Datatekniikka ja viestintä - Internet - Nyysit:

Kielteisen ajattelun voimaa:
Seitsemän kieltoa nyyseihin kirjoittajalle
eli miten näytät fiksulta vaikka olisit ääliö

The power of negative thinking: The seven don'ts of Usenet, or how to excel without doing anything

Vältä seitsemän tavallisinta ja vahingollisinta virhettä kirjoittaessasi nyyseihin. Tämä tiivis netiketti kertoo, mitkä ne virheet ovat. Ota huomioon, että monet asioita tuntevat ihmiset ohittavat viestin ilman muuta, jos siinä on tehty näitä virheitä; joten älä tee niitä, jos haluat apua sellaisilta, jotka voisivat parhaiten auttaa sinua.

  1. Älä kysy, ennen kuin olet lukenut fakin. Fakki (FAQ) on lista vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin, siis erittäin todennäköisesti myös sinun kysymykseesi. Jos fakkia ei ole tai siinä ei olekaan vastausta kysymykseesi, lue ryhmän kuvaus ja lue, mitä ryhmään todellisuudessa kirjoitellaan; ainakin tarkista Google Groupsista, onko joku hiljattain kysynyt asiaa, jota aiot kysyä, ja saanut siihen vastauksen. Luultavasti on.
  2. Älä lähetä mitään muuta kuin pelkkää tekstiä nyyseihin, paitsi ryhmiin, joiden säännöissä erikseen sallitaan muukin. Ei HTML:ää, ei vcardeja, ei GIF-kuvia eikä muita binaareja. (Voit panna aineistosi Webiin ja ilmoittaa nyysiviestissäsi sen osoitteen eli URLin.) Älä käytä mitään ohjelmaa kirjoittaaksesi nyyseihin, ennen kuin olet tarkistanut sen asetukset niin, ettei ohjelma lähetä viestiäsi muuna kuin tekstinä. Pelkkä teksti tarkoittaa, että viesti on vain tekstiä, rivinpituus alle 80 (mieluiten alle 72) merkkiä; se ei tarkoita tylsää tai huolimatonta tekstiä. Ks. Nyysioppaan lukua Miten kannattaa kirjoittaa ja nasevaa ohjetta Hints on writing style for Usenet.
  3. Älä lainaa enempää kuin pari riviä. Jos nyysiohjelmasi ottaa mukaan kopion alkuperäisestä artikkelista, kun rupeat kirjoittamaan vastausartikkelia, poista kaikki muu kuin pari keskeisintä riviä, jotka osoittavat, mihin vastaat. Huolehdi siitä, että oma tekstisi tulee lainatun tekstin jälkeen. On tärkeää jollain tapaa viestin sisällä osoittaa, mihin vastaat; jos ei ole sopivia paria lausetta, jotka voit lainata, selitä asia omin sanoin. (Esim.: "Ymmärsin NN:n viestin niin, että hän kysyy, miten rakennetaan ikiliikkuja.")
  4. Älä hölötä. Älä lähetä tylsiä "moi kaikki" -viestejä äläkä vastaa vain sanoaksesi kirjoittajaa tyhmäksi tai kertoaksesi olevasi samaa mieltä. Jos rikot tätä ja edellistä sääntöä vastaan samanaikaisesti, sinua pidetään todella hankalana. Äläkä lähetä testiviestejä ("hei näkyyks tää?") minnekään muualle kuin erityisiin testiryhmiin (kuten sfnet.test). Yleisesti sanottuna: älä lähetä viestejä, joita joudut myöhemmin häpeämään. Tiesitkö, että on olemassa arkistointijärjestelmiä, jotka varastoivat viestisi vuosikausiksi? Pelkät kiitosviestitkään eivät ole toivottavia.
  5. Älä pyydä vastauksia meilitse ("sähköpostitse"). Jos kysyt nyyseissä, lue vastaukset nyyseistä. Mutta varaudu meilivastauksiin; ihmisillä voi olla hyviä syitä vastata meilitse. Tästä ja muista syistä: älä sotke osoitettasi NOSPAM- tms. jutuilla, tai ainakin lisää sotketun osoitteen loppuun .invalid-merkintä.
  6. Valitse ryhmä huolella, äläkä lähetä kysymystäsi useaan ryhmään (ainakaan ilman crosspostausta). Äläkä lähetä vastausta artikkeliin katsomatta, mihin kaikkiin ryhmiin vastauksesi on menossa.
  7. Älä yritä saada huomiota kirjoittamalla Subject-riville jotain typerää kuten "VOISKO JOKU JEESATA!!!! KIIRE!!! AUTTAKAA HETI!!!". Kirjoita sen sijaan (huutamatta!) kuvaava otsikko, joka kertoo viestisi sisällöstä. Mutta älä ahda kaikkea otsikkotietoihin, äläkä koskaan jätä viestin runkoa tyhjäksi.
    Subject-rivi - - kertoo, mitä viesti käsittelee. Sen tulisi antaa riittävästi viitettä viestin sisällöstä, jotta lukija voi yksistään sen perusteella päättää, lukeeko hän viestin.
    RFC 1036, kohta 2.1.4 (suomennos: JK)

Kun et tee näitä asioita kirjoittaessasi nyyseihin, vaikutat tosi fiksulta. Useimmat aloittelevat nyyseihin kirjoittajat tekevät vähintään yhden näistä virheistä. Joten kun sinä aloitat nyysikirjoittelijan uraasi, niin välttämällä kaikki nämä virheet saat itsesi näyttämään erittäin älykkäältä ja huomaavaiselta, vaikka todellisuudessa olisit läskipää. Ja koska et ole, ja koska viestiesi sisältö on myös hyvä, teet vielä hienomman vaikutuksen.

Tähän koosteeseen on kerätty sellaisia periaatteita, joista vallitsee erittäin laaja yksimielisyys valistuneiden käyttäjien keskuudessa. Lähinnä tästä syystä ei mukana ole periaatetta käytä oikeaa nimeäsi ja meiliosoitettasi, vaikka sillekin on erittäin painavia perusteita.

Lisätietoja:


Useat ihmiset tekivät erittäin hyödyllisiä ehdotuksia tämän dokumentin ensimmäisen version johdosta threadissä Nyyseihinkirjoittajan seitsemän kuolemansyntiä ryhmässä sfnet.viestinta.nyyssit.

Jaana Heino on kirjoittanut samasta aihepiiristä ohjeiston, jossa asiat on esitetty myönteisesti muotoiltuina: Seitsemän ohjetta nyysseihin kirjoittajalle eli miten vaikutat kokeneelta vaikka olisitkin aloittelija.