Merkkien kirjoittamisen menetelmiä

Tässä sivustossa olevat ohjeet Windowsille

Kuvattavat menetelmät ovat suurelta osin vaihtoehtoisia niin, että kullakin niistä voidaan kirjoittaa kaikki tai useim­mat tarvittavat merkit. Eri menetelmiä esitellään siksi, että niiden käytön mahdollisuudet ja käyttömukavuus vaih­te­le­vat tilanteen mukaan.

Ensimmäiset neljä menetelmää ovat sellaisia, joilla voidaan kirjoittaa lähes mikä tahansa merkki. Toisaalta muut mene­telmät voivat olla kätevämpiä usein tar­vit­ta­vien merk­kien kirjoittamiseen. Esimerkiksi ć-kirjaimen kirjoittaminen näp­päi­lyil­lä ´C on sujuvampaa kuin näppäillä 107Alt X, mutta sujuvat pikanäppäilyt on määritelty vain yleisimmille mer­keil­le.

Menetelmä Missä toimii Huomautuksia, rajoituksia
Merkistö-ohjelma Windows Käyttö melko hidasta
Lisää→Merkki Word ym.Käyttö melko hidasta
Alt X eli numero Alt X Word, WordPadWord 2002 tai uudempi
Alt + eli Alt + numero Windows Vaatii yleensä rekisterimuutoksen
Unicode Input by Name -ohjelmaWindows Asennettava; perustuu Unicode-nimiin
UnicodeInput-ohjelma Windows Asennettava; perustuu Unicode-numeroihin
Näppäimistöasettelut Yleisiä Osa vaatii asentamisen; käyttö riippuu fyysisestä näppäimistöstä; suppeahko merkistö
Alt-koodit eli Altnumero Windows Hankala etenkin ilman numero­näppäi­mistöä; suppeahko merkistö

Esimerkiksi hattu-s š (U+0161) voitaisiin kirjoittaa eri menetelmillä seuraavasti, kun ollaan kirjoittamassa Wordilla:

Merkistö-ohjelma
Käynnistetään Merkistö-ohjelma, vieritetään ruudulle ilmestynyttä taulukkoa alaspäin, kunnes š tulee näkyviin, kaksoisnapsautetaan sitä, napsautetaan Kopioi-painiketta ja näppäillään CtrlV
Lisää→Merkki
Word 2007:ssä (tai 2010:ssä) valitaan välilehti ”Lisää”, kohta ”Merkki”, kohta ”Enemmän merkkejä”, vieritetään ruudulle ilmestynyttä taulukkoa alaspäin, kunnes š tulee näkyviin, kaksoisnapsautetaan sitä ja napsautetaan Sulje-painiketta
Alt X
161AltX
Alt +
Alt +161
Unicode Input by Name
Alt +, kirjoitetaan s with caron, kaksoisnapsautetaan näkyviin tulleista vaihtoehdoista kohtaa ”š Latin small letter s with caron” ja näppäillään CtrlV
UnicodeInput
Alt +161Enter
Näppäimistöasettelu
AltGr' S (kun suomalaisen nykystandardin mukainen asettelu)
AltGrS (kun asettelu ”suomi ja saame”)
Alt-koodit
Alt0154 (numerot numero-osiosta)

Tässä sivustossa olevat ohjeet muihin ympäristöihin

Sivulla Merkkien kirjoittaminen kosketus­näytöillä kuvataan tapoja, jotka toimivat puhelimissa, tableteissa ja muissa laittessa, joissa on kosketus­näyttö.

Sivulla Muita tapoja kuvataan eri ympäristöissä toimivia muita kirjoittamisen tapoja. Ne ovat usein näppäriä erikois­tarkoituksiin.

Lisäohjeita muualla:

Merkkien näkymisestä

Jos kirjoitetut merkit eivät näy oikein, syynä on yleensä se, että käytössä ei ole sopivaa fonttia. Yleensä ongelma ratkeaa asentamalla koneeseen sopiva fontti. Ks. sivua Laajoja Unicode-fontteja. Jos asiakirja kuitenkin pitää lähettää digi­taa­li­ses­sa muodossa tai julkaista verkossa, on otettava huomioon, että lukijan koneessa ei välttämättä ole sopivia fontteja. Ks. esim. Verkkojulkaisun typografia, luvut 23 ja 24.

Seuraavan lomakkeen avulla saat luettelon fonteista, jotka sisältävät annetun merkin. Luettelo ei ole kattava mutta sisältää useimmat yleisessä käytössä olevat fontit.


© 2012, 2018, 2021 Jukka K. Korpela

Tämä sivu kuuluu sivustoon Merkkien kirjoittamisen ohjeita.