KKOO kuvailee (s. 309) eri tilanteita, joissa että-sana esiintyy epäsuoran eli alisteisen kysymyslauseen edellä, esimerkiksi Hän kysyi, että saako täältä kahvia. KKOO kuvailee eri käyttötapojen merkityksiä ja tyylilajeja ja toteaa sitten: ”Aiempi ohje oli ehdoton: että-sanaa ei käytetä epäsuoran kysymyslauseen alussa.” KOP:n sivu Konjunktiot: ihmettelin, että selviääkö asia käsittelee aihetta samaan tapaan kuin KKOO.
Epäselvää on, mihin ohjeeseen KKOO ja KOP viittaavat. NSK kuvailee että‑sanan kuvauksen kohdassa V, että sitä käytetään”pleonastisesti aloittamassa alisteista kysymyslausetta” ja jatkaa: ”kans. ja myös yleisk. erityisissä tyylilajeissa”. Ei siis ole ehdotonta kieltoa. Ilmeisesti KKOO ja KOP viittaavatkin joihinkin kielioppaisiin eivätkä virallisen kielenhuollon kantoihin. Esimerkiksi Osmo Ikolan Nykysuomen käsikirja esittää (3. laitoksessa s. 179): ”Arkipuheessa käytetään epäsuoran kysymyslauseenkin edellä toisinaan että-sanaa, esim. ’Kysyin, että miksi – –.’ Tätäkään ei yleiskielessä hyväksytä.”
PSK kuvaa tällaista käyttöä että-sanan kuvauksessa ilmauksella ”vars. ark.” (= varsinkin arkikielessä) ja antaa osalle esimerkeistä paremmin-vaihtoehdon. KSK:ssa vain yhteen esimerkkiin liittyy paremmin-vaihtoehto:
Mieleen tuli ajatus, että mitähän tässä on takana. Mistä luulette, että tämä johtuu [= mistä luulette tämän johtuvan]? Tiedusteli, että onko [paremmin: tiedusteli, onko] ketään paikalla.