Suomen kielen normien muutoksia, luku 15 Muita muutoksia:

Että-sana epäsuoran kysymyslauseen edessä

KKOO kuvailee (s. 309) eri tilanteita, joissa että-sana esiintyy epäsuoran eli alisteisen kysymys­lauseen edellä, esimerkiksi Hän kysyi, että saako täältä kahvia. KKOO kuvailee eri käyttötapojen merkityksiä ja tyylilajeja ja toteaa sitten: ”Aiempi ohje oli ehdoton: että-sanaa ei käytetä epäsuoran kysymyslauseen alussa.” KOP:n sivu Konjunktiot: ihmettelin, että selviääkö asia käsittelee aihetta samaan tapaan kuin KKOO.

Epäselvää on, mihin ohjeeseen KKOO ja KOP viittaavat. NSK kuvailee että‑sanan ku­vauk­sen kohdassa V, että sitä käytetään”pleonastisesti aloittamassa alisteista kysymys­lau­set­ta” ja jatkaa: ”kans. ja myös yleisk. erityisissä tyylilajeissa”. Ei siis ole ehdotonta kieltoa. Ilmeisesti KKOO ja KOP viittaavatkin joihinkin kieli­oppaisiin eivätkä virallisen kielen­huollon kantoihin. Esimerkiksi Osmo Ikolan Nykysuomen käsikirja esittää (3. laitoksessa s. 179): ”Arki­puheessa käytetään epä­suoran kysymys­lauseenkin edellä toisinaan että-sanaa, esim. ’Kysyin, että miksi – –.’ Tätäkään ei yleis­kielessä hyväksytä.”

PSK kuvaa tällaista käyttöä että-sanan kuvauksessa ilmauksella ”vars. ark.” (= varsinkin arkikielessä) ja antaa osalle esimerkeistä paremmin-vaihtoehdon. KSK:ssa vain yhteen esimerkkiin liittyy paremmin-vaihtoehto:

Mieleen tuli ajatus, että mitähän tässä on takana. Mistä luulette, että tämä johtuu [= mistä luulette tämän johtuvan]? Tiedusteli, että onko [paremmin: tiedusteli, onko] ketään paikalla.