Aiemmin suositeltiin sisäpaikallissijan inessiivin (-ssa, -ssä) käyttöä, kun puhe on toiminnasta oppilaitoksessa tms. sen perustehtävistä puhuttaessa, esimerkiksi opiskella yliopistossa, työskennellä tutkimuslaitoksessa. KKOO esittää (s. 90):
Monista laitoksista käytetään myös ulkopaikallissijoja (ei kuitenkaan peruskoulusta, ammattikoulusta tai lukiosta). Käytäntö on yleistymässä. Se on yleiskielen mukainen:Yliopistolla opiskelu (ohjeita opiskelijoille). | Hän on professori Koulutuksen tutkimuslaitoksella Jyväskylän yliopistossa.Sitä ennen hän työskenteli Puolustusvoimissa vaativissa koulutus- ja kehittämistehtävissä. | Vuoden eläinlääkäri työskentelee Puolustusvoimilla.
Toisentyyppinen paikallissijakysymys on ulkopaikallissijojen käyttö silloin, kun kyse on selvästi rakennuksen sisällä tapahtuvasta toiminnasta, esimerkiksi tapasimme Seurahuoneella. E. A. Saarimaan Kielenopas oli vielä tiukalla ja yksiselitteisellä linjalla (lainattu v:n 1964 painoksen mukaan, s. 214–215):
Jos sanotaan: Kokous pidetään Ylioppilastalolla, voidaan käsittää, että kokous on Ylioppilastalon ulkopuolella, aivan sen läheisyydessä. Jonkun voi esim. tavata Ylioppilastalolla, eikä silloin ole kysymys siitä, että ollaan talon seinien sisäpuolella. Jotta adessiivi tällaisessa tapauksessa saisi säilyttää juuri tämän merkityksen, sanottakoon: Kokous pidetään Ylioppilastalossa. Samoin: Asuin Seurahuoneessa. Juhla vietettiin yliopistossa. Johtokunta kokoontuu kirkonpiirin kansakouluun.
Monet muutkin ohjeet ovat suosittaneet sisä- ja ulkopaikallissijojen erottamista toisistaan tällaisissa yhteyksissä. Esimerkiksi Kielikellon 4/1987 artikkeli Säätytalossa vai Säätytalolla? esittää:
Eri paikallissijasarjojen merkitystehtävien välinen jako on suomessa olemassa, ja sen voimassa pysyminen ja selventäminen olisi eduksi kielen täsmällisyydelle: ”Juhla pidetään Raatihuoneessa”, kertoo, että juhla on rakennuksen sisätiloissa. Ilmaus ”Raatihuoneelle presidentti seurueineen saapuu klo 15.30” tarkoittaa, että presidentti saapuu rakennuksen eteen, sen luo.
Vielä Kielikellon 4/1996 kirjoituksessa Kätilöopistolla ja konservatoriossa pidetään kiinni erottelusta, vaikka sen otsikossa mainittu Kätilöopistolla todetaankin vakiintuneeksi käytännöksi.
KKOO esittää (s. 89) vanhojen sääntöjen tavoin, että ”rakennusten nimet taipuvat yleensä sisäpaikallissijoissa, kun on puhe nimenomaan sisätiloista” ja että ulkopaikallissijaa käytetään, ”kun puhutaan rakennuksen pihapiiristä tai muusta lähialueesta”. Tämän jälkeen KKOO kuitenkin esittää merkittäviä poikkeuksia:
Ulkopaikallissija voi myös ilmaista, että rakennuksen sisätilat ovat muussa kuin varsinaisessa perustehtävässään:Nuoren ammatti- ja kesätyötreffit kaupunginteatterilla tiistaina | Kamarimusiikkia kaupungintalolla (otsikoita)On myös tapauksia, joissa sisä- ja ulkopaikallissijaa käytetään samalla tavoin ilman merkityseroa. Molemmat ovat yleiskielen mukaisia:Yksinkertaisen ilmanvaihdon jäähdytysjärjestelmän kokeilu Joensuun poliisi- ja oikeustalossa | Vedenjakelukatkoksia poliisi- ja oikeustalolla (otsikoita)Joihinkin rakennusten nimiin ulkopaikallissija on vakiintunut:Tervetuloa Loimaan Seurahuoneelle! | Kalastajatorpalle kokoontuu yli tuhat asianajajaa Asianajajapäiville.
Aiempien ohjeiden mukaan esimerkiksi tilaisuuden järjestäminen kirkolla tarkoitti järjestämistä kirkon läheisyydessä ja mahdollisesti lisäksi sisällä. Lisäksi sana kirkolla saattaa viitata koko kirkonkylään. Uusien ohjeiden mukaan muotoa kirkolla voidaan käyttää myös kirkon sisällä (ehkä kirkkosalissa) järjestettävästä tapahtumasta, jos kirkko on tällöin ”muussa kuin varsinaisessa perustehtävässään”.
Aihetta käsittelee myös Kielikellon 1/2014 artikkeli Talolla tavataan! Se mainitsee muun muassa, että ”Etenkin talo-loppuisia nimiä on vanhastaan taivutettu ulkopaikallissijoissa, ja ulkopaikallissijainen taivutus on yleinen myös nimissä, joiden loppuosana on huone, kasino, klubi, koti, maja, torppa tai tupa”.
Ulkosijojen yleistyminen on jatkunut, mutta toistaiseksi normeja ei ole väljennetty. Muutosten mahdollisuuteen viittaa kuitenkin Kielikellon 3/2021 artikkeli Mustikalla ja rokotuksella, Loppupuolella se esittää:
Vaikka moni kielenkäyttäjä huoletta yöpyy hotellilla, ajaa drive-inille testille ja käy terveyskeskuksella rokotuksella, eivät ulkopaikallissijat tällaisissa yhteyksissä ole vielä niin vakiintuneita, että ne sopisivat tyyliltään neutraaliksi tarkoitettuun asiaekstiin.