittäisen selailun lisäksi voi tehdä avainsanahakuja.

http://www.links2go.com/

2006, 2017: Toimii, mutta hakukone on muuttanut luonnettaan, joka on nyt epäselvä. Kyseessä saattaa olla jopa ensisijaisesti maksuihin perustuva hakemisto.


KKO:n ja KHO:n ennakkopäätökset nettiin

Korkeimman oikeuden ja Korkeimman hallinto-oikeuden ennakkopäätökset kiinnostavat tietenkin juristeja sekä oikeustieteen opiskelijoita ja harrastajia. Lisäksi itse kutakin meistä saattavat kiinnostaa meille tärkeitä aiheita koskevat sellaiset ratkaisut, jotka on julkaistu ennakkopäätöksinä, koska ne "ovat tärkeitä lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa tapauksissa". Lapsen palauttamista koskeva ratkaisu KKO 1996:151 voi sekin omalla tavallaan olla yleisöä kiinnostava nyt, kun medioissa on esillä osittain vastaava tapaus.

http://finlex.om.fi/oiktap/

2006, 2017: Ei toimi. Palvelu on kyllä olemassa, vieläpä laajennettuna, mutta osoitteessa http://www.finlex.fi/fi/oikeus/


Miten verbit taipunevat?

Verbien taivutus on tunnetusti monen kielen hankalimmin opittavia asioita. Conjugue on suomalaisen Erik Lindbergin tekemä ohjelma, joka muodostaa 19 eri kielen - esimerkiksi suomen, ranskan ja saksan - verbien taivutusmuodot.

http://www.kolumbus.fi/toti/conjugue.htm

2000: Sivulla on tieto siitä, että Conjugue on muuttanut osoitteeseen http://www.puterweb.com/conjugue/index.html mutta tämä teksti on linkki osoitteeseen http://www.verbix.com/index.html mikä on aika hämmentävää.

2006, 2017: Ei toimi ("Haettua sivua ei löydy!"), eikä puterweb.com-osoitekaan toimi (päätyy mainossivulle). Sen sijaan www.verbix.com-osoite toimii.


Joulukirkkoon valmistauduttaessa

Ev.lut. kirkon sivuilla on selostettu niin sanottu kirkkovuosi eli sunnuntaiden ja muiden pyhäpäivien aiheet ja niihin liittyvät raamatunkohdat. Löytyy myös "Sana sinulle" eli lyhyt pakina aiheesta, vai saarnoiksikohan niitä pitäisi sanoa. Sivut hyödyntävät hypertekstin mahdollisuuksia aika mukavasti.

http://www.evl.fi/kkh/to/kjmk/kal/koko.htm

2006: Toimii.

2017: Ei toimi. Virheilmoitus kertoo: 404 Sivua ei löydy ”Aika etsiä ja aika kadottaa, aika on säilyttää ja aika viskata menemään”.


Pentagonin ääni

DoD, Yhdysvaltain puolustusministeriö, kertoo omia näkemyksiään asioista DefenseLINK-sivuilla. Pääsivulta pääsee kätevästi lukemaan mm. USA:n puolustusvoimien lehdistö­tiedot­teita.

http://www.defenselink.mil/

2006: Toimii.

2017: Toimii. Kääntyy osoitteesee https://www.defense.gov/.


Karttaa lukemaan

Karttakeskus pitää toistaiseksi ilmaispalveluna Genimap-hakua, jolle voi antaa katuosoitteen ja kunnan nimen ja saada jonkinlaisen kuvan paikan sijainnista. Kartat ovat karkeita, mutta tiedot löytyvät nopeasti.

http://imap.karttakeskus.fi/imapserv/imssmpl.htm

2006: Ei toimi (palvelinta ei ole). Karttakeskus ei ilmeisesti tarjoa vastaavaa palvelua. Muita karttapalveluita netissä toki on moniakin.


Kirjoitettu alun perin 2000-04-05. Päivitetty viimeksi 2019-01-20.

Jukka Korpela