MAH JONG - yleisiä peliohjeita

Alkuperäinen kirjoittaja: Liisa Sarakontu.
Tekstin muunsi WWW-muotoon Jukka Korpela.

PELIVÄLINEET

136 tiiltä

2 tavallista arpakuutiota

1 tuuliarpakuutio

rahat

TIILET

3 maata: bambut, pallot ja numerot (123456789)

tuulet: itä(Tung) etelä(Nam) länsi(Sai) pohjoinen(Pei) ESWN

lohikäärmeet: punainen Chung, vihreä Fat, valkoinen Po

yhteensä 34 erilaista tiiltä; kutakin on 4 kappaletta

kuvat: tuulia ja lohikäärmeitä voidaan sanoa "kuviksi" (honours)

arvotiilet: kuvat, 1 ja 9 ovat arvotiiliä (1,9 = terminals)

huom! bambuykkönen on nimeltään Lintu

Vuodenaika- ja kukkaistiiliä (ja mahdollisia Jokereita) ei käytetä.

RAHAT (Pisteet)

kullekin pelaajalle:

1 * 500 (5 punaista pilkkua)

4 * 100 (1 punainen pilkku)

9 * 10 (8-10 mustaa pilkkua)

5 * 2 (1 musta pilkku)

total: 1000 rahaa pelin alussa

(5 penniä/piste on sopiva suhde rahasta pelattaessa)

PELIN ALOITUS

Ensin arvotaan, mitä ilmansuuntaa (tuulta) kukin pelaaja edustaa. Tämä tapahtuu yleensä tuulinopalla. Itä on "jakaja", etelä on hänen oikealla puolellaan, länsi vastapäätä ja pohjoinen vasemmalla puolella. Peli kiertää koko ajan vastapäivään. Ensimmäinen pelierä on Itätuulen erä, yksi pelierä koostuu neljästä (tai useammasta) jaosta. Mikäli pelaaja häviää oman itävuoronsa, vuoro kiertää ja edellisen kierroksen etelästä tulee uusi itä. Täysi peli on neljä pelierää = vähintään 16 jakoa.

MUURIN RAKENTAMINEN JA MURTAMINEN

Kukin pelaaja rakentaa 2*17 tiilen muurin.

Itä heittää 2 noppaa; lasketaan idästä alkaen vastapäivään.

Se, johon päädyttiin heittää 2 noppaa, summat lasketaan yhteen, hän laskee omasta muuristaan (avoimesta päästä) oikealta vasemmalle, murtaa sen ja nostaa irtotiilet muurin päälle (tai viereen) murtokohdasta oikealle. E ottaa 2 tiiliparia murtokohdan vasemmalta puolelta, sitten S ottaa 2 tiiliparia jne. kunnes kaikilla on 12 tiiltä. Sitten E ottaa yhden, samoin S, W ja N, E ottaa vielä neljännentoista tiilen ja aloittaa pelin.

PELIN KULKU

Pelaaja yrittää saada Mah Jongin eli valmiin käden, joka koostuu neljästä kolmen (tai neljän) tiilen yhdistelmästä ja yhdestä parista, yhteensä 14 tiiltä. Pelivuorollaan pelaaja ottaa yhden tiilen muurista tai vaatii toisen pelaajan poispaneman tiilen, ottaa sen käteensä ja panee yhden tiilen pois (muurin keskelle) sanoen sen nimen ääneen.

YHDISTELMÄT

Pung kolme samaa tiiltä (samaa maata)

Kong neljä samaa tiiltä

Chow kolme peräkkäistä tiiltä samaa maata, esim. bambu 345

Pistelaskussa kong vastaa aina pungia. Pöydätessään kongin pelaaja ottaa irtotiilen, jotta kädessä olisi tarpeeksi tiiliä.

VAATIMINEN

Pungiin voi vaatia kaikilta, chowiin vain edelliseltä pelaajalta. Pariin voi vaatia vain oltaessa kivellä. Vaaditulla tiilellä täydennetty yhdistelmä on aina välittömästi pöydättävä.

Vaadittaessa vuoro hyppää väliinjäävien pelaajien yli.

KIVELLÄ

Kun pelaajalta puuttuu Mah Jongista vain yksi tiili, hän on "Kivellä" (säännöistä riippuen Kuulolla, Kalassa, Ready) ja mainitsee sen kuuluvalla äänellä. Vasta tämän jälkeen hänellä on oikeus lopettaa. Kivellä olevalla on oikeus vaatia kenen tahansa pelaajan poispanotiili chowhun tai pariin Mah Jongin tekemistä varten. Tarvittavan tiilen saa ottaa myös toisen pelaajan pöytäämästä kongista.

LOPETTAMINEN

Yksi pelaajista saa Mah Jongin ja pöytää kaikki vielä piilossa olevat yhdistelmänsä. Peli päättyy, pisteet lasketaan ja voittajalle maksetaan. Jos voittanut oli joku muu kuin itä, vuoro vaihtuu.

Kuollut jako (Draw): Muurissa on 14 tiiltä jäljellä ja kukaan ei ole tehnyt Mah Jongia. Jako mitätöidään ja pelataan uudelleen, vuoro ei vaihdu.


Muuta tietoa Mah Jongista, mm. tarkempia sääntöjen kuvauksia: Tietoa mahjongista suomeksi.