Unix-opas, luku 7 Tiedostot ja hakemistot:

Tiedoston tulostaminen kuvaruudulle: cat, more, less

cat

"Perinteinen" mutta huono tapa tulostaa tiedosto kuvaruudulle Unixissa on cat-komento: cat tiedostonnimi. Se on käytettävissä kaikissa Unixeissa. Se onkin sen ainoa hyvä puoli seuraaviin vaihtoehtoihin verrattuna, sillä cat-komento ei esim. sivuta tulostusta vaan pitkä teksti yleensä vilahtaa katseen ohi liian nopeasti.

Komennon nimi cat johtuu englannin sanasta catenate 'liittää yhteen'. Tämän taustalla on se, että komennolla voi liittää yhteen tiedostojen sisältöjä seuraavaan tapaan:

cat aa bb cc > foo

Esimerkkikomento tuottaa tiedoston foo, joka sisältää tiedostojen aa, bb ja cc sisällöt tässä järjestyksessä (hävittämättä alkuperäisiä tiedostoja).

more

Komento

more tiedostonnimi

tulostaa tiedoston sisällön ruudullisen kerrallaan: jos sisältö on pitempi kuin ruudulle mahtuu, tulostuu ensimmäinen ruudullinen, ja tulostus jatkuu vasta käyttäjän painettua välilyöntinäppäintä.

Välilyönnin painamisen asemesta voit myös mm.

less

Komento less on hyvin samantapainen mutta monipuolisempi kuin more, mutta sitä ei välttämättä löydy kaikista koneista, joissa more on käytettävissä.

Komennon nimi on tarkoitettu vitsiksi (less is more than more). Myös less-komennon man-sivulla oleva "kuvaus" less - opposite of more on olevinaan vitsi.