Unix-opas, luku 6 Komennot:

Alustustiedostot .login ja .cshrc

Tässä esitettävät asiat koskevat T-shelliä. Muissa shelleissä alustustiedostojen käyttö on periaatteessa samanlaista, mutta mm. tiedostojen nimissä on eroa.

Pääteistunnon alussa järjestelmä automaattisesti suorittaa

  1. käyttäjän kotihakemistossa olevan .cshrc-nimisen komentotiedoston, jos sellainen on olemassa, ja sitten
  2. käyttäjän kotihakemistossa olevan .login-nimisen komentotiedoston, jos sellainen on olemassa
Lisäksi järjestelmä suorittaa .cshrc-tiedoston (mutta ei enää .login-tiedostoa), kun shelli käynnistyy. Tämä on tärkeätä mm. siksi, että script-komennon suoritukseen sisältyy uuden shellin käynnistyminen aliprosessina.

Yhteyden ottaminen koneeseen X-ympäristössä xin-komennolla ei aloita pääteyhteyttä edellä tarkoitetussa muodossa. Toisin sanoen silloin järjestelmä suorittaa .cshrc-tiedoston mutta ei .login-tiedostoa.

Käytännössä tämä merkitsee, että halutut alustustoimenpiteet, esim. ympäristömuuttujien määrittelyt, kannattaa suorittaa nimenomaan .cshrc-tiedostossa, ellei kyseessä ole asia, joka halutaan todellakin suorittaa vain varsinaisen pääteistunnon alussa.

Varsin tavallista on, että luodessaan käyttäjätunnuksen järjestelmän hallinnoija (ylläpitäjä) automaattisesti perustaa käyttäjälle tiedostot .cshrc ja .login tai vastaavat. Niiden sisältönä saattaa olla esimerkiksi asetuksia, jotka ovat enemmän tai vähemmän välttämättömiä kyseisessä käyttöympäristössä, mutta myös sellaista, mikä on vain hallinnoijan näkemys siitä, millaiset komentojen synonyymit (aliakset) ovat kivoja jne. Valitettavasti tällaisten alustustiedostojen dokumentaatio on usein puutteellinen tai olematon, joten käyttäjän pääteltäväksi jää, mitä voi tai on syytä muuttaa.