Tekijänoikeus: vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin, luku 6 Tekijänoikeuden erityiskysymyksiä:

Niksejä: näin jäljitän teokseni laittomia kopioita webistä

Webistä saattavat luvattomat kopiot löytyä ns. hakupalveluilla (search engines). Aineistossa olevat omintakeiset sanat ja yhdistelmät voivat parantaa löydettävyyttä.

Tätä voi jopa käyttää hyväksi kirjoittamalla verkkosivuilleen tarkoituksellisesti kummallisia sanoja. Tosin kannattaa välttää sellaista, mikä hämäisi lukijoita.

Seuraava lomake etsii Googlella sivuja, joilla esiintyvät sanat ”blockquote” ja ”catilinam”. Yhdistelmä on harvinainen ja esiintyy ensisijaisesti tämän kirjoittajan eräässä aineistossa, jossa ns. blockquote-elementin käyttöä on havainnollistettu latinankielisellä sitaatilla, jossa sattuu esiintymään sana Catilinam. Niinpä löytyvät sivut lienevät suureksi osaksi sen erilaisia kopioita, laillisia tai laittomia. Tällaisten menetelmien toimivuus voi muuttua muun muassa siksi, että hakukoneita muutetaan.

Hakukoneilla voi etsiä myös tietyn fraasin esiintymiä. Esimerkiksi Googlessa ilmaus kirjoitetaan tätä varten lainausmerkkeihin. Näin ei kuitenkaan löydy sellaisia kopioita, joissa teksti esiintyy hiukan muutetussa muodossa.

Jotkin hakukoneet osaavat jo hakea kuvia niiden muodon perusteella eli niillä voi etsiä kuvia, jotka muistuttavat tiettyä kuvaa. Näin voidaan saada kiinni luvatta kopioitujen kuvien muunnettujakin versioita. Googlen kuvahaun lisäksi voi kokeilla TinEye-hakukonetta.