Verkkopalveluun myös vakautta

Julkaistu Helsingin Sanomissa 2004-01-30 otsikolla Verkon käyttäjä tarvitsee myös vakaita rakenteita.

Ulla Ala-Ketola kiinnitti huomiota verkkosivujen sisällön pitämiseen ajan tasalla (HS 27.1.). Tämä tärkeä tavoite kuitenkin ymmärretään usein väärin. Ei ole harvinaista, että sivuston koko rakenne ja ulkoasu uusitaan täysin vuoden parin välein. Sivuston vakiokäyttäjät hämmentyvät, ja suuri määrä linkkejä ja kirjanmerkkejä vanhenee. Pahimmillaan kaikki muu uusitaan paitsi sisältö.

Toivottavasti esimerkiksi Ala-Ketolan mainitsemassa ympäristöhallinnon sivustouudistuksessa turvataan vanhojen osoitteiden toimivuus eikä muuteta vanhojen sivustojen rakennetta ilman painavia syitä.

Verkon käyttäjät tarvitsevat muuttumattomia rakenteita, tuttua ulkoasua ja ajan tasalla pidettyä, lisääntyvää sisältöä. Etenkin ne, jotka käyttävät jotain sivustoa paljon, haluavat tallentaa itselleen tärkeitä osoitteita ja ehkä myös viitata niihin omilla sivuillaan. Heidän luulisi olevan erityisen tärkeitä käyttäjiä sivustolle.

Mahdollisuus viitata sivustossa olevaan yksittäiseen sivuun, jopa sivun kohtaan on yksi verkon perusvahvuuksista ja perusideasta. Kuitenkin uudistuksissa erittäin usein rikotaan vanhat osoitteet - joskus tahallaan, yleensä ymmärtämättömyydestä. Osoitteet eivät itsestään mene rikki; uudistajat rikkovat niitä, mutta toisinkin voi tehdä.

Monet sivustojen uudistukset ovat merkinneet sitä, että korvataan joukko aiemmin erillisiä sivustoja uudella yhtenäisellä sivustolla. Tämä yleensä merkitsee, että vanhoihin sivustoihin tottuneet ovat pitkään eksyksissä. Kannattaisi harkita, milloin se on todella tarpeellista. Verkko on joka tapauksessa valtava joukko erilaisia sivuja ja sivustoja, joissa käyttäjät liikkuvat omien tarpeidensa mukaan. Ei kannata yrittää vangita heitä yhdellä muotilla tehtyyn suursivustoon.

Jukka K. Korpela
tietokirjailija,
Internet-asiantuntija