Kirjainten tarinoita, luku 5 Lisäkirjaimet:

5.13 Poikkiviiva-o ø (tanskalainen ö)

Poikkiviiva-o:ta (ø, Ø) käytetään tanskassa, norjassa, fäärissä ja grönlannissa ö-äänteen merkkinä, ja sen nimikin on suomessa yleensä ”tanskalainen ö”. Se on alkujaan kehittynyt oe-yhdistelmästä, kuten Ö:n tarinassa kuvattiin.

Suomalaisella monikielisellä näppäimistöllä poikkiviiva-o on yhtenäisyyden vuoksi tuo­tet­ta­vis­sa myös poikki­viiva­näppäimen avulla, AltGr(§)o tai AltGr(l)o, vaikka sen saa aikaan hel­pom­min­kin: AltGr(ö).

Poikkiviiva-o ø on eri merkki kuin halkaisijan merkki (U+2300), jota käytetään sen­tapai­sis­sa ilmauksissa kuin 22 mm ’halkaisijaltaan 22 millimetriä’. Vaikka poikkiviiva-o:ta usein käytetään hal­kai­si­jan merkin korvikkeena, merkeillä on selvä ero mm. siinä, että halkaisijan merkissä on aina täydellinen ympyrä, kun taas poikkiviiva-o:n o-osa on useissa fonteissa hiukan soikea ja viivanpaksuudeltaan vaihteleva.

Versaali poikkiviiva-o Ø on eri merkki kuin joukko-opissa käytetty tyhjän joukon merkki ∅ (U+2205). Tässäkin on olennainen ero pyöreydessä: tyhjän merkin joukossa on täydellinen ympyrä, jonka halki menee viiva 45 asteen kulmassa.