OmniHTTPd on Web-palvelin Windows-ympäristöön (Win 95 tai Win NT). Sen versio 1.01 on saatavissa maksuttomana (freeware) Windows 95:een. Vaikka kyseessä on melko vanha versio, jota ei enää kehitetä, se on vakavasti otettava vaihtoehto pienen Web-palvelimen pystyttämiseen. Tämä dokumentti käsittelee asennuksen käytäntöä ja ongelmia sekä kokemuksia palvelimen käytöstä. |
Olin kiinnostunut Windows 95:een saatavilla olevista Web-palvelimista (Web server, HTTP server) muun muassa siksi, että tällaiset palvelimet saattavat olla varteenotettava vaihtoehto TKK:n piirissäkin. Erityisesti tämä koskee niitä tiedontuottajia, jotka normaalisti työskentelevät Windows-ympäristössä ja joilla ei ole Unix-kokemusta. Lisäksi puhtaasti kokeiluluonteinen, esimerkiksi opiskeluun kuuluva, palvelimen asennus ja ylläpito on usein järkevää tehdä mikrossa eikä monen käyttäjän järjestelmässä. Käytännössä kyseeseen varmaankin tulisivat yleensä Windows NT:hen asennettavat palvelinohjelmistot, mutta oma työkoneeni sattui olemaan Windows 95 -kone, ja olisi toki yleisesti toivottavaa, että palvelinta voitaisiin pyörittää 95:ssäkin.
Kokeiltuani paria muuta vaihtoehtoa (Alibaba, FastTrack) löysin OmniHTTPd:n Tucowsista, kohdasta Server Daemons.
OmniHTTPd vaikuttaa toimivalta ja helppokäyttöiseltä. Mistään systemaattisesta vertailusta ei ollut kyse, vain yleisvaikutelman saamisesta ja jonkin toimivan vaihtoehdon löytämisestä. Suurta tutkimusta aiheesta tuskin kannattaa tehdäkään, koska Windows 95 on väistyvä vaihtoehto niin tällaisten palvelimien alustana kuin muutenkin.
Jos joku kumminkin haluaa selvitellä vaihtoehtoja, kannattaa ottaa huomioon, että Tucowsissa tai Yahoon kohdasta Computers and Internet:Software:Internet:World Wide Web:Servers:Microsoft Windows/Windows 95) mainituista palvelinohjelmista ainakin Fnord Web server ja Microsoft Personal Web server on ilmeisesti poistettu jakelusta.
Ohjelma on ladattavissa osoitteen
http://www.omnicron.ab.ca/httpd/download.html
kautta tai suoraan osoitteesta
http://www.omnicron.ab.ca/files/ohttpd101.exe
.
Koko on noin 926 kilotavua.
Kyseisen tiedoston käynnistäminen aloittaa asennuksen, joka on normaali Windows-tyyppinen asennus. Vaihtoehtoina ovat "typical", "minimal" ja "customized" asennus, joista kannattanee valita ensin mainittu. Asennus sujuu hyvin nopeasti. Palvelin voidaan saman tien käynnistää, ja asennuksessa voidaan määrätä, että palvelin käynnistyy automaattisesti aina koneen käynnistyessä.
Hämäävää voi kuitenkin olla se, että palvelimen käynnistyessä ei näennäisesti tapahtu mitään. Tämä johtuu siitä, että ohjelman ikoni ei ilmesty normaaliin paikkaan vaan näytön oikeaan alakulmaan, siis tehtäväpalkin siihen osaan, jota tulee aika harvoin katsotuksi.
Tilanteen voi kuitenkin tarkistaa katsomalla jollakin
Web-selaimella, mitä on osoitteessa
http://
domainnimi/
, missä
domainnimi on oman koneen Internet-domainnimi.
Minun tapauksessani osoite oli
http://yucca.hut.fi/
, koska
koneeni oli nimellä yucca
TKK:n
domainissa hut.fi
.
Alkutilanteessa kyseisestä osoitteesta saa tiedostolistan niistä tiedostoista, jotka ovat palvelimen juurihakemistossa. Tämä johtuu siitä, että palvelimeen ei ole määritelty mitään tiedostojen oletusnimeä.
Ohjelman mukana tulee dokumentaatio, johon kannattaa tutustua.
Seuraavaksi kannattaa laittaa perusasetukset kuntoon. Tätä varten napsautetaan edellä mainittua pientä ikonia tehtäväpalkin oikeassa reunassa. Tällöin ruudulle ilmestyy OmniHTTPd:n ikkuna. Ikkunassa lukee "Powered by OMNI HTTPd", ja siinä on Admin-, Tools- ja Help-alasvetovalikko. Sitten valitaan kyseisen ikkunan Admin-alasvetovalikosta kohta Properties. Properties-valinta avaa ikkunan, josta voi muuttaa OmniHTTPd:n asetuksia. Ikkunassa on otsikkona "OmniHTTPd: ominaisuudet" ja lukuisia alakohtia kuten "Network", "server" jne. Muutokset tehdään tavanomaiseen Windows-tyyliin valitsemalla (klikaten) "lehti", jolla olevia asetuksia halutaan muuttaa, ja sitten klikkaamalla haluttu vaihtoehto taikka klikkaamalla muutettavaa kenttää ja kirjoittamalla haluttu uusi arvo. Useimpia asetuksia ei ole syytä muuttaa ainakaan aluksi eikä ilman, että tietää, mitä tekee. (Esimerkiksi portin numerona on syytä olla 80, ellei halua pystyttää jotenkin erikoista palvelinta ja tehdä asiat hankalammiksi.) Toisaalta eräät asetukset on syytä muuttaa, koska niillä ei ole järkeviä valmiita oletusarvoja. Asetusten muuttamisesta on aika hyvät ohjeet dokumentaation kohdassa Customizing OmniHTTPd. Tarpeellisimmat asetuksetServerKohtaan "Site Address" kirjoitetaan koneen Internet-nimi (domain-muotoinen, esim. yucca.hut.fi). Kohtaan "Admin Email" (jossa oletusarvo on huuhaaosoite "your@email.here") on syytä kirjoittaa palvelimen ylläpitäjän oikea ja toimiva meiliosoite. Tämä osoite tulee käyttäjien näkyviin palvelimen lähettämissä virheilmoituksissa. Kohdassa "Server Priority" on oletusarvona "High" asteikolla Low - Medium - High - Critical. Sen muuttamista kannattaa harkita ainakin sitten, kun on saanut kokemuksia palvelimen toiminnasta ja sen vaikutuksesta koneen muuhun käytettävyyteen. MIME
Palvelin lähettää kunkin tiedoston mukana tiedon
sen
mediatyypistä
(MIME-tyypistä) tiedoston tunnisteen
(engl. extension) perusteella.
Oletusasetuksissa on valmiiksi koko joukko tällaisia
assosiaatiota. Usein riittää vain katsoa, millainen
asetus on olemassa, ja valita omien tiedostojensa tyypit
niiden mukaan. Jos esimerkiksi haluat laittaa palvelimeesi
dokumentteja MS Word -muodossa (mediatyyppi
Mutta jos haluat käyttää jotain
mediatyyppiä, jota ei ole valmiiksi listassa, lisää se sinne
Add-toiminnon kautta.
Esimerkiksi Excel-tiedostoja ei oletusasetuksissa oteta mitenkään
huomioon. Niille oikea mediatyyppi on
Kuten OmniHTTP:n dokumentaatio mainitsee
(kohdassa
MIME), että kuhunkin tunnisteeseen voidaan liittää
vain yksi (MIME-)tyyppi mutta useaa tunnistetta voi vastata sama
tyyppi. Käytännössä voi menetellä niin, että
valitsee
Properties-asetusten lehdeltä "MIME"
klikkaamalla
assosiaation (vaikkapa
MIME-asetuksiin on siis syytä laittaa määrittelyt kaikille sellaisille tunnisteille, joita palvelimen Webissä tarjoamilla tiedostoilla voi olla. Ja tunnisteeseen liittyvä määrittely on syytä tehdä ennen kuin laittaa palvelimeen tiedostoja, joilla on kyseinen tunniste! (Kun en tehnyt näin, seurasi ankaraa pään raapimista. Kävi nimittäin niin, että selainten cacheen oli ehtinyt tallentua virheellinen tieto mediatyypistä, jota selain saattoi käyttää, vaikka palvelin lähetti oikeankin.) Seuraavat määrittelyt ainakin on hyvä lisätä:
Ainakin periaatteessa olisi syytä myös muuttaa
mediatyyppiin
Mediatyypin nimi määritteineen saattaa olla liian pitkä mahtuakseen
MIME-välilehdellä näkyvään taulukkoon. Jos esimerkiksi
uutta assosiaatiota lisättäessä kirjoittaa riville "Virtual"
Muita asetuksiaJos koneeseen on asennettu Perl, kannattaa lehdelle "Advanced" kirjoittaa kohtaan "Perl CGI Command Line" Perl-tulkin oikea polkunimi. Näin mahdollistetaan valmiiden (ja itse hankittujen tai tehtyjen) Perlillä toteuttujen CGI-skriptien ajaminen. Dokumenttien tarjoaminen palvelimen kautta
Oletusarvoisesti palvelin tarjoaa Webin kautta saataville
ne tiedostot, jotka ovat kansiossa HTDOCS (ja sen alikansioissa)
siinä kansiossa, johon itse palvelinohjelma on asennettu.
(Tämä on haluttaessa muutettavissa
Properties-asetusten lehden "Server" kohdasta
"Server Root". Mutta sitä tuskin on syytä muuttaa.)
Kyseiseen kansioon voi perustaa tiedoston nimeltä
Properties-asetusten lehden "Alias" kautta
voi
määritellä, mitkä kansiot (tiedostoineen) palvelin
antaa saataville Webin kautta
ja minkänimisinä.
Tätä varten kirjoitetaan
lehdellä olevaan kohtaan "Virtual" se nimi, jolla kansion
halutaan näkyvän Webissä, ja kohtaan "Actual" sen nimi
omassa koneessa.
Esimerkki: Minulla on koneessani
levyasemassa D: kansio "HTML 3.2" (missä välilyönti kuuluu
nimeen, lainausmerkit eivät).
Laittaakseni sen näkyviin Webin kautta, siis periaatteessa
koko maailman luettavaksi, kirjoitan edellä kuvatulla
tavalla Actual-kohtaan D:\HTML 3.2 ja Virtual-kohtaan
/HTML3.2 ja klikkaan painiketta Add.
Siinä kaikki. Nyt kansio tiedostoineen olisi luettavissa
osoitteesta
Tässä tapauksessa virtuaalisen ja aktuaalisen nimen ero oli aika pieni, mutta yleisesti ne voivat olla aivan erilaiset. Virtuaalisissa nimissä - siis niissä, joilla muut ihmiset viittaavat palvelimessa oleviin tiedostoihin - on syytä välttää muun muassa välilyöntimerkkiä; vaikka se on Windowsissa sallittu tiedostojen ja kansioiden nimissä, se ei (sellaisenaan) ole sallittu URLeissa eli Web-osoitteissa. Tähän tapaan voidaan määritellä haluttu määrä kansioita, joissa on tai joihin sijoitetaan esimerkiksi eri ihmisten tuottamia tietoaineistoja tai eri aiheita käsitteleviä dokumentteja. Toki olisi mahdollista laittaa tiedostoja suoraan edellä mainittuun HTDOCS-kansioonkin, mutta on parempi perustaa kullekin aihepiirille oma kansionsa. Olemassaolevia tietoaineistoja voi siis erittäin helposti laittaa Webin kautta saataville. Aineisto voi olla HTML-muodossa mutta myös esimerkiksi Word-, Excel- tai PDF-muodossa, olkoonkin, että silloin ne ovat harvempien ihmisten helposti luettavissa kuin HTML-muotoiset tiedostot. Tärkeää on huolehtia siitä, että tiedoston tyypin ja palvelimen edellä kuvattujen mediatyyppiasetusten perusteella palvelin ilmoittaa kullekin tiedostolle oikean mediatyypin. HuomioitaPalvelimen ikkunassa näkyy tietoja "Bytes Received:" yms. Nämä tiedot eivät selvästikään päivity jatkuvasti vaan vain aika ajoin. Jos palvelimessa olevia sivuja katselee Netscapella samassa koneessa, toiminta on sangen hidasta. (Internet Explorerilla ja Operalla ei ole tätä ongelmaa.) Tästä itse asiassa varoitetaan ohjeiden kohdassa Adjusting Server Properties. Viimeisimmän päivityksen ajankohta: 1999-02-02. Teknisiä korjauksia 2001-12-28. Jukka Korpela, |