Web-julkaisemisen opas, luku 4 Liitteet:

Pelkän tekstin esittäminen muodollisesti HTML-dokumenttina

Seuraavat ohjeet koskevat tilannetta, jossa sinulla on aineisto pelkkänä tekstinä ja haluat saada sen nopeasti Webiin siten, että se on alun pitäenkin muodollisesti HTML-dokumenttina. Menettelyn idea on siinä, että nyt voit ilmoittaa aineistosi pysyvän osoitteen, joka säilyy, vaikka myöhemmin muutat sen oikeaksi HTML:ksi. Olennaista on, että tiedoston nimen loppuosa on jo valmiiksi .html (tai mitä kussakin palvelimessa käytetäänkin HTML-muotoisille dokumenteille).

Tällöin voidaan toimia seuraavasti:

 1. Tee tekstitiedostosta kopio, jolle annat nimen, joka loppuu merkkeihin .html
 2. Tarkista, esiintyykö tiedostossa jokin seuraavista merkeistä: & (et-merkki), < (pienempi kuin -merkki), > (suurempi kuin -merkki). Jos on, korvaa niiden kaikki esiintymät erityisillä merkinnöillä &amp; ja &lt; ja &gt;.
 3. Käsittele kyseistä kopiota editorilla niin, että lisäät aivan sen alkuun seuraavat kolme riviä, missä sanan otsikko tilalla on haluamasi otsikkoteksti:
  <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
  <title>otsikko</title>
  <pre>
  ja aivan sen loppuun seuraavan rivin:
  </pre>
 4. Kopioi tulos Web-palvelimeen.

Tällöin aineisto on muodollisesti HTML-muodossa mutta se toimii käytännössä kuten pelkkä teksti. Vertaa seuraavia, niin et todennäköisesti huomaa mitään eroa:

Merkinnöillä <pre> ja </pre> voidaan ilmoittaa, että HTML-dokumentin osana on aineistoa, joka tulee tulkita pelkäksi tekstiksi.