Arkisen asiakirjoittamisen opas, luku 6 Kirjoittamisen tekniikkaa:

Kirjoittamisen välineistä

Tekstit kannattaa kirjoittaa mikrotietokonetta ja jotakin tekstinkäsittelyohjelmaa käyttäen, jos suinkin mahdollista. Ohjelman valinta on toissijainen kysymys. Jos osaa käyttää hyvin jotain ohjelmaa, kannattaa yleensä pysyttäytyä siinä.

Tärkein syy tekstinkäsittelyohjelman käyttöön on, että tekstien korjailu on ratkaisevasti helpompaa kuin kirjoituskonetta käytettäessä. Voit muuttaa tekstiä ja siirrellä tekstiä paikasta toiseen. Tekstinkäsittelyohjelmasi luultavasti tarjoaa tuhat muutakin hienoa mahdollisuutta, mutta sen ei pidä antaa hämmentää. On hyvin mahdollista, että ohjelman käsikirja on aivan surkea: kymmeniä tai satoja sivuja, joilla esitellään toimintoja, joita et tule koskaan tar­vit­se­maan. Tekstin­käsittely­ohjelman peruskäytön oppii kuitenkin melko nopeasti, jos vain voi pyytää jotakuta kokeneempaa auttamaan alkuun pääsemisessä.

Sana ”tekstinkäsittelyohjelma” on oikeastaan aivan harhaanjohtava, koska useimmat sellaiset ohjelmat käsittelevät tekstiä pelkkänä merkkien tai rivien jonona, ei kielellisenä ilmaisuna. Ohjelmissa alkaa kuitenkin olla joitakin varsinaisen tekstinkäsittelyohjelman piirteitä kuten oikoluku eli sanojen oikeinkirjoituksen tarkistus, jopa kieliopin ja tyylin tar­kis­tuk­sen välineitä. Valitettavasti nämä piirteet ovat vielä melko kehittymättömiä, ja usein ne tukevat vain englanninkielisen tekstin käsittelyä. Ohjelmallinen oikoluku voi toimia kohtuullisen hyvin, jos teksti on yleiskieltä ja sisältää vähän nimiä. Sen sijaan erikoisalan sanaston käyttö voi aiheuttaa sen, että joudut joka toisesta sanasta kertomaan ohjelmalle, että kyllä se on oikein kirjoitettu, vaikka sitä ei löydy ohjelman sanastosta. Tähän liittyy usein piirre, jota voi pitää erittäin huvittavana tai erittäin ärsyttävänä: ohjelma tarjoaa käyt­tä­mäl­le­si sanalle useita kummallisia korjausehdotuksia.

Suosittelen kuitenkin, että tutustut käyttämäsi tekstinkäsittelyohjelman tarjoamiin oikolukumahdollisuuksiin. Voi olla, että ne ovat sinulle suuri apu tekstin viimeistelyssä. Tutustu asiaan ja harjoittele kaikessa rauhassa, käyttäen jotain pientä tekstiä, jotta sitten tosi paikan tullen tiedät, onko ohjelman oikoluvusta apua.

Tietokoneohjelmalla suoritettu oikoluku ei tietenkään korvaa ihmisen suorittamaa tekstin tarkistusta. Oikolukuohjelmat eivät havaitse kaikkia kirjoitusvirheitäkään, ja ennen kaikkea ne eivät tarkista tekstin sisältöä. Mutta oikolukuohjelman käyttö ennen ihmisen tekemää tar­kis­tus­ta voi olla hyvin perusteltua.