Pienehkö sivistyssanakirja, z-alkuiset sanat

zambo [sambo] = sambo

zeeta [tseet(t)a] Kreikan aakkoston kuudes kirjain, isona Ζ, pienenä ζ ¶ Usein virheellisesti kirjoitusasussa "zeta". (Latinalaisen kirjaimiston z-kirjaimen nimi on "tset" tai "tseta".)

zen [tsen t. zen] eräs uskonnollisuuden muoto; eräs suhtautumistapa ¶ Alkujaan "zen" on buddhalaisuuden japanilainen muoto. Länsimaissa ruvettiin kirjoittamaan zenistä mietiskelynä ja uudenlaisena suhtautumistapana asioihin. Itse sanastakin muodostui muoti; zen kertoo kai miksi.

zeniitti [tseniitti] taivaan lakipiste

zeoliitti [tseoliitti] alumiinisilikaateista koostuvia huokoisia mineraaleja

zeppeliini [tseppeliini] jäykkärunkoinen ilmalaiva

zeta [tseet(t)a] = zeeta

zikavirus eräs lähinnä hyttysten kautta leviävä virus, joka aiheuttaa ihmisessä tauteja

zirkoni [tsirkoni] eräs mineraali, joka koostuu mm. zirkoniumsilikaatista

zirkonium [tsirkonium] eräs metallinen alkuaine, kemiallinen merkki Zr ¶ Uusissa suomen sanakirjoissa mainitaan rinnakkaismuodoksi "sirkonium", mutta se on jäänyt harvinaiseksi.

zloty [sloti] Puolan rahayksikkö ¶ Sana on puolittainen sitaattilaina; puolaksi złoty [zwoti].

zodiakki [tsodiakki] eläinrata ¶ Tähtitaivaan vyöhyke, jossa aurinko, kuu ja planeetat vuoden kuluessa liikkuvat. Jaettu 12 osaa, ns. eläinradan merkkeihin, joista kussakin on merkkiä vastaava tähtikuvio.

zombi [tsombi] "elävä kuollut"; haamu ¶ Alkujaan voodoo-uskomuksissa vainajan ruumis, joka on saatu liikkuvaksi ja joillakin muillakin tavoin elävän kaltaiseksi. Sanaa on ruvettu käyttämään myös haamuiksi ajatelluista olioista. Myös kirjoitusasussa "zombie" [tsombie t. tsombi].

zoo- [tsoo] eläin-

zoofilia [tsoofilia] sukupuolinen kiinnostus eläimiin

zoologia [tsoologia] eläintiede ¶ Sukulaissanoista ks. logia.

zoomata [tsuumata] liu'uttaa, säätää eri etäisyyksiltä kuvattavaksi tai katsottavaksi ¶ Alkujaan valokuvaustermi: säätää liukuobjektiivia. Myöhemmin myös mm. tietokoneohjelman käytöstä kuvan muuttamiseen ikäänkuin sitä katsottaisiin eri etäisyyksiltä.

zoonoosi [tsoonoosi] yleisnimitys taudille, joka voi tarttua eläimestä ihmiseen tai päinvastoin

zootomia [tsootomia] oppi eläinten rakenteesta; eläinten leikkely tutkimustarkoituksissa

zucchini [tsukkini t. tsukkíini] kesäkurpitsa(tyyppi)

zulu [tsulu] erään eteläafrikkalaisen kansan jäsen; sen kieli

zydeco [sadekoo t. zadikóo] Yhdysvaltain Louisianan ranskalaisperäisen väestön musiikkityyppi t. juhla, jossa tällä musiikilla on keskeinen osa