Sana kymmenys tarkoittaa NSK:n mukaan toisaalta desimaalia (luvun esityksen osana), toisaalta historiallista käsitettä ”(luontois)vero, jona suoritettiin kymmenes osa metsästyksestä, kalastuksesta, karjanhoidosta ja maanviljelyksestä saaduista tuloista”. PSK:sta ja KSK:sta ensin mainittu merkitys puuttuu, mutta niissä on kuitenkin yhdyssana kymmenyspilkku, jossa kyseinen merkitys on säilynyt. (Niissä ei ole NSK:n sanoja kymmenysluku ja kymmenysmerkki, joissa myös on kyse desimaaleista.) Lisäksi niissä on kymmenysvaaka, selityksenä ”vaaka jossa punnusten paino on kymmenesosa punnittavan painosta vaa’an ollessa tasapainossa”. Jälkimmäisessä kymmenys-sanan merkitykseksi lienee ajateltava ’kymmenes’, jota sillä ei juuri näytä muuten olevan, vaikka murremerkityksiä on useitakin. NSK:ssa on kuitenkin kymmenystuuma ’1/10 jalkaa’.
Muutos on ymmärrettävä, sillä sanan kymmenys merkitys ’desimaali’ lienee kadonnut kielestä. Jonkin verran se saattaa elää sanassa kymmenyspilkku.
Toisaalta sana kymmenys ei ole pelkästään historillinen, sillä sitä käytetään joissakin uskonsuunnissa maksuista, joita jäsenten odotetaan maksavan (rahana) tulojensa mukaan uskonnolliselle yhteisölle. Tavallaan tässä on palattu käsitteen alkulähteelle, uskonnolliseen velvollisuuteen.
Agricola ei käyttänyt sanaa kymmenys, vaan lainasanaa tijunti (ruotsin tionde). Vuoden 1642 raamatunsuomennoksessa tuli käyttöön sana kymmenexet, jota käytettiin myös vuoden 1776 Bibliassa, mutta sen jossakin myöhemmässä painoksessa (johon ilmeisesti perustuvat verkossa olevat vuoden 1776 Biblian versiot, mm. raamattu.uskonkirjat.net-sivustossa oleva) se sai asun kymmenykset, jota sitten on myöhemminkin käytetty raamatunsuomennoksissa. (Tosin vielä Renvallin sanakirjassa v. 1826 on kymmenekset. Heleniuksen sanakirjassa v. 1838 on jo kymmenykset. Sanan vanhin kirjallinen esiintymä on ilmeisesti eräässä uskonnollisessa kirjassa v. 1802.) Sanalla kymmenes oli ja on edelleen myös merkitys ’kymmenesosa’, mutta tilalle siis otettiin hiukan toisenlainen kymmenen-sanan johdos erityismerkitykseen.