Kiltteys – miksi ei kilttiys?

Suomen kielen sanakirjojen mukaan kiltteys ja kilttiys ovat molemmat käytössä ja tarkoittavat samaa. Käytännössä kiltteys on yli kymmenen kertaa tavallisempi esimerkiksi Korp-korpusten perusteella arvoituna. Kumpaakaan ei ole Suomen murteiden sanakirjassa. Ilmeisesti tällaisille suhteellisen abstrakteille sanoille ei ollut tarvetta vanhassa kielessä. Mutta mihin kiltteys perustuu?

Sana kiltti on selvästi i-vartaloinen eikä e-vartaloinen: kiltin, kilttiä, kiltillä jne. (Monikko­muodoissa esiintyvä e, esim. kilteillä, kuuluu i-vartaloisten taivutuksen ominaisuuksiin eikä vaikuta johdosten muodostamiseen).

Johdos kilttiys noudattaa i-vartaloisten sanojen yleistä mallia; vrt. esim. jääviys, rehtiys. Miksi se on jäänyt alakynteen? Yleensä -eys-loppuiset sanat perustuvat e-vartaloisiin kanta­sanoihin, esimerkiksi tähteys (tähti : tähteä) tai sellaisiin, joiden nominatiivin lopussa on e tai (esim. terveys, vihreys).

Sanalle kiltteys on kuitenkin rinnakkaistapaus: siisteys. Se on jopa niin paljon yleisempi kuin säännöllinen johdos siistiys, että jälkimmäistä ei ole sanakirjoissa lainkaan. Lisäksi on villeys (hiukan tavallisempi kuin villiys) ja substantiivi­kantainen misseys (paljon tavallisempi kuin missiys) sekä risteys, joka on kuitenkin selitettävissä verbin ristetä johdokseksi.

Ehkä taustalla ei ole mitään erityistä logiikkaa. Ehkäpä ominaisuuden­nimiä muodostetaan kielessä olevien mallien mukaan kiinnittämättä huomiota kanta-sanan luonteeseen. Suomessa on paljon enemmän eys-loppuisia sanoja kuin iys-loppuisia, ja ehkä tämä riittää selittämään, että i-vartaloisen sanan johdos joskus sattuu muodostumaan yleisemmän tyypin mukaan.