Härkävankkureissa tiedon valtatiellä

Tämä kirjoitus on alkujaan julkaistu Kymen Sanomissa syyskuussa 1997. Olen siirtänyt sen Web-muotoon tammikuussa 2000, vain teknisiä muutoksia tehden, koska lehden Web-sivustosta artikkeli näyttää kadonneen ja koska sillä ehkä on jotain pientä merkitystä Webin historian kannalta. Lisäksi katoamiseen sisältyvä absurdisuus on herkullinen. Viittaukset Web-sivuihin (URLit) olen säilyttänyt ja muuttanut linkeiksi, vaikka osa niistä on viitannut määrätyn ajankohdan sisältöön ja vaikka nyt useat linkit ovat lakanneet kokonaan toimimasta; ennustajan osa on raskas, varsinkin oikeaan osuvan ennustajan.

Internet, tuo ihmeiden ihme, mahdollistaa todella ajantasaisen tiedon jakamisen kaikkialle maailmaan. Miltei samalla sekunnilla, kun netissä olevaa tietoa päivitetään, se on päivitetyssä muodossaan luettavissa myös toisella puolen maailmaa. Fantastista.

Asiassa on vain pieni mutta. Tiedot eivät yleensä päivity ja täydenny itsestään, vaan tarvitaan ns. "ihminen", joka asian hoitaa. Tosin ihmiset mielellään piiloutuvat organisaatioiden, työryhmien ja nettiosoitteiden taakse.

Katsotaanpa muutama esimerkki. (Kiistö: On tietysti teoriassa mahdollista, että jokin näistä asioista korjaantuu, ennen kuin tämä teksti saavuttaa lukijansa.)

Tasavallan presidentin Web-sivuilla on lista presidentin haastatteluista ja lausunnoista: http://www.tpk.fi/fin/puheet/lausunnot.html Kuinka ollakaan, vaikka siellä vastataan kysymykseen presidentin lempiruuasta ja -väristä, siellä ei ainakaan tätä kirjoitettaessa, 20.8.1997, ole mitään tietoa julkisuudessa juuri nyt keskeisimmin esillä olleesta presidentin kannanotosta. (Ihan eri asia on, pitäisikö tasavallan presidentin julkisuudessa kehottaakaan korkeimman oikeuden tuomaria eroamaan.)

Muuan suomalainen tietokonekeskus, jolla on komea nimi "CSC - Tieteellinen Laskenta Oy", on julkaissut mainioita tietokoneiden ja ohjelmien käytön oppaita. Kun tässä tarvitsin erään tuoreen oppaan tilaustietoja edelleen välitettäviksi, menin tietysti CSC:n Web-sivuille, joissa muistelin olevan jopa lomake, joilla asian voi hoitaa niin sanotusti sähköisesti eli online eli suomeksi tosta noin. Kas kummaa, pääsivua http://www.csc.fi/ olikin hienosti päivitetty entistä näyttävämmäksi. Kesti aikansa, ennen kuin selvitin, minkä kohdan taakse tiedot oppaista oli nyt piilotettu. Ja löytyihän niitä. Harmi vain, että hienolla lomakkeella http://www.csc.fi/suomi/opastilaus.html ei voi tilata sitä opasta, josta nyt on kyse. Vaikka lomakkeen teksti kertoo (hienosti englanniksi), että sitä on viimeksi päivitetty 4.7.1997, niin uusin opas, jonka sillä voi tilata, on esipainos oppaasta, joka "ilmestyy syksyllä 1996".

Kahden suuren kaupungin, Helsingin ja Espoon, sivuilta ei näytä löytyvän listaa ajankohtaisista tapahtumista. Edes "Matkailijan Helsinki", http://www.hel.fi/matkailu/matksis.html ei näytä kertovan, mitä Hesassa juuri nyt ja lähipäivinä tapahtuu. Jonkinlaista yritystä on Oulun vastaavilla sivuilla http://www.ouka.fi/kalenteri/1997.html mutta siellä kerrotaan, että tietoja on viimeksi päivitetty 3. kesäkuuta. Niinpä sieltä voi lukea, mitä Oulussa olisi voinut tehdä muutama viikko sitten ja (kirkuvanpunaisella) mikä oli matkailuneuvonnan aukioloaika 2.6. - 16.8. Ottaakseni esimerkin kaupalliselta puolelta: Suomen IBM:n http://www.ibm.fi/uutiset/uutisetindex.html listaa suurpiirteisesti uutisia otsikon "Ajankohtaista touko- elokuussa 1997" alla mainitsematta edes, missä järjestyksessä ne ovat, saati liittämättä niihin päiväyksiä. Niinpä ilmeisesti Lahden World Games edelleenkin odottaa miljoonia hittejä Internetissä.

Mainitaanpa nyt vielä myönteisenä esimerkkinä Tampereen sivut http://www.tampere.fi/elke/mato/tapahtum.htm josta voi melkoisen mukavasti katsoa, mitä voisi harkita tekevänsä, jos Nääsvilleen eksyy. Se, että siellä roikkuu parin päivän takaisia tietoja, suotakoon sentään anteeksi. Vanhentuvien tietojen poisto voitaisiin hoitaa automaattisesti, joskaan ei ihan helpolla, mutta se ei ehkä vastaisi tarkoitustaan. Kun nimittäin vanhat tiedot poistetaan niin sanotusti käsin, saattaa sitä tekevä ihminen huomata kaikenlaista muutakin korjaustarvetta.

On tuiki tavallista, että Web-sivut pystytetään suurella innostuksella ja sitten unohdetaan. Ne saatetaan jopa tilata ulkopuoliselta yritykseltä, joka mainostaa ammattitaitoaan asiassa, ikäänkuin omasta toiminnasta tiedottaminen olisi ensisijaisesti jokin HTML- tai CGI-koodausongelma. Olisi aika ymmärtää Vanhenemisen Laki: jos kukaan ihminen ei pidä tietoja ajan tasalla, ne eivät pysy ajan tasalla. (Itse asiassa tiedoilla on inhottava taipumus vanheta silloinkin, kun niitä tosissaan yritetään pitää ajan tasalla.) Ja se ajatus, että putiikissa nimettäisiin yksi tai muutama ihminen "Web-tietojen ylläpitäjäksi", osoittaa vakavaa ymmärryksen puutetta.

Pitäisi olla itsestään selvää, että jos tietoja - varsinkin ajankohtaisiksi mainostettavia - jonnekin laitetaan, ne on myös niiden ihmisten pidettävä ajan tasalla, jotka niitä asioita tuntevat. Tämä pitää tunnustaa ihan oikeaksi työksi, osaksi normaalia työrutiinia, hoidettiin se sitten tapauksen mukaan päivittäin tai viikoittain tai jotenkin muuten. Sen pitää voida olla työtehtävä, joka joskus menee vähemmän tärkeiden edelle.

Eri asia on, ettei ole varsinkaan isoissa organisaatioissa pahitteeksi, jos joku nimetään reviisoriksi, joka aika ajoin käy läpi sivuja. Ja jottei kukaan pääsisi liiaksi nauttimaan siitä, tehtävä voisi olla kiertävä.


Jukka Korpela