Yö: alkaako perjantaiyö torstaina vai perjantaina?

Useimmiten perjantaiyö tarkoittaa yötä, joka alkaa torstaina ja jatkuu perjantain puolelle. Koska muutakin käytäntöä kuitenkin esiintyy, tuollaista ilmausta kannattaa välttää, On parempi sanoa perjantain vastainen yö.

Sanan merkitys vaihtelee, eikä ole mitään täsmällistä määritelmää sille, milloin yö alkaa ja milloin se päättyy. Yleensä kuitenkin yön katsotaan alkavan ennen kello 24:ää eli ennen puoltayötä. Siksi sellaiselle sanalle kuin perjantaiyö voi olla kaksi tulkintaa.

Vanha ja ilmeisesti edelleen tavallisin tulkinta on, että perjantaiyö alkaa myöhään torstaina ja jatkuu perjantain puolelle. Syynä ei niinkään ole se, että perjantaiyöstä suurempi osa on perjantaita. Pikemminkin taustalla on, että ennen vuorokauden katsottiin vaihtuvan auringon laskiessa. Tällöin yö kuului aina vain yhteen vuorokautee n. Tästä ovat jäänteitä vielä esimerkiksi sellaiset ilmaukset kuin jouluyö ’joulupäivän vastainen yö’ ja jouluilta ’jouluaaton ilta’ (molempien on siis alkujaan katsottu kuuluneen joulupäivään 25. joulukuuta) ja ehtookellojen soittaminen lauantaina kello 18 pyhän (sunnuntain) alkamisen merkiksi.

Kuitenkin esiintyy myös kielenkäyttöä, jossa perjantaiyö tarkoittaa perjantaina alkavaa yötä, siis lauantain vastaista yötä. Siksi tällaisia sanoja on paras välttää, Tosin tästä voi poiketa, jos mukana on kellonajan ilmaus, joka selventää. Esimerkiksi torstaiyönä kello 01.30 viittaa varmaan kaikkien mielestä torstaihin; tosin ensimmäisenä sanana voisi tässä olla pelkkä torstaina.

Ilmaus perjantain vastainen yö on hiukan pitempi kuin perjantaiyö, mutta yksiselitteinen. Ei siis tarvita sellaisia hiukan kömpelöitä ilmauksia kuin torstain ja perjantain välinen yö. Sellaiset ilmaukset pe–la välinen yö ovat kyllä lyhyitä, mutta kielen sääntöjen vastaisia; vielä tiiviimpi pe–la yö on ehkä joskus ajateltavissa, jos asia on pakko mahduttaa lyhyeen tekstiin.

Aiheesta on Kysy.fi:ssä pitkähkö keskustelu Milloin on perjantaiyö? Siinä mm. mainitaan, että mitään normia asiasta ei ole.